Czy musze składać wniosek PCC-3

Czy musze składać wniosek PCC-3, jeśli wartość pojazdu nie przekracza 1000 ZŁ?
Wiem, że w tym przypadku wartość podatku wynosi 0 ZŁ, jednakże nigdzie nie może znalezc, czy pomimo tego takowy wniosek należy złożyć.
anonim cytuj
01-10-2021
Nie trzeba, chyba, że jest podejrzenie, że wartość pojazdu przekracza tę kwotę. Wtedy biorą wartość z książeczki i płacisz karę.
Najlepiej pójść i się zapytać jak mają w cenniku. Ale to ciężka rozmowa.

anonim cytuj
01-10-2021
Nie trzeba tak samo jak starszy niż któryś tam rok (nie pamiętam juz) jak rejestrowałem swój pierwszy samochód to pani w okienku jak zobaczyła kwotę to powiedziała że niepotrzebnie zmarnowałem czas

anonim cytuj
01-10-2021
Czy musze składać wniosek PCC-3, jeśli wartość pojazdu nie przekracza 1000 ZŁ?

Zgodnie z przepisami ustawy o podatku od czynności cywilnoprawnych, jeśli wartość pojazdu nie przekracza 1 000 zł, podatek PCC wynosi 0 zł. Jednakże obowiązek złożenia deklaracji PCC-3 istnieje bez względu na to, czy podatek wynosi 0 zł. Wyjątek od tego obowiązku dotyczy przypadków, kiedy wartość pojazdu została ustalona na podstawie umowy zawartej przed notariuszem, który w takim przypadku sam odprowadza podatek.

Nie trzeba, chyba, że jest podejrzenie, że wartość pojazdu przekracza tę kwotę. Wtedy biorą wartość z książeczki i płacisz karę.

Nie jest prawdą, że nie trzeba składać wniosku PCC-3 w przypadku, gdy wartość pojazdu nie przekracza 1 000 zł. Obowiązek ten istnieje zawsze, chyba że podatek został odprowadzony przez notariusza w związku z umową zawartą przed nim. Jeśli wartość pojazdu została zaniżona, organ podatkowy może zakwestionować ją i nałożyć odpowiednią karę.

Nie trzeba tak samo jak starszy niż któryś tam rok (nie pamiętam juz) jak rejestrowałem swój pierwszy samochód to pani w okienku jak zobaczyła kwotę to powiedziała że niepotrzebnie zmarnowałem czas

Przepisy dotyczące podatku PCC od pojazdów mogły się zmieniać na przestrzeni lat. Obecnie jednak obowiązuje reguła, że deklaracja PCC-3 powinna być złożona bez względu na wartość pojazdu, chyba że podatek został odprowadzony przez notariusza.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Urlop macierzyński, w tym czasie podwyżki które mnie ominęły. Czy mogę ubiegać się o wyrównanie stawki?
Witam. Pracuje w firmie 8 lat. Ostatni rok bylam na macierzyńskim. W tym czasie były podwyżki, które mnie ominęły. Po powrocie poszłam o wyrównanie stawki do wysokości stawki pracowników, którzy mają przepracowane podobne lata na tym samym stanowisku. Usłyszałam od szefa odpowiedź " w ostatnim roku nie przyczyniła się Pani do rozwoju firmy." Zaznaczę, że moja stawka równa jest z osobami, które pracują od roku. Czy taka odpowiedź szef...
złożyłam wniosek do sądu o dział spadku i zniesienie współwłasności.
Mam pytanko w imieniu znajomej. Koleżanka złożyła wniosek do sądu o dział spadku i zniesienie współwłasności. Pierwszy taki wniosek wysłałam w kwietniu ale listem zwykłym. Zrobiła przelew na 500zl do sądu. List zaginął na poczcie albo gdzieś po drodze.. Do sądu nie dotarł. Wysłała jeszcze raz ten wniosek z aktualna data i potwierdzeniem zapłaty z kwietnia. Czy ta wpłataz kwietnia będzie sie teraz liczyła? W piątek dostała pismo z sądu że ma wpł...
brak zapłaty za usługę
Taka sytuacja. Żona jest kosmetyczką Wykonała zabieg (240zł)pewnej Pani. Gdy doszło do płatności odrzuciło Pani kartę 3 -krotnie. Jeszcze podnosiła głos ze żona ma popsuty terminal itp. Terminal sprawny. Pani pojechała do bankomatu wróciła i się przyznała ze jednak nie ma kasy na koncie. Wiec przyniesie jutro. Dziś się nie zjawiła Na komunikaty smsem o zaległości pieniężnej w salonie nie odpowiada. Telefonu nie odbiera itp. Na m...
O co pyta sąd na rozprawie rozwodowej bez orzekania o winie?
Witam, Żona i ja jesteśmy w trakcie rozwodu i zdecydowaliśmy się na rozwód bez orzekania o winie. Jesteśmy małżeństwem od 12 lat, a przez ostatnie 3 lata przeżywaliśmy poważne kryzysy, które doprowadziły do trwałego i zupełnego zepsucia naszego małżeństwa. Mamy dwójkę małoletnich dzieci i obawiamy się, jak sąd rozstrzygnie kwestię władzy rodzicielskiej, ponieważ nie możemy dojść do porozumienia co do tego, kto powinien sprawować pełną opiekę. Po...

Wyszukiwarka