Czy musze składać wniosek PCC-3

Czy musze składać wniosek PCC-3, jeśli wartość pojazdu nie przekracza 1000 ZŁ?
Wiem, że w tym przypadku wartość podatku wynosi 0 ZŁ, jednakże nigdzie nie może znalezc, czy pomimo tego takowy wniosek należy złożyć.
anonim cytuj
01-10-2021
Nie trzeba, chyba, że jest podejrzenie, że wartość pojazdu przekracza tę kwotę. Wtedy biorą wartość z książeczki i płacisz karę.
Najlepiej pójść i się zapytać jak mają w cenniku. Ale to ciężka rozmowa.

anonim cytuj
01-10-2021
Nie trzeba tak samo jak starszy niż któryś tam rok (nie pamiętam juz) jak rejestrowałem swój pierwszy samochód to pani w okienku jak zobaczyła kwotę to powiedziała że niepotrzebnie zmarnowałem czas

anonim cytuj
01-10-2021
Czy musze składać wniosek PCC-3, jeśli wartość pojazdu nie przekracza 1000 ZŁ?

Zgodnie z przepisami ustawy o podatku od czynności cywilnoprawnych, jeśli wartość pojazdu nie przekracza 1 000 zł, podatek PCC wynosi 0 zł. Jednakże obowiązek złożenia deklaracji PCC-3 istnieje bez względu na to, czy podatek wynosi 0 zł. Wyjątek od tego obowiązku dotyczy przypadków, kiedy wartość pojazdu została ustalona na podstawie umowy zawartej przed notariuszem, który w takim przypadku sam odprowadza podatek.

Nie trzeba, chyba, że jest podejrzenie, że wartość pojazdu przekracza tę kwotę. Wtedy biorą wartość z książeczki i płacisz karę.

Nie jest prawdą, że nie trzeba składać wniosku PCC-3 w przypadku, gdy wartość pojazdu nie przekracza 1 000 zł. Obowiązek ten istnieje zawsze, chyba że podatek został odprowadzony przez notariusza w związku z umową zawartą przed nim. Jeśli wartość pojazdu została zaniżona, organ podatkowy może zakwestionować ją i nałożyć odpowiednią karę.

Nie trzeba tak samo jak starszy niż któryś tam rok (nie pamiętam juz) jak rejestrowałem swój pierwszy samochód to pani w okienku jak zobaczyła kwotę to powiedziała że niepotrzebnie zmarnowałem czas

Przepisy dotyczące podatku PCC od pojazdów mogły się zmieniać na przestrzeni lat. Obecnie jednak obowiązuje reguła, że deklaracja PCC-3 powinna być złożona bez względu na wartość pojazdu, chyba że podatek został odprowadzony przez notariusza.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Działania terenowe komornika.
Zastanawia mnie kwestia egzekucji komorniczej z wejściem do lokalu w którym nie mieszka dłużnik. Dlaczego? Kiedyś dostałem na swój adres list z firmy windykacyjnej adresowany do właściciela mieszkania sprzed 20 lat. Mieszkanie jest moją własnością od ponad 5 lat kalendarzowych (bliżej 10 ) Urodziło się jednak w mej głowie pytanie: a co gdyby komornik przyszedł do mojego mieszkania w którym kiedyś zamieszkiwał dłużnik, otworzył by pod moją nie...
Ubezpieczenie OC na nowe auto.
Dzień dobry. Mam pytanie, dotyczące ubezpieczenie OC auta. Kupiłam je wczoraj, ale jeszcze nie odebrałam z komisu. Obecne ubezpieczenie wygasa 24.01. Czy mogę je w jakiś sposób opłacić, aby nie było przerwy (bez nowej rejestracji)? Będę w stanie odebrać samochód dopiero w poniedziałek (22.01) i prawdopodobnie nie zdążę go przerejestrować....
Jak odzyskać pożyczone pieniądze?
Witam. Mam pytanie jak odzyskać dług. Otóż Rok temu moja partnerka pożyczyła ode mnie pewną kwotę pieniędzy. Krótko po tym rozstaliśmy się, a ona dała mi na piśmie oświadczenie, że będzie oddawała dług w ratach. Niestety przestała oddawać, zmieniła numer telefonu i nie wiem nawet gdzie teraz mieszka. W jaki sposób mogę odzyskać swoje pieniądze? Nie wiem jak się do tego zabrać. Jedyne co mam to odręcznie napisane oświadczenie z numerem dowodu i nu...
Zmiana warunków pracy bez mojej zgody
Cześć, mam trochę dziwną sytuację z którą nie bardzo wiem co zrobić, chodzi o to że jestem zatrudniona na umowę o pracę na 1/2 etatu, jednak w październiku jedna z menedżerek oświadczyła mi, że chcę wprowadzić zmiany i na jeden miesiąc (październik) chciała abym przeszła z 1/2 na 3/4 etatu, usłyszałam tylko że chciałaby to zrobić i na tym temat się zakończył, w porównaniu do mojej koleżanki nie dostałam żadnej umowy do podpisania! Po dwóch tygo...

Wyszukiwarka