Czy musze składać wniosek PCC-3

Czy musze składać wniosek PCC-3, jeśli wartość pojazdu nie przekracza 1000 ZŁ?
Wiem, że w tym przypadku wartość podatku wynosi 0 ZŁ, jednakże nigdzie nie może znalezc, czy pomimo tego takowy wniosek należy złożyć.
anonim cytuj
01-10-2021
Nie trzeba, chyba, że jest podejrzenie, że wartość pojazdu przekracza tę kwotę. Wtedy biorą wartość z książeczki i płacisz karę.
Najlepiej pójść i się zapytać jak mają w cenniku. Ale to ciężka rozmowa.

anonim cytuj
01-10-2021
Nie trzeba tak samo jak starszy niż któryś tam rok (nie pamiętam juz) jak rejestrowałem swój pierwszy samochód to pani w okienku jak zobaczyła kwotę to powiedziała że niepotrzebnie zmarnowałem czas

anonim cytuj
01-10-2021
Czy musze składać wniosek PCC-3, jeśli wartość pojazdu nie przekracza 1000 ZŁ?

Zgodnie z przepisami ustawy o podatku od czynności cywilnoprawnych, jeśli wartość pojazdu nie przekracza 1 000 zł, podatek PCC wynosi 0 zł. Jednakże obowiązek złożenia deklaracji PCC-3 istnieje bez względu na to, czy podatek wynosi 0 zł. Wyjątek od tego obowiązku dotyczy przypadków, kiedy wartość pojazdu została ustalona na podstawie umowy zawartej przed notariuszem, który w takim przypadku sam odprowadza podatek.

Nie trzeba, chyba, że jest podejrzenie, że wartość pojazdu przekracza tę kwotę. Wtedy biorą wartość z książeczki i płacisz karę.

Nie jest prawdą, że nie trzeba składać wniosku PCC-3 w przypadku, gdy wartość pojazdu nie przekracza 1 000 zł. Obowiązek ten istnieje zawsze, chyba że podatek został odprowadzony przez notariusza w związku z umową zawartą przed nim. Jeśli wartość pojazdu została zaniżona, organ podatkowy może zakwestionować ją i nałożyć odpowiednią karę.

Nie trzeba tak samo jak starszy niż któryś tam rok (nie pamiętam juz) jak rejestrowałem swój pierwszy samochód to pani w okienku jak zobaczyła kwotę to powiedziała że niepotrzebnie zmarnowałem czas

Przepisy dotyczące podatku PCC od pojazdów mogły się zmieniać na przestrzeni lat. Obecnie jednak obowiązuje reguła, że deklaracja PCC-3 powinna być złożona bez względu na wartość pojazdu, chyba że podatek został odprowadzony przez notariusza.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

mam umowę o pracę,czy mogę sobie jeszcze dorobić?
Witam. Jestem osobą prywatną. Jestem zatrudniony w firmie normalnie na umowę o pracę. Mam dodatkową zdolność/umiejętność, którą mogę wykorzystać by sobie "dorobić". Chciałbym się ogłosić na portalach społecznościowych, ale pytanie. Co muszę spełnić/zrobić żeby było to 100% legalne? Słyszałem o czymś takim jak działalność nierejestrowana. Czy mogę mieć problemy jeśli ktoś zgłosi do skarbówki, że deklaruje się na jakąś usługę nie mając...
Wynajem okazjonalny obcokrajowcom.
Chciałabym wynająć mieszkanie rodzinie z Białorusi. Zamierzałam podpisać umowę najmu okazjonalnego, w której najemcy w razie potrzeby egzekucji wskazują miejsce, do którego mogą się udać. Jednak rodzina ta nie ma w Polsce nikogo kto mógłby poświadczyć, ze ich przyjmie. Czy jest w takim wypadku jeszcze jakiś sposób, który może ochronić mnie jako wynajmującego przed scenariuszem, w którym najemcy przestają płacić a ja nie mogę ich usunąć z mieszk...
Zwolnienie z kosztów sądowych.
Toczy się sprawa o niezgodny dział spadku .Wnioskodawca został całkowicie zwolniony z kosztów sądowych w całości Do tej pory byli powoływani liczni biegli ale nikt nie był zobowiązany do zapłaty zaliczki na biegłych. Przychodziły pisma z sądu dotyczące wysokości wynagrodzeń dla biegłych sądowych. Kto w ostateczności pokryje koszty tych biegłych po zakończeniu postępowania spadkowego. Wszyscy 4rej spadkobiercy dziedziczyli w częściach równych....
Co z podatkami po śmierci podatnika?
Dzień dobry. Moja mama miała małe gospodarstwo rolne (pasieka) z wujkiem na mocy umowy cywilnej. Po śmierci mamy mam postanowienie sądowe, że nabywam w całości inwentarz po zmarłej. Przyszedł czas wpisania mnie do księgi wieczystej. Przy postanowieniu nie było podane, że mama ma ziemię. Rozliczenie podatku od spadku już złożyłem. Mam papiery rolnicze, ale nie chcę prowadzić tam żadnej działalności rolniczej. Czy przy wpisaniu mnie do księgi w...

Wyszukiwarka