Kradziez

Witam zrobiłam straszna glopote nie zeskanowalam wszystkich rzeczy w rosmannie przyłapał mnie ochroniarz wezwali policję powiedzieli że co najmniej jestem na 5 nagraniach . Nie dali mandatu tylko kazali się zgłosić we wtorek na policję . Myślę że za te rzeczy nie wyjdzie 800 zł . Co mi grozi bardzo się boje . Zapisałam się na terapię . Nie potrafię wyjaśnić swojego postępowania. Mam dwójke dzieci proszę o pomoc
anonim cytuj
25-05-2025
Czyn, o którym Pani pisze, kwalifikuje się jako wykroczenie z art. 119 § 1 Kodeksu wykroczeń – wartość skradzionego mienia nie przekracza 800 zł, zatem nie jest to przestępstwo z Kodeksu karnego, lecz wykroczenie podlegające karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny .

Sąd może orzec:

* karę aresztu trwającą od 5 do 30 dni (art. 20 § 1 Kodeksu wykroczeń),
* karę ograniczenia wolności polegającą na nieodpłatnej, kontrolowanej pracy na cele społeczne w wymiarze od 5 do 30 dni (art. 21 § 1 KW),
* grzywnę wymierzaną w wysokości od 20 do 5 000 zł (art. 33 § 1 Kodeksu wykroczeń; rozporządzenie Prezesa Rady Ministrów określające maksymalną grzywnę do 5 000 zł) .

Zwrot skradzionych przedmiotów lub uiszczenie ich równowartości przed ogłoszeniem wyroku umożliwia zastosowanie art. 119 § 4 KW – obowiązek zapłaty równowartości mienia zamiast kary .

Podjęcie terapii, brak uprzednich kar oraz trudna sytuacja rodzinna mogą zostać uznane za okoliczności łagodzące przy wymiarze kary (art. 33 § 3 KW) .

Procedura: policja sporządzi wniosek o ukaranie, następnie sprawa trafi do sądu rejonowego prowadzącego postępowanie o wykroczenia. Warto na etapie przesłuchań wnieść dowody naprawienia szkody oraz przedstawić dokumenty potwierdzające terapię i sytuację rodzinną.

anonim cytuj
27-05-2025

Sugerowane Tematy

Co z podatkami po śmierci podatnika?
Dzień dobry. Moja mama miała małe gospodarstwo rolne (pasieka) z wujkiem na mocy umowy cywilnej. Po śmierci mamy mam postanowienie sądowe, że nabywam w całości inwentarz po zmarłej. Przyszedł czas wpisania mnie do księgi wieczystej. Przy postanowieniu nie było podane, że mama ma ziemię. Rozliczenie podatku od spadku już złożyłem. Mam papiery rolnicze, ale nie chcę prowadzić tam żadnej działalności rolniczej. Czy przy wpisaniu mnie do księgi w...
Zwrot auta od kupującego.
Sprawa wygląda tak - od ok. miesiąca próbowałem sprzedać swoje auto. Było kilka klientów oglądali i na tym się skończyło. Wczoraj pewna osoba przyjechała, oglądała auto razem z synem i wnuczkiem i zdecydowała się kupić auto. Powiedziałem im wszystko o aucie co wiedziałem-a między innymi, że auto ściąga trochę na prawo, że kopci oraz są błędy w komputerze widoczne na desce rozdzielczej. Kupujący się zgodził na te warunki i podpisał umowę-w niej mi...
Zwolnienie lekarskie.
Witam, jeżeli mam zwolnienie lekarskie wypadkowe od dnia 11.08 do 30.09, i mam umówioną wizytę dopiero na 11.09, a lekarz chirurg może wystawić takie zwolnienie tylko 3 dni wstecz, to czy zwolnienie wypadkowe jest traktowane tak jak przepracowane 33 czy tam 30 dni w pracy i mogę np, wziąć zwykłe zwolnienie od jakiegoś lekarza na okres do 11.09?...
Spadek w trakcie trwania małżeństwa.
Pytanie , w trakcie trwania małżeństwa dostałem w spadku po mamie mieszkanie . Za pieniądze ze sprzedaży mieszkania kupiłem dom . Teraz rozwodzę się z żoną i mam pytanie co z domem ? W akcie notarialnym zakupu domu jest zapis "Kupiono że środków własnych". Czy żonie należy się jakaś część tego domu ?...

Wyszukiwarka