Czy ktoś może przepisać na mnie nieruchomość bez mojej wiedzy?

Dzień dobry. Czy ktoś może przepisać na mnie nieruchomość bez mojej wiedzy? Czy mógł to zrobić, kiedy np. nie byłam jeszcze pełnoletnia? Czy jest gdzieś jakiś rejestr, gdzie mogłabym sprawdzić, czy jestem właścicielką jakiejkolwiek nieruchomości?
anonim cytuj
30-08-2023
W czym jest konkretnie problem?
W tym, że nie wiem, czy nie jestem przypadkiem właścicielka lub współwłaścicielką nieruchomości, a chce wziąć kredyt 2%. Skomplikowana sytuacja rodzinna i po prostu chciałabym to wcześniej sprawdzić i się upewnić.

W okresie pełnoletności nie mogłaby Pani otrzymać żadnej darowizny bez swojej wiedzy. Za to mogłaby Pani nieruchomość odziedziczyć.
Z kolei w okresie małoletności to rodzice reprezentowaliby Panią przed notariuszem przy umowie darowizny, przyjęciu spadku. Teoretycznie w dwóch ostatnich przypadkach mogłaby Pani o tym więc nie wiedzieć.
dziękuję za odpowiedź!

anonim cytuj
30-08-2023

Sugerowane Tematy

Przejęcie zakładu pracy, niższe wynagrodzenie.
Witam, Bardzo bym prosił o szybką poradę w zakresie prawa pracy. Zakład pracy tworzył razem z innymi spółkami grupę. Następnie ta grupa została podzielona i sprzedana do innych firm. Okazało się, że nowy inwestor/właściciel (nie pracodawca, gdyż nie było podpisywanych nowych umów z firmą, która przejęła spółkę) postanowiła przejąć kilku pracowników. Jednak zaoferowano tym pracownikom mniejszą podstawę wynagrodzenia brutto niż mieli dotychczas ...
Decyzja o alimentach "wstecz" ?
Mam pytanie dotyczące decyzji wydanej przez sąd odnośnie zabezpieczenia na czas rozprawy. Dostałem taką decyzję pocztą w lutym, natomiast decyzja jest z listopada i traktuje o zapłaceniu od października. Czy sąd ma jakiś czas na przesłanie takiej decyzji? Czy decyzja może obowiązywać "wstecz" kilka miesięcy przed jej doręczeniem do mnie?...
Czy oprócz skargi na lekarza można go ponieść do odpowiedzialności za błędna diagnozę?
Dzień dobry. Mam pytanie czy oprócz skargi na lekarza można go ponieść do odpowiedzialności za błędna diagnozę? Córka lat 3 skakała na tramopolnie niefortunnie upadła, spuchła jej ręką. Udaliśmy się na izbę przyjęć tam lekarz ortopeda stwierdził że nie ma złamania i jedyne ci jej założył to ala temblak z cienkiego bandarzu. Zaufalam lekarzowi że jutro powinno byc lepiej. Następnego dnia córkę bardziej bolała ręką i bardziej spuchła poszliśmy na...
Wnuczka a zachowek.
Zmarła moja mama, która posiadała mieszkanie o wartości 300 tyś. W związku z tym mieszkanie odziedziczył mój tato, mój brat i ja po 1/3. Mój tato ma jednak syna z pierwszego małżeństwa, z którym nigdy nie utrzymywał kontaktów. Syna wydziedziczył u notariusza, przyjmijmy iż skutecznie. Została jednak wnuczka, z którą tato utrzymuje kontakt. Czy po Jego śmierci wnuczka ta dziedziczy Jego część mieszkania? Czy należy Jej się zachowek a jeśli tak to ...

Wyszukiwarka