spółka zoo ma długi

Dzień dobry,
Istnieje spółka zoo. Spółka zoo ma długi, spowodowane głównie trudną sytuacją przez pandemie. Czy członkowie zarządu, wspólnicy mogą odpowiadać w uzasadnionych przypadkach swoimi długami do wysokości pełnego długu względem wszystkich wierzycieli czy do wysokości wkładu jaki włożył w ramach swoich udziałów? Z góry dziękuje za wszelkie informacje.
anonim cytuj
10-09-2020
Zgodnie z art. 299 § 1 KSH, członek zarządu sp. z o.o. odpowiada za zobowiązania spółki, w momencie w którym egzekucja przeciwko spółce okazuje się bezskuteczna.
Członek Zarządu może oczywiście uwolnić się od odpowiedzialności za zobowiązania spółki, jeżeli wykaże, że odpowiednio wcześnie został złożony wniosek o ogłoszenie upadłości lub w tym samym czasie wydano postanowienie o otwarciu postępowania restrukturyzacyjnego (art. 299 § 2 KSH).
Wspólnik nie odpowiada swoim prywatnym majątkiem za długi spółki z o.o.
W sytuacji, gdy wspólnik zasiada jednocześnie w zarządzie spółki, wówczas będzie ponosił odpowiedzialność za długi spółki (zgodnie z ogólną zasadą, że zarząd odpowiada za długi spółki w razie bezskuteczności egzekucji). Odpowiedzialność z tytułu zasiadania w zarządzie niejako “wyprzedza” brak odpowiedzialności wspólnika. Taki wspólnik nie uchroni się przed wierzycielami.

anonim cytuj
10-09-2020
dziękuje. Czy wspólnik zasiadający w zarządzie odpowiada za wszelkie długi do ich pełnej wysokości czy może do wysokości wkładu jakie wniósł do spółki w ramach swoich udziałów?

anonim cytuj
10-09-2020
wspólnik zasiadający w zarządzie odpowiada jako członek zarządu zatem odpowiada całym swoim majątkiem.

anonim cytuj
10-09-2020

Sugerowane Tematy

Zniesienie współwłasności.
Potrzebuje porady w takiej sytuacji. Jestem współwłaścicielem mieszkania razem z siostrą. Nie mieszkam tam, mieszkanie zajmuje siostra. Od ok 3 lat nie płaci czynszu, otrzymałam pozew oraz nakaz zapłaty. Chce znieść współwłasność żeby nie musieć więcej odpowiadać za jej długi. Siostra nie będzie w stanie mnie spłacić, i pewnie nie będzie miała środków na zakup mieszkania przy ewentualnej sprzedaży obecnego, ma dwójkę dzieci. Czy w takiej syt...
Podważenie testamentu.
W 2016r. moja chrzestna (siostra ojca)napisała testament u notariusza, w którym zapisała na mnie kawalerkę + 1/3 działki. W 2022r. chrzestna umarła, na otwarciu testamentu byli jej bracia ( nie miała męża ani dzieci), którzy nie zgłaszali sprzeciwu (za życia chrzestna poinformowała o testamencie i mnie jako spadkobierczyni wszystkich potencjalnych zainteresowanych). W 2023r. Umarł mój ojciec, który za życia przepisał mi również 1/3 tej samej dzia...
Zwolnienie z pracy w dobie pandemii
Dzień dobry, mam pytanie odnośnie zwolnienia się z pracy mailowo w dobie pandemii (umowa o pracę). Obecnie cała firma pracuje zdalnie i aktualnie nie mam możliwości dać wypowiedzenia bezpośrednio swojemu szefowi. Z tego co zdążyłam dowiedzieć się z internetu, forma taka jest poprawna tylko w przypadku, gdy dokument wypowiedzenia zawarty w mailu posiada kwalifikowany podpis elektroniczny. Jakie są ewentualne konsekwencje przesłania wypowiedzenia p...
Potrącenie z wynagrodzenia.
Ostatnio podpisałam umowę w charakterze hostessy. Podczas eventu zostały zrobione zdjęcia jako dowód pracy. Wszystko ładnie, pięknie. a po wysłaniu odpowiedź na zdjęcia: super. Gdy przyszło do wypłaty - nie dość, że wynagrodzenie przyszło z około 2-tygodniowym opóźnieniem, to dodatkowo potrącili mi -30% - za podobno ,,pognieciony" strój na zdjęciach. (paczkę ze strojem dostałam pocztą, które jak było widać były już otwierane - były niechlu...

Wyszukiwarka