Chciałabym ,żeby syn nosił nazwisko mojego męża.

Dzień dobry. Mam syna lat 12. Jego ojciec jest pozbawiony praw rodzicielskich. Od 7 lat jestem po ślubie i chciałabym ,żeby syn nosił nazwisko mojego męża. Mogę zmienić mu nazwisko?
anonim cytuj
22-10-2021
Tak. Wystarczy złożyć stosowne dokumenty w USC i umotywować swoją prośbę. Albo postarać się o przysposobienie przez obecnego małżonka. Tutaj procedura trwa trochę dłużej ale nabędzie prawa do niego.

anonim cytuj
22-10-2021
Zmiana nazwiska dziecka jest możliwa w określonych sytuacjach. Skoro ojciec dziecka został pozbawiony praw rodzicielskich, otwiera to pewne możliwości.

Wystarczy złożyć stosowne dokumenty w USC i umotywować swoją prośbę.

Zgodnie z art. 10 ustawy z dnia 17 października 2008 r. o zmianie imienia i nazwiska, można wystąpić do kierownika urzędu stanu cywilnego o zmianę nazwiska, jeżeli występują ważne powody. W tej sytuacji ważnym powodem może być chęć dostosowania nazwiska dziecka do obecnej sytuacji rodzinnej. Wniosek powinien być odpowiednio umotywowany i poparty odpowiednimi dokumentami, takimi jak akt pozbawienia praw rodzicielskich ojca biologicznego.

Jeżeli chodzi o przysposobienie przez obecnego małżonka, to faktycznie jest to kolejna możliwość. Przysposobienie przez małżonka matki jest uregulowane w Kodeksie rodzinnym i opiekuńczym. Po przysposobieniu, przysposabiający staje się rodzicem dziecka na równi z matką, a dziecko przysposobione przyjmuje nazwisko przysposabiającego. Warto jednak podkreślić, że przysposobienie niesie za sobą wiele skutków prawnych i nie jest to jedynie formalność dotycząca nazwiska.

Podsumowując:

Możliwa jest zmiana nazwiska dziecka na podstawie art. 10 ustawy o zmianie imienia i nazwiska.
Alternatywnie, można rozważyć przysposobienie przez obecnego małżonka, co wiąże się z głębszymi zmianami w statusie prawnym dziecka w stosunku do przysposabiającego.

anonim cytuj
10-08-2023

Sugerowane Tematy

Wniosek o zmianę kontaktów z dzieckiem
Dzień dobry, proszę o poradę jak skutecznie argumentować wniosek o zmianę kontaktów. Kontakty zostały zasądzone 4 lata temu, pracowałem w innym miejscu. W tym momencie nie mam możliwości na kontakty w tygodniu przez pracę - matka wniosła o ukaranie do sądu. Mam zasądzone weekendy a wtedy matka zapisuje dzieci na dodatkowe zajęcia bez konsultacji ze mną i wymaga "dostosowania się". Nie chcę walczyć z tą kobietą dlatego wnoszę o zmian...
Potrącenie psa.
Witam. Potrzebuje porady. Wczoraj podczas mojej nieobecności w domu, prawdopodobnie ktoś nieumyślnie wypuścił mojego psa z posesji. Gdy byłam w pracy, sąsiadka zadzwoniła że pies został potrącony przez samochód i leżał na środku drogi. Kierowca uciekł i nie udzielił mu żadnej pomocy, inny kierowca po sprawdzeniu co z psem, ocenił że niestety już nic nie można zrobić, przełożył go na bok żeby nie utrudniać ruchu, później ja go zabrałam. Zdarzenie ...
Dziedziczenie przez dzieci konkubenta.
Moja mama była w nieformalnym związku przez prawie 20 lat. Po Jej śmierci, 4 lata temu, majątek odziedziczyliśmy we trójkę razem z rodzeństwem. Partner mamy oczywiście mieszkał do końca życia z Nami. Ma On dwójkę dzieci z, którymi nie utrzymywał kontaktu. Czy mogą Oni teraz żądać jakiegoś spadku lub ewentualnie chcieć żebyśmy spłacało kredyt, który miał mamy partner a nie ubezpieczył go na wypadek swojej śmierci?...
Prawo jazdy.
Robiłam kurs na prawo jazdy w 2011 roku. Zdawałam w OSK egzamin praktyczny, do teorii nie przystąpiłam wtedy, dopiero w tym roku. Teraz chciałabym sprawę dokończyć. Od OSK nie otrzymałam kart jazd, tylko umowę i rachunek. Oni karty jazdy zniszczyli. Nie chcą wystawić żadnego zaświadczenia o ukończeniu kursu, namawiają do ponownego wykupienia kursu. Teoretycznie kurs jest dożywotni, no ale bez ukończonych obydwu egzaminów wtedy nie uznają go jako ...

Wyszukiwarka