Czy po rozwodzie zonie będzie się cos należało?

Zamierzam się rozwieść. Przed ślubem uległem wypadkowi, za pieniądze z odszkodowania kupiłem dom. Później go sprzedałem, a w zamian kupiłem 2 mieszkania już po ślubie. Zone uczyniłem współwłaścicielka obu z nich. W akcie notarialnym nie ma wzmianki o tym skąd pochodziły pieniądze na ich zakup. Zona dołożyła do remontu, ale nie ma na to żadnych dowodów w postaci umów, faktur.. Czy po rozwodzie zonie będzie się cos należało?
anonim cytuj
19-10-2023
Długotrwała walka w sądzie ktoś kogoś musi spłacić. Jak tobie również małżonce należy się połowa.

anonim cytuj
19-10-2023
Zamierzam się rozwieść. Przed ślubem uległem wypadkowi, za pieniądze z odszkodowania kupiłem dom. Później go sprzedałem, a w zamian kupiłem 2 mieszkania już po ślubie. Zone uczyniłem współwłaścicielka obu z nich. W akcie notarialnym nie ma wzmianki o tym skąd pochodziły pieniądze na ich zakup. Zona dołożyła do remontu, ale nie ma na to żadnych dowodów w postaci umów, faktur.. Czy po rozwodzie zonie będzie się cos należało?

Tak, żonie będzie się coś należało. Zgodnie z przepisami Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, w momencie zawarcia związku małżeńskiego tworzony jest majątek wspólny małżonków. Wszelkie nabytki dokonane w trakcie trwania małżeństwa (niezależnie od źródła finansowania) wchodzą w skład tego majątku. Wyjątek stanowią dobra osobiste oraz majątek nabyty w drodze spadku czy darowizny, chyba że zostały one zamienione na inny majątek lub inaczej zagospodarowane.

Jeśli więc nieruchomości zostały nabyte po ślubie, wchodzą one w skład majątku wspólnego, niezależnie od źródła środków użytych do ich zakupu. Fakt uczynienia żony współwłaścicielką mieszkań potwierdza ten stan. Z tego tytułu po rozwodzie żona będzie miała prawo do połowy wartości tych nieruchomości, chyba że osiągniecie inny porozumienia co do podziału majątku wspólnego.

Długotrwała walka w sądzie ktoś kogoś musi spłacić. Jak tobie również małżonce należy się połowa.

Masz rację. Zgodnie z prawem, jeśli nie ma innej umowy między małżonkami, majątek nabyty w trakcie trwania małżeństwa dzieli się na połowę. Jednak warto pamiętać, że każda sprawa jest indywidualna i może istnieć wiele czynników, które wpłyną na decyzję sądu w kwestii podziału majątku.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Co może firma windykacyjna?
Dzień dobry, mam parę pytań: 1. Czy firma windykacyjna może powiększać sumę zadłużenia o koszty prowadzonych czynności windykacyjnych? 2. Czy wysyłając wezwanie do zapłaty firma windykacyjna musi wskazać jakiej wierzytelności dotyczy dług oraz kiedy powstał? 3. Jeżeli w wezwaniu (dot. pkt. 2) nie wskaże jakiej wierzytelności dotyczy dług oraz kiedy powstał można od niej tego zażądać? 4. Czy dłużnik po odebraniu wezwania do zapłaty może zażąd...
Czy w czasie l4 jak wypada ono w wolny dzień (odbiór za sobotę) przysługuje on w innym terminie?
Witam Czy w czasie l4 jak wypada ono w wolny dzień jaki ma się w grafiku (odbiór za sobotę) przysługuje on w innym terminie? Mój pracodawca twierdzi, że nie wręcz powinnam poinformować lekarza, że na ten dzień nie potrzebuję l4 bo i tak nie będę w pracy....
zasiłek macierzyński
Żona urodziła 22 lipca córkę - 3 sierpnia pracodawca otrzymał wszystkie dokumenty wraz z wnioskiem o urlop macierzyński. Przez 2 miesiące żona nie otrzymała żadnych świadczeń, zaś w dniu dzisiejszym pracodawca poinformował ją, iż wysłał wszystko do ZUS 9 września (?). Moje pytanie brzmi, czy ZUS zapłaci należne świadczenie od 22 lipca, czy jednak pracodawca nie dopilnował terminu? Jest jakiś przepis, regulujący te terminy: pracownik -> pracoda...
Zajęcie i licytacja nieruchomości.
Temat jest taki ,odezwała się firma windykacyjna i z tego co wiem wystąpiła do sądu o nakaz zapłaty ,i teraz pytanie mam zaległość około 10 tys. z czego 8 to należność główna ,czy jest możliwe że komornik zajmie moje mieszkanie, w której moja własność to 25% ,mieszkanie warte około 320 tys. zł ,zaznaczam że od momentu wezwania przez firmę windykacyjną spłacam regularnie po 400 zł co miesiąc! Ile czasu ktoś się orientuje ile trwa taka procedura od...

Wyszukiwarka