Kradziez

Witam zrobiłam straszna glopote nie zeskanowalam wszystkich rzeczy w rosmannie przyłapał mnie ochroniarz wezwali policję powiedzieli że co najmniej jestem na 5 nagraniach . Nie dali mandatu tylko kazali się zgłosić we wtorek na policję . Myślę że za te rzeczy nie wyjdzie 800 zł . Co mi grozi bardzo się boje . Zapisałam się na terapię . Nie potrafię wyjaśnić swojego postępowania. Mam dwójke dzieci proszę o pomoc
anonim cytuj
25-05-2025
Czyn, o którym Pani pisze, kwalifikuje się jako wykroczenie z art. 119 § 1 Kodeksu wykroczeń – wartość skradzionego mienia nie przekracza 800 zł, zatem nie jest to przestępstwo z Kodeksu karnego, lecz wykroczenie podlegające karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny .

Sąd może orzec:

* karę aresztu trwającą od 5 do 30 dni (art. 20 § 1 Kodeksu wykroczeń),
* karę ograniczenia wolności polegającą na nieodpłatnej, kontrolowanej pracy na cele społeczne w wymiarze od 5 do 30 dni (art. 21 § 1 KW),
* grzywnę wymierzaną w wysokości od 20 do 5 000 zł (art. 33 § 1 Kodeksu wykroczeń; rozporządzenie Prezesa Rady Ministrów określające maksymalną grzywnę do 5 000 zł) .

Zwrot skradzionych przedmiotów lub uiszczenie ich równowartości przed ogłoszeniem wyroku umożliwia zastosowanie art. 119 § 4 KW – obowiązek zapłaty równowartości mienia zamiast kary .

Podjęcie terapii, brak uprzednich kar oraz trudna sytuacja rodzinna mogą zostać uznane za okoliczności łagodzące przy wymiarze kary (art. 33 § 3 KW) .

Procedura: policja sporządzi wniosek o ukaranie, następnie sprawa trafi do sądu rejonowego prowadzącego postępowanie o wykroczenia. Warto na etapie przesłuchań wnieść dowody naprawienia szkody oraz przedstawić dokumenty potwierdzające terapię i sytuację rodzinną.

anonim cytuj
27-05-2025

Sugerowane Tematy

Partner ma działkę, wzięliśmy wspólny kredyt hipoteczny na budowę domu. Co powinniśmy zrobić, abym stała się współwłaścicielem działki?
Dzień dobry, proszę o poradę. Sytuacja wygląda tak, że partner ma działkę, wzięliśmy wspólnie kredyt hipoteczny i jesteśmy w trakcie budowy domu. Co powinniśmy zrobić, abym stała się współwłaścicielem działki przed zakończeniem budowy domu? Wspomnę również, że nie jesteśmy małżeństwem. Będę wdzięczna za wszelkie porady....
Co się stanie z długami ?
Jestem dzieckiem alkoholika. Moja mama ciężko pracuje, płaci wszystkie rachunki i utrzymuje mnie, siostrę i cały dom. Ojciec ma w MOPS podpisane dokumenty ze ma się iść leczyć na odwyk do szpitala, ale o pracy nie ma mowy żeby jakąś podjął. Bo co to za praca jak wychodzi rano i idzie zarobić na picie a nie pomoc mamie finansowo czy nawet spędzić z nami czas. Martwię się o mamę bo wiem ze tata kiedyś nabrał pożyczek i ich nie płaci, przychodzą wez...
Pielęgniarka zrobiła mi test pcr wymaz z gardła, zamiast zrobić wymaz dźgnęła mnie w gardło od czego mam paraliż prawego nerwu fałdu gardła oraz paraliż połowy krtani
Witam 2 lata temu w sierpniu podczas przyjęcia do szpitala pielegniarka oddziałowa zrobiła mi test pcr wymaz z gardła . Niestety były to początki testowania i zamiast zrobić wymaz dźgnęła mnie w gardło od czego mam paraliż prawego nerwu fałdu gardła oraz paraliż połowy krtani … straciłam głos + problemy z połykaniem ( krztusze się własna ślina lub podczas jedzenia picia ) . Czy była by możliwość pociągnięcia do odpowiedzialności szpitala ? Dodam...
Wypowiedzenie umowy drogą mailową.
Moja sytuacja wygląda następująco. Dostałem wczoraj ofertę pracy. Pracuje zdalnie w Łodzi mój obecny pracodawca ma siedzibę w Warszawie. Potrzebuję złożyć wypowiedzenie do końca tego miesiąca ale ze względów zdrowotnych nie będę mógł się pojawić w Warszawie. Czy wypowiedzenie umowy o pracę na czas nieokreślony w formie maila i załączonego do niego pliku pdf bez podpisu elektronicznego będzie skuteczne?...

Wyszukiwarka