Kradziez

Witam zrobiłam straszna glopote nie zeskanowalam wszystkich rzeczy w rosmannie przyłapał mnie ochroniarz wezwali policję powiedzieli że co najmniej jestem na 5 nagraniach . Nie dali mandatu tylko kazali się zgłosić we wtorek na policję . Myślę że za te rzeczy nie wyjdzie 800 zł . Co mi grozi bardzo się boje . Zapisałam się na terapię . Nie potrafię wyjaśnić swojego postępowania. Mam dwójke dzieci proszę o pomoc
anonim cytuj
25-05-2025
Czyn, o którym Pani pisze, kwalifikuje się jako wykroczenie z art. 119 § 1 Kodeksu wykroczeń – wartość skradzionego mienia nie przekracza 800 zł, zatem nie jest to przestępstwo z Kodeksu karnego, lecz wykroczenie podlegające karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny .

Sąd może orzec:

* karę aresztu trwającą od 5 do 30 dni (art. 20 § 1 Kodeksu wykroczeń),
* karę ograniczenia wolności polegającą na nieodpłatnej, kontrolowanej pracy na cele społeczne w wymiarze od 5 do 30 dni (art. 21 § 1 KW),
* grzywnę wymierzaną w wysokości od 20 do 5 000 zł (art. 33 § 1 Kodeksu wykroczeń; rozporządzenie Prezesa Rady Ministrów określające maksymalną grzywnę do 5 000 zł) .

Zwrot skradzionych przedmiotów lub uiszczenie ich równowartości przed ogłoszeniem wyroku umożliwia zastosowanie art. 119 § 4 KW – obowiązek zapłaty równowartości mienia zamiast kary .

Podjęcie terapii, brak uprzednich kar oraz trudna sytuacja rodzinna mogą zostać uznane za okoliczności łagodzące przy wymiarze kary (art. 33 § 3 KW) .

Procedura: policja sporządzi wniosek o ukaranie, następnie sprawa trafi do sądu rejonowego prowadzącego postępowanie o wykroczenia. Warto na etapie przesłuchań wnieść dowody naprawienia szkody oraz przedstawić dokumenty potwierdzające terapię i sytuację rodzinną.

anonim cytuj
27-05-2025

Sugerowane Tematy

Dziedziczenie po matce.
Mieszkanie kupione przed ślubem, a więc stanowi wyłącznie moją własność i nie wchodzi do wspólnoty małżeńskiej ale co w przypadku mojej śmierci? Kto dziedziczy mieszkanie? Mam męża oraz 2 dzieci pełnoletnich i dwójkę małoletnich, pytam oczywiście czysto teoretycznie bo nie mogę znaleźć info na ten temat....
Wynajem mieszkania od osoby, która straciła pełnomocnictwo.
Zastała mnie niemiła niespodzianka - dowiedziałem się, że wynajmuję mieszkanie od osoby, która nie jest jego właścicielem. W zeszłym roku wynająłem mieszkanie od osoby A. Osoba ta poinformowała mnie podczas wynajmu, że jest właścicielem mieszkania i podpisaliśmy umowę, która zawiera taką właśnie informację. Niedawno zgłosiła się do mnie osoba B, która twierdzi, że jest właścicielem mieszkania. Ku mojemu zdziwieniu, okazało się, że to prawda. Pr...
Zwrot pieniędzy blikiem??
Witam jakie są szanse odzyskania pieniędzy wysłanych za pomocą blika? sytuacja wygląda tak znajomy wysłał bratu pieniądze za pomocą jego numeru telefonu ale okazało się że otrzymany numer na abonament ktoś kiedyś używał i ktoś ma podpięty pod swój bank i pieniądze poszły do obcej osoby a nie do brata. Co robić jakie są szanse na odzyskanie pieniędzy?...
Koszty sądowe dla ucznia.
Syn pobił się w szkole z innym uczniem. Nie będę opisywać całości sprawy, przyznał się do winy i sprawa poszła do sądu. Zawnioskował o warunkowe umorzenie. Najpierw dostał obrońcę z urzędu, po czym cofnięto mu go, bo 24 stycznia skończył 18 lat. Wyznaczono termin sprawy i przesłano wniosek prokuratora, obecność syna jest nieobowiązkowa. Prokurator również zawnioskował o warunkowe umorzenie sprawy, ale wnioskuje również o to, żeby syn poniósł k...

Wyszukiwarka