Mając na uwadze to, że jest posiadaczem niebieskiej karty, która jest środkiem tymczasowej ochrony ofiar przemocy domowej:
Zgodnie z art. 207 kk, znęcanie się nad rodziną podlega karze pozbawienia wolności. Jeżeli Pani została ofiarą przemocy psychicznej lub fizycznej, powinna zgłosić te działania organom ścigania.
W przypadku, gdy poczuwa się Pani zagrożona lub gdy mąż narusza prawo, powinna Pani wezwać policję. Chociaż twierdzi Pani, że ma on znajomości w policji, to nadal istnieje obowiązek postępowania zgodnie z prawem przez wszystkie służby porządkowe.
W policji ma znajoma, która mu przekazuje wszystko.
Może Pani również rozważyć złożenie skargi na funkcjonariusza, który nie postępuje zgodnie z prawem lub jest stronniczy. Zgłaszanie takich działań może prowadzić do przekierowania sprawy do innego funkcjonariusza.
Może również rozważyć napisanie skargi na policjanta i wniosek o wyłączenie policjantki z postępowania.
Jeżeli chodzi o odbiór własnych rzeczy, w przypadku odmowy udostępnienia ich przez męża, można wnioskować do sądu o wydanie nakazu wydania mienia.
Chce przywłaszczyć sobie moje rzeczy, pozamykał je na klucz.
Jeśli doświadcza Pani trudności z dostępem do pomieszczeń, możesz rozważyć pomoc prawną w celu uzyskania dostępu do swojego mienia.
Co zrobić jak mi zamyka drzwi do pokojów?
Zgłoszenie do prokuratury jest kolejnym krokiem, który można rozważyć, zwłaszcza jeśli ma Pani obawy o stronniczość w policji. Jeżeli podejrzewa się, że prokuratura może być stronnicza, można również zwrócić się do wyższej instancji lub skonsultować się z niezależnym organem nadzorczym.
a jak prokuratura też jest stronnicza jak policja? Policjantka, która prowadzi sprawę karna mnie przekonywała, żeby wycofać zarzut.
Kwestia praw rodzicielskich jest również ważna. Jeśli mąż nie przyczynia się finansowo do utrzymania dzieci i jednocześnie zachowuje się w sposób szkodliwy, może być podstawą do wniesienia sprawy o pozbawienie go praw rodzicielskich lub ograniczenie tych praw. Sąd rodzinny będzie odpowiednim miejscem do rozpatrzenia takiej sprawy.
Niezależnie warto wnieść sprawę do sądu opiekuńczego o pozbawienie męża praw rodzicielskich.
Mam nadzieję, że przedstawione informacje pomogą w zrozumieniu Pani sytuacji w świetle polskiego prawa.