Zachowek po mamie.

Tata kupił z bratem działkę na pół i potem odkupił od niego jego połowę. I stał się właścicielem całej działki. Wcześniej zanim kupili działkę, podpisał rozdzielność majątkową z moją mamą. Mama zmarła 2 lata temu, czy należy mi się zachowek po mamie jak była rozdzielność majątkowa. Rozwodu nie było żyli razem do śmierci mamy. Czyli jak coś jest ojca to czy należy mi się zachowek po mamie.
anonim cytuj
09-12-2023
Jeśli nieruchomość nie weszła w skład wspólności majątkowej małżeńskiej, to nieruchomość jest wyłączną własnością ojca. Od tego zachowek nie przysługuje.

anonim cytuj
09-12-2023
A, żeby weszła to co należało zrobić. Mieszkali razem i prowadzili wspólne gospodarstwo domowe. I jak można to sprawdzić czy weszła?

anonim cytuj
09-12-2023

Sugerowane Tematy

Wakacje a status osoby bezrobotnej.
Zastanawiam się czy istnieje możliwość, abym jako student studiów stacjonarnym w okresie wakacji zarejestrował się w UP. Jestem zainteresowany dofinansowaniem na kurs jaki mógłbym wtedy odbyć, a na który mnie nie stać. W wakacje jestem przecież w gotowości podjąć pracę na pełnym etacie. Ewentualnie będę wdzięczny za podpowiedź, jeżeli znacie jakieś możliwości na uzyskanie wsparcia finansowego właśnie do odbycia kursu....
Czy po wyprowadzce osoba która się wyprowadziła może zażądać zwrotu pieniędzy które były wpłacane na rzecz własności drugiej strony?
Dobry wieczór mam pytanie. Konkubinat trwający ponad 5 lat, jedna ze stron mieszkała w mieszkaniu drugiej strony. Przez 5 lat dopłacała sie do rachunków oraz do mieszkania co pomagało drugiej stronie spłacić szybciej kredyt. Czy po wyprowadzce osoba która się wyprowadziła może zażądać zwrotu pieniędzy które były wpłacane na rzecz własności drugiej strony?...
Obowiązek alimentacyjny.
Jestem teraz w 4 klasie liceum, mam zamiar iść na studia medyczne, ale obawiam się, że nie uda mi się w tym roku i będę chciała uczyć się przez rok do matury, aby potem na te studia rzeczywiście się dostać, czy w takim przypadku jeśli mój ojciec płaci alimenty to one przepadną tylko na ten rok nazwijmy to ,,gap year,, czy niezależnie już od tego czy dostane się rok później na studia to alimenty tracę na zawsze tak czy siak?...
Rozwiązanie umowy dożywocia.
Jakiś czas temu została zawarta umowa dożywocia pomiędzy X i Y. X jednak pragnąłby wyprowadzić się z darowanemu Y mieszkania i zamieszkać gdzie indziej. W związku z tym X i Y chcieliby dobrowolnie rozwiązać umowę dożywocia, tak aby sprzedać mieszkanie po rynkowej cenie, by X mógł kupić inne. Czy sądy mogą rozwiązać umowę w takim przypadku? Czy też można to zrobić tylko i wyłącznie w przypadku rażącego naruszenia postanowień przez jedną ze stron/p...

Wyszukiwarka