Co z domem wybudowanym na mojej działce?

Biorę rozwód, nie mamy dzieci, chciałem bez winy, powódka wniosła z winy. Prawdopodobnie sprawa będzie trwała długo i będzie orzeczona z obopólnej winy. Nie ukrywa ,że specjalnie przedłuża, bo chce pieniędzy.
Wybudowalismy dom na mojej działce z przed małżeństwa , kredyt mamy wspólny, ona zamieszkuje tam sama, ja się wyprowadzilem bo prowokowała przemoc.
Czy mogę sam sprzedać dom i czy ona musi się zgodzić?
Czy pieniądze po ewentualnej sprzedaży będą tylko dla mnie?
I jak się jej pozbyć po dobroci, bo informowała ,że się nie chce wyprowadzić.
anonim cytuj
30-08-2023
W akcie notarialnym kto jest jako właściciel?
Tylko ja, przed ślubem miałem działkę

Stanowi Twój majątek osobisty, z którym możesz zrobić co chcesz. Żonie nic do tego. Środki ze sprzedaży będą stanowiły Twój majątek osobisty. Nie podlega podziałowi. Natomiast będzie podstawą do alimentów na rzecz małoletnich dzieci.
Dzieci nie mamy, ale jak ja wyprowadzić, bo się trzyma rękami i nogami.

Wypowiedzieć umowę użyczenia, potem wszcząć sprawę o eksmisję. Naliczać wynagrodzenie za bezumowne korzystanie z nieruchomości. Możesz też sprzedać nieruchomość z lokatorami.

anonim cytuj
30-08-2023

Sugerowane Tematy

Pismo od komornika.
Co zrobić w sytuacji, gdzie dostałem pismo od komornika o wszczęciu postępowania, ale za Chiny ludowe nie wiem o co chodzi, jest jeszcze w sprawie druga osoba, o tym samym nazwisku, dzwoniliśmy do osoby która złożyła jakieś wnioski znaleźliśmy ją w Internecie, ale ona nic o mnie nie wie, tylko o innej osobie o tym samym imieniu i nazwisku. To nie moje długi, a jest podane moje imię nazwisko oraz adres, gdzie składać skargę? Chcą ode mnie wyłudzić...
Medycyna pracy, czy pracownik pokrywa koszta?
Dzień dobry, pracodawca wysłał mnie na badania wstępne do lekarza medycyny pracy, problem jest w tym że firma nie chce pokryć kosztów badania, i muszę płacić sama, pierwszy raz spotykam się z taką sytuacji. Co z tym można zrobić ?...
Darowizna za życia a zachowek.
Mam pytanie odnośnie zachowku. Sytuacja przedstawia się następująco, pewna osoba dostała darowiznę (dom z działką )od ojca jak jeszcze żył, na mocy aktu notarialnego. Teraz dwa lata po jego śmierci, czy rodzeństwo obdarowanej może się ubiegać o zwrot należności na mocy dochowku za ojca. Ojciec nie zostawił testamentu po sobie ani nic więcej z rzeczy które można dziedziczyć. Dom był ojca rodzinnym domem który był wyłącznym właścicielem z pominięc...
Od kiedy należą się alimenty.
Dostałam wyrok zasądzający alimenty w kwocie 1200 złotych płatnych z góry do dnia 10 każdego miesiąca. Z rygorem natychmiastowej wykonalności. Są one od dnia złożenia wniosku czyli 28 sierpnia 2023 roku. Czy za sierpień liczy się cała kwota 1200 złotych czy nie?...

Wyszukiwarka