Kradziez

Witam zrobiłam straszna glopote nie zeskanowalam wszystkich rzeczy w rosmannie przyłapał mnie ochroniarz wezwali policję powiedzieli że co najmniej jestem na 5 nagraniach . Nie dali mandatu tylko kazali się zgłosić we wtorek na policję . Myślę że za te rzeczy nie wyjdzie 800 zł . Co mi grozi bardzo się boje . Zapisałam się na terapię . Nie potrafię wyjaśnić swojego postępowania. Mam dwójke dzieci proszę o pomoc
anonim cytuj
25-05-2025
Czyn, o którym Pani pisze, kwalifikuje się jako wykroczenie z art. 119 § 1 Kodeksu wykroczeń – wartość skradzionego mienia nie przekracza 800 zł, zatem nie jest to przestępstwo z Kodeksu karnego, lecz wykroczenie podlegające karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny .

Sąd może orzec:

* karę aresztu trwającą od 5 do 30 dni (art. 20 § 1 Kodeksu wykroczeń),
* karę ograniczenia wolności polegającą na nieodpłatnej, kontrolowanej pracy na cele społeczne w wymiarze od 5 do 30 dni (art. 21 § 1 KW),
* grzywnę wymierzaną w wysokości od 20 do 5 000 zł (art. 33 § 1 Kodeksu wykroczeń; rozporządzenie Prezesa Rady Ministrów określające maksymalną grzywnę do 5 000 zł) .

Zwrot skradzionych przedmiotów lub uiszczenie ich równowartości przed ogłoszeniem wyroku umożliwia zastosowanie art. 119 § 4 KW – obowiązek zapłaty równowartości mienia zamiast kary .

Podjęcie terapii, brak uprzednich kar oraz trudna sytuacja rodzinna mogą zostać uznane za okoliczności łagodzące przy wymiarze kary (art. 33 § 3 KW) .

Procedura: policja sporządzi wniosek o ukaranie, następnie sprawa trafi do sądu rejonowego prowadzącego postępowanie o wykroczenia. Warto na etapie przesłuchań wnieść dowody naprawienia szkody oraz przedstawić dokumenty potwierdzające terapię i sytuację rodzinną.

anonim cytuj
27-05-2025

Sugerowane Tematy

Bon turystyczny - brak pieniędzy
Czy ktoś z was nie wykorzystał bonu turystycznego? Na koncie ZUS pokazuje saldo 0 zł, mimo że wykorzystałam tylko 200....
Nabycie spadku.
Otrzymałem postanowienie o ustawowym nabyciu spadku po rodzicach 1/3 udziału na mój wniosek. Brak testamentu. Niestety nie jestem w stanie porozumieć się z pozostałymi spadkobiercami.(rodzeństwo) Jakie powinny być dalsze kroki zachowek i wezwanie do zapłaty oraz zawarcia ugody czy dział spadku żeby sąd ustalił i podzielił spadek? Która z opcji jest prawidłowa i powinna być szybsza do zrobienia?...
Może ktoś się orientuje jak napisać oświadczenie odnośnie odrzucenia praw do mieszkania po ojcu. ?
Dzień dobry. Potrzebuje porady. Może ktoś się orientuje jak napisać oświadczenie odnośnie odrzucenia praw do mieszkania po ojcu. Dokładnie sytuacja wygląda tak, że mój mąż ma dzieci z pierwszego małżeństwa, posiadamy mieszkanie zakupione przez nas i chciałabym je zabezpieczyć w razie czego żeby nie mieć problemów później. ...
zgubione klucze
Dzień dobry, Przytrafiła się dziwna sytuacja. Od jakiegoś czasu na klatce wisiała kartka o znalezieniu kluczy. Dzisiaj okazało się, że mój partner zgubił swoje klucze i te z ogłoszenia to prawdopodobnie jego. Właścicielem numeru jest Koreańczyk mieszkający z kolegami na naszym pietrze. Udało nam się zrozumieć po telefonie do niego tyle, ze będzie za godzinę. Podeszliśmy do nich po nie, jeden z Panów potwierdził, że kojarzy numer z którym się kon...

Wyszukiwarka