Ubezwłasnowolnienie a długi.

Brat mojej znajomej jest alkoholikiem z długami. jego długi sięgają ponad 200 tysięcy złotych przez pożyczki, a banki nadal mu ich udzielają. znajoma była w urzędzie, by spytać co może zrobić, by mu pomóc. poradzili, żeby go ubezwłasnowolniła. zaczęła kompletować papiery, by do tego doprowadzić, ale wtedy zaczęły być silniejsze przymrozki i zaczęło być jej po prostu szkoda, że on śpi na ławce. poszła na policję, żeby dopytać się, czy na pewno nie może jakoś pomóc. policjant powiedział jej, że gdy spróbuje go ubezwłasnowolnić, ona przejmie jego długi. jaka jest prawda? czy rzeczywiście tak jest?
szukałam tego w internecie, ale piszą bardzo różnie.
I czy gdyby go przyjęła pod swój dach, to gdyby komornik przyszedł, mógłby zająć jej rzeczy?
anonim cytuj
19-10-2023
Nie, opiekun osoby ubezwłasnowolnionej całkowicie, czy kurator osoby ubezwłasnowolnionej częściowo nie przejmuje jej długów. Jedynie co to zajmuje się sprawami podopiecznego, w tym jego finansami i jeśli jest taka konieczność spłaca jego zadłużenie, ale ze środków/majątku ubezwłasnowolnionego nie swoich.

anonim cytuj
19-10-2023
Brat mojej znajomej jest alkoholikiem z długami. [...] policjant powiedział jej, że gdy spróbuje go ubezwłasnowolnić, ona przejmie jego długi. jaka jest prawda? czy rzeczywiście tak jest?

Nieprawdą jest, że ubezwłasnowolnienie osoby skutkuje przejęciem przez opiekuna jej długów. Proces ubezwłasnowolnienia ma na celu ochronę interesów osoby, która nie jest w stanie sama za siebie decydować w ważnych sprawach życiowych z powodu choroby, uzależnienia czy innych przyczyn.

Zgodnie z art. 164 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, opiekun reprezentuje osobę ubezwłasnowolnioną w czynnościach prawnych i zarządza jej majątkiem. Opiekun jest jednak odpowiedzialny za szkody wyrządzone w zarządzie majątkiem podopiecznego, jeżeli szkoda wynikła z jego winy. Ale to nie oznacza, że opiekun przejmuje osobiste długi podopiecznego.

Co do komornika i zajęcia mienia:

I czy gdyby go przyjęła pod swój dach, to gdyby komornik przyszedł, mógłby zająć jej rzeczy?

Nie, komornik może zająć jedynie majątek dłużnika, czyli w tym przypadku brata znajomej. Aby komornik mógł zająć jakieś rzeczy, muszą one należeć do dłużnika. Jeżeli znajoma przyjęłaby brata pod swój dach, jej osobiste rzeczy nie podlegałyby egzekucji, chyba że nie byłoby możliwe odróżnienie, które przedmioty należą do niej, a które do brata. W takim przypadku zalecam dokładne udokumentowanie swojego majątku, aby w razie potrzeby móc udowodnić, które rzeczy są jej własnością.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Odszkodowanie z polisy OC.
Witam, mój tata miał wypadek na rowerze. Został potrącony przez samochód (kobieta najechała na niego od tyłu), został zabrany do szpitala, na miejscu była również policja. Proszę o poradę w jaki sposób przygotować pismo do ubezpieczyciela osoby która spowodowała wypadek, jakie informacje należy w nim zawrzeć aby skutecznie wywalczyć sprawiedliwe odszkodowanie z polisy OC. Jakie załączniki dołączyć do pisma?...
Przekazanie spadku po zmarłym.
Witam, odziedziczyłem po babci część spadku w testamencie. Z uwagi na to, że aktualnie nie jest mi ten spadek do niczego potrzebny, a tą nieruchomością zarządzają moi rodzice to chciałbym, aby ten spadek przeszedł na ich własność. Są już właścicielami pozostałej części. W jaki sposób to zrobić najbardziej efektywnie i najtaniej patrząc na koszty u notariusza? Ważne jest, aby owa czynność nie skutkowała w przyszłości (po śmierci rodziców) brakie...
Ustawa śmieciowa, zgłoszenie ilości osób zamieszkałych.
Witam. Mam pytanie. Ustawa śmieciowa, zgłoszenie ilości osób zamieszkałych. Pod swoim adresem zamieszkania jestem raptem 1.5 dnia w tygodniu. Reszta 5.5 dnia to praca w delegacji. Czy muszę nadal płacić za śmieci ? Czy jest możliwość zwolnienia z tego obowiązku? Jakaś ustawa, przepis.......
Rozwiązanie umowy dożywocia.
Jakiś czas temu została zawarta umowa dożywocia pomiędzy X i Y. X jednak pragnąłby wyprowadzić się z darowanemu Y mieszkania i zamieszkać gdzie indziej. W związku z tym X i Y chcieliby dobrowolnie rozwiązać umowę dożywocia, tak aby sprzedać mieszkanie po rynkowej cenie, by X mógł kupić inne. Czy sądy mogą rozwiązać umowę w takim przypadku? Czy też można to zrobić tylko i wyłącznie w przypadku rażącego naruszenia postanowień przez jedną ze stron/p...

Wyszukiwarka