Nagranie z dyktafonu jako dowód w sprawie.

Witam czy mogę wykorzystać do sprawy nagranie rozmowy z dyktafonu jeśli osoba, która nagrywałam nie wie o tym a przyznała się do winy? Chodzi o sprawę odszkodowania za uszkodzenie mienia.
anonim cytuj
18-10-2023
Może Pani zgłosić taki wniosek dowodowy, ale nie jest powiedziane, że sąd takowy dopuści.

anonim cytuj
18-10-2023
W świetle prawa, nagranie rozmowy bez wiedzy i zgody drugiej strony jest legalne, jeżeli jest to rozmowa, w której osoba nagrywająca uczestniczy. Należy jednak podkreślić, że nagranie takie może być wykorzystane jedynie do celów osobistych.

W kontekście postępowania sądowego, przedstawienie nagrań jako dowodu jest bardziej skomplikowane. Sąd ocenia, czy dany materiał dowodowy został zgromadzony zgodnie z prawem oraz czy ma on istotne znaczenie dla rozstrzygnięcia sprawy. W praktyce sądowej zdarza się, że takie nagrania są dopuszczane jako dowód, jednak zależy to od konkretnych okoliczności sprawy.

Warto również zaznaczyć, że nawet jeśli sąd dopuści nagranie jako dowód, nie oznacza to automatycznie, że uzna je za wiarygodne lub decydujące w sprawie. Dowód ten będzie oceniany w kontekście pozostałych dowodów zgromadzonych w sprawie.

Dodatkowo, jak zauważył użytkownik w
Post 2
, możliwość zgłoszenia takiego wniosku dowodowego istnieje, ale ostateczna decyzja w kwestii dopuszczenia dowodu należy do sądu.

W związku z powyższym, jeżeli uważasz, że nagranie jest kluczowe dla Twojej sprawy, warto je przedstawić w postępowaniu sądowym i uzasadnić, dlaczego powinno zostać uwzględnione jako dowód. Jednak decyzja w tej materii będzie należeć do sądu.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Postojowe w pracy.
Witam. Żona dostała w czwartek dwa tygodnie temu telefonicznie informację od kierowniczki, że w piątek będzie wylewana posadzka na zakładzie i w ten dzień zakład będzie zamknięty. Żona była gotowa do pracy więc powinna dostać postojowe. Teraz każą pracownikom odrobić ten piątek w sobotę. Czy jest to zgodne z prawem?...
Sprzedaż odzieży używanej
Mam takie pytanie, Niedawno urodziłam dziecko, a jak wiadomo, noworodki szybko wyrastają ze swoich ubranek. Kupuję tylko markowe ubranka wysokiej jakości. Zrobiłam sety po 5-6 ubranek i sprzedawałam na olx po 200zl i nie bo tylko (sprzedawałam też zabawki itp.) Dzisiaj podliczyłam, że od początku roku sprzedałam około 45 takich setów co daje łączna wartość około 9000zl. Czy urząd skarbowy może się przyczepić do czegoś takiego, a jeżeli tak to ...
Okres wypowiedzenia na umowie o pracę
Umowa o pracę zawarta 5 lat temu. W umowie zapis o wypowiedzeniu miesięcznym, pracodawca twierdzi, że obowiązuje wypowiedzenie 3 miesięczne zgodnie z ustawą. Jaka jest prawda? ...
Alimenty na dorosłe dziecko.
Płace alimenty od wielu lat, wysokość była ustalona jak dziecko było niepełnoletnie, nie mam zadłużenia. Teraz jest już duże, chyba zaczęło drugie studia, niebawem kończy 25 lat. Gdy skończyło 18 lat to chciałem płacić bezpośrednio na konto. Nie zgodziło się, chciało żeby płacić mamie, wielokrotnie chciałem jej płacić jednak zawsze odmawiało. Wszystko było ustalane na słowo. Nie wiem czy mama przekazuje pieniądze. Od jakiegoś czasu zerwało z...

Wyszukiwarka