Kto ma prawo do adwokata z urzędu?

W sprawie nabycia i działu spadku, czy w sądzie mogę mieć prawo do adwokata z urzędu ? Kiedy o niego wnioskować ?
anonim cytuj
07-02-2024
Prawo do adwokata masz. Z urzędu go nie dostaniesz, to nie jest sprawa karna.

anonim cytuj
07-02-2024
A jeżeli nie jest mnie stać wziąć adwokata prywatnie.
Dział spadku nie będzie dla mnie prostą sprawą i adwokat bardzo by był pomocny.

anonim cytuj
07-02-2024
Jest możliwość wnioskowania o adwokata nawet w sprawie cywilnej jeżeli jest to dla ciebie zbyt duży koszt.

anonim cytuj
07-02-2024
A kiedy można o adwokata wnioskować, zakładając że wniosek o nabycie a zarazem dział spadku został już wysłany ?

anonim cytuj
07-02-2024
Do wniosku o ustanowienie pełnomocnika z urzędu koniecznie dołącz oświadczenie o stanie rodzinnym, majątku, dochodach i źródłach utrzymania.

anonim cytuj
07-02-2024
Bardzo dziękuję za odpowiedzi.

anonim cytuj
07-02-2024

Sugerowane Tematy

Jak ograniczyć niepotrzebne wydatki starszej osobie?
Witajcie, sytuacja trochę żenująca, trochę śmieszna,chociaż rodzinie do śmiechu nie jest. W skrócie wygląda to tak, jest dziadek,wdowiec,80l. Dziadek mieszka sam i całkiem nieźle sobie radzi,gdyby nie to, że całą emeryturę wydaje na oglądanie filmów dla dorosłych w internecie. Potem chodzi i mówi, że nie ma co jeść,więc rodzina kupuje mu leki,jedzenie i generalnie zabezpiecza jego podstawowe potrzeby życiowe. Zabrali mu kartę, to ją zablo...
Dzisiaj kierownik powiedział że mam opróżnić szafkę i iść do domu. Nie dostałam żadnego wypowiedzenia
Mam pytanie pracuje przez agencje pracy xyz w firmie xxx umowa do 16.12.2022 dzisiaj kierownik powiedział że mam opróżnić szafkę i iść do domu. Nie dostałam żadnego wypowiedzenia do podpisu ani z pracy ani z agencji . Moje pytanie brzmi czy mogę iść na l4 problemy z kręgosłupem do końca trwania umowy i czy mi zapłacą za te 16 dni jakbym chorowała...
Dorabianie na bezrobociu.
Cześć, w jaki sposób osoba bezrobotna może dorobić żeby nie stracić statusu bezrobotnego? Czy mogę być wychowawcą na obozie przez 2 tygodnie jeśli dochód nie przekroczy 50% minimalnego wynagrodzenia?...
Kontakty z dzieckiem.
Witam, żyliśmy bez ślubu, mamy wspólne 3 letnie dziecko, po rozstaniu płacę regularnie alimenty które ustaliliśmy bez ingerencji sądu. Alimenty płacę jej większe niż ode mnie oczekiwała, w zamian robi problemy jeśli chodzi o spędzanie czasu z dzieckiem, a dokładnie z nocowaniem u mnie. Chciałbym zapytać czy warto jako ojciec zakładać sprawę sądową jeśli rozmowy nie doprowadzą do ugody....

Wyszukiwarka