Kradziez

Witam zrobiłam straszna glopote nie zeskanowalam wszystkich rzeczy w rosmannie przyłapał mnie ochroniarz wezwali policję powiedzieli że co najmniej jestem na 5 nagraniach . Nie dali mandatu tylko kazali się zgłosić we wtorek na policję . Myślę że za te rzeczy nie wyjdzie 800 zł . Co mi grozi bardzo się boje . Zapisałam się na terapię . Nie potrafię wyjaśnić swojego postępowania. Mam dwójke dzieci proszę o pomoc
anonim cytuj
25-05-2025
Czyn, o którym Pani pisze, kwalifikuje się jako wykroczenie z art. 119 § 1 Kodeksu wykroczeń – wartość skradzionego mienia nie przekracza 800 zł, zatem nie jest to przestępstwo z Kodeksu karnego, lecz wykroczenie podlegające karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny .

Sąd może orzec:

* karę aresztu trwającą od 5 do 30 dni (art. 20 § 1 Kodeksu wykroczeń),
* karę ograniczenia wolności polegającą na nieodpłatnej, kontrolowanej pracy na cele społeczne w wymiarze od 5 do 30 dni (art. 21 § 1 KW),
* grzywnę wymierzaną w wysokości od 20 do 5 000 zł (art. 33 § 1 Kodeksu wykroczeń; rozporządzenie Prezesa Rady Ministrów określające maksymalną grzywnę do 5 000 zł) .

Zwrot skradzionych przedmiotów lub uiszczenie ich równowartości przed ogłoszeniem wyroku umożliwia zastosowanie art. 119 § 4 KW – obowiązek zapłaty równowartości mienia zamiast kary .

Podjęcie terapii, brak uprzednich kar oraz trudna sytuacja rodzinna mogą zostać uznane za okoliczności łagodzące przy wymiarze kary (art. 33 § 3 KW) .

Procedura: policja sporządzi wniosek o ukaranie, następnie sprawa trafi do sądu rejonowego prowadzącego postępowanie o wykroczenia. Warto na etapie przesłuchań wnieść dowody naprawienia szkody oraz przedstawić dokumenty potwierdzające terapię i sytuację rodzinną.

anonim cytuj
27-05-2025

Sugerowane Tematy

Wypowiedzenie umowy
Dzień dobry Mamy nieciekawą sytuację w pracy ,od pół roku mało pracy i zakład robi nam wolne piątki do odrobienia w późniejszym czasie ,mam już obecnie 9 dni a mają dojść kolejne 4 dni,odrobek ma być w okresie rozliczeniowym rocznym czyli do końca października bo taki mamy na zakładzie.W związku z tym chce zmienić pracę i zwolnić się w trybie natychmiastowym z winy zakładu pracy-czy mogę tak uzasadnić w wypowiedzeniu?jak zakład rozliczy te dni ...
Podział majątku po ślubie.
Po 13 latach wzięliśmy ślub w międzyczasie mąż kupił 3 mieszkania na kredyt (spłaca do dziś) Nie mamy rozdzielności. Czy w przypadku rozwodu będzie podział majątku? Mąż twierdzi, że tak. Jak to jest od strony prawnej?...
Zajęcie rachunku bankowego przez komornika.
Brat z żoną mają wspólne konto na które wpływa wypłata tylko jego i żona wypłaca tyle ile chce i tylko ona robi na tym koncie operacje. Brat mieszkał w gospodarstwie domowym tylko 1 tydzień w miesiącu. Brat miał zasądzone alimenty na 3 córki. Teraz jak brat wyprowadził się definitywnie z domu żona podała go do komornika że od roku nie płaci jej alimentów i została założona blokada na jego nowe konto przez komornika. Komornik twierdzi że blokady z...
Zaniżenie wartości nieruchomości.
Jeśli osoba w pozwie o przeniesienie własności nieruchomości wycenia nieruchomość na 10 tysięcy, a ona jest warta ponad 100 tysięcy to poniesie jakieś konsekwencje w sądzie? W tym przypadku opłata od pozwu wyniosła 500 złotych, a powinna dużo więcej....

Wyszukiwarka