Umowa przedwstępna z deweloperem 07.2024

Dzień dobry,
Mały deweloper (sp. z o.o.) wymaga ode mnie podpisania umowy "rezerwacyjnej" na bliźniak z opłatą rezerwacyjną 12% nieruchomości. Jego tłumaczenie opiera się na tym, że musi ponieść ryzyko kupna działki i rozpoczęcia budowy i chce mieć pewność, że się nie wycofamy. Po uzyskaniu pozwolenia na budowę, podpiszemy umowę deweloperską i wpłaci te pieniądze na rachunek powierniczy. Trochę to śliskie ale facet sprawdzony u kilku osób (też tak robili).
Jak możemy się zabezpieczyć na takiej umowie? Gwarancje bankowe, art.777 KC, depozyt notarialny?
anonim cytuj
16-07-2024
Zawarcie umowy przedwstępnej w formie aktu notarialnego: Zamiast standardowej umowy rezerwacyjnej, można rozważyć zawarcie umowy przedwstępnej w formie aktu notarialnego, która zobowiązywałaby strony do podpisania umowy deweloperskiej po uzyskaniu pozwolenia na budowę. Umowa ta może być zabezpieczona wpisem roszczenia do księgi wieczystej nieruchomości, co daje pewność, że nieruchomość nie zostanie sprzedana innemu nabywcy.

Depozyt notarialny: Możesz zaproponować, aby opłata rezerwacyjna została złożona w depozycie notarialnym do czasu podpisania umowy deweloperskiej. Depozyt notarialny zapewnia, że środki zostaną zwolnione dopiero po spełnieniu warunków określonych w umowie (np. uzyskanie pozwolenia na budowę).

Gwarancja bankowa: Inną opcją jest uzyskanie gwarancji bankowej, która zobowiązuje bank do wypłaty kwoty odpowiadającej opłacie rezerwacyjnej, jeśli deweloper nie wywiąże się ze swoich zobowiązań. Gwarancja bankowa zmniejsza ryzyko utraty środków, jeśli deweloper nie zrealizuje inwestycji.

Zabezpieczenie na podstawie art. 777 Kodeksu postępowania cywilnego: Można również rozważyć podpisanie umowy w formie aktu notarialnego zawierającego zapis o poddaniu się egzekucji na podstawie art. 777 KPC. To rozwiązanie daje możliwość szybkiego dochodzenia roszczeń w przypadku niewywiązania się z umowy przez dewelopera, bez konieczności prowadzenia długotrwałego postępowania sądowego.

Podsumowując, aby zminimalizować ryzyko, warto rozważyć połączenie kilku z powyższych zabezpieczeń, takich jak umowa przedwstępna w formie aktu notarialnego z wpisem do księgi wieczystej oraz depozyt notarialny lub gwarancję bankową. To pozwoli na ochronę Twoich interesów w przypadku problemów z realizacją inwestycji przez dewelopera.

anonim cytuj
29-08-2024

Sugerowane Tematy

Podatek od nieruchomości
Witam, odziedziczyłam po zmarłym bracie mieszkanie, sprawa spadkowa była w zeszłym roku w marcu, nie zgłosiłam do urzędu gminy zmiany właściciela ( głupota i całkowite zaćmienie umysłu) i cały czas opłacałam podatek na brata. Nie ma żadnych zaległości. Byłam już w urzędzie dostałam druki IN-1 i IN-3 do wypełnienia, nic nie załatwiłam bo pani która się tym zajmuje jest na zwolnieniu lekarskim i chyba nikt jej nie zastępuje. Nie bardzo wiem jak z...
Wizyta terenowa komornika.
Witam, czy komornik może zająć różne rzeczy? Mam meldunek, mieszkam z rodzicami. Przyszło pismo że będzie wizyta terenowa komornika....
Sąsiad nie sprząta części wspólnych.
Jesteśmy małą wspólnotą - 4 mieszkania, zarządzaną wspólnie. Jeden z sąsiadów od wielu lat uchyla się od prac porządkowych. Np. sprzątanie klatki schodowej. podwórka, chodnika przylegającego do naszej działki, itp.. Jak wyegzekwować by zaczął brać w tych i innych pracach udział? Co stanowią najnowsze przepisy dotyczące głosowania w sprawach wykraczających poza zarząd zwykły, we wspólnocie takiej jak nasza? Czy obowiązuje jednomyślność w głosowan...
włam na telefon
Witam. Chciałem się dowiedzieć czy włamywanie się na telefon jest legalne ? Czy robienie zdjęć moich korespondencji w tym firmowych jest legalne. ? Oczywiście osobą włamujaca jest żona....

Wyszukiwarka