Czy podwyżka bez aneksu jest zgodna z przepisami?

Dzień dobry. W związku z podwyżkami. Czy pracodawca ma obowiązek dać do podpisania nowy aneks do umowy o prace ponoszący kwotę wypłaty brutto? Obecny pracodawca stwierdził że nie musi tego robić, wypłata i tak będzie wyższa. Czy są jakieś przesłanki, że nic się nie podpisuje czy jednak upominać się ?
anonim cytuj
24-01-2024
Nie musi.

anonim cytuj
24-01-2024
Można spotkać poglądy wskazujące, że zmiana minimalnego wynagrodzenia nie zawsze powoduje konieczność wręczenia pracownikowi aneksu do umowy. Jak wskazuje Państwowa Inspekcja Pracy, aneks pracodawca ma obowiązek wręczyć wszystkim pracownikom, których wynagrodzenie zostało określone kwotowo.
Zależy czy ma Pani w umowie napisane minimalna krajowa czy konkretną kwotę.

anonim cytuj
24-01-2024
Konkretną kwotę mam w umowie.

anonim cytuj
24-01-2024
Jeżeli jest niższa niż ta, co będzie minimum, to aneks jest nie potrzebny. Chyba, że Twoje wynagrodzenie wzrasta powyżej minimum.

anonim cytuj
24-01-2024

Sugerowane Tematy

brat chory na schizofrenię
Proszę o poradę. Brat znęcał się nad rodziną, sprawa trafiła do sądu, w trakcie postępowania wykryto u niego schizofrenię. Został on skierowany do szpitala psychiatrycznego gdzie przebywał prawie rok, później zostało orzeczone wobec niego leczenie ambulatoryjnie. Od tego momentu minęło już prawie 3 lata, na początku chodził co miesiąc na wizyty (leków i tak nie przyjmował), później przestał chodzić, po jakimś czasie psychiatra zgłosił do sądu, że...
Czy mogę uniknąć płacenia alimentów na ojca z racji jego niezdolności do pracy??
Witam, mam ojca, który ma zasądzone na mnie 200 zł alimentów. Poza tym nigdy nie zapytał czy czegoś potrzebuję i jak tylko dzwoni, to często narzeka, że musi płacić mi pieniądze:(. Nienawidzę go za to i nie chcę mieć z nim nic wspólnego... Aktualnie jeszcze się uczę, ale obawiam się, że jak już zakończę edukację to ja będę musiała płacić alimenty na niego z racji jego niezdolności do pracy. Stąd moje pytanie czy przez zerwanie z nim kontaktu ...
Podatek od nieruchomości.
Hej, bardzo proszę o poradę. 8 lat temu wyjechałam na studia do Łodzi i dostałam od dziadków darowiznę na zakup kawalerki w bloku. Przy podpisaniu aktu notarialnego nie zostałam poinformowana o konieczności zgłoszenia się z tym do Urzędu Miasta, a niestety jako nieogarnięta 19-latka nie byłam świadoma że mam taki obowiązek. 2 tygodnie temu z mężem kupiliśmy działkę, notariusz powiadomił nas że mamy 14 dni na zgłoszenie tego w urzędzie gminy. G...
Groźby karalne pomocy.
Witam bardzo serdecznie mam pewien problem ponieważ kupiłem kurs u pewnej pani w szkole jazdy na kategorię C plus E po czym ta pani rozwiązała firmę i nie oddała mi kasy mało tego nie dostałem paragonu ani żadnego kwitka więc odsyła mnie cały czas właściwie odsyłała pisałem maile cały czas byłem zbywany któregoś dnia Nie wytrzymałem i jakiś miałem zły dzień i napisałem jej że wiem gdzie mieszka wiem gdzie do jakiej szkoły chodzę mniej dzieci i że...

Wyszukiwarka