Chciałabym ,żeby syn nosił nazwisko mojego męża.

Dzień dobry. Mam syna lat 12. Jego ojciec jest pozbawiony praw rodzicielskich. Od 7 lat jestem po ślubie i chciałabym ,żeby syn nosił nazwisko mojego męża. Mogę zmienić mu nazwisko?
anonim cytuj
22-10-2021
Tak. Wystarczy złożyć stosowne dokumenty w USC i umotywować swoją prośbę. Albo postarać się o przysposobienie przez obecnego małżonka. Tutaj procedura trwa trochę dłużej ale nabędzie prawa do niego.

anonim cytuj
22-10-2021
Zmiana nazwiska dziecka jest możliwa w określonych sytuacjach. Skoro ojciec dziecka został pozbawiony praw rodzicielskich, otwiera to pewne możliwości.

Wystarczy złożyć stosowne dokumenty w USC i umotywować swoją prośbę.

Zgodnie z art. 10 ustawy z dnia 17 października 2008 r. o zmianie imienia i nazwiska, można wystąpić do kierownika urzędu stanu cywilnego o zmianę nazwiska, jeżeli występują ważne powody. W tej sytuacji ważnym powodem może być chęć dostosowania nazwiska dziecka do obecnej sytuacji rodzinnej. Wniosek powinien być odpowiednio umotywowany i poparty odpowiednimi dokumentami, takimi jak akt pozbawienia praw rodzicielskich ojca biologicznego.

Jeżeli chodzi o przysposobienie przez obecnego małżonka, to faktycznie jest to kolejna możliwość. Przysposobienie przez małżonka matki jest uregulowane w Kodeksie rodzinnym i opiekuńczym. Po przysposobieniu, przysposabiający staje się rodzicem dziecka na równi z matką, a dziecko przysposobione przyjmuje nazwisko przysposabiającego. Warto jednak podkreślić, że przysposobienie niesie za sobą wiele skutków prawnych i nie jest to jedynie formalność dotycząca nazwiska.

Podsumowując:

Możliwa jest zmiana nazwiska dziecka na podstawie art. 10 ustawy o zmianie imienia i nazwiska.
Alternatywnie, można rozważyć przysposobienie przez obecnego małżonka, co wiąże się z głębszymi zmianami w statusie prawnym dziecka w stosunku do przysposabiającego.

anonim cytuj
10-08-2023

Sugerowane Tematy

Wynagrodzenie za urlop.
Jestem zatrudniony na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony. Według umowy moja stawka godzinowa to 19,70 brutto + premia uznaniowa. Premię otrzymuje co miesiąc i wynosi ona ok. 40% wynagrodzenia zależnie od długości miesiąca. Natomiast stawka urlopowa jest zawsze taka sama i wynosi 13 zł netto za godzinę. Czy to możliwe, że stawka godzinna za urlop jest niższa niż płaca minimalna i wynosi zawsze tyle samo?...
Problem z odebraniem nadgodzin.
Problem jest następujący: pracuję jako asystent na okienku w placówce Poczty Polskiej. Tydzień temu z przyczyn ode mnie niezależnych mój czas pracy został przekroczony o około 45 minut. Według grafiku kończyłem pracę o 15.30 po zamknięciu poczty o godzinie 15.00. Ponieważ był to mój ostatni dzień na tej konkretnej placówce gdzie zastępowałem inną osobę byłem zobligowany do przewiezienia swoich rzeczy oraz kluczy od placówki na inny urząd pocztow...
Zaprzestanie pracy dzień po zakończeniu umowy.
Mam taki problem z moim pracodawcą. W przyszły poniedziałek potrzebuje koniecznie wolne. Problem w tym, że pracodawca nie chce się na to zgodzić. Moja umowa zakończyła się z dniem wczorajszym i zastanawiam się czy stanie się coś jeżeli np. jutro nie stawie się w pracy mimo to, że mam rozpisany grafik na cały miesiąc? Od razu mówię też, że o zakończeniu współpracy myślę od dłuższego czasu głównie przez brak wyrozumienia pracodawcy w co do studiów....
Reklamacja wykonanych prac budowlanych.
Mam problem i nie wiem, jak zacząć a dotyczy tego ze pan robił podłogę w mieszkaniu wylewka Niestety coś mu poszło nie tak i w niektórych miejscach jak by za mało żywicy wylał i są doły pan nie odpisuje na wiadomości posiada firmę i od czego tu zacząć jak napisać do niego reklamacje czy pisemna może ktoś by mógł podać wzór i ile on ma czasu na odpisanie boję się ze gwarancja przepadnie i on umyje ręce....

Wyszukiwarka