Czy po rozwodzie zonie będzie się cos należało?

Zamierzam się rozwieść. Przed ślubem uległem wypadkowi, za pieniądze z odszkodowania kupiłem dom. Później go sprzedałem, a w zamian kupiłem 2 mieszkania już po ślubie. Zone uczyniłem współwłaścicielka obu z nich. W akcie notarialnym nie ma wzmianki o tym skąd pochodziły pieniądze na ich zakup. Zona dołożyła do remontu, ale nie ma na to żadnych dowodów w postaci umów, faktur.. Czy po rozwodzie zonie będzie się cos należało?
anonim cytuj
19-10-2023
Długotrwała walka w sądzie ktoś kogoś musi spłacić. Jak tobie również małżonce należy się połowa.

anonim cytuj
19-10-2023
Zamierzam się rozwieść. Przed ślubem uległem wypadkowi, za pieniądze z odszkodowania kupiłem dom. Później go sprzedałem, a w zamian kupiłem 2 mieszkania już po ślubie. Zone uczyniłem współwłaścicielka obu z nich. W akcie notarialnym nie ma wzmianki o tym skąd pochodziły pieniądze na ich zakup. Zona dołożyła do remontu, ale nie ma na to żadnych dowodów w postaci umów, faktur.. Czy po rozwodzie zonie będzie się cos należało?

Tak, żonie będzie się coś należało. Zgodnie z przepisami Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, w momencie zawarcia związku małżeńskiego tworzony jest majątek wspólny małżonków. Wszelkie nabytki dokonane w trakcie trwania małżeństwa (niezależnie od źródła finansowania) wchodzą w skład tego majątku. Wyjątek stanowią dobra osobiste oraz majątek nabyty w drodze spadku czy darowizny, chyba że zostały one zamienione na inny majątek lub inaczej zagospodarowane.

Jeśli więc nieruchomości zostały nabyte po ślubie, wchodzą one w skład majątku wspólnego, niezależnie od źródła środków użytych do ich zakupu. Fakt uczynienia żony współwłaścicielką mieszkań potwierdza ten stan. Z tego tytułu po rozwodzie żona będzie miała prawo do połowy wartości tych nieruchomości, chyba że osiągniecie inny porozumienia co do podziału majątku wspólnego.

Długotrwała walka w sądzie ktoś kogoś musi spłacić. Jak tobie również małżonce należy się połowa.

Masz rację. Zgodnie z prawem, jeśli nie ma innej umowy między małżonkami, majątek nabyty w trakcie trwania małżeństwa dzieli się na połowę. Jednak warto pamiętać, że każda sprawa jest indywidualna i może istnieć wiele czynników, które wpłyną na decyzję sądu w kwestii podziału majątku.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Ojciec dziecka zaprzestał płacenia zabezpieczenia alimentacyjnego.
Ojciec dziecka zaprzestał płacenia zabezpieczenia alimentacyjnego (zasądzona kwota w marcu tego roku i płacił do września), sprawa rozwodowa, alimenty w toku, kolejna rozprawa w grudniu. Sprawa u komornika już zgłoszona, mam pismo od komornika o kosztach i kwocie jaką ma zapłacić. Pytanie moje brzmi: po jakim czasie i co musi się wydarzyć, żeby pozwać rodziców (dziadków) o alimenty?...
Zapalenie się auta po odbiorze z warsztatu, odmowa wypłaty odszkodowania. Co w tym przypadku zrobić? Jak się odwołać do ubezpieczyciela?
Znajomy oddał auto do warsztatu samochodowego. Robione były m.in. wtryski... Odebrał auto, w drodze do domu auto mu się zapaliło. Jako że zdarzenie nastąpiło zaraz po odebraniu auta z warsztatu, domniemana wina warsztatu. Sprawa zgłoszona do ubezpieczyciela z oc warsztatu. Był rzeczoznawca, stwierdził że to wina warsztatu, że nie użyli klucza dynamometrycznego. Dzisiaj przyszło pismo o odmowie wypłaty odszkodowania. Co w tym przypadku zrobić? Jak...
Jak najkorzystniej przepisać prawo własności do mieszkania?
Dzień dobry, w 2012 roku moja ciocia (rodzona siostra mojego taty) zakupiła mi mieszkanie, w którym obecnie mieszkam już z moją żoną, na zasadzie umowy najmu. Chcielibyśmy w końcu to uregulować prawnie, to znaczy żeby te mieszkanie było już na mnie, tylko jak najmniejszym kosztem. Rodzą się pytania ? - czy najlepszym rozwiązaniem na zniwelowanie kosztów (zwolnienie z podatków, taksy, etc) jest umowa darowizny tego mieszkania na mojego tate, g...
Czy zachowek należy się przy umowie dożywocia?
Witam. Sprawa wygląda następująco. Moi rodzice mieli dwóch synów czyli mnie i brata. Przed ich śmiercią w darowiźnie mój brat dostał cały majątek czyli domy traktory zabudowy samochody działki itp. Ja nie dostałem nic. Mój brat przepisał wszystko w umowie dożywocia mojemu synowi. Czy ja mogę od syna rościć zachowek z racji że nie dostałem zachowku od brata?...

Wyszukiwarka