57statystyka-publiczna

Za przekazanie danych statystycznych niezgodnych ze stanem faktycznym grożą nawet dwa lata pozbawienia wolności – mówił prof. Robert Suwaj z Politechniki Warszawskiej, adwokat w kancelarii Suwaj, Zachariasz Legal. – Rodzi to pytanie o to, czym taki stan faktyczny właściwie jest, oraz jak to będzie weryfikowane. Mam też wątpliwości, czy tak surowa sankcja jest w tym przypadku adekwatna do wagi czynu – podkreślał. Za przypadek mniejszej wagi przepis przewiduje karę grzywny. Konstrukcja formularza wyeliminuje możliwość popełnienia błędu. Jeżeli jednak taki się zdarzy, to raczej nie trzeba obawiać się odpowiedzialności, bo błąd jest przesłanką wyłączającą winę.
anonim cytuj
05-10-2021
Za przekazanie danych statystycznych niezgodnych ze stanem faktycznym grożą nawet dwa lata pozbawienia wolności

Zgodnie z prawem polskim, przekazanie nieprawdziwych danych statystycznych może być uznane za przestępstwo. W Kodeksie karnym w art. 233.1 czytamy, że "Kto, zobowiązany na podstawie przepisów o statystyce publicznej do przekazania danych, przekazuje nieprawdziwe dane, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2".

Rodzi to pytanie o to, czym taki stan faktyczny właściwie jest, oraz jak to będzie weryfikowane.

Stan faktyczny oznacza konkretną sytuację w rzeczywistości, której dotyczą przekazywane dane. W przypadku danych statystycznych będzie to zazwyczaj rzeczywisty stan opisanej przez dane statystyki kategorii. Weryfikacja stanu faktycznego odbywa się przez organy statystyki publicznej, które mają narzędzia i metody oceny zgłoszonych informacji.

Mam też wątpliwości, czy tak surowa sankcja jest w tym przypadku adekwatna do wagi czynu

Kwestia adekwatności sankcji do wagi czynu jest złożona i niejednoznaczna. Ustawodawca przyjął, że przekazywanie fałszywych danych statystycznych może mieć poważne konsekwencje dla funkcjonowania państwa i jego polityki, dlatego wprowadził stosunkowo surowe sankcje za takie postępowanie.

Za przypadek mniejszej wagi przepis przewiduje karę grzywny.

Rzeczywiście, w przypadku przekazania nieprawdziwych danych statystycznych w sytuacji, gdy wina sprawcy jest niewielka, odpowiedzialność ogranicza się do kary grzywny.

Konstrukcja formularza wyeliminuje możliwość popełnienia błędu. Jeżeli jednak taki się zdarzy, to raczej nie trzeba obawiać się odpowiedzialności, bo błąd jest przesłanką wyłączającą winę.

Jeśli błąd popełniony przy wypełnianiu formularza wyniknął z nieuwagi, niedbałości lub innych przyczyn niezależnych od sprawcy i nie było w nim zamiaru podania nieprawdziwych danych, wtedy taka osoba nie będzie odpowiadać karnie. W przypadku stwierdzenia błędu niezawinionego przez podmiot przekazujący dane, istnieje przesłanka wyłączająca winę. Jednak każdy przypadek będzie podlegał indywidualnej ocenie.

Zachęcam do zapoznania się z treścią Kodeksu karnego oraz ustawy o statystyce publicznej, aby dokładnie zrozumieć zakres obowiązków i odpowiedzialności związanych z przekazywaniem danych statystycznych.

anonim cytuj
28-08-2023

Sugerowane Tematy

Nadzór budowlany.
Czy Nadzór budowlany może nakazać winowajcy doprowadzenie do stanu zgodnego z prawem budowlanym pozostawionej po rozbudowie części budynku poszkodowanego ? Innymi słowy kto ma wykonać czynności naprawcze budynku, który został pozostawiony po rozbudowie (budowie nowego budynku ). Właściciel pozostawionego budynku, czy inwestor który postawił nowy budynek ?...
Decyzja o alimentach "wstecz" ?
Mam pytanie dotyczące decyzji wydanej przez sąd odnośnie zabezpieczenia na czas rozprawy. Dostałem taką decyzję pocztą w lutym, natomiast decyzja jest z listopada i traktuje o zapłaceniu od października. Czy sąd ma jakiś czas na przesłanie takiej decyzji? Czy decyzja może obowiązywać "wstecz" kilka miesięcy przed jej doręczeniem do mnie?...
Samowola budowlana przy granicy działki.
Jak wygląda sytuacja prawna jeśli altanka/szopa stoi 40 cm od granicy płotu sąsiada. Czy taką szopę należy rozebrać? Czytałam, że budynek musi być co najmniej 150 cm od granicy działki, ale czy to dotyczy również szopy, która nie ma fundamentów/stoi na płytkiej wylewce z betonu? Szopa ma około 3-4 m wysokości. Sąsiad mi zarzuca, że nie może stać tak blisko płotu i należy rozebrać....
Sprzedawca błędnie opisał sprzedawany produkt.
Dzień dobry,mam problem może ktoś wie jak to rozegrać ,kupiłem na allegro panel prysznicowy z hydromasażem niestety okazało się i tak twierdzi sprzedawca że hydromasaż to opcja która działa tak jak pozwala ciśnienie wody w instalacji a zatem to nie żaden hydromasaż tylko boczny natrysk ( z definicji hydromasaż jest to masaż wodny relaksujący mięśnie pod dużym ciśnieniem co w tym wypadku jest niemożliwe ) zgłosiłem sprzedawcy że zostałem wprowadzo...

Wyszukiwarka