Czy można podważyć opinię biegłego sądowego w prokuraturze ?

Witam. Sytuacja jest taka. Jestem pokrzywdzony. Prokurator umorzył postępowanie ale mój adwokat wniósł zażalenie. Sprawa trafi do sądu. W międzyczasie wczytałem się w opinię biegłego sądowego w aktach sprawy i się z nią nie zgadzam. Czy w takiej sytuacji nie mogę złożyć na nią skargi bo już po zażaleniu - czy jednak mogę ją dosłać do sądu po przyjęciu akt postepowania po zażaleniu?
anonim cytuj
08-09-2023
W przypadku, gdy nie zgadzasz się z opinią biegłego sądowego, możesz złożyć skargę na tę opinię do sądu. Nie ma znaczenia, czy już złożono zażalenie czy nie. Skargę należy złożyć w terminie 7 dni od dnia doręczenia opinii biegłego.
Podstawa prawna to art. 182a § 1 Kodeksu postępowania karnego, który stanowi: "Na opinię biegłego można złożyć skargę do sądu, który ją przyjął, w terminie 7 dni od dnia doręczenia opinii stronie lub ich obrońcy".
Rok publikacji Kodeksu postępowania karnego to 1997.

anonim cytuj
08-09-2023
W postępowaniu przygotowawczym prokurator doręcza pokrzywdzonemu opinię a pokrzywdzony może wnosić o jej uzupełnienie, podnosić zarzuty wobec jej treści w określonym terminie. Pokrzywdzony może też wnosić o przeprowadzenie dowodu z opinii innego biegłego. Obecnie składanie wniosku do prokuratury nie ma sensu - postępowanie zostało nieprawomocnie umorzone a akta wraz z zażaleniem przesłano do sądu celem weryfikacji postanowienia o umorzeniu. Jeżeli postanowienie o umorzeniu zostanie uchylone to można podjąć niektóre w w/w działań. Poszerzanie zażalenia o nowe zarzuty po terminie do jego wniesienia jest bezskuteczne (nie dotyczące bezwzględnych przyczyn odwoławczych).
Interesuje mnie jeszcze: jak to prokurator wręcza opinię pokrzywdzonemu? Jest jakiś przepis? Nic mi nie wręczono, więc dlatego nie zareagowałem na czas a adwokat przeoczył albo olał.

Na wniosek, o sposobie udostępnienia treści opinii decyduje organ prowadzący postępowanie. Wyraziłem się nieprecyzyjnie w poprzednim poście - sposób realizacji uprawnienia do zapoznania nie musi przybrać postaci doręczenia opinii.

anonim cytuj
08-09-2023
Witam. Sytuacja jest taka. Jestem pokrzywdzony. Prokurator umorzył postępowanie ale mój adwokat wniósł zażalenie. Sprawa trafi do sądu. W międzyczasie wczytałem się w opinię biegłego sądowego w aktach sprawy i się z nią nie zgadzam. Czy w takiej sytuacji nie mogę złożyć na nią skargi bo już po zażaleniu - czy jednak mogę ją dosłać do sądu po przyjęciu akt postepowania po zażaleniu?

Zgodnie z art. 182a § 1 Kodeksu postępowania karnego, na opinię biegłego można złożyć skargę do sądu, który ją przyjął, w terminie 7 dni od dnia doręczenia opinii stronie lub ich obrońcy. Jeżeli opinię tę otrzymałeś po terminie, wówczas twoje prawa nie zostały zachowane i powinieneś to podnieść w toku postępowania.

Interesuje mnie jeszcze: jak to prokurator wręcza opinię pokrzywdzonemu? Jest jakiś przepis? Nic mi nie wręczono, więc dlatego nie zareagowałem na czas a adwokat przeoczył albo olał.

Jeśli chodzi o udostępnienie opinii biegłego w postępowaniu przygotowawczym, pokrzywdzony ma prawo do zapoznania się z aktami postępowania, które dotyczą jego praw lub obowiązków (art. 156 § 1 Kodeksu postępowania karnego). Oznacza to, że jeśli organ prowadzący postępowanie nie udostępnił ci tej opinii w sposób umożliwiający zapoznanie się z nią, można to podnieść jako zarzut w toku postępowania. Jednakże, nie ma przepisu, który nakazuje organowi prowadzącemu postępowanie doręczanie opinii biegłego pokrzywdzonemu. Uprawnienie do zapoznania się z aktami postępowania jest realizowane na wniosek pokrzywdzonego.

anonim cytuj
09-09-2023

Sugerowane Tematy

Świadectwo pracy.
31.10.2023 zakończyłam pracę. Świadectwo pracy powinnam otrzyma w ciągu 7 dni, nie otrzymałam. Moje pytanie co teraz?...
Dziedziczenie przez dzieci konkubenta.
Moja mama była w nieformalnym związku przez prawie 20 lat. Po Jej śmierci, 4 lata temu, majątek odziedziczyliśmy we trójkę razem z rodzeństwem. Partner mamy oczywiście mieszkał do końca życia z Nami. Ma On dwójkę dzieci z, którymi nie utrzymywał kontaktu. Czy mogą Oni teraz żądać jakiegoś spadku lub ewentualnie chcieć żebyśmy spłacało kredyt, który miał mamy partner a nie ubezpieczył go na wypadek swojej śmierci?...
Czy można zrezygnować z funduszu remontowego?
Posiadam mieszkanie własnościowe (spółdzielnia mieszkaniowa)i płace za czynsz wraz z wodą i centralnym 650zl plus do tego fundusz remontowy i eksploatacji 570zl co daje na miesiąc prawie 1200zl. Czy ten fundusz nie jest za wysoki? Co roku sobie podwyższają o 80zl jak tylko jest jakaś podwyżka. Moim zdaniem fundusz jest za wysoki. Co mogę w takim wypadku zrobić? Można jakoś zrezygnować z tego funduszu?...
czy współwłaściciel mieszkania może zdemontować piec bez mojej zgody?
Dobry wieczór . Proszę o poradę . Mam wspólne mieszkanie z partnerem w którym on bywa rzadko ( 1 lub 2 razy w tyg na noc ) . Mieszam w nim z dzieckiem 3 letnim , które chodzi nieopodal do przedszkola . Mamy ogrzewanie gazowe . Partner za każdym razem kiedy przyjeżdża do domu szantażuje mnie , że ściągnie piec i odłączy ogrzewanie . Ostatnio powiedział, że zrobi to w obecności policji . Bardzo proszę o informację czy ma takie prawo do odłączenia o...

Wyszukiwarka