Czy matka może odrzucic spadek za dziecko?

Witam, czy bez postanowienia zgody na zarządzenie majątkiem dziecka mogę iść na rozprawę na odrzucenie spadku za małoletniego??
anonim cytuj
07-10-2021
Iść możesz. Ale sąd musi wydać zgodę na zarządzanie majątkiem dziecka. Może się uda od ręki. Ja załatwiłam wszystko na 1 rozprawie.

anonim cytuj
07-10-2021
Witam, czy bez postanowienia zgody na zarządzenie majątkiem dziecka mogę iść na rozprawę na odrzucenie spadku za małoletniego??

Jeśli chodzi o odrzucenie spadku przez małoletniego, to kwestia jest regulowana przez przepisy Kodeksu cywilnego. Zgodnie z art. 1018 Kodeksu cywilnego, oświadczenie o przyjęciu lub odrzuceniu spadku za małoletniego może złożyć jego przedstawiciel ustawowy, czyli w typowym przypadku jeden z rodziców. Jednakże wymaga to zgody sądu opiekuńczego.

Oznacza to, że możesz złożyć oświadczenie o odrzuceniu spadku za swoje małoletnie dziecko, ale przed jego złożeniem powinnaś uzyskać zgodę sądu opiekuńczego.

Iść możesz. Ale sąd musi wydać zgodę na zarządzanie majątkiem dziecka. Może się uda od ręki. Ja załatwiłam wszystko na 1 rozprawie.

Twoje doświadczenie potwierdza to, co zostało powiedziane wcześniej. W praktyce, proces uzyskania zgody sądu opiekuńczego może być różny i zależy od wielu czynników, takich jak konkretne okoliczności sprawy czy też obciążenie danego sądu. Ważne jest jednak, by pamiętać, że zgodnie z prawem zgoda sądu jest wymagana.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Ustanie stosunku pracy.
Czy będąc na L4 od 08.10 i nadal jestem. Z Informacji od Pani z ZUS wiem, że z moim pracodawcą ustał stosunek pracy z dniem 4.11, a ja nadal nie mam świadectwa pracy dodam, że wcześniej sprawa była zgłoszona do PIP z powodu niewypłacenia wynagrodzenia za miesiąc wrzesień i październik oraz nie dostałam ekwiwalentu za niewykorzystany urlop. Moje pytanie brzmi czy pracodawca może wysłać owe świadectwo pracy listownie ?? A jeżeli tak to czy w ogóle ...
Klauzula wykonalności
Dzień dobry. 22 września miałam rozprawę alimentacyjną. Wszystko skończyło się na ugodzie, jednak mąż dostał do spłaty zaległe alimenty oraz koszta adwokackie. Moje pytanie. Czy ja muszę składać do sądu jakiś wniosek, klauzulę wykonalności żeby mieć pewność że on mi to spłaci czy że będzie spłacał? Doszły mnie takie głosy a adwokat mi nic o takim czymś nie mówił. Jak długo czeka się na postanowienie, które przyjdzie mi pocztą jak sądzę do d...
Spadek.
Dzień dobry. Piszę w imieniu cioci. W lipcu 2018 roku zmarł mój dziadek, a w lutym tego roku zmarła babcia (rodzice cioci). Ciocia posiada dwie siostry (jedna jest moją matką). We trzy u notariusza przyjęły spadek po dziadkach (po dziadku nie było przeprowadzone postępowanie spadkowe od razu po śmierci, tylko po tych 4,5 roku). W skład majątku wchodzi między innymi mieszkanie i o nie właśnie chodzi. Moja matka podpisała swoim siostrom oświadczeni...
Stomatolog nas oszukał i naciągnął na dodatkowe koszty
Dzień dobry, W wczorajszym dniu męża rozbolał ząb, z racji weekendu i niestety brak pogotowia stomatologicznego, umówiłam go na wizytę prywatna. Pani rejestratorka dodała ze za wizytę z racji soboty dodatkowo 150 zł. Wizyta umówiona na 10 rano , o 9 pani dzwoni czy można wcześniej bo pacjent zrezygnował. Jak najszybciej pojechaliśmy, na miejscu w poczekalni okazało się wg cennika, ze za sobotę dodatkowo 150 zł, jednorazową wizytę 500 zł, plus ...

Wyszukiwarka