Czy musze składać wniosek PCC-3

Czy musze składać wniosek PCC-3, jeśli wartość pojazdu nie przekracza 1000 ZŁ?
Wiem, że w tym przypadku wartość podatku wynosi 0 ZŁ, jednakże nigdzie nie może znalezc, czy pomimo tego takowy wniosek należy złożyć.
anonim cytuj
01-10-2021
Nie trzeba, chyba, że jest podejrzenie, że wartość pojazdu przekracza tę kwotę. Wtedy biorą wartość z książeczki i płacisz karę.
Najlepiej pójść i się zapytać jak mają w cenniku. Ale to ciężka rozmowa.

anonim cytuj
01-10-2021
Nie trzeba tak samo jak starszy niż któryś tam rok (nie pamiętam juz) jak rejestrowałem swój pierwszy samochód to pani w okienku jak zobaczyła kwotę to powiedziała że niepotrzebnie zmarnowałem czas

anonim cytuj
01-10-2021
Czy musze składać wniosek PCC-3, jeśli wartość pojazdu nie przekracza 1000 ZŁ?

Zgodnie z przepisami ustawy o podatku od czynności cywilnoprawnych, jeśli wartość pojazdu nie przekracza 1 000 zł, podatek PCC wynosi 0 zł. Jednakże obowiązek złożenia deklaracji PCC-3 istnieje bez względu na to, czy podatek wynosi 0 zł. Wyjątek od tego obowiązku dotyczy przypadków, kiedy wartość pojazdu została ustalona na podstawie umowy zawartej przed notariuszem, który w takim przypadku sam odprowadza podatek.

Nie trzeba, chyba, że jest podejrzenie, że wartość pojazdu przekracza tę kwotę. Wtedy biorą wartość z książeczki i płacisz karę.

Nie jest prawdą, że nie trzeba składać wniosku PCC-3 w przypadku, gdy wartość pojazdu nie przekracza 1 000 zł. Obowiązek ten istnieje zawsze, chyba że podatek został odprowadzony przez notariusza w związku z umową zawartą przed nim. Jeśli wartość pojazdu została zaniżona, organ podatkowy może zakwestionować ją i nałożyć odpowiednią karę.

Nie trzeba tak samo jak starszy niż któryś tam rok (nie pamiętam juz) jak rejestrowałem swój pierwszy samochód to pani w okienku jak zobaczyła kwotę to powiedziała że niepotrzebnie zmarnowałem czas

Przepisy dotyczące podatku PCC od pojazdów mogły się zmieniać na przestrzeni lat. Obecnie jednak obowiązuje reguła, że deklaracja PCC-3 powinna być złożona bez względu na wartość pojazdu, chyba że podatek został odprowadzony przez notariusza.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy będąc w ciąży mogę podjąć prace w innym zakładzie pracy?
Witam serdecznie chciałam się poradzić ponieważ jestem w niezręcznej sytuacji otóż wygląda to tak: Aktualnie jestem w 7 tygodniu ciąży pracowałam w warunkach gdzie musiałam dźwigać dlatego mój ginekolog wystawił mi zwolnienie problem jest w tym ze nie przepracowałam miesiąca i L4 mam niepłatne a umowa kończy mi się 31.12 która na pewno nie zostanie mi również przedłużona. Czy jeżeli lekarz niema żadnych zastrzeżeń do innej pracy oczywiście takie...
Jak dowiedzieć się o wyroku sądu jako świadek?
Tydzień temu odbyła się rozprawa, gdzie brałam w niej udział jako świadek (ja złożyłam zawiadomienie) przeciwko dziewczynie, która w mojej sprawie złożyła fałszywe zeznania. Jak mogę się dowiedzieć jaki zapadł wyrok? Dzwoniłam do sądu i uzyskałam informację, że będąc świadkiem nie mogą podać wyroku....
Zakupy przez internet.
Mąż kilka dni temu zrobił zakupy przez internet na stronie sklepu. Z niewiadomych przyczyn sklep naliczył bardzo duże rabaty. Mąż przed dokonaniem zakupu zadzwonił do sklepu, oni jednak nie widzieli u siebie problemu i byli zdziwieni sytuacją. Mąż dokonał zakupu za ponad 500 zł, został mu naliczony rabat na całą kwotę, z czego musiał jedynie zapłacić za przesyłkę. Teraz pytanie, bo w cuda nie wierzę. Czy mamy farta i przez dziwny błąd na stroni...
Pracujemy razem z partnerem w dużej sieci marketów spożywczych. Czy pracodawca może odmówić nam wzięcia urlopu w tym samym czasie?
Pracujemy razem z partnerem w jednym dziale (3 osoby na stanowisko) w dużej sieci marketów spożywczych. Czy pracodawca może odmówić nam wzięcia urlopu w tym samym czasie? Czy jest jakaś podstawa prawna, którą mogę przedstawić kierownikowi? Zatrudniając nas wiedzieli że jesteśmy parą. Jak to obejść abyśmy mogli wybrać się razem na urlop?...

Wyszukiwarka