spółka zoo ma długi

Dzień dobry,
Istnieje spółka zoo. Spółka zoo ma długi, spowodowane głównie trudną sytuacją przez pandemie. Czy członkowie zarządu, wspólnicy mogą odpowiadać w uzasadnionych przypadkach swoimi długami do wysokości pełnego długu względem wszystkich wierzycieli czy do wysokości wkładu jaki włożył w ramach swoich udziałów? Z góry dziękuje za wszelkie informacje.
anonim cytuj
10-09-2020
Zgodnie z art. 299 § 1 KSH, członek zarządu sp. z o.o. odpowiada za zobowiązania spółki, w momencie w którym egzekucja przeciwko spółce okazuje się bezskuteczna.
Członek Zarządu może oczywiście uwolnić się od odpowiedzialności za zobowiązania spółki, jeżeli wykaże, że odpowiednio wcześnie został złożony wniosek o ogłoszenie upadłości lub w tym samym czasie wydano postanowienie o otwarciu postępowania restrukturyzacyjnego (art. 299 § 2 KSH).
Wspólnik nie odpowiada swoim prywatnym majątkiem za długi spółki z o.o.
W sytuacji, gdy wspólnik zasiada jednocześnie w zarządzie spółki, wówczas będzie ponosił odpowiedzialność za długi spółki (zgodnie z ogólną zasadą, że zarząd odpowiada za długi spółki w razie bezskuteczności egzekucji). Odpowiedzialność z tytułu zasiadania w zarządzie niejako “wyprzedza” brak odpowiedzialności wspólnika. Taki wspólnik nie uchroni się przed wierzycielami.

anonim cytuj
10-09-2020
dziękuje. Czy wspólnik zasiadający w zarządzie odpowiada za wszelkie długi do ich pełnej wysokości czy może do wysokości wkładu jakie wniósł do spółki w ramach swoich udziałów?

anonim cytuj
10-09-2020
wspólnik zasiadający w zarządzie odpowiada jako członek zarządu zatem odpowiada całym swoim majątkiem.

anonim cytuj
10-09-2020

Sugerowane Tematy

potracenie (wystraszenie) rowerzysty
Witam mam pytanie.Wczoraj wyjeżdżając z parkingu potracilam a w sumie wystraszyłam rowerzystę na ścieżce rowerowej który się przewrócił.Po tym jak wstał zaczal krzyczeć że chce 200 zl inaczej zadzoanj na policję.Gdy powiedziałam że mam przy sobie tylko 50 zł odpowiedział że to za mało.Wiec powiedziałam mu że jadę do bankomatu wypłacić pieniążki.Gdy wróciłam jego już nie było.Dodoam że całe zajście i rozmowę mam nagrana na wideorejestratorze.Teraz...
Dziedziczenie długów po rodzicach.
Moja matka rozwiodła się z tatą jak byłam mała, sąd przyznał opiekę mojemu tacie, pozbawiając władzy rodzicielskiej matkę. Mam przyrodnie rodzeństwo każde z innego małżeństwa, siostra i brat, matka po małżeństwie wyszła za mąż, mąż zmarł, popadła w długi i alkohol. Czy jeżeli mama umrze to ja dziedziczę po niej jakieś długi? Jak się przed tym ustrzec, nikt mnie nie poinformuję nawet o śmierci bo nie utrzymuje żadnych kontaktów z tą rodziną....
Okres ochronny przedemerytalny.
Znajoma ukończy 56 lat 31 maja tego roku. Dziś dostała wypowiedzenie z pracy, w której pracowała 15 lat, z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia, które kończy się 30 kwietnia. Niestety nie jest jeszcze w okresie ochronnym przedemerytalnym. Wypowiedzenie dostała do ręki. Co zrobić aby wypowiedzenie straciło ważność? Jak ma utrzymać się do tego okresu ochronnego przedemerytalnego?...
Spłata kredytu hipotecznego po rozwodzie.
Od roku jestem po rozwodzie, wyprowadziłem się ze wspólnego mieszkania, które cały czas jest w wspólnym kredycie, obecnie ten kredyt spłaca była małżonka, która tam mieszka z dziećmi i nowym partnerem. Moja ex żąda ode mnie spłaty połowy tego co zapłaciła po rozwodzie, grożąc sądem i komornikiem. Z racji obecnej słabej sytuacji finansowej, zaproponowałem że spłacę jej to gdy sprzedamy mieszkanie bo jest taki wspólny plan ale ona nie chce czekać. ...

Wyszukiwarka