Co z domem wybudowanym na mojej działce?

Biorę rozwód, nie mamy dzieci, chciałem bez winy, powódka wniosła z winy. Prawdopodobnie sprawa będzie trwała długo i będzie orzeczona z obopólnej winy. Nie ukrywa ,że specjalnie przedłuża, bo chce pieniędzy.
Wybudowalismy dom na mojej działce z przed małżeństwa , kredyt mamy wspólny, ona zamieszkuje tam sama, ja się wyprowadzilem bo prowokowała przemoc.
Czy mogę sam sprzedać dom i czy ona musi się zgodzić?
Czy pieniądze po ewentualnej sprzedaży będą tylko dla mnie?
I jak się jej pozbyć po dobroci, bo informowała ,że się nie chce wyprowadzić.
anonim cytuj
30-08-2023
W akcie notarialnym kto jest jako właściciel?
Tylko ja, przed ślubem miałem działkę

Stanowi Twój majątek osobisty, z którym możesz zrobić co chcesz. Żonie nic do tego. Środki ze sprzedaży będą stanowiły Twój majątek osobisty. Nie podlega podziałowi. Natomiast będzie podstawą do alimentów na rzecz małoletnich dzieci.
Dzieci nie mamy, ale jak ja wyprowadzić, bo się trzyma rękami i nogami.

Wypowiedzieć umowę użyczenia, potem wszcząć sprawę o eksmisję. Naliczać wynagrodzenie za bezumowne korzystanie z nieruchomości. Możesz też sprzedać nieruchomość z lokatorami.

anonim cytuj
30-08-2023

Sugerowane Tematy

Przestępstwo popełnione wiele lat temu.
Witam chciałem zadać pytanie, jeśli ktokolwiek popełni przestępstwo np. oszustwo internetowe powyżej 500pln, lub kradzież etc. w wieku 12/13 lat, i po skończeniu 20 lat (przez osobę, która popełnia przestępstwo) nagle ktoś po czasie je zgłosi, jak taka osoba odpowiada przed sądem? jako nieletni? Znalazłem na ten temat artykuł i przeczytałem że jeśli osoba popełni przestępstwo w wieku 12 lat i zostanie to zgłoszone po tym jak skończyła 18 to odpow...
Wada ukryta auta.
Witam, mam pytanie odnośnie zakupu auta. Wczoraj kupiłem używany samochód z instalacją LPG od osoby prywatnej. Już w trasie powrotnej (150km) zauważyłem, że samochód zaczął spalać również spore ilości benzyny. Dzisiaj po kolejnej trasie do i z pracy (200km) moje obawy się potwierdziły, bo z połowy baku została prawie rezerwa. Nie wnikając w szczegóły, jest to wada instalacji LPG, gdyż samochód na gazie nie powinien przepalać również jednocześni...
Spadek a zachowek.
Sprawa jest następująca. Babcia umarła w styczniu zostawiając testament. Miała 4 dzieci(3synow, gdzie dwóch nie żyje i 1 córkę, całość przepisała na córkę). Wiadomo o zachowek w tym przypadku należy się synom pominiętym w testamencie. I tu pojawia się pytanie. Jeden z nieżyjących synów miał długu. Jego dzieci notarialnie zrzekły się spadku po nim. Czy w tym przypadku należy im się zachowek po zmarłej babci?...
Wniosek o podwyższenie alimentów.
Złożyłam wniosek o podwyższenie alimentów. Odezwał się do mnie ojciec córki i chcę się dogadać. Proponuje spisanie ugody u notariusza na kwotę wyższą niż dostałam zabezpieczenie. Myślicie, że warto się zgodzić i wycofać pozew ? Wiem, że jak podpisze ugodę a by nie płacił to mogę iść z tym do komornika. On chce w ugodzie zawrzeć zapis, że już więcej nie będę podnosić alimentów . Czy takie coś można w ogóle ująć w takiej ugodzie ???...

Wyszukiwarka