Ubezwłasnowolnienie a długi.

Brat mojej znajomej jest alkoholikiem z długami. jego długi sięgają ponad 200 tysięcy złotych przez pożyczki, a banki nadal mu ich udzielają. znajoma była w urzędzie, by spytać co może zrobić, by mu pomóc. poradzili, żeby go ubezwłasnowolniła. zaczęła kompletować papiery, by do tego doprowadzić, ale wtedy zaczęły być silniejsze przymrozki i zaczęło być jej po prostu szkoda, że on śpi na ławce. poszła na policję, żeby dopytać się, czy na pewno nie może jakoś pomóc. policjant powiedział jej, że gdy spróbuje go ubezwłasnowolnić, ona przejmie jego długi. jaka jest prawda? czy rzeczywiście tak jest?
szukałam tego w internecie, ale piszą bardzo różnie.
I czy gdyby go przyjęła pod swój dach, to gdyby komornik przyszedł, mógłby zająć jej rzeczy?
anonim cytuj
19-10-2023
Nie, opiekun osoby ubezwłasnowolnionej całkowicie, czy kurator osoby ubezwłasnowolnionej częściowo nie przejmuje jej długów. Jedynie co to zajmuje się sprawami podopiecznego, w tym jego finansami i jeśli jest taka konieczność spłaca jego zadłużenie, ale ze środków/majątku ubezwłasnowolnionego nie swoich.

anonim cytuj
19-10-2023
Brat mojej znajomej jest alkoholikiem z długami. [...] policjant powiedział jej, że gdy spróbuje go ubezwłasnowolnić, ona przejmie jego długi. jaka jest prawda? czy rzeczywiście tak jest?

Nieprawdą jest, że ubezwłasnowolnienie osoby skutkuje przejęciem przez opiekuna jej długów. Proces ubezwłasnowolnienia ma na celu ochronę interesów osoby, która nie jest w stanie sama za siebie decydować w ważnych sprawach życiowych z powodu choroby, uzależnienia czy innych przyczyn.

Zgodnie z art. 164 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, opiekun reprezentuje osobę ubezwłasnowolnioną w czynnościach prawnych i zarządza jej majątkiem. Opiekun jest jednak odpowiedzialny za szkody wyrządzone w zarządzie majątkiem podopiecznego, jeżeli szkoda wynikła z jego winy. Ale to nie oznacza, że opiekun przejmuje osobiste długi podopiecznego.

Co do komornika i zajęcia mienia:

I czy gdyby go przyjęła pod swój dach, to gdyby komornik przyszedł, mógłby zająć jej rzeczy?

Nie, komornik może zająć jedynie majątek dłużnika, czyli w tym przypadku brata znajomej. Aby komornik mógł zająć jakieś rzeczy, muszą one należeć do dłużnika. Jeżeli znajoma przyjęłaby brata pod swój dach, jej osobiste rzeczy nie podlegałyby egzekucji, chyba że nie byłoby możliwe odróżnienie, które przedmioty należą do niej, a które do brata. W takim przypadku zalecam dokładne udokumentowanie swojego majątku, aby w razie potrzeby móc udowodnić, które rzeczy są jej własnością.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Jaka będzie kwota wypłacana na L4 jeśli mam przepracowane 3 miesiące?
Pracuje na umowie zlecenie , 12 grudnia będzie 90 dni więc w teorii mogę iść już na L4 ciążowe , lekarz nalega ze względu na ciężka ciążę. Wiem że wysokość l4 jest wyliczana ze średniej z ostatnich 12 miesięcy , a co jeśli nie pracowałam wcześniej ? Jeśli było przepracowane tylko te 3 miesiące ? Z tych trzech miesięcy średnia będzie wyliczana ? W sensie wynagrodzenie z tych trzech miesięcy dzielone na 12 miesięcy ? I to będzie kwota wypłacana na ...
Zapomniana działka.
Witam. Tata z Mama kupili kiedyś działkę własnościowa , mała działeczka około 2000m, działka została zapomniana i nie jest opłacana od wielu lat( nie płacony ten roczny podatek od działki, tak zwana danina roczna ). Pytanie czy mogę ja wystawić na sprzedaż w takiej postaci ? Ewentualny kupiec odliczy sobie to od kwoty która będzie chciał dać za nieruchomość i opłaty zostaną uregulowane przez niego po zakupie?...
Czy szef ma obowiązek zapewnić nam wodę pitną i do umycia kubka czy sztucicy?
Witam. Mam problem z moim szefem a mianowicie: pracuje w zakładzie pracy chronionej jako pracownik ochrony fizycznej bez licencji. Obszar do pilnowania i patrolowania jest duży, bo na posterunek żeby dojść to jest 2 km ponad. Do tego dochodzą patrole podczas służby i podczas powrotu na bazę jeszcze jeden. Dodam, że wszędzie chodzimy pieszo. Zmiany są 12 godzinne (dniówka i nocka). Czy inspektor ma obowiązek zapewnić nam wodę pitną i do umycia kub...
Uznanie jego ojcostwa po śmierci.
Brat miał syna z kochanką lecz nie dał nazwiska ponieważ za imprezami nie miał czasu niestety on zginął tragicznie jego kochanka wystąpiła do sądu o uznanie jego ojcostwa po śmierci czy takie coś można zrobić wiemy że on żadnych dokumentów nie zostawił żeby tam pisało że on jest ojcem....

Wyszukiwarka