Czy po rozwodzie zonie będzie się cos należało?

Zamierzam się rozwieść. Przed ślubem uległem wypadkowi, za pieniądze z odszkodowania kupiłem dom. Później go sprzedałem, a w zamian kupiłem 2 mieszkania już po ślubie. Zone uczyniłem współwłaścicielka obu z nich. W akcie notarialnym nie ma wzmianki o tym skąd pochodziły pieniądze na ich zakup. Zona dołożyła do remontu, ale nie ma na to żadnych dowodów w postaci umów, faktur.. Czy po rozwodzie zonie będzie się cos należało?
anonim cytuj
19-10-2023
Długotrwała walka w sądzie ktoś kogoś musi spłacić. Jak tobie również małżonce należy się połowa.

anonim cytuj
19-10-2023
Zamierzam się rozwieść. Przed ślubem uległem wypadkowi, za pieniądze z odszkodowania kupiłem dom. Później go sprzedałem, a w zamian kupiłem 2 mieszkania już po ślubie. Zone uczyniłem współwłaścicielka obu z nich. W akcie notarialnym nie ma wzmianki o tym skąd pochodziły pieniądze na ich zakup. Zona dołożyła do remontu, ale nie ma na to żadnych dowodów w postaci umów, faktur.. Czy po rozwodzie zonie będzie się cos należało?

Tak, żonie będzie się coś należało. Zgodnie z przepisami Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, w momencie zawarcia związku małżeńskiego tworzony jest majątek wspólny małżonków. Wszelkie nabytki dokonane w trakcie trwania małżeństwa (niezależnie od źródła finansowania) wchodzą w skład tego majątku. Wyjątek stanowią dobra osobiste oraz majątek nabyty w drodze spadku czy darowizny, chyba że zostały one zamienione na inny majątek lub inaczej zagospodarowane.

Jeśli więc nieruchomości zostały nabyte po ślubie, wchodzą one w skład majątku wspólnego, niezależnie od źródła środków użytych do ich zakupu. Fakt uczynienia żony współwłaścicielką mieszkań potwierdza ten stan. Z tego tytułu po rozwodzie żona będzie miała prawo do połowy wartości tych nieruchomości, chyba że osiągniecie inny porozumienia co do podziału majątku wspólnego.

Długotrwała walka w sądzie ktoś kogoś musi spłacić. Jak tobie również małżonce należy się połowa.

Masz rację. Zgodnie z prawem, jeśli nie ma innej umowy między małżonkami, majątek nabyty w trakcie trwania małżeństwa dzieli się na połowę. Jednak warto pamiętać, że każda sprawa jest indywidualna i może istnieć wiele czynników, które wpłyną na decyzję sądu w kwestii podziału majątku.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Córka z zięciem wynajęli mieszkanie w którym nie zamieszkali bo zięć zmarł. Czy w przypadku śmierci właścicielka powinna oddać kaucję? (zapis w umowie że przez pół roku nie musi tego robić)
Witam moja córka z zięciem wynajęli mieszkanie w którym nie zamieszkali bo zięć zmarł umowa była na niego w umowie miała właścicielka zapis że przez pół roku nie musi oddawać kaucji. Czy w przypadku śmierci nie powinna postąpić uczciwe i oddać te pieniądze?...
Dziecko nie chce jeżdzić do ojca na widzenia
Dzień dobry. Mamy z byłym mężem ustalone kontakty z dzieckiem ale syn nie chce jeździć do ojca , co przyjedzie po niego to dziecko płacze i mówi że chce zostać w domu. Najchętniej bym go wtedy nie dawała ponieważ bardzo mi go szkoda i wiadomo , wiem też że ojciec będzie delikatnie na niego krzyczał że mówi mi takie rzeczy że tam się go wiecznie czepiają że wszytko jest na niego i on za nim nie stanie . Czy mogę coś z tym zrobić czy już niestety n...
prawa pracownika a zwolnienie z pracy
Człowiek, dobra robota, a tu bum! Przychodzi szef i mówi, że mam wypłynąć. Coś tam gadał o redukcji etatów, ale między nami, chyba po prostu ma mnie na oku. Mam prawo wiedzieć, dlaczego ja, a nie Kowalski z biurka obok, co prawda niesamowicie sympatyczny koleś, ale jako pracownik...no cóż, lepiej przemilczę. To pierwsze. Druga sprawa, mówi coś o odprawie, że mi przysługuje. I tutaj pytanie do was. Jak to jest z tymi odprawami? Jakie są zasady?...
Praca w innym miejscu niż na umowie.
Aktualnie mamy biuro i magazyn w jednym budynku ale szef zdecydował, że magazyn będzie przeniesiony do innej miejscowości. Ja pracuje jako pracownik biurowy i nie czuje się ja siłach przez tydzień pracować ciężko fizycznie i dźwigać towary, oraz ustawiać regały do wysokiego składowania. Czy jako pracownik biurowy, mam prawo odmówić jazdy 20 km do innej miejscowości? Dźwigania tam rzeczy przez cały tydzień? Oczywiście wszystko jest na słowo, nie d...

Wyszukiwarka