Kto dziedziczy najpierw?

Jeżeli babcia zmarła i nie pozostawiła testamentu. Miała syna i córkę. Syn odrzucił spadek. Kto dziedziczy po synu najpierw? Siostra czy dzieci syna?
anonim cytuj
22-11-2022
Opierając się na polskim prawie spadkowym, w przypadku braku testamentu, dziedziczenie odbywa się zgodnie z zasadami dziedziczenia ustawowego.

Jeśli syn odrzucił spadek, zgodnie z Kodeksem cywilnym, dziedziczenie przechodzi na tzw. zstępnych (dzieci) zamiast rodzeństwa.

Artykuł 931 Kodeksu cywilnego mówi:
"§ 1. Jeżeli spadkobierca ustawowy oświadczy odrzucenie spadku, na jego miejsce wstępują zstępni, chyba że zstępny ten również odrzuci spadek."

Zatem w przypadku odrzucenia spadku przez syna, jego dzieci będą dziedziczyć po babci. Jeśli dzieci syna również zrezygnują z dziedziczenia, wówczas spadek przechodzi na kolejnych spadkobierców, w tym przypadku na siostrę zmarłego syna.

anonim cytuj
13-04-2023

Sugerowane Tematy

Czy jest określony czas na udostępnienie dokumentòw przez kadry
29.06 złożyłam na piśmie, do kadr mojego zakładu pracy, prośbę o udostępnienie mi moich grafikòw ( ostatecznych wersji) oraz list obecności od grudnia 2022 do czerwca 2023. Czy jest jakiś określony prawnie czas ile się czeka na odpowiedź? Pani telefonicznie poinformowała mnie , że za ok 2 - 2.5 godziny powinnam otrzymać. Minęły prawie dwa dni i nie mam żadnej odpowiedzi. ...
Ojciec zabrał dzieci i grozi ze ich nie odda matce
Witam. Co mogę zrobić jeżeli mam z byłym partnerem dwójkę dzieci (nie ma ani pozbawionych ani ograniczonych praw) były partner wyszedł z zakładu karnego nie dawno umówiłam się z nim że dzieci będą mogły być z nim przez 5 dni z racji takiej że starszy syn chodzi do zerówki i w niedziele ma mi ich odwieźć a teraz straszy mnie że dzieci w niedziele nie zobaczę i że dzieci więcej nie zobaczę bo zostają z nim. Jak mogę zabrać od niego dzieci w niedz...
Jak złożyć wniosek do sądu o niewypłacone pieniądze przez pracodawcę?
Potrzebuję złożyć wniosek do sądu o niewypłacone pieniądze przez pracodawcę. Podobno trzeba to zrobić poprzez stronę ministerstwa sprawiedliwości. Kompletnie się na tym nie znam i nie mogę znaleźć żadnego formularza, może ktoś miał z tym styczność i zechciałby mi pomóc? Sprawa jest dużo bardziej skomplikowana, pierwsza sprawa to sprawa pieniędzy które mi wisi (prawie 11 tys), przez nie płacenie czynszu lokal został zamknięty w połowie lipca i t...
Podwyższenie alimentów.
Pisałam pozew o podwyższenie alimentów, po miesiące dostałam pismo z sądu czy zgadzam się na mediacje, zgodziłam się, ale mam przedstawić tabelaryczny wykaz kosztów utrzymania dziecka wraz z tym kiedy wzrosły koszty tego utrzymania. Jak to zrobić? Skoro od 11 lat dziecko nie miało nigdy podwyższonych alimentów no i koszty wzrastają wraz z wiekiem i potrzebami dziecka. Byłam u prawnika i powiedział, żeby w tabeli napisać ile było kiedyś a ile tera...

Wyszukiwarka