Co z domem wybudowanym na mojej działce?

Biorę rozwód, nie mamy dzieci, chciałem bez winy, powódka wniosła z winy. Prawdopodobnie sprawa będzie trwała długo i będzie orzeczona z obopólnej winy. Nie ukrywa ,że specjalnie przedłuża, bo chce pieniędzy.
Wybudowalismy dom na mojej działce z przed małżeństwa , kredyt mamy wspólny, ona zamieszkuje tam sama, ja się wyprowadzilem bo prowokowała przemoc.
Czy mogę sam sprzedać dom i czy ona musi się zgodzić?
Czy pieniądze po ewentualnej sprzedaży będą tylko dla mnie?
I jak się jej pozbyć po dobroci, bo informowała ,że się nie chce wyprowadzić.
anonim cytuj
30-08-2023
W akcie notarialnym kto jest jako właściciel?
Tylko ja, przed ślubem miałem działkę

Stanowi Twój majątek osobisty, z którym możesz zrobić co chcesz. Żonie nic do tego. Środki ze sprzedaży będą stanowiły Twój majątek osobisty. Nie podlega podziałowi. Natomiast będzie podstawą do alimentów na rzecz małoletnich dzieci.
Dzieci nie mamy, ale jak ja wyprowadzić, bo się trzyma rękami i nogami.

Wypowiedzieć umowę użyczenia, potem wszcząć sprawę o eksmisję. Naliczać wynagrodzenie za bezumowne korzystanie z nieruchomości. Możesz też sprzedać nieruchomość z lokatorami.

anonim cytuj
30-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy to oszustwo?
Hej, jakiś czas temu moja mama poznała pewnego mężczyznę w internecie, nigdy się nie widzieli, a ich kontakt sprowadza się tylko do rozmów telefonicznych i pisania SMSów. Okazało się, ze ten mężczyzna wysłał mojej mamie przekazem pocztowym 700zł(pieniądze dotarły dzisiaj) i teraz chce wysyłać 2000zł miesięcznie. Jest to dla mnie bardzo podejrzane, dlatego pisze post na grupie i proszę o rady. Czy w ten sposób moja mama może paść ofiarą jakiegoś o...
Koleżanka chcę skorzystać z bezpłatnego urlopu wychowawczego ale szefowa stawia dziwne warunki
Witam. Piszę w imieniu koleżanki. Zacznę od tego że pracowała w sklepie monopolowym 3 lata. Umowy miała różne zlecenia , na pół etatu. Od grudnia 2020 ma umowę na czas nieokreślony. W lutym poszła na zwolnienie ze względu na ciążę(szefowa wiedziała o ciąży, mimo to dała jej taką umowę). 3 sierpnia 2021 urodziła dziecko. 01.08.2022 kończy jej się macierzyński i chciała by skorzystać z bezpłatnego urlopu wychowawczego. I tu zaczyna się cyrk. Szef...
Zakończenie najmu okazjonalnego lokalu.
Mam parę pytań dotyczących zakończenia najmu okazjonalnego lokalu. Zarówno wynajmujący, jak i najemca mogą wypowiedzieć najem w wypadkach określonych w umowie. Pytanie 1. Czy chęć wprowadzenia się któregokolwiek z członków rodziny wynajmującego do lokalu może być takim powodem ? Czy taki zapis jest skuteczny w przypadku wypowiedzenia powołującego się na ten punkt ? Pytanie 2: Jaki może być najkrótszy okres w tym wypadku ?...
Podwyższenie alimentów?
Złożyłam pozew o podwyżkę alimentów do sądu. Ojciec dziecka dowiedziałam się o tym przed wysłaniem pozwu i chce się porozumieć poprzez ugodę i dobrowolne ustalenie kwoty. Co w tej sytuacji mamy zrobić?...

Wyszukiwarka