Kto ma prawo do adwokata z urzędu?

W sprawie nabycia i działu spadku, czy w sądzie mogę mieć prawo do adwokata z urzędu ? Kiedy o niego wnioskować ?
anonim cytuj
07-02-2024
Prawo do adwokata masz. Z urzędu go nie dostaniesz, to nie jest sprawa karna.

anonim cytuj
07-02-2024
A jeżeli nie jest mnie stać wziąć adwokata prywatnie.
Dział spadku nie będzie dla mnie prostą sprawą i adwokat bardzo by był pomocny.

anonim cytuj
07-02-2024
Jest możliwość wnioskowania o adwokata nawet w sprawie cywilnej jeżeli jest to dla ciebie zbyt duży koszt.

anonim cytuj
07-02-2024
A kiedy można o adwokata wnioskować, zakładając że wniosek o nabycie a zarazem dział spadku został już wysłany ?

anonim cytuj
07-02-2024
Do wniosku o ustanowienie pełnomocnika z urzędu koniecznie dołącz oświadczenie o stanie rodzinnym, majątku, dochodach i źródłach utrzymania.

anonim cytuj
07-02-2024
Bardzo dziękuję za odpowiedzi.

anonim cytuj
07-02-2024

Sugerowane Tematy

Alimenty na dorosłe dziecko.
Witam, moje pytanie dotyczy alimentów na dorosłe dziecko. Dorosły syn składa wniosek o alimenty od rodziców. Sąd I instancji zasądził alimenty obojgu rodzicom w kwocie po 400 zł z wyrównaniem od momentu złożenia pozwu przez dorosłe dziecko. Syn uczy rozpoczął naukę w prywatnej placówce i w momencie składania wniosku do sądu mieszkał u dziadków nie dokładał się do opłat. po wyroku syn odwołał się do Sądu II instancji i w międzyczasie zamieszkał na...
Wspólność ustawowa.
Posiadam wraz z żoną 250,000zł (ustawowa wspólność majątkowa od kilku lat, mamy też wspólne dziecko), obecnie nie mamy domu/mieszkania tylko te pieniądze. Od moich rodziców otrzymałem kilka dni temu w darowiźnie tylko ja jako ich dziecko 250,000zł (z zerowym podatkiem - zgłoszone w urzędzie skarbowym, a darowizna tylko na mnie na moje indywidualne konto, które nie jest wspólne). Pytanie - czy jeśli za powyższą łączną sumę 500,000zł kupię z żoną...
Spadkobierca testamentowy.
Spadkobierca zobowiązuje spadkobiercę testamentowego (brata), do wykonania polecenia poprzez przeniesienia na córkę spadkodawcy własności lokalu mieszkalnego. Pytanie: czy przy obliczaniu zachowku wartość spadku będzie pomniejszona o wartość tego przedmiotu polecenia, tj. lokalu (mniejszy zachowek), czy też wartość tego lokalu nie pomniejsza wartości spadku i podwyższa wysokość zachowku?...
Ojciec mojego dziecka kontaktuję się że mną raz na miesiac/ dwa miesiące pod pretekstem rozmowy z synem
Witam. Mam pytanie. Ojciec mojego dziecka kontaktuję się że mną raz na miesiac/ dwa miesiące pod pretekstem rozmowy z synem,ale w między czasie mnie poniża. Nie przyjeżdża na widzenie ustalone przez sąd,obcina sobie alimenty oraz się spóźnia z wypłatami. Gdy syn do niego jedzie np na weekend raz na 2/3 miesiące Ojciec dziecka nastawia go przeciwko mnie,uczy przeklinac oraz straszy ,,wilkami,duchami",co skutkuje stresem i nie przespanymi noca...

Wyszukiwarka