57statystyka-publiczna

Za przekazanie danych statystycznych niezgodnych ze stanem faktycznym grożą nawet dwa lata pozbawienia wolności – mówił prof. Robert Suwaj z Politechniki Warszawskiej, adwokat w kancelarii Suwaj, Zachariasz Legal. – Rodzi to pytanie o to, czym taki stan faktyczny właściwie jest, oraz jak to będzie weryfikowane. Mam też wątpliwości, czy tak surowa sankcja jest w tym przypadku adekwatna do wagi czynu – podkreślał. Za przypadek mniejszej wagi przepis przewiduje karę grzywny. Konstrukcja formularza wyeliminuje możliwość popełnienia błędu. Jeżeli jednak taki się zdarzy, to raczej nie trzeba obawiać się odpowiedzialności, bo błąd jest przesłanką wyłączającą winę.
anonim cytuj
05-10-2021
Za przekazanie danych statystycznych niezgodnych ze stanem faktycznym grożą nawet dwa lata pozbawienia wolności

Zgodnie z prawem polskim, przekazanie nieprawdziwych danych statystycznych może być uznane za przestępstwo. W Kodeksie karnym w art. 233.1 czytamy, że "Kto, zobowiązany na podstawie przepisów o statystyce publicznej do przekazania danych, przekazuje nieprawdziwe dane, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2".

Rodzi to pytanie o to, czym taki stan faktyczny właściwie jest, oraz jak to będzie weryfikowane.

Stan faktyczny oznacza konkretną sytuację w rzeczywistości, której dotyczą przekazywane dane. W przypadku danych statystycznych będzie to zazwyczaj rzeczywisty stan opisanej przez dane statystyki kategorii. Weryfikacja stanu faktycznego odbywa się przez organy statystyki publicznej, które mają narzędzia i metody oceny zgłoszonych informacji.

Mam też wątpliwości, czy tak surowa sankcja jest w tym przypadku adekwatna do wagi czynu

Kwestia adekwatności sankcji do wagi czynu jest złożona i niejednoznaczna. Ustawodawca przyjął, że przekazywanie fałszywych danych statystycznych może mieć poważne konsekwencje dla funkcjonowania państwa i jego polityki, dlatego wprowadził stosunkowo surowe sankcje za takie postępowanie.

Za przypadek mniejszej wagi przepis przewiduje karę grzywny.

Rzeczywiście, w przypadku przekazania nieprawdziwych danych statystycznych w sytuacji, gdy wina sprawcy jest niewielka, odpowiedzialność ogranicza się do kary grzywny.

Konstrukcja formularza wyeliminuje możliwość popełnienia błędu. Jeżeli jednak taki się zdarzy, to raczej nie trzeba obawiać się odpowiedzialności, bo błąd jest przesłanką wyłączającą winę.

Jeśli błąd popełniony przy wypełnianiu formularza wyniknął z nieuwagi, niedbałości lub innych przyczyn niezależnych od sprawcy i nie było w nim zamiaru podania nieprawdziwych danych, wtedy taka osoba nie będzie odpowiadać karnie. W przypadku stwierdzenia błędu niezawinionego przez podmiot przekazujący dane, istnieje przesłanka wyłączająca winę. Jednak każdy przypadek będzie podlegał indywidualnej ocenie.

Zachęcam do zapoznania się z treścią Kodeksu karnego oraz ustawy o statystyce publicznej, aby dokładnie zrozumieć zakres obowiązków i odpowiedzialności związanych z przekazywaniem danych statystycznych.

anonim cytuj
28-08-2023

Sugerowane Tematy

Przecięcie bransoletki SDE.
Witam, mam taką dziwną sytuację. Jestem na SDE od 9 miesięcy odbywam karę 1 roku i 5 miesięcy. Ostatnio w pracy coś mi strzeliło w plecach i ledwo co chodzę, poszedłem do lekarza i dostałem skierowanie na badania rezonansem, RTG i badanie serca. Wiem ,że nie mogę zrobić tych badań z bransoletka więc poszedłem do swojej kurator i kazała mi przeciąć osobiście bransoletkę w poniedziałek rano przed wyjściem na badania. Badania mam rozłożone w poniedz...
Akt poświadczenia dziedziczenia.
20 grudnia 2023 r. zmarła moja mama. 6 dni przed śmiercią skończyła 65 lat tj. 14.12. Ojciec nie żyje, jestem jedynym dzieckiem. Chciałabym odzyskać jej składki z OFE. Mama nikogo nie uposażyła. W ZUSIE kazali mi załatwić poświadczenie dziedziczenia. Mama poza tym nie zostawiła żadnego spadku. Czy wystarczy to załatwić u notariusza? Jakie to są koszty? Czy mogę od razu zrzec się tego na rzecz mojej córki czyli wnuczki mamy? Czy robi różnic...
Sprzedaż auta
Witam. Proszę o opinię. 4 dni temu sprzedałam auto używane. Auto jeździło i nie miało ukrytych świadomie przeze mnie wad. Kupujący zrobił nim do domu około 100 km. 2 dni później przyjechał po koło zapasowe, które zapomniałam dać (czyli zrobił około 200 km). Mówił że auto szarpie i że dolał oleju bo jego zdaniem nie było. Dziś zadzwonił że auto chce oddać bo był u mechanika i cały olej wyciekł i wszystko jest zalane. Gdy ja jeździłam wszystko było...
Sąsiedzi czepiają się o wszystko co robić?
Proszę o poradę. Od prawie 2 lat mieszkamy w wynajmowanym mieszkaniu na 1 piętrze w bloku. Po pierwszym miesiącu już zdążyliśmy poznać sąsiadkę pod nami. Owszem mamy dzieci i kiedy za głośno się zachowywały dostaliśmy od jej syna opr z bluźnierstwami. Dzieci już nie hałasują. Zaczęła się kłótnia o to, że korzystam ze zmywarki o 20, a ona słyszy po rurach jak woda leci i jej to przeszkadza. Ok, stwierdziłam, starsza osoba, dajmy luz. Potem, że sł...

Wyszukiwarka