Czy matka może odrzucic spadek za dziecko?

Witam, czy bez postanowienia zgody na zarządzenie majątkiem dziecka mogę iść na rozprawę na odrzucenie spadku za małoletniego??
anonim cytuj
07-10-2021
Iść możesz. Ale sąd musi wydać zgodę na zarządzanie majątkiem dziecka. Może się uda od ręki. Ja załatwiłam wszystko na 1 rozprawie.

anonim cytuj
07-10-2021
Witam, czy bez postanowienia zgody na zarządzenie majątkiem dziecka mogę iść na rozprawę na odrzucenie spadku za małoletniego??

Jeśli chodzi o odrzucenie spadku przez małoletniego, to kwestia jest regulowana przez przepisy Kodeksu cywilnego. Zgodnie z art. 1018 Kodeksu cywilnego, oświadczenie o przyjęciu lub odrzuceniu spadku za małoletniego może złożyć jego przedstawiciel ustawowy, czyli w typowym przypadku jeden z rodziców. Jednakże wymaga to zgody sądu opiekuńczego.

Oznacza to, że możesz złożyć oświadczenie o odrzuceniu spadku za swoje małoletnie dziecko, ale przed jego złożeniem powinnaś uzyskać zgodę sądu opiekuńczego.

Iść możesz. Ale sąd musi wydać zgodę na zarządzanie majątkiem dziecka. Może się uda od ręki. Ja załatwiłam wszystko na 1 rozprawie.

Twoje doświadczenie potwierdza to, co zostało powiedziane wcześniej. W praktyce, proces uzyskania zgody sądu opiekuńczego może być różny i zależy od wielu czynników, takich jak konkretne okoliczności sprawy czy też obciążenie danego sądu. Ważne jest jednak, by pamiętać, że zgodnie z prawem zgoda sądu jest wymagana.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Wynajmuje mieszkanie parze z dzieckiem. Problemy z płatnością i z kontaktem.
Witam, Wynajmuje mieszkanie parze z dzieckiem. Umowa najmu okaznalnego oraz dokument że poddają się dobrowolnie egzekucji komorniczej. Okazało się, że w momencie podpisania umowy, Pani była w ciąży więc jest już teraz dwoje dzieci o czym nie wiedziałam. Od początku roku zaczęły się problemy z płatnością i z kontaktem z najemcami. Były to opóźnienia dwa, trzy dni. Aktualnie opóźnienie wynosi 3 tyg. I nie zanosi się aby zostało to opłacone. Każdeg...
Pozew rodzinny w sprawie nieruchomości.
Dzisiaj w wyniku kłótni padła groźba pozwu sądowego na mnie ze strony wujka, za trzymanie "nielegalnie" przez 9 lat narzędzi w jego garażu. Od zawsze garaż wykorzystywany był na cele wspólne i przechowywane były tam narzędzia ogrodowe i materiały budowlane. Wujek nie poruszał nigdy kwestii usuwania czegoś z tamtąd, zgadzał się na trzymanie tam rzeczy. Natomiast faktycznie garaż należał do niego. Dzisiaj kazał mi wynieść wszystkie moje ...
Ustanie stosunku pracy.
Czy będąc na L4 od 08.10 i nadal jestem. Z Informacji od Pani z ZUS wiem, że z moim pracodawcą ustał stosunek pracy z dniem 4.11, a ja nadal nie mam świadectwa pracy dodam, że wcześniej sprawa była zgłoszona do PIP z powodu niewypłacenia wynagrodzenia za miesiąc wrzesień i październik oraz nie dostałam ekwiwalentu za niewykorzystany urlop. Moje pytanie brzmi czy pracodawca może wysłać owe świadectwo pracy listownie ?? A jeżeli tak to czy w ogóle ...
Zaświadczenie o dochodach.
Dzień dobry. Sąd wzywa do przedstawienia zaświadczenia o dochodach w terminie 14 dni od dnia otrzymania wniosku (podwyższenie alimentów). Ja przedstawiam pismo od pracodawcy - wszystko na nim, data zatrudnienia, składki, szczegółowo brutto i netto. Tata (prowadzi własną działalność gospodarczą) przedkłada napisane przez siebie (nie wydruk komputerowy) zaświadczenie. Ponad miesiąc od odebrania pisma. Jedno zdanie na nim i pieczątka firmy....

Wyszukiwarka