Nagranie z dyktafonu jako dowód w sprawie.

Witam czy mogę wykorzystać do sprawy nagranie rozmowy z dyktafonu jeśli osoba, która nagrywałam nie wie o tym a przyznała się do winy? Chodzi o sprawę odszkodowania za uszkodzenie mienia.
anonim cytuj
18-10-2023
Może Pani zgłosić taki wniosek dowodowy, ale nie jest powiedziane, że sąd takowy dopuści.

anonim cytuj
18-10-2023
W świetle prawa, nagranie rozmowy bez wiedzy i zgody drugiej strony jest legalne, jeżeli jest to rozmowa, w której osoba nagrywająca uczestniczy. Należy jednak podkreślić, że nagranie takie może być wykorzystane jedynie do celów osobistych.

W kontekście postępowania sądowego, przedstawienie nagrań jako dowodu jest bardziej skomplikowane. Sąd ocenia, czy dany materiał dowodowy został zgromadzony zgodnie z prawem oraz czy ma on istotne znaczenie dla rozstrzygnięcia sprawy. W praktyce sądowej zdarza się, że takie nagrania są dopuszczane jako dowód, jednak zależy to od konkretnych okoliczności sprawy.

Warto również zaznaczyć, że nawet jeśli sąd dopuści nagranie jako dowód, nie oznacza to automatycznie, że uzna je za wiarygodne lub decydujące w sprawie. Dowód ten będzie oceniany w kontekście pozostałych dowodów zgromadzonych w sprawie.

Dodatkowo, jak zauważył użytkownik w
Post 2
, możliwość zgłoszenia takiego wniosku dowodowego istnieje, ale ostateczna decyzja w kwestii dopuszczenia dowodu należy do sądu.

W związku z powyższym, jeżeli uważasz, że nagranie jest kluczowe dla Twojej sprawy, warto je przedstawić w postępowaniu sądowym i uzasadnić, dlaczego powinno zostać uwzględnione jako dowód. Jednak decyzja w tej materii będzie należeć do sądu.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Dane ojca w akcie urodzenia dziecka.
Chciałabym prosić o poradę odnośnie NN w akcie urodzenia. Jakie są procedury? Jak to wygląda po porodzie jeśli ojciec będzie chciał ubiegać się o uznanie ojcostwa? Kto płaci za testy? Na jaką pomoc mogę liczyć z racji tego, że alimentów automatycznie nie mogę pobierać?...
Zrzeczenie się dziedziczenia.
Witam. Chciałem się dowiedzieć czy jestem w stanie sam się wydziedziczyć i czy będzie to miało wpływ na moje dzieci? Nie chcę żeby długi mojego ojca przeszły na mnie i moje potomstwo. Dodam, że od lat nie utrzymujemy z ojcem kontaktu i nie potrzebny mnie ani mojej rodzinie taki "prezent". Pozdrawiam....
Ubezpieczenie zdrowotne przy mężu.
Witajcie, mam pytanie odnośnie ubezpieczenia zdrowotnego, od ponad roku jestem nieubezpieczona, teraz mój mąż chce ubezpieczyć mnie w swojej pracy, ale ponoć od braku ciągłości w ubezpieczeniu płaci się jakieś kary lub jakieś uzupełnienie za brak tej ciągłości, a są to spore sumy. Pytanie brzmi czy zapłacę i ile jeżeli takie są??...
Spóźnienie do pracy nie z mojej winy czy mogę ponieść za to jakieś konsekwencje w pracy
Czy jak się spóźnie do pracy z racji awarii na kolei no tak z pół godziny czy godzinę to może to mieć konsekwencje..?!!?!?? Pracodawca może powiedzieć, że jego nie obchodzi jak ja dojeżdżam czy autem, pociągiem czy taxi ale mam być.?? ...

Wyszukiwarka