Co z domem wybudowanym na mojej działce?

Biorę rozwód, nie mamy dzieci, chciałem bez winy, powódka wniosła z winy. Prawdopodobnie sprawa będzie trwała długo i będzie orzeczona z obopólnej winy. Nie ukrywa ,że specjalnie przedłuża, bo chce pieniędzy.
Wybudowalismy dom na mojej działce z przed małżeństwa , kredyt mamy wspólny, ona zamieszkuje tam sama, ja się wyprowadzilem bo prowokowała przemoc.
Czy mogę sam sprzedać dom i czy ona musi się zgodzić?
Czy pieniądze po ewentualnej sprzedaży będą tylko dla mnie?
I jak się jej pozbyć po dobroci, bo informowała ,że się nie chce wyprowadzić.
anonim cytuj
30-08-2023
W akcie notarialnym kto jest jako właściciel?
Tylko ja, przed ślubem miałem działkę

Stanowi Twój majątek osobisty, z którym możesz zrobić co chcesz. Żonie nic do tego. Środki ze sprzedaży będą stanowiły Twój majątek osobisty. Nie podlega podziałowi. Natomiast będzie podstawą do alimentów na rzecz małoletnich dzieci.
Dzieci nie mamy, ale jak ja wyprowadzić, bo się trzyma rękami i nogami.

Wypowiedzieć umowę użyczenia, potem wszcząć sprawę o eksmisję. Naliczać wynagrodzenie za bezumowne korzystanie z nieruchomości. Możesz też sprzedać nieruchomość z lokatorami.

anonim cytuj
30-08-2023

Sugerowane Tematy

Dostałam wypowiedzenie umowy o pracę na czas nieokreślony z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia. Jak się liczy te umowy one się sumują?
Pracowałam od 2017 r. do 2020 r. na czas nieokreślony Potem zwolniłam się i po 3 miesiącach znów wróciłam do tej samej firmy czyli od 2020 do 2022 r. bo teraz dostałam wypowiedzenie umowy o pracę na czas nieokreślony z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia. Nie powinnam mieć miesiąc? Jak się liczy te umowy one się sumują?...
Dziedziczenie przez dzieci konkubenta.
Moja mama była w nieformalnym związku przez prawie 20 lat. Po Jej śmierci, 4 lata temu, majątek odziedziczyliśmy we trójkę razem z rodzeństwem. Partner mamy oczywiście mieszkał do końca życia z Nami. Ma On dwójkę dzieci z, którymi nie utrzymywał kontaktu. Czy mogą Oni teraz żądać jakiegoś spadku lub ewentualnie chcieć żebyśmy spłacało kredyt, który miał mamy partner a nie ubezpieczył go na wypadek swojej śmierci?...
Odszkodowanie za bezumowne korzystanie z lokalu.
Za ile lat wstecz w świetle obowiązujących przepisów można żądać odszkodowania za bezumowne korzystanie z nieruchomości od osoby, która nigdy takiej umowy nie miała? 3,6,10, za cały okres?...
Wskazanie osoby poszukiwanej.
Dzień Dobry Rozpoznałem osobę przedstawioną na jednym z nagrań (kamera przemysłowa) poszukiwaną przez organy ścigania, mogącą mieć związek z popełnieniem przestępstwa lub będącą jej świadkiem. Jej dane personalne są dla policji nieznane. Moje typowania opierają się, na fotografiach (wykonanie własne) osoby, którą rozpoznałem - bardzo duże podobieństwo, w sylwetce, chodzie, cechach twarzy. Niestety nagranie z kamery - jest słabej, jakości. Ch...

Wyszukiwarka