Czy po rozwodzie zonie będzie się cos należało?

Zamierzam się rozwieść. Przed ślubem uległem wypadkowi, za pieniądze z odszkodowania kupiłem dom. Później go sprzedałem, a w zamian kupiłem 2 mieszkania już po ślubie. Zone uczyniłem współwłaścicielka obu z nich. W akcie notarialnym nie ma wzmianki o tym skąd pochodziły pieniądze na ich zakup. Zona dołożyła do remontu, ale nie ma na to żadnych dowodów w postaci umów, faktur.. Czy po rozwodzie zonie będzie się cos należało?
anonim cytuj
19-10-2023
Długotrwała walka w sądzie ktoś kogoś musi spłacić. Jak tobie również małżonce należy się połowa.

anonim cytuj
19-10-2023
Zamierzam się rozwieść. Przed ślubem uległem wypadkowi, za pieniądze z odszkodowania kupiłem dom. Później go sprzedałem, a w zamian kupiłem 2 mieszkania już po ślubie. Zone uczyniłem współwłaścicielka obu z nich. W akcie notarialnym nie ma wzmianki o tym skąd pochodziły pieniądze na ich zakup. Zona dołożyła do remontu, ale nie ma na to żadnych dowodów w postaci umów, faktur.. Czy po rozwodzie zonie będzie się cos należało?

Tak, żonie będzie się coś należało. Zgodnie z przepisami Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, w momencie zawarcia związku małżeńskiego tworzony jest majątek wspólny małżonków. Wszelkie nabytki dokonane w trakcie trwania małżeństwa (niezależnie od źródła finansowania) wchodzą w skład tego majątku. Wyjątek stanowią dobra osobiste oraz majątek nabyty w drodze spadku czy darowizny, chyba że zostały one zamienione na inny majątek lub inaczej zagospodarowane.

Jeśli więc nieruchomości zostały nabyte po ślubie, wchodzą one w skład majątku wspólnego, niezależnie od źródła środków użytych do ich zakupu. Fakt uczynienia żony współwłaścicielką mieszkań potwierdza ten stan. Z tego tytułu po rozwodzie żona będzie miała prawo do połowy wartości tych nieruchomości, chyba że osiągniecie inny porozumienia co do podziału majątku wspólnego.

Długotrwała walka w sądzie ktoś kogoś musi spłacić. Jak tobie również małżonce należy się połowa.

Masz rację. Zgodnie z prawem, jeśli nie ma innej umowy między małżonkami, majątek nabyty w trakcie trwania małżeństwa dzieli się na połowę. Jednak warto pamiętać, że każda sprawa jest indywidualna i może istnieć wiele czynników, które wpłyną na decyzję sądu w kwestii podziału majątku.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Niezgodność liczby pomieszczeń w KW ze stanem faktycznym.
Cześć, W najbliższych dniach będę podpisywał akt notarialny zakupu mieszkania. Notariusz sporządził projekt aktu, gdzie w opisie nieruchomości posłużył się liczbą pomieszczeń wskazanych w KW. W rzeczywistości, liczba pomieszczeń jest inna - sprzedający robił remont mieszkania, zmieniał układ pomieszczeń, wydzielono także nowe pomieszczenia. Mam w związku z tym pytanie - czy ma to w ogóle jakiekolwiek znaczenie w kontekście aktu notarialnego? Cz...
Cofnięcie darowizny mieszkania.
Mąż przepisał na syna 4 lata temu mieszkanie w darowiźnie na syna z poprzedniego małżeństwa (2020 r.) W 2022 r. wzięliśmy ślub nic o tym przepisaniu nie wiedziałam, aż przypadkiem odnalazłam dokument. Syn przestał się ojcem interesować poblokował telefon, wszystkie kontakty zerwał i mąż jest teraz w kropce, pytanie brzmi czy można to cofnąć? Wspólnych dzieci nie mamy.....
Zwolnienie z pracy w dobie pandemii
Dzień dobry, mam pytanie odnośnie zwolnienia się z pracy mailowo w dobie pandemii (umowa o pracę). Obecnie cała firma pracuje zdalnie i aktualnie nie mam możliwości dać wypowiedzenia bezpośrednio swojemu szefowi. Z tego co zdążyłam dowiedzieć się z internetu, forma taka jest poprawna tylko w przypadku, gdy dokument wypowiedzenia zawarty w mailu posiada kwalifikowany podpis elektroniczny. Jakie są ewentualne konsekwencje przesłania wypowiedzenia p...
Mobbing w pracy.
Problem dotyczy kierowniczki mojej mamy. Mam pracuje w laboratorium, od prawnie 30 lat. Nowa kierowniczka niema pojęcia, wiedzy, ani kompetencji odnoście kierowania laboratorium. Codziennie są jakieś problemy, zwala winę na innych, tuszuje afery swoich pupilków, fałszuje wyniki, zabroniła pracownikom korzystać z firmowego ekspresu, wyzywa pracowników, zaniża wypłaty niektórym osobom albo pomija je gdy są podwyżki. Sytuacja jest nie do zniesie...

Wyszukiwarka