Chciałabym ,żeby syn nosił nazwisko mojego męża.

Dzień dobry. Mam syna lat 12. Jego ojciec jest pozbawiony praw rodzicielskich. Od 7 lat jestem po ślubie i chciałabym ,żeby syn nosił nazwisko mojego męża. Mogę zmienić mu nazwisko?
anonim cytuj
22-10-2021
Tak. Wystarczy złożyć stosowne dokumenty w USC i umotywować swoją prośbę. Albo postarać się o przysposobienie przez obecnego małżonka. Tutaj procedura trwa trochę dłużej ale nabędzie prawa do niego.

anonim cytuj
22-10-2021
Zmiana nazwiska dziecka jest możliwa w określonych sytuacjach. Skoro ojciec dziecka został pozbawiony praw rodzicielskich, otwiera to pewne możliwości.

Wystarczy złożyć stosowne dokumenty w USC i umotywować swoją prośbę.

Zgodnie z art. 10 ustawy z dnia 17 października 2008 r. o zmianie imienia i nazwiska, można wystąpić do kierownika urzędu stanu cywilnego o zmianę nazwiska, jeżeli występują ważne powody. W tej sytuacji ważnym powodem może być chęć dostosowania nazwiska dziecka do obecnej sytuacji rodzinnej. Wniosek powinien być odpowiednio umotywowany i poparty odpowiednimi dokumentami, takimi jak akt pozbawienia praw rodzicielskich ojca biologicznego.

Jeżeli chodzi o przysposobienie przez obecnego małżonka, to faktycznie jest to kolejna możliwość. Przysposobienie przez małżonka matki jest uregulowane w Kodeksie rodzinnym i opiekuńczym. Po przysposobieniu, przysposabiający staje się rodzicem dziecka na równi z matką, a dziecko przysposobione przyjmuje nazwisko przysposabiającego. Warto jednak podkreślić, że przysposobienie niesie za sobą wiele skutków prawnych i nie jest to jedynie formalność dotycząca nazwiska.

Podsumowując:

Możliwa jest zmiana nazwiska dziecka na podstawie art. 10 ustawy o zmianie imienia i nazwiska.
Alternatywnie, można rozważyć przysposobienie przez obecnego małżonka, co wiąże się z głębszymi zmianami w statusie prawnym dziecka w stosunku do przysposabiającego.

anonim cytuj
10-08-2023

Sugerowane Tematy

Zwolniono mnie z pracy po powrocie z L4.
Dzień dobry. W dniu dzisiejszym otrzymałem wypowiedzenie umowy o prace. Przez 3 miesiące przebywałem na zwolnieniu lekarskim, ponieważ doznałem poważnego urazu kręgosłupa. Podczas zwolnienia 3 razy byłem wzywany do ZUSu na kontrole i za każdym razem lekarz orzecznik uznawał zwolnienie za zasadne. Każdorazowo do ZUSu zgłaszał mnie pracodawca, nasłał tez na mnie ZUS, który przyjechał mnie sprawdzić do domu. Również nie mieli żadnych uwag. Wróciłem ...
Czy przy zwalnianiu się pracodawca ma obowiązek wypłacić mu ekwiwalent za rok 2021?
Witam. Mążowi za rok 2021 zostało 11 dni urlopu. Czy przy zwalnianiu się pracodawca ma obowiązek wypłacić mu ekwiwalent za rok 2021? I jeszcze jedno pytanie. Mąż chodził do technikum (4letnie). Pracę zaczął w listopadzie 2016 roku. Czy teraz już ma prawo do 26 dni urlopu? Z góry dziękuję za pomoc....
Firma zakopał kable internetowe na mojej działce bez mojej zgody
Dzień dobry. Mam pytanie. Kupiliśmy dom z działka. Obecnie jesteśmy za granica, a na naszej działce jakaś firma bez mojej zgody i bez poinformowania mnie, weszli na nasza działkę i najzwyklej na świecie wykopali rów na kable internetowe. Przekopali cała działkę po szerokości,włożyli kable zasypali. O całej sytuacji dowiedziałem się od sąsiada który mnie poinformował. Moje pytanie czy jest to zgodne z prawem, czy mogę przyjechać i ten kabel wykopa...
Zadatek a zerwanie umowy.
Teściowie podpisali bardzo nie korzystną dla siebie umowę sprzedaży mieszkania. Podpisali umowę przedwstępną w biurze nieruchomości i w umowie jest informacja o zadatku 10000zł. Chcą zrezygnować z transakcji co wiążę się oczywiście z podwójną zapłatą zadatku. I teraz mam 2 pytania. Czy jest jakaś szansa na to, żeby tylko oddać kupującym ich 10000zł ? Drugie pytanie natomiast mam takie iż Pani z biura domaga się po zerwaniu umowy przedwstępne...

Wyszukiwarka