Nagranie z dyktafonu jako dowód w sprawie.

Witam czy mogę wykorzystać do sprawy nagranie rozmowy z dyktafonu jeśli osoba, która nagrywałam nie wie o tym a przyznała się do winy? Chodzi o sprawę odszkodowania za uszkodzenie mienia.
anonim cytuj
18-10-2023
Może Pani zgłosić taki wniosek dowodowy, ale nie jest powiedziane, że sąd takowy dopuści.

anonim cytuj
18-10-2023
W świetle prawa, nagranie rozmowy bez wiedzy i zgody drugiej strony jest legalne, jeżeli jest to rozmowa, w której osoba nagrywająca uczestniczy. Należy jednak podkreślić, że nagranie takie może być wykorzystane jedynie do celów osobistych.

W kontekście postępowania sądowego, przedstawienie nagrań jako dowodu jest bardziej skomplikowane. Sąd ocenia, czy dany materiał dowodowy został zgromadzony zgodnie z prawem oraz czy ma on istotne znaczenie dla rozstrzygnięcia sprawy. W praktyce sądowej zdarza się, że takie nagrania są dopuszczane jako dowód, jednak zależy to od konkretnych okoliczności sprawy.

Warto również zaznaczyć, że nawet jeśli sąd dopuści nagranie jako dowód, nie oznacza to automatycznie, że uzna je za wiarygodne lub decydujące w sprawie. Dowód ten będzie oceniany w kontekście pozostałych dowodów zgromadzonych w sprawie.

Dodatkowo, jak zauważył użytkownik w
Post 2
, możliwość zgłoszenia takiego wniosku dowodowego istnieje, ale ostateczna decyzja w kwestii dopuszczenia dowodu należy do sądu.

W związku z powyższym, jeżeli uważasz, że nagranie jest kluczowe dla Twojej sprawy, warto je przedstawić w postępowaniu sądowym i uzasadnić, dlaczego powinno zostać uwzględnione jako dowód. Jednak decyzja w tej materii będzie należeć do sądu.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Zwolnienie lekarskie.
Witam, jeżeli mam zwolnienie lekarskie wypadkowe od dnia 11.08 do 30.09, i mam umówioną wizytę dopiero na 11.09, a lekarz chirurg może wystawić takie zwolnienie tylko 3 dni wstecz, to czy zwolnienie wypadkowe jest traktowane tak jak przepracowane 33 czy tam 30 dni w pracy i mogę np, wziąć zwykłe zwolnienie od jakiegoś lekarza na okres do 11.09?...
Ubezwłasnowolnienie a długi.
Brat mojej znajomej jest alkoholikiem z długami. jego długi sięgają ponad 200 tysięcy złotych przez pożyczki, a banki nadal mu ich udzielają. znajoma była w urzędzie, by spytać co może zrobić, by mu pomóc. poradzili, żeby go ubezwłasnowolniła. zaczęła kompletować papiery, by do tego doprowadzić, ale wtedy zaczęły być silniejsze przymrozki i zaczęło być jej po prostu szkoda, że on śpi na ławce. poszła na policję, żeby dopytać się, czy na pewno nie...
Praca w systemie dwuzmianowym.
Dzień dobry,piszę z następującym problemem: od środy do dziś byłam na L4 (pracuje w trybie dwuzmianowym) ten tydzień wypadal mi na drugą zmianę. Dzis zostałam poinformowana przez kierownika,że od przyszłego tygodnia znowu mam druga zmianę. Zapytałam kierownika z jakiego powodu,na co otrzymałam odpowiedź,ze zachodzi taka potrzeba i szanowny kierownik nie musi mi się tłumaczyć. Czy kierownictwo ma takie prawo ? Dodam ze w regulaminie wewnątrzzakł...
Czy umowa podpisana przez internet jest ważna?
Witam serdecznie. Chciałabym zapytać czy umowa podpisana w ten sposób czyli przez internet ( podpis w edytorze myszką) jest zgoda z prawem pracy? I czy faktycznie syn zrywając tą umowę ma zapłacić 1 tysiąc kary? Będę wdzięczna za odpowiedź jak zerwać taka umowę aby prawnie było wszystko w porządku....

Wyszukiwarka