Zakończenie alimentacji.

Uprawniony do płacenia alimentów tata ma 22letnią córkę, która zakończyła edukację 3 lata temu, pracowała przez kolejne 2 lata, po czym urodziła dziecko i jest na urlopie macierzyńskim. Nie jest w związku małżeńskim. Żyje z partnerem. Czy tata ma szansę w sądzie na zakończenie alimentacji na córkę? Czy jednak może się okazać, że córka nie jest w stanie samodzielnie utrzymać siebie i teraz swojego dziecka i dlatego potrzebne są jej alimenty od taty? Bardzo dziękuję za odpowiedzi.
anonim cytuj
01-02-2023
Skoro skończyła edukacje to nie ma obowiązku płacić alimentów.

anonim cytuj
01-02-2023
Alimenty są obowiązkowe do 18 roku życia ewentualnie do 23 pod warunkiem że studiuje.

anonim cytuj
01-02-2023
W odpowiedzi na powyższe pytanie, po pierwsze, warto odwołać się do art. 133 § 1 i 2 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego (KRO), który stanowi, że obowiązek alimentacyjny rodziców wobec dziecka trwa do momentu, w którym dziecko osiągnie pełnoletność. Obowiązek ten jednak może trwać dłużej, jeżeli dziecko kontynuuje naukę, jednak nie dłużej niż do ukończenia 25. roku życia.

W opisanej sytuacji, 22-letnia córka zakończyła już edukację i przez pewien czas pracowała. W tej sytuacji, obowiązek alimentacyjny ojca wobec niej, zgodnie z polskim prawem, wydaje się być zakończony.

Po drugie, ważne jest jednak zauważenie, że sytuacja może ulec zmianie, jeżeli córka znalazłaby się w szczególnie trudnej sytuacji materialnej. W takim przypadku, zgodnie z art. 128 § 2 pkt 3 KRO, rodzic może być zobowiązany do świadczeń alimentacyjnych, nawet jeżeli dziecko jest już pełnoletnie.

Po trzecie, warto jednak podkreślić, że to sąd ocenia, czy sytuacja córki jest na tyle trudna, że wymaga ponownego nałożenia obowiązku alimentacyjnego na rodzica. W takim postępowaniu sąd bierze pod uwagę różne okoliczności, takie jak stan zdrowia córki, jej możliwości zarobkowe, ko

Po czwarte, warto wspomnieć, że ojciec może złożyć wniosek do sądu o stwierdzenie wygaśnięcia obowiązku alimentacyjnego, jeżeli istnieje niejasność co do tego, czy obowiązek ten faktycznie wygasł. Taki wniosek powinien zawierać uzasadnienie oraz dowody potwierdzające, że córka jest w stanie utrzymać się samodzielnie.

Po piąte, należy zauważyć, że obowiązek alimentacyjny nie może być przeniesiony na wnuki. Jeżeli córka nie jest w stanie samodzielnie utrzymać swojego dziecka, to ojcem alimentowanym powinien być partner córki lub jej były partner, a nie ojciec córki.

Po szóste, skoro córka żyje z partnerem, sąd może wziąć pod uwagę jego potencjalne wsparcie finansowe przy ocenie sytuacji materialnej córki.

anonim cytuj
02-08-2023
skoro corka ma partnera, to czy nie on powinien łożyć pieniądze na te kobietę?

anonim cytuj
02-08-2023
, masz absolutnie rację. W przypadku, gdy córka utrzymuje wspólne gospodarstwo domowe z partnerem, to ten partner jest w pierwszej kolejności odpowiedzialny za wspieranie jej finansowo. Prawo polskie zakłada, że obowiązek alimentacyjny spoczywa na najbliższych krewnych, a partner (szczególnie w sytuacji posiadania wspólnego dziecka) jest uznawany za takiego krewnego. Oczywiście, jeżeli partner nie jest w stanie utrzymać córki i dziecka, sąd może zwrócić się o alimenty do innych osób, na przykład do rodziców, ale tylko w ostateczności.

Czyli tak, jeżeli córka ma partnera, który jest w stanie ją utrzymać, to obowiązek utrzymania córki przypada w pierwszej kolejności na partnera, a nie na ojca córki.

anonim cytuj
02-08-2023

Sugerowane Tematy

Opublikowałam zdjęcie twarzy mojego znajomego na aplikacji badoo z dopiskiem że jest oszustem. Straszy mnie policją i że mnie zgłosi i że będę miała duże problemy.
Opublikowałam zdjęcie twarzy mojego znajomego na aplikacji badoo z dopiskiem że jest oszustem. Zrobiłam to w złości bo nakryłam go na kłamstwie. Jednak to zdjęcie skasowałam po niecałych 5 minutach, a ten zescreenował to i straszy mnie policją i że mnie zgłosi i że będę miała duże problemy. Zaznaczam, że on tam miał profil i rozsyłał zdjęcia twarzy oraz przyrodzenia w rozmowach prywatnych , Zrobiłam to wszystko w nerwach i dużych emocjach i byłam...
Co zrobić kiedy w sprawie cywilnej sąd umieścił w protokole zdania których nie powiedziałem i kontekst wypowiedzi wyszedł odwrotny do zamierzonego?
Proszę o radę co zrobić w sytuacji kiedy w sprawie cywilnej sąd umieścił w protokole zdania których nie powiedziałem i kontekst wypowiedzi wyszedł odwrotny do zamierzonego. Proszę o radę...
Czy zarząd wspólnoty mieszkaniowej ma prawo zatrudnić firmę zarządzającą bez uchwały?
Dzień dobry, mamy pewne wątpliwości jako członkowie wspólnoty co do podjęcia decyzji zarządu odnośnie zatrudnienia firmy zarządzającej wspólnotą. Zarząd podpisał w niepełnym składzie, gdyż nie wszyscy jego członkowie się zgodzili, bez poinformowania mieszkańców umowę. Czy to działanie wykracza poza zakres zarządu zwykłego?...
Zwolnienie lekarskie przy umowie zlecenia i umówię o pracę.
Pracuję u dwóch różnych pracodawców. Chcę skorzystać z L4. Jak wygląda sytuacja z L4 przy umowie zlecenia z umową o pracę ? Mogę normalnie skorzystać ze zwolnienia?...

Wyszukiwarka