Co się stanie z długami ?

Jestem dzieckiem alkoholika. Moja mama ciężko pracuje, płaci wszystkie rachunki i utrzymuje mnie, siostrę i cały dom. Ojciec ma w MOPS podpisane dokumenty ze ma się iść leczyć na odwyk do szpitala, ale o pracy nie ma mowy żeby jakąś podjął. Bo co to za praca jak wychodzi rano i idzie zarobić na picie a nie pomoc mamie finansowo czy nawet spędzić z nami czas. Martwię się o mamę bo wiem ze tata kiedyś nabrał pożyczek i ich nie płaci, przychodzą wezwania od komornika a mama nie jest w stanie płacić wszystkiego i nas utrzymywać. Co się stanie z jego długami, czy one spoczną na nas skoro pieniądze zostały przepite a nie przeznaczone na potrzeby domu, rodziny? Czy jest tu jakiś adwokat który w dobrzej wierze powie mi jak wygląda nasza sytuacja? Jak dalej żyć bo my mamy serdecznie dość takiego życia?
anonim cytuj
03-10-2023
1. Mama musi albo separacja albo rozwód z orzeczeniem o jego winie. Alimenty koniecznie , jeśli nie płaci to z Funduszu Alimentacyjnego pójdą środki.
2 Dzieci jeśli ojciec żyje to zrzeczenie spadku w obecności notariusza. Jest to czasami wręcz niemożliwe bo u notariusza muszą się spotkać dzieci i ojciec ( a ojciec alkoholik no nie wiadomo czy łaskawie się pojawi i traci możliwość ubiegania się o alimenty od dzieci).Jeśli umrze to około 6 miesięcy na odrzucenie spadku ( najlepiej sądownie).

anonim cytuj
03-10-2023
Polecam Ośrodek Interwencji Kryzysowej lub jakiś inny ośrodek np. Centrum Pomocy Rodzinie, MOPS, fundacje i stowarzyszenia charytatywne, które wspierają osoby w takiej sytuacji życiowej. Za darmo udzielają porad prawnych (pozew o alimenty, rozwód, eksmisję, ograniczenie praw rodzicielskich, zakaz zbliżania się,...), pomagają terapeutycznie, psychologicznie, mieszkaniowo, etc.
Informują, doradzają, wprowadzają, wyjaśniają, objaśniają i monitorują przebieg sprawy i rozprawy sądowej. Obecnie zmieniło się prawo i to oprawca (alkoholik) musi opuścić dom/mieszkanie nawet wówczas, gdy jest on w nim zameldowany lub jest jego właścicielem.
Tacie najlepiej założyć Niebieską Kartę. Korzystać z interwencji Policji (dobrze też poprosić o raporty z tej interwencji) oraz zbierać dowody rzeczowe do sądu. Niestety aby mama nie musiała być odpowiedzialna za długi ojca musi wnieść pozew do sądu o rozwód albo rozdzielność majątkową. Natomiast aby dzieci nie musiały spłacać długów ojca (alimentów tacie, Domu Opieki Seniora, itp.) to tata musi mieć odebrane prawa rodzicielskie.
Można też postarać się o zrzeczenie się spadku po żyjącym rodzicu. Ponoć efekt jest ten sam co odebranie praw rodzicielskich.

anonim cytuj
03-10-2023
Mama może się zrzec dziedziczenia spadku jeszcze za życia męża u notariusza i automatycznie jej dzieci też nie będą dotyczyć długi ojca. I dzieci też muszą się zrzec.

anonim cytuj
03-10-2023
Zgodnie z prawem polskim, długi są dziedziczone wraz z pozostałą częścią spadku (Kodeks cywilny, Art. 1030¹). Niemniej jednak, spadkobierca może odrzucić spadek, co oznacza, że nie przejmuje ani majątku, ani długów spadkodawcy (Art. 1014 i n. K.c.).
Warto również podkreślić, że jeżeli spadek zostanie przyjęty z dobrodziejstwem inwentarza (Art. 1030 i n. K.c.), spadkobierca odpowiada za długi spadkodawcy tylko do wysokości wartości netto pozostałego spadku.
Odpowiedź do Postu 2:

