Kto dziedziczy najpierw?

Jeżeli babcia zmarła i nie pozostawiła testamentu. Miała syna i córkę. Syn odrzucił spadek. Kto dziedziczy po synu najpierw? Siostra czy dzieci syna?
anonim cytuj
22-11-2022
Opierając się na polskim prawie spadkowym, w przypadku braku testamentu, dziedziczenie odbywa się zgodnie z zasadami dziedziczenia ustawowego.

Jeśli syn odrzucił spadek, zgodnie z Kodeksem cywilnym, dziedziczenie przechodzi na tzw. zstępnych (dzieci) zamiast rodzeństwa.

Artykuł 931 Kodeksu cywilnego mówi:
"§ 1. Jeżeli spadkobierca ustawowy oświadczy odrzucenie spadku, na jego miejsce wstępują zstępni, chyba że zstępny ten również odrzuci spadek."

Zatem w przypadku odrzucenia spadku przez syna, jego dzieci będą dziedziczyć po babci. Jeśli dzieci syna również zrezygnują z dziedziczenia, wówczas spadek przechodzi na kolejnych spadkobierców, w tym przypadku na siostrę zmarłego syna.

anonim cytuj
13-04-2023

Sugerowane Tematy

Czy jest kara za brak wymiany prawa jazdy po zmianie nazwiska?
Znajoma po ślubie zmieniła nazwisko, wymieniła dowód osobisty, zgłosiła wszędzie, ale zapomniała wymienić prawo jazdy. Od tego czasu minęło prawie 3 lata. Czy idąc do urzędu i składając wniosek może otworzyć karę? Czy mandat może nałożyć tylko policja? Znajoma teraz boi się iść i składać wniosek....
jak zabronic ojcu dziecka upubliczniać zdjecia dziecka
Witam. Kieruje się do Państwa z kilkoma Pytaniami. Odnośnie jestem w trakcie walki o odebranie władzy rodzicielskiej ojcu córki. Czy jeśli sąd odbierze już to władze rodzicielską ojciec będzie mógł w dalszym ciągu udostępniać zdjęcia córki na portalach społecznościowych? Dodam , że to nie mój sposób jakiejkolwiek zemsty na nim, a jedynie szukanie sposoby, by to zostało mu zabronienie, poprzez to że dopuszcza się licznych kradzieży w naszym mieści...
Poinformowałam pracodawcę że podjęłam leczenie. Czy kadrowa ma prawo dzwonić do kliniki w celu pozyskania informacji?
Dzień dobry, drugi tydzień przebywam na oddziale dziennym w klinice psychiatrycznej. Poinformowałam pracodawcę o tym zanim podjęłam leczenie. W takiej sytuacji psychiatra wystawia zwolnienie wsteczne Po dwóch tygodniach uczęszczania na terapie. Moje pytanie brzmi czy kadrowa ma prawo dzwonić do kliniki w celu pozyskania informacji na mój temat i mojego zwolnienia? Nie informowałam jej o moim leczeniu bezpośrednio. Powiedziałam tylko dyrekcji i ko...
Podniesienie ceny w stosunku do tego co było ustalone za wykonanie usługi
Słyszałem, że wykonawca usługi może w jakimś stopniu podnieść jej cenę w stosunku do ego co było ustalone, ale że tu są jakieś maksymalne limity. Ktoś mi powie ile wynosi ten limit?...

Wyszukiwarka