Czy można podważyć opinię biegłego sądowego w prokuraturze ?

Witam. Sytuacja jest taka. Jestem pokrzywdzony. Prokurator umorzył postępowanie ale mój adwokat wniósł zażalenie. Sprawa trafi do sądu. W międzyczasie wczytałem się w opinię biegłego sądowego w aktach sprawy i się z nią nie zgadzam. Czy w takiej sytuacji nie mogę złożyć na nią skargi bo już po zażaleniu - czy jednak mogę ją dosłać do sądu po przyjęciu akt postepowania po zażaleniu?
anonim cytuj
08-09-2023
W przypadku, gdy nie zgadzasz się z opinią biegłego sądowego, możesz złożyć skargę na tę opinię do sądu. Nie ma znaczenia, czy już złożono zażalenie czy nie. Skargę należy złożyć w terminie 7 dni od dnia doręczenia opinii biegłego.
Podstawa prawna to art. 182a § 1 Kodeksu postępowania karnego, który stanowi: "Na opinię biegłego można złożyć skargę do sądu, który ją przyjął, w terminie 7 dni od dnia doręczenia opinii stronie lub ich obrońcy".
Rok publikacji Kodeksu postępowania karnego to 1997.

anonim cytuj
08-09-2023
W postępowaniu przygotowawczym prokurator doręcza pokrzywdzonemu opinię a pokrzywdzony może wnosić o jej uzupełnienie, podnosić zarzuty wobec jej treści w określonym terminie. Pokrzywdzony może też wnosić o przeprowadzenie dowodu z opinii innego biegłego. Obecnie składanie wniosku do prokuratury nie ma sensu - postępowanie zostało nieprawomocnie umorzone a akta wraz z zażaleniem przesłano do sądu celem weryfikacji postanowienia o umorzeniu. Jeżeli postanowienie o umorzeniu zostanie uchylone to można podjąć niektóre w w/w działań. Poszerzanie zażalenia o nowe zarzuty po terminie do jego wniesienia jest bezskuteczne (nie dotyczące bezwzględnych przyczyn odwoławczych).
Interesuje mnie jeszcze: jak to prokurator wręcza opinię pokrzywdzonemu? Jest jakiś przepis? Nic mi nie wręczono, więc dlatego nie zareagowałem na czas a adwokat przeoczył albo olał.

Na wniosek, o sposobie udostępnienia treści opinii decyduje organ prowadzący postępowanie. Wyraziłem się nieprecyzyjnie w poprzednim poście - sposób realizacji uprawnienia do zapoznania nie musi przybrać postaci doręczenia opinii.

anonim cytuj
08-09-2023
Witam. Sytuacja jest taka. Jestem pokrzywdzony. Prokurator umorzył postępowanie ale mój adwokat wniósł zażalenie. Sprawa trafi do sądu. W międzyczasie wczytałem się w opinię biegłego sądowego w aktach sprawy i się z nią nie zgadzam. Czy w takiej sytuacji nie mogę złożyć na nią skargi bo już po zażaleniu - czy jednak mogę ją dosłać do sądu po przyjęciu akt postepowania po zażaleniu?

Zgodnie z art. 182a § 1 Kodeksu postępowania karnego, na opinię biegłego można złożyć skargę do sądu, który ją przyjął, w terminie 7 dni od dnia doręczenia opinii stronie lub ich obrońcy. Jeżeli opinię tę otrzymałeś po terminie, wówczas twoje prawa nie zostały zachowane i powinieneś to podnieść w toku postępowania.

Interesuje mnie jeszcze: jak to prokurator wręcza opinię pokrzywdzonemu? Jest jakiś przepis? Nic mi nie wręczono, więc dlatego nie zareagowałem na czas a adwokat przeoczył albo olał.

Jeśli chodzi o udostępnienie opinii biegłego w postępowaniu przygotowawczym, pokrzywdzony ma prawo do zapoznania się z aktami postępowania, które dotyczą jego praw lub obowiązków (art. 156 § 1 Kodeksu postępowania karnego). Oznacza to, że jeśli organ prowadzący postępowanie nie udostępnił ci tej opinii w sposób umożliwiający zapoznanie się z nią, można to podnieść jako zarzut w toku postępowania. Jednakże, nie ma przepisu, który nakazuje organowi prowadzącemu postępowanie doręczanie opinii biegłego pokrzywdzonemu. Uprawnienie do zapoznania się z aktami postępowania jest realizowane na wniosek pokrzywdzonego.

anonim cytuj
09-09-2023

Sugerowane Tematy

Chciałabym odebrać dyplom syna ze szkoły jednak szkoła żąda ode mnie upoważnienia poświadczonego notarialnie
Syn zdał w szkole egzamin kwalifikacji wstępnej kierowcy (szkola branżowa) wyjechał za granicę do pracy. Chciałam odebrać dyplom że szkoły jednak żądają ode mnie upoważnienia poświadczonego notarialnie. Czy jest ku temu podstawa prawna? Syn skonczyl 18 lat w lutym 2022 r....
Sąd stwierdził że dostarczenie świadków leży po stronie stron
Sąd ma przesłuchać świadków obu stron. Sąd stwierdził że dostarczenie świadków leży po stronie stron i sąd nie będzie im nakazywał stawiennictwa tylko strony mają zadbać oto aby świadkowie byli. . Adwokat jednej ze stron wysłał nakaz stawienia się na rozprawę w charakterze świadka do kilku osób, strasząc sądem i konsekwencjami. Czy takie działanie jest legalne?...
Wypowiedzenie za porozumieniem stron.
Dzień dobry. Mam pilne pytanie w sprawie prawa pracy. 8.04 kończy mi się urlop rodzicielski. Chcę odejść z obecnej pracy. Muszę zrobić to już, ponieważ mam nowa pracę. Czy mogę zamknąć /skrócić urlop rodzicielski na tzw. już. I z datą kolejnego dnia złożyć wypowiedzenie za porozumieniem stron bez zachowania okresu wypowiedzenia?...
Wniosek o uzasadnienie złożony w dniu ogłoszenia wyroku.
Wiem że wniosek złożony w dzień ogłoszenia wyroku ale w godzinach poprzedzających jego ogłoszenie jest nieważny. Teoretycznie więc można złożyć go tuż po tym jak wyrok został ogłoszony. Tak więc zrobiłem, wychodząc z rozprawy złożyłem wniosek na dzienniku podawczym. Na drugim egzemplarzu dostałem pieczątkę z potwierdzeniem daty wpływu. Nie ma tam jednak wpisanej godziny złożenia wniosku dlatego zacząłem obawiać się czy nie będzie później jakichś...

Wyszukiwarka