Separacja lub rozwód mogą faktycznie stanowić skuteczny sposób na unikanie odpowiedzialności za długi małżonka, ale to także poważna decyzja życiowa, która wymaga odpowiedniego rozważenia. W przypadku rozwodu z orzeczeniem o winie i uzyskaniu alimentów dla dzieci, należy podkreślić, że w przypadku braku środków finansowych ojca, alimenty mogą zostać przyznane z Funduszu Alimentacyjnego na podstawie ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (Art. 10 i n.).
Co do zrzeczenia się spadku przez dzieci, warto wspomnieć, że zrzeczenie się możliwe jest zarówno za życia spadkodawcy (ale wymaga jego zgody), jak i po jego śmierci (bez potrzeby zgody, ale w terminie 6 miesięcy od dnia, w którym spadkobierca dowiedział się o tytule, który dał mu powództwo o spadek) (Art. 1015 i 1017 K.c.).
Odpowiedź do Postu 3:

Pomoc społeczna i prawna jest absolutnie kluczowa i istnieją różne instytucje, które mogą pomagać w tej trudnej sytuacji. Warto jednak pamiętać, że każda sytuacja prawna jest indywidualna i wymaga szczegółowej analizy.
Co do zakazów i obowiązków związanych z postępowaniami rodzinno-prawnymi i przeciwdziałaniem przemocy w rodzinie, mogą one być regulowane przez ustawę o przeciwdziałaniu przemocy w rodzinie oraz Kodeks rodzinny i opiekuńczy.
Odpowiedź do Postu 4:

Decyzja o zrzeczeniu się spadku jest poważna i musi zostać podjęta z uwzględnieniem wszystkich konsekwencji prawnych. Procedura ta jest uregulowana w Kodeksie cywilnym (Art. 1016 i n.) i, jak wspomniano wcześniej, może zostać dokonana zarówno za życia spadkodawcy, jak i po jego śmierci.
Uwaga: Warto zaznaczyć, że choć informacje te są oparte na obowiązujących przepisach prawa polskiego, każda sytuacja jest unikalna i różne aspekty prawne mogą wpływać na możliwości prawne i strategię działania.

anonim cytuj
05-10-2023

Sugerowane Tematy

Ugoda alimentacyjna z partnerką.
Zawarłem ugodę alimentacyjną z partnerką. (Bez notariusza, mediatora) napisała wniosek, ja podpisałem I złożyliśmy po prostu do sadu. Wkrótce się rozstaliśmy I wyrzuciła mnie z mieszkania. Niedawno przyszło pismo z sadu, ze w ów wniosku są braki formalne. W związku z czym mam pytanie czy te alimenty są ustalone czy nie? Do tej pory płaciłem, lecz przy samodzielnym utrzymaniu nie stać mnie płacić tak wysokich alimentów jak na ugodzie tj. 1100 zł. ...
Dług na uczelni.
Witam w 2016 roku przyjąłem się na studia, na drugim roku zrezygnowałem z uczęszczania, niestety na moją nie korzyść nie złożyłem rezygnacji. W 2020 r. w październiku dostałem list z informacją o skreśleniu z listy studentów. Aktualnie chciałem odebrać swoje świadectwo dojrzałości, lecz dział finansowy poinformował mnie o zaległości w wysokości 11700 zł i że nie może podpisać "obiegówki" czy jest jakieś wyjście z tej sytuacji, czy dług ...
Wypłata środków z OFE po śmierci.
Witajcie. Po śmierci taty złożyłem wniosek w zusie o wypłatę środków z ofe. Tata był rok ma emeryturze i zmarł. Według zusu wypłata środków to Ok 3 miesiące. Zaraz mija 7 miesięcy i ani widu ani słychu. Dzwoniąc do ZUSu dostałem informacje ze wniosek jest złożony ale i tak czeka na weryfikacje a zajmuje się tym firma jedna w Polsce i oczekiwanie jest długie. Czy wypłacał ktoś środki z tego ofe i czy jest sens na to czekać ?...
Problem z zaginioną rzeczą z paczki.
W czerwcu tego roku zakupiłam kilka par butów w sklepie ccc online. Zgłosiłam zwrot, odesłałam paczkę. Paczka do firmy dotarła, brakuje jednej pary. Po wymianie kilku maili wkońcu postanawiają złożyć reklamację do przewoźnika DPD, która zostaje dwukrotnie odrzucona. Mam teraz wszelkie roszczenia kierować sądownie do przewoźnika. Jakiś czas temu miałam podobną sytuację gdzie odsyłając produkt paczka przyszła wybrakowana, firma oddała pieniądze. ...

Wyszukiwarka