Czy matka może odrzucic spadek za dziecko?

Witam, czy bez postanowienia zgody na zarządzenie majątkiem dziecka mogę iść na rozprawę na odrzucenie spadku za małoletniego??
anonim cytuj
07-10-2021
Iść możesz. Ale sąd musi wydać zgodę na zarządzanie majątkiem dziecka. Może się uda od ręki. Ja załatwiłam wszystko na 1 rozprawie.

anonim cytuj
07-10-2021
Witam, czy bez postanowienia zgody na zarządzenie majątkiem dziecka mogę iść na rozprawę na odrzucenie spadku za małoletniego??

Jeśli chodzi o odrzucenie spadku przez małoletniego, to kwestia jest regulowana przez przepisy Kodeksu cywilnego. Zgodnie z art. 1018 Kodeksu cywilnego, oświadczenie o przyjęciu lub odrzuceniu spadku za małoletniego może złożyć jego przedstawiciel ustawowy, czyli w typowym przypadku jeden z rodziców. Jednakże wymaga to zgody sądu opiekuńczego.

Oznacza to, że możesz złożyć oświadczenie o odrzuceniu spadku za swoje małoletnie dziecko, ale przed jego złożeniem powinnaś uzyskać zgodę sądu opiekuńczego.

Iść możesz. Ale sąd musi wydać zgodę na zarządzanie majątkiem dziecka. Może się uda od ręki. Ja załatwiłam wszystko na 1 rozprawie.

Twoje doświadczenie potwierdza to, co zostało powiedziane wcześniej. W praktyce, proces uzyskania zgody sądu opiekuńczego może być różny i zależy od wielu czynników, takich jak konkretne okoliczności sprawy czy też obciążenie danego sądu. Ważne jest jednak, by pamiętać, że zgodnie z prawem zgoda sądu jest wymagana.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Jak przejść na emeryturę?
Witam Mam takie pytanko i proszę o poważne potraktowanie, pytam jak to wygląda od strony pracownika. 1. W 4 kwartale roku pracownik uzyskuje prawo do emerytury, jak wygląda ten proces bo pracodawca nalega by rozwiązać umowę o prace z 3 miesięcznym wypowiedzeniem i za porozumieniem stron, księgowy trochę nie jasno odpowiada. 2. Pracownik jak napisze "wypowiedzenie" za porozumieniem stron z powodu odejścia na emeryturę, nie zostanie po...
Kwarantanna a L4
Kwarantanna a L4. Mąż dostał skierowanie na wymaz pod kątem covid, co skutkowało automatycznym zwolnieniem lekarskim. Wynik był negatywny, więc został z kwarantanny zwolniony. Jednak zakład pracy już w momencie, gdy mąż został skierowany na test, dostał od sanepidu informację, że pracownik przebywa przez kolejne 10 dni na kwarantannie. O tym że została ona skrócona, pracodawca nie dostał żadnej informacji. Czy to oznacza, że przerwanie kwaranta...
Czy można nie stawić się na przesłuchanie?
Mój tata dostał wezwanie do Sądu w charakterze świadka. Sąd oddalony jest o około 150 km od miejsca zamieszkania. Wiek mojego taty to około 70 lat. Sprawa toczy się około 6 lat. W tym czasie już raz był wezwany przez Sąd i zeznawał. Nie chce tego robić po raz drugi. Czy można w jakiś sposób zrezygnować i nie pojechać do sądu? Np złozyc odpowiedni wniosek lub zaświadczenie od lekarza? Jeśli tak, to jak to miałoby wyglądać? Jakich użyć argumentów?...
Mieszkanie w darowiźnie.
Witam, dostałam w darowiźnie mieszkanie od taty. Ojciec ma dożywotnią służebności na korzystanie z mieszkania. Moje pytanie brzmi następująco, czy jak mój tata weźmie ślub że swoją partnerką, czy ona będzie miała jakieś prawa do tego mieszkania, czy będzie mogła się do niego po ślubie wprowadzić? Obecnie obydwoje mieszkają w innym miejscu....

Wyszukiwarka