Czy matka może odrzucic spadek za dziecko?

Witam, czy bez postanowienia zgody na zarządzenie majątkiem dziecka mogę iść na rozprawę na odrzucenie spadku za małoletniego??
anonim cytuj
07-10-2021
Iść możesz. Ale sąd musi wydać zgodę na zarządzanie majątkiem dziecka. Może się uda od ręki. Ja załatwiłam wszystko na 1 rozprawie.

anonim cytuj
07-10-2021
Witam, czy bez postanowienia zgody na zarządzenie majątkiem dziecka mogę iść na rozprawę na odrzucenie spadku za małoletniego??

Jeśli chodzi o odrzucenie spadku przez małoletniego, to kwestia jest regulowana przez przepisy Kodeksu cywilnego. Zgodnie z art. 1018 Kodeksu cywilnego, oświadczenie o przyjęciu lub odrzuceniu spadku za małoletniego może złożyć jego przedstawiciel ustawowy, czyli w typowym przypadku jeden z rodziców. Jednakże wymaga to zgody sądu opiekuńczego.

Oznacza to, że możesz złożyć oświadczenie o odrzuceniu spadku za swoje małoletnie dziecko, ale przed jego złożeniem powinnaś uzyskać zgodę sądu opiekuńczego.

Iść możesz. Ale sąd musi wydać zgodę na zarządzanie majątkiem dziecka. Może się uda od ręki. Ja załatwiłam wszystko na 1 rozprawie.

Twoje doświadczenie potwierdza to, co zostało powiedziane wcześniej. W praktyce, proces uzyskania zgody sądu opiekuńczego może być różny i zależy od wielu czynników, takich jak konkretne okoliczności sprawy czy też obciążenie danego sądu. Ważne jest jednak, by pamiętać, że zgodnie z prawem zgoda sądu jest wymagana.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Uregulowanie kontaktów z dzieckiem.
Mam dziecko z kobietą z którą żyłem, mieszkałem do tej pory. Dziecko ma prawie 3 lata. To ja wynajmowałem mieszkanie, utrzymywałem ją i dziecko. Zawsze dbałem o to żeby nic nie brakowało i jej i dziecku. Dziecko było, jest i będzie dla mnie najważniejsze w życiu. Owa partnerka się wyprowadziła nagle, zabrała dziecko i wszystkie jego rzeczy. Wielokrotnie usiłowałem się z nią dogadać polubownie ale z tą osobą nie da się dogadać. Wieczna manipula...
Współwłasność nieruchomości z mamą.
Dzień dobry. Szukam porady co zrobić w takiej sytuacji. Moja mama bierze ślub z partnerem, który ma już pełnoletnią córkę. Mieszkanie, w którym mieszka moja mama z partnerem jest zapisane na mnie i mamę. Jak się zabezpieczyć przed przypadkiem, kiedy za jakiś czas jego córka będzie domagała się (po śmierci ojca) jakieś spłaty lub części mieszkania z racji, że jej ojciec tam mieszkał i miał jakiś wkład w to mieszkanie po ślubie. Jakaś intercyza c...
Alimenty na dorosłe dziecko.
Moje pytanie dotyczy alimentów dla córki. Były mąż nigdy nie interesował się córkami. Rozwiedliśmy się, kiedy miały 3 a druga 5 lat. Teraz to dorosłe kobiety. Jedna skończyła studia i z automatu przestała dostawać swoje 300 zł alimentów. Druga studiuje, ma teraz 21 lat. Starała się o dofinansowanie unijne, a warunkiem było założenie firmy. Ma więc firmę i sporadyczne dochody. Ponadto szuka pracy. Moje pytanie tego właśnie dotyczy: - czy alimenty...
jak dzieli się majątek po śmierci rodziców?
Podział na pół, ewentualnie zwrot nakładów, które siostra być może poniosła np. na remont tego domu. Ale sam meldunek nie daje absolutnie żadnych praw, to tylko informacja kto gdzie mieszka (teoretycznie) - macie takie samo prawo do spadku i do tego domu....

Wyszukiwarka