Kto ma prawo do adwokata z urzędu?

W sprawie nabycia i działu spadku, czy w sądzie mogę mieć prawo do adwokata z urzędu ? Kiedy o niego wnioskować ?
anonim cytuj
07-02-2024
Prawo do adwokata masz. Z urzędu go nie dostaniesz, to nie jest sprawa karna.

anonim cytuj
07-02-2024
A jeżeli nie jest mnie stać wziąć adwokata prywatnie.
Dział spadku nie będzie dla mnie prostą sprawą i adwokat bardzo by był pomocny.

anonim cytuj
07-02-2024
Jest możliwość wnioskowania o adwokata nawet w sprawie cywilnej jeżeli jest to dla ciebie zbyt duży koszt.

anonim cytuj
07-02-2024
A kiedy można o adwokata wnioskować, zakładając że wniosek o nabycie a zarazem dział spadku został już wysłany ?

anonim cytuj
07-02-2024
Do wniosku o ustanowienie pełnomocnika z urzędu koniecznie dołącz oświadczenie o stanie rodzinnym, majątku, dochodach i źródłach utrzymania.

anonim cytuj
07-02-2024
Bardzo dziękuję za odpowiedzi.

anonim cytuj
07-02-2024

Sugerowane Tematy

Windykator narusza prywatność.
Firma windykacyjna z Warszawy, do której oddano sprawę ściągnięcia długu z mojej firmy kontaktowała się z moją żoną (smsy) ws. wysokości tego długu i jego ściągania, mimo że żona nie jest członkiem firmy ani jej dane nie były podane mojemu Pożyczkodawcy tudzież Windykatorowi. Nie mam zielonego pojęcia, skąd Windykator pozyskał nr telefonu mojej żony. Czy ma sens dochodzić odszkodowania od Windykatora za tego typu zachowanie? Do kogo najlepiej si...
Zakaz prowadzenia pojazdów.
Witam, co mi grozi za jazdę z zakazem prowadzenia pojazdów mechanicznych? Zakaz jest na 3 lata i wiem, że dopiero po tym czasie mogę znowu zdawać egzamin na prawko, które też zostało zabrane, a potrzebuje teraz auta na dojazdy do pracy dosłownie 10 km w jedna stronę, tylko czy warto ryzykować Stan dokumentu: Zatrzymany przez Starostę (PJ, PT) Powody zmian: Przekroczenie prędkości o ponad 50 km/h w obsz. zab., Ponowne przekroczenie 24 punktów. P...
umowa na czas nieokreślony / własna działalność
Jestem zatrudniony w firmie na podstawie umowy o prace na czas nieokreślony. Czy jeżeli bym otworzył własna działalność to muszę zgłaszać ten fakt pracodawcy wymagana jest jakaś zmiana umowy ? Co z płatnością ZUS jeżeli została by umowa o prace to płaci ja dalej pracodawca?...
Który sąd decyduje o wstrzymaniu kary ?
Witam mam pytanie, który sąd jest odpowiedzialny za wstrzymanie kary ? Mój obrońca składał wniosek o sde i wstrzymanie kary do sde do sądu I instancji, pomiary i kurator już był, oraz sąd I instancji zdecydował o wstrzymaniu wykonania kary, a dziś otrzymałem list z sądu okręgowego, że mój wniosek o wstrzymanie kary został odrzucony, dodam że do tego sądu nie był składany żaden wniosek....

Wyszukiwarka