Rozpoczęcie działalności.

Witam
Chcę zadać pytanie dla niektórych banalne i głupie ale dopiero mam zamiar zacząć działalność gospodarczą więc się uczę.
Chcę mieć pewność, że dobrze zrozumiałem podstawy podatkowe żeby wiedzieć dokładnie jak ustalić ceny swoich produktów.
Otóż będę trudził się handlem. Załóżmy że kupiłem towar 10szt za cenę 300zł netto (369zł brutto). Aby ustalić cenę dla klienta oczywiście biorę cenę dla mnie jednej sztuki netto czyli 30zł dodaje do niej jakąś swoją marżę powiedzmy 10zł i 23% VAT? Czyli cena finalna detaliczna wychodzi 49,2zł. Czy dobrze to rozumiem, proszę o poprawienie w razie błędu.
Później załóżmy że sprzedałem cały nakład czyli 10 sztuk. Obrót wyniósł 492zł. Aby obliczyć zysk na ''czysto'' muszę od obrotu brutto 492zł odjąć 23% i cenę netto zakupu z hurtowni czy od obrotu brutto 492zł tylko cenę zakupu brutto z hurtowni?
Po odjęciu od obrotu 23% i ceny netto zakupu wychodzi 78,84 czyli za mało bo przecież ustaliłem marże 10zł i na 10 sztukach sprzedanych powinno wyjść 100zł. Gdy odejmę od obrotu brutto samą cenę brutto zakupu 492zł - 369zł wychodzi 123zł. I teraz nie rozumiem którego etapu nie rozumiem.
anonim cytuj
02-09-2023
Zacznij od działalności nierejestrowanej, jeśli spełniasz warunki, lub powierz rachunki w ręce biura rachunkowego.
Odpowiadając na Twoje pytanie - najprościej będzie jak będziesz liczył wszystko netto + VAT.
Pamiętaj jeszcze o podatku dochodowym od osób fizycznych. Uiszczenie tej daniny też może okazać się konieczne, jeśli będziesz prowadził działalność gospodarczą w ramach JDG.

anonim cytuj
02-09-2023
Witam
Chcę zadać pytanie dla niektórych banalne i głupie ale dopiero mam zamiar zacząć działalność gospodarczą więc się uczę.
Chcę mieć pewność, że dobrze zrozumiałem podstawy podatkowe żeby wiedzieć dokładnie jak ustalić ceny swoich produktów.
Otóż będę trudził się handlem. Załóżmy że kupiłem towar 10szt za cenę 300zł netto (369zł brutto). Aby ustalić cenę dla klienta oczywiście biorę cenę dla mnie jednej sztuki netto czyli 30zł dodaje do niej jakąś swoją marżę powiedzmy 10zł i 23% VAT? Czyli cena finalna detaliczna wychodzi 49,2zł. Czy dobrze to rozumiem, proszę o poprawienie w razie błędu.
Później załóżmy że sprzedałem cały nakład czyli 10 sztuk. Obrót wyniósł 492zł. Aby obliczyć zysk na ''czysto'' muszę od obrotu brutto 492zł odjąć 23% i cenę netto zakupu z hurtowni czy od obrotu brutto 492zł tylko cenę zakupu brutto z hurtowni?
Po odjęciu od obrotu 23% i ceny netto zakupu wychodzi 78,84 czyli za mało bo przecież ustaliłem marże 10zł i na 10 sztukach sprzedanych powinno wyjść 100zł. Gdy odejmę od obrotu brutto samą cenę brutto zakupu 492zł - 369zł wychodzi 123zł. I teraz nie rozumiem którego etapu nie rozumiem.

Spróbuje wytłumaczyć tak jak mi to kiedyś znajoma tłumaczyła która jest księgowa bo miałam dokładnie taki sam problem z tym (ale zaznaczę ze nie jestem na bieżąco bo nie prowadzę już działalności, wiec może tu coś nie klikać):
92 zł to jest kwota podatku VAT jaka musisz zapłacić w związku z uzyskanym przychodem. Czyli z 492 zł zostaje 400. Następnie od tej kwoty odejmujesz cenę netto zakupionych produktów czyli 300 zł i zostaje Ci 100 zł na czysto. Nie odejmujesz podatku 69 zł bo to jest koszt uzyskania przychodu i ten podatek wrzucasz w koszty wiec finalnie zamiast 92 zł zapłacisz 23 zł. Ale dojdzie ci jeszcze do zapłaty podatek dochodowy, ale z tym już mam problem jak go wyliczyć wiec nie wytłumaczę.

anonim cytuj
02-09-2023
Witam

Vat liczysz osobno dla każdej transakcji, nie od całości obrotu 9,20 x 10 = 92 zł.

anonim cytuj
02-09-2023

Sugerowane Tematy

Fanpage na Facebooku chce mnie zgłosić za naruszenie praw autorskich do prokuratury
Dzień dobry, Na jednej z grup znalazłem post, gdzie jeden z członków wytyka fanpagowi błędy edukacyjne w opiece nad zwierzętami. Potwierdza to screenshotami. Na drugiej grupie dosłownie cytowałam tekst tamtego chłopaka i wrzuciłam takie same screenshoty z fanpaga (które on zrobił) Teraz fanpage grozi mi, że pójdzie do prokuratury za naruszenie praw autorskich. Pisze do mnie, że przekazane informację są nieprawdziwe, a udostepnianie bez jej zg...
Rozwód a rozliczenie PIT.
Dzień dobry, czy będąc w trakcie rozwodu mogę się rozliczyć z Pit 11 jako samodzielna matka? (zaznaczam ,że dziecko nie jest z obecnego małżeństwa i dziecko nie jest przysposobione jakoby obecny mąż był ojcem dziecka )...
Były mąż nie płaci za prąd i wodę. Umowy prądu i wodociągów są na mnie. Co zrobić w takiej sytuacji?
W kwietniu wyprowadziłam się od męża z domu jego matki. W październiku dostaliśmy rozwód. Od kwietnia były już mąż nie płaci za prąd i wodę. Umowy prądu i wodociągów są na mnie. Długi urosły do 2 tys. Co mam zrobić ? Nie mogę się z nim dogadać w celu przepisania umowy i spłaty...... Da się coś zrobić ?????...
Rozdzielność majątkowa z datą wsteczną.
Sytuacja jest następująca. Rodzice mają wspólność majątkową. Są właścicielami gospodarstwa, domu oraz ziemi. Zostały im to przepisane w zamian przez dziadków ze strony. Jednak niestety okazuje się, że moja matka ma spore długi komornicze. Ojciec nic o tym nie wiedział i nie wyrażał zgody na żadne branie kredytów czy pożyczek, nie był informowany o tym przez matkę. Czy majątek rodziców jest zagrożony zajęciem, jeśli nie wiedział o żadnego tego typ...

Wyszukiwarka