Nagranie z dyktafonu jako dowód w sprawie.

Witam czy mogę wykorzystać do sprawy nagranie rozmowy z dyktafonu jeśli osoba, która nagrywałam nie wie o tym a przyznała się do winy? Chodzi o sprawę odszkodowania za uszkodzenie mienia.
anonim cytuj
18-10-2023
Może Pani zgłosić taki wniosek dowodowy, ale nie jest powiedziane, że sąd takowy dopuści.

anonim cytuj
18-10-2023
W świetle prawa, nagranie rozmowy bez wiedzy i zgody drugiej strony jest legalne, jeżeli jest to rozmowa, w której osoba nagrywająca uczestniczy. Należy jednak podkreślić, że nagranie takie może być wykorzystane jedynie do celów osobistych.

W kontekście postępowania sądowego, przedstawienie nagrań jako dowodu jest bardziej skomplikowane. Sąd ocenia, czy dany materiał dowodowy został zgromadzony zgodnie z prawem oraz czy ma on istotne znaczenie dla rozstrzygnięcia sprawy. W praktyce sądowej zdarza się, że takie nagrania są dopuszczane jako dowód, jednak zależy to od konkretnych okoliczności sprawy.

Warto również zaznaczyć, że nawet jeśli sąd dopuści nagranie jako dowód, nie oznacza to automatycznie, że uzna je za wiarygodne lub decydujące w sprawie. Dowód ten będzie oceniany w kontekście pozostałych dowodów zgromadzonych w sprawie.

Dodatkowo, jak zauważył użytkownik w
Post 2
, możliwość zgłoszenia takiego wniosku dowodowego istnieje, ale ostateczna decyzja w kwestii dopuszczenia dowodu należy do sądu.

W związku z powyższym, jeżeli uważasz, że nagranie jest kluczowe dla Twojej sprawy, warto je przedstawić w postępowaniu sądowym i uzasadnić, dlaczego powinno zostać uwzględnione jako dowód. Jednak decyzja w tej materii będzie należeć do sądu.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Komornicy zabierają mi wszystkie pieniądze na życie. Co zrobić w tej sytuacji?
Witam. Potrzebuję pomocy, otóż otrzymuję rentę rodzinną po mężu, mam 2 komorników, gdzie pierwszy zabiera mi 400zl z renty, a drugi że pracuje na umowę zlecenie zabrał mi całe wynagrodzenie. Wynajmuje mieszkanie gdzie moje opłaty wynoszą więcej niż renta rodzinna I dokładam 600zl z wynagrodzenia, którego nie dostałam i nie mam z czego żyć, co mogę zrobić w tej sytuacji?...
wypowiedzenie
W połowie sierpnia złożyłam w pracy wypowiedzenie, okres wypowiedzenia trwa do końca września. Od 1 września firma wprowadziła nowe zasady płac, przez co zwiększa się podstawa wynagrodzenia. Czy powinnam bez problemu dostać aneks do umowy na ten miesiąc? Czy będzie traktowane to jako „nowa umowa” i musiałabym na nowo składać wypowiedzenie?...
wykonanie zlecenia (brak zapłaty)
Zleceniodawca zlecil prace, praca zostala wykonana. Umowa byla ustna (znajomy). W ustaleniach bylo omowione Kwota za dzien roboczy (200 zl za 9h pracy) Wyplata miala byc wyplacona od razu po wykonaniu zlecenia. Prace wykonywaly dwie osoby (w roznym stopniu, jedna mniej druga wiecej) Natomiast odgornie osoby mialy otrzymac takie samo wynagrodzenie za dzien roboczy. Zleceniodawca zgodzil sie na te warunki. Przez cale zlecenie, zleceniodawca...
Czy mogę przepisać dom na jedno z dzieci?
Mam dom na wsi, który był wspólnie z mężem. Mąż zmarł i teraz bym chciała to uregulować i przepisać na jedno z dzieci które jest, ze mną ,jak to wygląda prawnie, zaznaczam że pozostałe dzieci się mną nie interesują i w niczym nie pomagają, czy jest taka możliwość że można przepisać tylko na jedno z dzieci....

Wyszukiwarka