Czy musze składać wniosek PCC-3

Czy musze składać wniosek PCC-3, jeśli wartość pojazdu nie przekracza 1000 ZŁ?
Wiem, że w tym przypadku wartość podatku wynosi 0 ZŁ, jednakże nigdzie nie może znalezc, czy pomimo tego takowy wniosek należy złożyć.
anonim cytuj
01-10-2021
Nie trzeba, chyba, że jest podejrzenie, że wartość pojazdu przekracza tę kwotę. Wtedy biorą wartość z książeczki i płacisz karę.
Najlepiej pójść i się zapytać jak mają w cenniku. Ale to ciężka rozmowa.

anonim cytuj
01-10-2021
Nie trzeba tak samo jak starszy niż któryś tam rok (nie pamiętam juz) jak rejestrowałem swój pierwszy samochód to pani w okienku jak zobaczyła kwotę to powiedziała że niepotrzebnie zmarnowałem czas

anonim cytuj
01-10-2021
Czy musze składać wniosek PCC-3, jeśli wartość pojazdu nie przekracza 1000 ZŁ?

Zgodnie z przepisami ustawy o podatku od czynności cywilnoprawnych, jeśli wartość pojazdu nie przekracza 1 000 zł, podatek PCC wynosi 0 zł. Jednakże obowiązek złożenia deklaracji PCC-3 istnieje bez względu na to, czy podatek wynosi 0 zł. Wyjątek od tego obowiązku dotyczy przypadków, kiedy wartość pojazdu została ustalona na podstawie umowy zawartej przed notariuszem, który w takim przypadku sam odprowadza podatek.

Nie trzeba, chyba, że jest podejrzenie, że wartość pojazdu przekracza tę kwotę. Wtedy biorą wartość z książeczki i płacisz karę.

Nie jest prawdą, że nie trzeba składać wniosku PCC-3 w przypadku, gdy wartość pojazdu nie przekracza 1 000 zł. Obowiązek ten istnieje zawsze, chyba że podatek został odprowadzony przez notariusza w związku z umową zawartą przed nim. Jeśli wartość pojazdu została zaniżona, organ podatkowy może zakwestionować ją i nałożyć odpowiednią karę.

Nie trzeba tak samo jak starszy niż któryś tam rok (nie pamiętam juz) jak rejestrowałem swój pierwszy samochód to pani w okienku jak zobaczyła kwotę to powiedziała że niepotrzebnie zmarnowałem czas

Przepisy dotyczące podatku PCC od pojazdów mogły się zmieniać na przestrzeni lat. Obecnie jednak obowiązuje reguła, że deklaracja PCC-3 powinna być złożona bez względu na wartość pojazdu, chyba że podatek został odprowadzony przez notariusza.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Ślub a próg podatkowy
Moja narzeczona nie pracuje więc nie ma dochodu. Mój dochód roczny przekracza 120 tys. Znajomy doradził mi że jeśli wezmę ślub cywilny w styczniu 2023 to od stycznia 2024 będziemy mieli większy próg podatkowy. Mam pytanie czy jeśli wezmę ślub cywilny w grudniu 2022 to w styczniu 2023 będę miał już większy próg?...
Wierzycielka nie chce zdjąć ze mnie komornika.
Witam mam taki problem. Płacę alimenty na swoich dość wysokie ale ich matka pobiera je przez komornika. Nigdy nie spóźniłem się z wpłata. Komornik wiadomo zabiera sobie jeszcze 15% od kwoty alimentów. Czy jest możliwość żeby zdjęcie komornika odbyło się jakoś bez zgody wierzycielki? Z wiadomych powodów on tego nie zrobi. Dodam że nie mam żadnych zaległości względem komornika ani jej. Czy tylko ona może zdjąć tego komornika czy jest jakaś inna dro...
Produkt niezgodny z opisem.
Witam serdecznie, Mam takie pytanie, bo co prawda wiem, że zawsze jest prawo do zwrotu do 14 dni, ale tutaj sytuacja jest trochę inna. A więc kupiłem gryf do gitary, od lutnika znalezionego na olx. Za gryf zapłaciłem 2 tysiące i umówiliśmy się na poszczególne parametry. Gdy przyszedł gryf, odebrałem go osobiście, okazało się, że nie ma on dokładnie takich parametrów jakie chciałem, mimo wcześniejszych ustaleń. Początkowo towar przyjąłem, bo pom...
Mandat za brak maseczki.
Mandat za brak maseczki. Sytuacja taka, że pod sklepem została zatrzymana osoba, która jeszcze nie założyła maseczki. Pod sklepem również stała Policja, i spisywała osoby wychodzące ze sklepu bez maseczek. Oczywiście, z uwagi, że ta osoba nie wychodziła z tego sklepu bez maseczki, tylko miała zamiar wejść, jednak została przywołana przez Policjantów i dostała mandat, którego odmówiła przyjęcia. Jest na to świadek. Czy można dostać mandat za...

Wyszukiwarka