Co z domem wybudowanym na mojej działce?

Biorę rozwód, nie mamy dzieci, chciałem bez winy, powódka wniosła z winy. Prawdopodobnie sprawa będzie trwała długo i będzie orzeczona z obopólnej winy. Nie ukrywa ,że specjalnie przedłuża, bo chce pieniędzy.
Wybudowalismy dom na mojej działce z przed małżeństwa , kredyt mamy wspólny, ona zamieszkuje tam sama, ja się wyprowadzilem bo prowokowała przemoc.
Czy mogę sam sprzedać dom i czy ona musi się zgodzić?
Czy pieniądze po ewentualnej sprzedaży będą tylko dla mnie?
I jak się jej pozbyć po dobroci, bo informowała ,że się nie chce wyprowadzić.
anonim cytuj
30-08-2023
W akcie notarialnym kto jest jako właściciel?
Tylko ja, przed ślubem miałem działkę

Stanowi Twój majątek osobisty, z którym możesz zrobić co chcesz. Żonie nic do tego. Środki ze sprzedaży będą stanowiły Twój majątek osobisty. Nie podlega podziałowi. Natomiast będzie podstawą do alimentów na rzecz małoletnich dzieci.
Dzieci nie mamy, ale jak ja wyprowadzić, bo się trzyma rękami i nogami.

Wypowiedzieć umowę użyczenia, potem wszcząć sprawę o eksmisję. Naliczać wynagrodzenie za bezumowne korzystanie z nieruchomości. Możesz też sprzedać nieruchomość z lokatorami.

anonim cytuj
30-08-2023

Sugerowane Tematy

Jakie są konsekwencje braku badań medycyny pracy?
Chciałam się dopytać jakie są konsekwencje braku badań medycyny pracy, zarówno wstępnych jak i okresowych? Pracuje w mojej obecnej firmie na umowę o pracę od ponad 4 latach lat i nigdy nie miałam zleconych żadnych badań - ani na początku ani później. Dopiero ostatnio ktoś ze znajomych wspomniał że wybiera się na te badania i dopiero wtedy zaświeciła mi się lampka w głowie. Wiem że to moja własna głupota i powinnam tego dopilnować, ale wcześnie...
Stomatolog nas oszukał i naciągnął na dodatkowe koszty
Dzień dobry, W wczorajszym dniu męża rozbolał ząb, z racji weekendu i niestety brak pogotowia stomatologicznego, umówiłam go na wizytę prywatna. Pani rejestratorka dodała ze za wizytę z racji soboty dodatkowo 150 zł. Wizyta umówiona na 10 rano , o 9 pani dzwoni czy można wcześniej bo pacjent zrezygnował. Jak najszybciej pojechaliśmy, na miejscu w poczekalni okazało się wg cennika, ze za sobotę dodatkowo 150 zł, jednorazową wizytę 500 zł, plus ...
Jak sprawdzić kto jest właścicielem nieruchomości?
Niedaleko mojego miejsca zamieszkania jest niszczejący budynek z którego można zrobić lokal usługowy czy sprzedażowy. Budynek niszczeje już od dłuższego czasu .Pomimo kartki z numerem telefonu do kontaktu nikt się nie odzywa. Moje pytanie brzmi : czy można się oficjalnie dowiedzieć czyją własnością jest owy budynek? Jeśli tak, to gdzie się po tę informację udać? Dziękuję za pomoc....
Jaka będzie kwota wypłacana na L4 jeśli mam przepracowane 3 miesiące?
Pracuje na umowie zlecenie , 12 grudnia będzie 90 dni więc w teorii mogę iść już na L4 ciążowe , lekarz nalega ze względu na ciężka ciążę. Wiem że wysokość l4 jest wyliczana ze średniej z ostatnich 12 miesięcy , a co jeśli nie pracowałam wcześniej ? Jeśli było przepracowane tylko te 3 miesiące ? Z tych trzech miesięcy średnia będzie wyliczana ? W sensie wynagrodzenie z tych trzech miesięcy dzielone na 12 miesięcy ? I to będzie kwota wypłacana na ...

Wyszukiwarka