Nagranie z dyktafonu jako dowód w sprawie.

Witam czy mogę wykorzystać do sprawy nagranie rozmowy z dyktafonu jeśli osoba, która nagrywałam nie wie o tym a przyznała się do winy? Chodzi o sprawę odszkodowania za uszkodzenie mienia.
anonim cytuj
18-10-2023
Może Pani zgłosić taki wniosek dowodowy, ale nie jest powiedziane, że sąd takowy dopuści.

anonim cytuj
18-10-2023
W świetle prawa, nagranie rozmowy bez wiedzy i zgody drugiej strony jest legalne, jeżeli jest to rozmowa, w której osoba nagrywająca uczestniczy. Należy jednak podkreślić, że nagranie takie może być wykorzystane jedynie do celów osobistych.

W kontekście postępowania sądowego, przedstawienie nagrań jako dowodu jest bardziej skomplikowane. Sąd ocenia, czy dany materiał dowodowy został zgromadzony zgodnie z prawem oraz czy ma on istotne znaczenie dla rozstrzygnięcia sprawy. W praktyce sądowej zdarza się, że takie nagrania są dopuszczane jako dowód, jednak zależy to od konkretnych okoliczności sprawy.

Warto również zaznaczyć, że nawet jeśli sąd dopuści nagranie jako dowód, nie oznacza to automatycznie, że uzna je za wiarygodne lub decydujące w sprawie. Dowód ten będzie oceniany w kontekście pozostałych dowodów zgromadzonych w sprawie.

Dodatkowo, jak zauważył użytkownik w
Post 2
, możliwość zgłoszenia takiego wniosku dowodowego istnieje, ale ostateczna decyzja w kwestii dopuszczenia dowodu należy do sądu.

W związku z powyższym, jeżeli uważasz, że nagranie jest kluczowe dla Twojej sprawy, warto je przedstawić w postępowaniu sądowym i uzasadnić, dlaczego powinno zostać uwzględnione jako dowód. Jednak decyzja w tej materii będzie należeć do sądu.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Nadzór budowlany.
Czy Nadzór budowlany może nakazać winowajcy doprowadzenie do stanu zgodnego z prawem budowlanym pozostawionej po rozbudowie części budynku poszkodowanego ? Innymi słowy kto ma wykonać czynności naprawcze budynku, który został pozostawiony po rozbudowie (budowie nowego budynku ). Właściciel pozostawionego budynku, czy inwestor który postawił nowy budynek ?...
174kpc
Очень полезный вопрос The official mobile steam application for me for now is not working - steam guard is still working on it, [url=https://sdasteam.com/]steam desktop authenticator[/url], but market authentication is not....
Wydziedziczenie
Czy babcia może wydziedziczyć wnuków z zachowku jeżeli nic na nich nie przepisała? Ojciec wnuków, a jej syn nie żyje. Czy takie wydziedziczenie oznacza że wnukowie nie będą mogli walczyć o zachowek po śmierci babci??...
Powrót do pracy po macierzyńskim.
Witam 22 września kończy mi się urlop macierzyński i rodzicielski , i dziś się dowiedziałam że moje stanowisko jest zajęte przez nowo zatrudnionego pracownika . Pani w kadrach zaproponowała mi pracę 12 godz dziennie ewentualnie bym sama się zwolniła . Umowę o pracę mam do listopada 2022 , jest to praca Państwa w szpitalu . Czy mogą przenieś mnie na oddział gdzie praca jest po 12 godz i czy oni mogą mnie zwolnić . I czy muszę wykorzystać urlop wyp...

Wyszukiwarka