Kto dziedziczy najpierw?

Jeżeli babcia zmarła i nie pozostawiła testamentu. Miała syna i córkę. Syn odrzucił spadek. Kto dziedziczy po synu najpierw? Siostra czy dzieci syna?
anonim cytuj
22-11-2022
Opierając się na polskim prawie spadkowym, w przypadku braku testamentu, dziedziczenie odbywa się zgodnie z zasadami dziedziczenia ustawowego.

Jeśli syn odrzucił spadek, zgodnie z Kodeksem cywilnym, dziedziczenie przechodzi na tzw. zstępnych (dzieci) zamiast rodzeństwa.

Artykuł 931 Kodeksu cywilnego mówi:
"§ 1. Jeżeli spadkobierca ustawowy oświadczy odrzucenie spadku, na jego miejsce wstępują zstępni, chyba że zstępny ten również odrzuci spadek."

Zatem w przypadku odrzucenia spadku przez syna, jego dzieci będą dziedziczyć po babci. Jeśli dzieci syna również zrezygnują z dziedziczenia, wówczas spadek przechodzi na kolejnych spadkobierców, w tym przypadku na siostrę zmarłego syna.

anonim cytuj
13-04-2023

Sugerowane Tematy

wypowiedzenie umowy o pracę
Witam, czy mogę się zwolnić od pracodawcy który skorzystał z tarczy antykryzysowej? Pracodawca twierdzi, że nie mogę się zwolnić ponieważ zapłacę karę. Znalazłam lepszą propozycję pracy, a za 1500zl postojowego ciężko utrzymać siebie i mieszkanie... Chciałabym się zwolnić za porozumiem stron, jakie konsekwencje poniosłabym ja i pracodawca?...
przepisanie domu
Mój dziadek miał trójkę rodzeństwa. Ich rodzice czyli moi pradziadkowie mieli dom, który od kilkunastu lat nie jest przez nikogo zamieszkiwany. Nigdy nic na nikogo nie było przepisywane. Rodzeństwo dziadka już nie żyje, został się sam. Teraz chce zrobić przepis. Tutaj pytanie czy całość domu należy już tylko do dziadka czy np. Do dzieci jego rodzeństwa też?...
Sprzedaż mieszkania z kredytem po rozstaniu.
Mam problem z byłą partnerką. Kupiliśmy wspólnie mieszkanie za 120000 zł, na ten cel zaciągnęliśmy wspólnie kredyt hipoteczny. Obecnie mieszkanie warte jest około 300000 zł, a kredytu do spłaty jeżeli chodzi o kapitał pozostało około 90000 zł. Swoją połowę będę sprzedawał byłej, ona uważa że należy mi się tylko około 30000 zł, czyli połowa kwoty spłaconych już rat z odsetkami, moim zdaniem powinna spłacić mnie w kwocie 150000 czyli połowa obecnej...
Zmiana nazwiska.
Witam! Chciałabym zmienić nazwisko, na nazwisko moich dziadków (panieńskie Matki). Moi rodzice są po rozwodzie, jednak ojciec się mną nie interesował. Kiedyś zabierał mnie do siebie, jednak po czasie stwierdził, ze nie ma pieniędzy. Od około 2 lat nie mam z nim żadnego kontaktu, i chciałabym zmienić nazwisko, czy jest to możliwe?...

Wyszukiwarka