Chciałabym ,żeby syn nosił nazwisko mojego męża.

Dzień dobry. Mam syna lat 12. Jego ojciec jest pozbawiony praw rodzicielskich. Od 7 lat jestem po ślubie i chciałabym ,żeby syn nosił nazwisko mojego męża. Mogę zmienić mu nazwisko?
anonim cytuj
22-10-2021
Tak. Wystarczy złożyć stosowne dokumenty w USC i umotywować swoją prośbę. Albo postarać się o przysposobienie przez obecnego małżonka. Tutaj procedura trwa trochę dłużej ale nabędzie prawa do niego.

anonim cytuj
22-10-2021
Zmiana nazwiska dziecka jest możliwa w określonych sytuacjach. Skoro ojciec dziecka został pozbawiony praw rodzicielskich, otwiera to pewne możliwości.

Wystarczy złożyć stosowne dokumenty w USC i umotywować swoją prośbę.

Zgodnie z art. 10 ustawy z dnia 17 października 2008 r. o zmianie imienia i nazwiska, można wystąpić do kierownika urzędu stanu cywilnego o zmianę nazwiska, jeżeli występują ważne powody. W tej sytuacji ważnym powodem może być chęć dostosowania nazwiska dziecka do obecnej sytuacji rodzinnej. Wniosek powinien być odpowiednio umotywowany i poparty odpowiednimi dokumentami, takimi jak akt pozbawienia praw rodzicielskich ojca biologicznego.

Jeżeli chodzi o przysposobienie przez obecnego małżonka, to faktycznie jest to kolejna możliwość. Przysposobienie przez małżonka matki jest uregulowane w Kodeksie rodzinnym i opiekuńczym. Po przysposobieniu, przysposabiający staje się rodzicem dziecka na równi z matką, a dziecko przysposobione przyjmuje nazwisko przysposabiającego. Warto jednak podkreślić, że przysposobienie niesie za sobą wiele skutków prawnych i nie jest to jedynie formalność dotycząca nazwiska.

Podsumowując:

Możliwa jest zmiana nazwiska dziecka na podstawie art. 10 ustawy o zmianie imienia i nazwiska.
Alternatywnie, można rozważyć przysposobienie przez obecnego małżonka, co wiąże się z głębszymi zmianami w statusie prawnym dziecka w stosunku do przysposabiającego.

anonim cytuj
10-08-2023

Sugerowane Tematy

Jak wziąć urlop z powodu siły wyższej?
Mam pytanie odnośnie urlopu z tytułu siły wyższej. Wiem, że można go wziąć w godzinach i jest ich wtedy 16. Czy mogę zatem deklarując wybranie go właśnie w godzinach brać go 16 razy po jednej godzinie? Mój pracodawca twierdzi, że taki urlop mogę zgłosić tylko 2 razy w roku i jeżeli jednorazowo wezmę np. 3 godziny to za drugim razem jak nie wezmę reszty to przepadają pozostałe godziny.. w necie nie znalazłam info na ten temat....
Ograniczenie praw rodzicielskich.
Czy podstawą do ograniczania praw ojca może być notoryczne (od kilku miesięcy) odwoływanie widzeń ojca z dzieckiem? Dodam, że ojciec bardzo nalegał na ustalenie kontaktów. Sprawa była zakończona ugodą, oboje zgodziliśmy się na bardzo częste kontakty. Jednak od razu po rozprawie zaczęły się kłopoty. Ojciec twierdzi, że musi pracować ( pracuje na pół etatu u ojca i zawsze może się zwolnić, bez problemu) żeby płacić podatki na cytat." darmozjad...
Czy mogę zerwać umowę bez okresu wypowiedzenia?
Hej, jestem zatrudniony na umowie zlecenie, w zleceniu mam zapisane 3 tygodnie wypowiedzenia. Czy na zleceniu jest to jakoś prawnie uzasadnione? Dostałem dziś dużo lepsza oferte pracy z tym ze praca jest od zaraz. Czy mogę zerwać ta umowę bez zachowania tego okresu czy grozi mi za to jakaś kara? Spróbuje się jutro dogadać z pracodawca ale pytam żeby w razie czego żeby wiedzieć co dalej....
Czy mogę unieważnić umowę sprzedaży, jeśli kupiłem używany samochód, który ma ukryte wady?
Ostatnio zakupiłem używany samochód od prywatnego sprzedawcy. W momencie transakcji byłem bardzo podekscytowany i zaufałem, że auto jest w dobrym stanie, ponieważ sprzedawca stwierdził, że samochód jest w pełni sprawny i nie ma żadnych ukrytych wad. Niestety, po zakupie okazało się, że samochód ma pewne problemy, o których sprzedawca mi nie wspomniał. Po kilku dniach użytkowania zauważyłem, że auto ma poważne problemy z układem hamulcowym, któ...

Wyszukiwarka