Na chodzącym L4 też można tylko do lekarza na zakupy i do apteki. Tylko podstawowe potrzeby życiowe. Nie ma znaczenia czy leżące czy chodzące. Odprowadzenie dziecka nie jest podstawową potrzebą życiową. Jeśli nie masz nikogo kogo możesz poprosić to pozostaje komuś za to zapłacić.
anonim cytuj
11-12-2022
Możesz wyjść do lekarza, apteki, po niezbędne zakupy. Przy zwolnieniu leżącym, ktoś inny powinien opiekować się dzieckiem.
anonim cytuj
11-12-2022
Jeżeli taka osoba jest sama, bez żadnej rodziny i nie ma nikogo kto mógłby jej pomóc
anonim cytuj
11-12-2022
To w razie kontroli musisz wykazać, że nie ma nikogo innego do opieki i nie uznają taty w pracy, bo tata zawsze może na takie sytuacje wziąć opiekę na dziecko. Ogólnie ZUS bardzo chętnie kontroluje zwolnienia leżące i doszukuje się nieuzasadnionej wypłaty świadczenia i je zawiesza, a wytłumaczyć się jest dość ciężko niestety
anonim cytuj
11-12-2022
To skoro jest dwoje rodziców pracujących, to drugi bierze zasiłek opiekuńczy, albo wynajmują kogoś do opieki nad dzieckiem.
anonim cytuj
11-12-2022
Co ma zrobić osoba samotnie wychowująca dziecko, kiedy zachoruje? Jednym legalnym rozwiązaniem jest oddać je komuś pod opiekę na 24h na cały okres zwolnienia?
anonim cytuj
11-12-2022
Ogólnie osoba chora jest uznawana przez ZUS, jako osoba nie mogąca zajmować się dzieckiem. ZUS może stwierdzić ze L4 jest niewłaściwie wykorzystywane. Może nie wypłacić zasiłku. Na takie okoliczności powinno się mieć jakąś opiekunkę i środki na nią, bo cóż ZUS nie bardzo to interesuje, i potrafi na dobre kilka a nawet kilkanaście miesięcy pozostawić bez środków.
anonim cytuj
11-12-2022
Rozumiem, tylko z tego wynika, że to musi być opieka 24h, a takie L4 zdarza się, przecież przy zwykłych jesiennych infekcjach. Nie wiedziałam, że zgodnie z prawem należy w takich sytuacjach zatrudnić całodobowo opiekunkę. Dzięki za wyjaśnienie.
anonim cytuj
11-12-2022
Rób po drodze zakupy spożywcze typu chleb, mleko zbieraj paragony jakby co to wyszłaś po niezbędne zakupy. Jeżeli nie ma innego dorosłego domownika w domu to jak najbardziej możesz.
anonim cytuj
11-12-2022
Ja bym nie ryzykowała, w razie kontroli z ZUS-u będzie Cię to drogo kosztować.
Moja sprawa przedstawia się następująco. Na przełomie roku znajoma prosiła mnie o pomoc finansową, gdzie zarzekała się, że jak tylko da radę, to spłaci dług. Jak wiadomo, człowiek głupi i ufa, że ludzie są uczciwi. I tak zamiast kwota maleć to urosła do prawie 7 tys. zł. Niestety nie była podpisywana żadna umowa, ale sytuacja wygląda tak. Mam wiadomości, w których podkreślam, że jest to pożyczka i pieniądze są do zwrotu, co dana osoba potwierdza ...
Pan płacący alimenty(przez komornika) ogłasza(wyrokiem sądu) upadłość konsumencka. Czy komornik powinien poinformować o tym fakcie mamę która dostaje te alimenty oraz syndyka ?...
Witam, potrzebuję wyjść ze współwłasności mieszkania. Ustawowe dziedziczenie, na połowę z bratem. Żadnej nici porozumienia i możliwości dogadania się. Brat mieszka jak u siebie, ani myśli znieść współwłasność. Każda próba rozmowy na ten temat kończy się kłótnią. Boję się, że lada moment zawoła za koszty użytkowania mieszkania, do którego nawet wstępu nie mam. Będę wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki jak to wszystko ugryźć....
Witam.
Kilka miesięcy temu wykonywałem usługę załadunku i transportu dla jednej z firm .
Wystawiłem fakturę Vat z terminem płatności 14dni ( taka była umowa)
Faktura nie została opłacona do dnia dzisiejszego ,mimo iż po telefonicznych próbach kontaktu przedstawiciel kontrahenta zapewniał mnie że fakturę opłacą.
Bez rezultatu .
6 tygodni temu wysłałem poleconym ,,wezwanie do zapłaty,, ale nadal to nie poskutkowało .
Jakie kroki mogę podjąć...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: