Witam
Chcę zadać pytanie dla niektórych banalne i głupie ale dopiero mam zamiar zacząć działalność gospodarczą więc się uczę.
Chcę mieć pewność, że dobrze zrozumiałem podstawy podatkowe żeby wiedzieć dokładnie jak ustalić ceny swoich produktów.
Otóż będę trudził się handlem. Załóżmy że kupiłem towar 10szt za cenę 300zł netto (369zł brutto). Aby ustalić cenę dla klienta oczywiście biorę cenę dla mnie jednej sztuki netto czyli 30zł dodaje do niej jakąś swoją marżę powiedzmy 10zł i 23% VAT? Czyli cena finalna detaliczna wychodzi 49,2zł. Czy dobrze to rozumiem, proszę o poprawienie w razie błędu.
Później załóżmy że sprzedałem cały nakład czyli 10 sztuk. Obrót wyniósł 492zł. Aby obliczyć zysk na ''czysto'' muszę od obrotu brutto 492zł odjąć 23% i cenę netto zakupu z hurtowni czy od obrotu brutto 492zł tylko cenę zakupu brutto z hurtowni?
Po odjęciu od obrotu 23% i ceny netto zakupu wychodzi 78,84 czyli za mało bo przecież ustaliłem marże 10zł i na 10 sztukach sprzedanych powinno wyjść 100zł. Gdy odejmę od obrotu brutto samą cenę brutto zakupu 492zł - 369zł wychodzi 123zł. I teraz nie rozumiem którego etapu nie rozumiem.
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: