Chciałabym ,żeby syn nosił nazwisko mojego męża.

Dzień dobry. Mam syna lat 12. Jego ojciec jest pozbawiony praw rodzicielskich. Od 7 lat jestem po ślubie i chciałabym ,żeby syn nosił nazwisko mojego męża. Mogę zmienić mu nazwisko?
anonim cytuj
22-10-2021
Tak. Wystarczy złożyć stosowne dokumenty w USC i umotywować swoją prośbę. Albo postarać się o przysposobienie przez obecnego małżonka. Tutaj procedura trwa trochę dłużej ale nabędzie prawa do niego.

anonim cytuj
22-10-2021
Zmiana nazwiska dziecka jest możliwa w określonych sytuacjach. Skoro ojciec dziecka został pozbawiony praw rodzicielskich, otwiera to pewne możliwości.

Wystarczy złożyć stosowne dokumenty w USC i umotywować swoją prośbę.

Zgodnie z art. 10 ustawy z dnia 17 października 2008 r. o zmianie imienia i nazwiska, można wystąpić do kierownika urzędu stanu cywilnego o zmianę nazwiska, jeżeli występują ważne powody. W tej sytuacji ważnym powodem może być chęć dostosowania nazwiska dziecka do obecnej sytuacji rodzinnej. Wniosek powinien być odpowiednio umotywowany i poparty odpowiednimi dokumentami, takimi jak akt pozbawienia praw rodzicielskich ojca biologicznego.

Jeżeli chodzi o przysposobienie przez obecnego małżonka, to faktycznie jest to kolejna możliwość. Przysposobienie przez małżonka matki jest uregulowane w Kodeksie rodzinnym i opiekuńczym. Po przysposobieniu, przysposabiający staje się rodzicem dziecka na równi z matką, a dziecko przysposobione przyjmuje nazwisko przysposabiającego. Warto jednak podkreślić, że przysposobienie niesie za sobą wiele skutków prawnych i nie jest to jedynie formalność dotycząca nazwiska.

Podsumowując:

Możliwa jest zmiana nazwiska dziecka na podstawie art. 10 ustawy o zmianie imienia i nazwiska.
Alternatywnie, można rozważyć przysposobienie przez obecnego małżonka, co wiąże się z głębszymi zmianami w statusie prawnym dziecka w stosunku do przysposabiającego.

anonim cytuj
10-08-2023

Sugerowane Tematy

Problem z reklamacją butów w sklepie obuwniczym. Jakie są moje prawa w tej sytuacji?
Dzień dobry. Piszę do państwa być może z błahostką ale potrzebuję pomocy i porady .Otóż ,miesiąc temu w sklepie obuwniczym zakupiłam obuwie damskie w kwocie 400 zł .Po 3 tygodniach użytkowania buty zaczęły się rozklejać ( w obu butach odchodzą podeszwy ) .Pojechałam dziś z reklamacją do sklepu ,w którym zostały zakupione .Poprosiłam o zaznaczenie przez sprzedawcę w formularzu ,iż wolała bym zwrot gotówki , ponieważ obawiam się ,że cała seria jest...
Cofnięcie darowizny mieszkania.
Mąż przepisał na syna 4 lata temu mieszkanie w darowiźnie na syna z poprzedniego małżeństwa (2020 r.) W 2022 r. wzięliśmy ślub nic o tym przepisaniu nie wiedziałam, aż przypadkiem odnalazłam dokument. Syn przestał się ojcem interesować poblokował telefon, wszystkie kontakty zerwał i mąż jest teraz w kropce, pytanie brzmi czy można to cofnąć? Wspólnych dzieci nie mamy.....
pismo z Sądu wydział rodzinny i nieletnich w sprawie pozwu o uchylenie obowiązku alimentacyjnego
Dzień dobry , może ktoś miał z Was taką sytuację , dziś syn zaznaczam pełnoletni odebrał pismo z Sądu wydział rodzinny i nieletnich w sprawie pozwu o uchylenie obowiązku alimentacyjnego . I teraz jak to wygląda od 2012 r , rozwód z orzeczeniem z winy męża , mąż przebywa w DE , alimenty za jego zgoda 250 euro , płaci po orzeczeniu rozwodu przez jakieś 9 miesięcy , pożnij już nic , zero kontaktu z synem który wtedy ma lat 12 , sprawa ląduje w sądzi...
Co zrobić, gdy klient nie odbiera przesyłki za pobraniem?
Mój brat prowadzi sklep internetowy. Rozstał się jakiś czas temu z dziewczyną i ta dziewczyna chcąc zrobić mu na złość zamawia z jego sklepu różne produkty za pobraniem i nigdy ich nie odbierała. Zamawiała też produkty pod fikcyjne nazwiska i adresy. Proszę mi powiedzieć, czy taki czyn jest karalny? Można ją o coś oskarżyć? Dziewczyna tą twierdzi że ma 14 dni na zwrot bez podania przyczyny i może sobie zamawiać ile chce....

Wyszukiwarka