Kto ma prawo do adwokata z urzędu?

W sprawie nabycia i działu spadku, czy w sądzie mogę mieć prawo do adwokata z urzędu ? Kiedy o niego wnioskować ?
anonim cytuj
07-02-2024
Prawo do adwokata masz. Z urzędu go nie dostaniesz, to nie jest sprawa karna.

anonim cytuj
07-02-2024
A jeżeli nie jest mnie stać wziąć adwokata prywatnie.
Dział spadku nie będzie dla mnie prostą sprawą i adwokat bardzo by był pomocny.

anonim cytuj
07-02-2024
Jest możliwość wnioskowania o adwokata nawet w sprawie cywilnej jeżeli jest to dla ciebie zbyt duży koszt.

anonim cytuj
07-02-2024
A kiedy można o adwokata wnioskować, zakładając że wniosek o nabycie a zarazem dział spadku został już wysłany ?

anonim cytuj
07-02-2024
Do wniosku o ustanowienie pełnomocnika z urzędu koniecznie dołącz oświadczenie o stanie rodzinnym, majątku, dochodach i źródłach utrzymania.

anonim cytuj
07-02-2024
Bardzo dziękuję za odpowiedzi.

anonim cytuj
07-02-2024

Sugerowane Tematy

Nieusprawiedliwiona nieobecność w pracy.
Witam.. Nie było mnie w pracy 8 dni i dzisiaj byłem pierwszy raz po tej przerwie i dowiedziałem się, że kierownik kazał wpisać kadrowej "Nieusprawiedliwiona nieobecność w pracy " . Pytanie teraz mam takie trochę o tym czytam i co portal to nowe wiadomości... Pracodawca mnie nie zwolnił dziś byłem pierwszy dzień i nurtuje mnie jedno czy np.. jak popracuje z tydzień kolejny i np. będę miał l4 to może mnie zwolnić cofając to że nie miałem ...
Wypłata art 18?
Dzień dobry razem z 4ma kolegami z pracy zaczęliśmy prace u tego samego pracodawcy jestesmy zatrudnieni na stanowisku młodszy specjalista od dwóch lat na umowę na czas nieokreślony, razem z kolegami zarabiamy równo lecz mniej niż starsi specjaliści którzy wykonują tą same prace te same obowiązki lub mniej oraz maja mniejsze często uprawnienia ale pracują we firmie dłużej, a dostają wieksza wypłatę czy to nie podchodzi pod art 18 kodeksu pracy? Do...
Koszty komornicze.
Czy komornik MUSI mi zostawić z wypłaty najniższą krajową ( umowa o pracę pełny etat), tj. ok 2700 zł , czy z tej kwoty może coś jeszcze potrącić ( zobowiązania niealimentacyjne), np. swoje koszty ? Mam wrażenie, że coś jest nie tak ...coś jak by 500 zł brakło ......
Podwójne ubezpieczenie OC.
Witam, w październiku 2023 automatycznie przedłużyła się polisa OC na samochód z ubezpieczalni X. Nie zostaliśmy poinformowani o przedłużeniu (firma twierdzi, że na adres domowy została wysłana informacja pisemna listem). Podobno również wysłali informacje w październiku i listopadzie 2023. W kwietniu 2024 dostałam przedsądowe wezwanie do zapłaty za pół roku korzystania z polisy. Czy da się coś z tym zrobić ?...

Wyszukiwarka