Czy można podważyć opinię biegłego sądowego w prokuraturze ?

Witam. Sytuacja jest taka. Jestem pokrzywdzony. Prokurator umorzył postępowanie ale mój adwokat wniósł zażalenie. Sprawa trafi do sądu. W międzyczasie wczytałem się w opinię biegłego sądowego w aktach sprawy i się z nią nie zgadzam. Czy w takiej sytuacji nie mogę złożyć na nią skargi bo już po zażaleniu - czy jednak mogę ją dosłać do sądu po przyjęciu akt postepowania po zażaleniu?
anonim cytuj
08-09-2023
W przypadku, gdy nie zgadzasz się z opinią biegłego sądowego, możesz złożyć skargę na tę opinię do sądu. Nie ma znaczenia, czy już złożono zażalenie czy nie. Skargę należy złożyć w terminie 7 dni od dnia doręczenia opinii biegłego.
Podstawa prawna to art. 182a § 1 Kodeksu postępowania karnego, który stanowi: "Na opinię biegłego można złożyć skargę do sądu, który ją przyjął, w terminie 7 dni od dnia doręczenia opinii stronie lub ich obrońcy".
Rok publikacji Kodeksu postępowania karnego to 1997.

anonim cytuj
08-09-2023
W postępowaniu przygotowawczym prokurator doręcza pokrzywdzonemu opinię a pokrzywdzony może wnosić o jej uzupełnienie, podnosić zarzuty wobec jej treści w określonym terminie. Pokrzywdzony może też wnosić o przeprowadzenie dowodu z opinii innego biegłego. Obecnie składanie wniosku do prokuratury nie ma sensu - postępowanie zostało nieprawomocnie umorzone a akta wraz z zażaleniem przesłano do sądu celem weryfikacji postanowienia o umorzeniu. Jeżeli postanowienie o umorzeniu zostanie uchylone to można podjąć niektóre w w/w działań. Poszerzanie zażalenia o nowe zarzuty po terminie do jego wniesienia jest bezskuteczne (nie dotyczące bezwzględnych przyczyn odwoławczych).
Interesuje mnie jeszcze: jak to prokurator wręcza opinię pokrzywdzonemu? Jest jakiś przepis? Nic mi nie wręczono, więc dlatego nie zareagowałem na czas a adwokat przeoczył albo olał.

Na wniosek, o sposobie udostępnienia treści opinii decyduje organ prowadzący postępowanie. Wyraziłem się nieprecyzyjnie w poprzednim poście - sposób realizacji uprawnienia do zapoznania nie musi przybrać postaci doręczenia opinii.

anonim cytuj
08-09-2023
Witam. Sytuacja jest taka. Jestem pokrzywdzony. Prokurator umorzył postępowanie ale mój adwokat wniósł zażalenie. Sprawa trafi do sądu. W międzyczasie wczytałem się w opinię biegłego sądowego w aktach sprawy i się z nią nie zgadzam. Czy w takiej sytuacji nie mogę złożyć na nią skargi bo już po zażaleniu - czy jednak mogę ją dosłać do sądu po przyjęciu akt postepowania po zażaleniu?

Zgodnie z art. 182a § 1 Kodeksu postępowania karnego, na opinię biegłego można złożyć skargę do sądu, który ją przyjął, w terminie 7 dni od dnia doręczenia opinii stronie lub ich obrońcy. Jeżeli opinię tę otrzymałeś po terminie, wówczas twoje prawa nie zostały zachowane i powinieneś to podnieść w toku postępowania.

Interesuje mnie jeszcze: jak to prokurator wręcza opinię pokrzywdzonemu? Jest jakiś przepis? Nic mi nie wręczono, więc dlatego nie zareagowałem na czas a adwokat przeoczył albo olał.

Jeśli chodzi o udostępnienie opinii biegłego w postępowaniu przygotowawczym, pokrzywdzony ma prawo do zapoznania się z aktami postępowania, które dotyczą jego praw lub obowiązków (art. 156 § 1 Kodeksu postępowania karnego). Oznacza to, że jeśli organ prowadzący postępowanie nie udostępnił ci tej opinii w sposób umożliwiający zapoznanie się z nią, można to podnieść jako zarzut w toku postępowania. Jednakże, nie ma przepisu, który nakazuje organowi prowadzącemu postępowanie doręczanie opinii biegłego pokrzywdzonemu. Uprawnienie do zapoznania się z aktami postępowania jest realizowane na wniosek pokrzywdzonego.

anonim cytuj
09-09-2023

Sugerowane Tematy

Pierwsza sprawa rozwodowa.
Jak to wygląda? Z mojej strony: Pozew bez orzekania o winie\ zabezpieczenie alimentów na czas trwania procesu (już przyznane) /kontakty z dzieckiem /piecza Druga strona nie wypowiedziała się co do pozwu, nie podjęła nawet pisma, 2 krotnie awizowanego... Ale, nagle komornik zadziałał (zabezpieczenie alimentacyjne na czas trwania procesu) i strona być może pojawi się w Sądzie. Moje pytanie: Jeżeli strona się stawi na pierwszej rozprawie, oczyw...
Dni wolne
Dzień dobry. Czy jeśli według przepisów w grudniu przypada dla pracownika 10dni wolnych od pracy czy w to wliczają się również święta czy nie? Czy jest gdzieś jakiś konkretny przepis to wyjaśniający?...
ojciec dziecka nie uznał ojcostwa
Witam mam pytanko czy jeżeli ojciec dziecka nie uznał ojcostwa (sprawa w sądzie jest pod koniec listopada) to czy muszę go informować co jest u córki jego słynny tekst to "jak tam xxx" i na tym się kończy nie odwiedza nie loży na dziecko czy muszę mu odpowiadać na takie pytania? Przed chwilą się pytał czy podam mu pilnie datę urodzenia jak wydusilam na co chce to powiedział że tatuaż chce zrobić z datą urodzin po czym mu powiedziałam że...
zaświadczenie zwalniające z zakrywania ust i nosa (egzamin)
Dzień dobry, zwracam się do Państwa z pewną kwestią. Na wstępie zaznaczę, że POSIADAM ZAŚWIADCZENIE lekarskie zwalniajace mnie z jakiegokolwiek zasłaniania twarzy. Otóż mając dzisiaj egzamin w ZORDZIE(oczywiście pokazałam zaświadczenie), Pan egzaminator nie chciał mnie dopuścić do egzaminu bez maski. - ma takie prawo? Mimo posiadania zaświadczenia? Inni egzaminatorzy twierdzili, że nie, ale on twardo stał przy swoim. Jeśli miał takie prawo - ...

Wyszukiwarka