Czy matka może odrzucic spadek za dziecko?

Witam, czy bez postanowienia zgody na zarządzenie majątkiem dziecka mogę iść na rozprawę na odrzucenie spadku za małoletniego??
anonim cytuj
07-10-2021
Iść możesz. Ale sąd musi wydać zgodę na zarządzanie majątkiem dziecka. Może się uda od ręki. Ja załatwiłam wszystko na 1 rozprawie.

anonim cytuj
07-10-2021
Witam, czy bez postanowienia zgody na zarządzenie majątkiem dziecka mogę iść na rozprawę na odrzucenie spadku za małoletniego??

Jeśli chodzi o odrzucenie spadku przez małoletniego, to kwestia jest regulowana przez przepisy Kodeksu cywilnego. Zgodnie z art. 1018 Kodeksu cywilnego, oświadczenie o przyjęciu lub odrzuceniu spadku za małoletniego może złożyć jego przedstawiciel ustawowy, czyli w typowym przypadku jeden z rodziców. Jednakże wymaga to zgody sądu opiekuńczego.

Oznacza to, że możesz złożyć oświadczenie o odrzuceniu spadku za swoje małoletnie dziecko, ale przed jego złożeniem powinnaś uzyskać zgodę sądu opiekuńczego.

Iść możesz. Ale sąd musi wydać zgodę na zarządzanie majątkiem dziecka. Może się uda od ręki. Ja załatwiłam wszystko na 1 rozprawie.

Twoje doświadczenie potwierdza to, co zostało powiedziane wcześniej. W praktyce, proces uzyskania zgody sądu opiekuńczego może być różny i zależy od wielu czynników, takich jak konkretne okoliczności sprawy czy też obciążenie danego sądu. Ważne jest jednak, by pamiętać, że zgodnie z prawem zgoda sądu jest wymagana.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Jak i za co można karać pracowników?
Chciałabym zapytać czy pracodawca może udzielić pracownikowi nagany i jednocześnie ukarać kara pieniężną z tytułu nienależycie wykonanie obowiązków ? Chodzi dokładnie mi o to czy za jedno przewinienie można zostać dwukrotnie ukaranym ?...
Podwyżka czynszu za najem lokalu.
Dzień dobry. Piszę odnośnie mojej sytuacji, która z miesiąca na miesiąc staje się nie do wytrzymania. Wynajmuje lokal pod działalność gospodarczą w której prowadzony jest salon fryzjerski. Z miesiąca na miesiąc właściciel podnosi mi czynsz za lokal, bez uzasadnienia tego na piśmie, jest to słowna forma. Przykładowo na umowie z 1.08.2023r mam 1300 czynszu miesięcznie, a wczoraj właściciel lokalu odwiedzając mnie - poinformował, że podnosi czynsz w...
Kwota wolna od zajęcia z rachunku bankowego.
Dzień dobry. Od niedawna jestem po raz pierwszy "ofiarą" egzekucji. Zalegam 7500 zł. Komornik wszedł na konto po czym oczywiście pojawił się minus o tej wartości oraz informacja o kwocie wolnej. Natomiast w dniu wypłaty dostałem przelew 2600 zł i to akurat rozumiem jednak dług na koncie zmniejszył się o ten właśnie przelew (czyli pozostaję -4900), a nie o pozostałą o część wypłaty, która , to powinna iść na poczet tegoż długu. Przy tym...
Podatek od sprzedaży mieszkania.
Dobry wieczór. Szanowni Państwo, zechcielibyście wyjaśnić mi, czy prawidłowo opłaciłem podatek za sprzedaż mieszkania. W skrócie: 2014 - mój ojciec przekazał mi w formie darowizny 50% mieszkania; 2017 - po śmierci mojej matki - otrzymałam w spadku pozostałe 50% mieszkania. 2018 - sprzedałam mieszkanie, po czym odprowadziłam do US 19% wartości od całej kwoty za mieszkanie. Ostatnio zasłyszałam, że obowiązek opłaty podatku zachodzi, gdy spadko...

Wyszukiwarka