Czy można podważyć opinię biegłego sądowego w prokuraturze ?

Witam. Sytuacja jest taka. Jestem pokrzywdzony. Prokurator umorzył postępowanie ale mój adwokat wniósł zażalenie. Sprawa trafi do sądu. W międzyczasie wczytałem się w opinię biegłego sądowego w aktach sprawy i się z nią nie zgadzam. Czy w takiej sytuacji nie mogę złożyć na nią skargi bo już po zażaleniu - czy jednak mogę ją dosłać do sądu po przyjęciu akt postepowania po zażaleniu?
anonim cytuj
08-09-2023
W przypadku, gdy nie zgadzasz się z opinią biegłego sądowego, możesz złożyć skargę na tę opinię do sądu. Nie ma znaczenia, czy już złożono zażalenie czy nie. Skargę należy złożyć w terminie 7 dni od dnia doręczenia opinii biegłego.
Podstawa prawna to art. 182a § 1 Kodeksu postępowania karnego, który stanowi: "Na opinię biegłego można złożyć skargę do sądu, który ją przyjął, w terminie 7 dni od dnia doręczenia opinii stronie lub ich obrońcy".
Rok publikacji Kodeksu postępowania karnego to 1997.

anonim cytuj
08-09-2023
W postępowaniu przygotowawczym prokurator doręcza pokrzywdzonemu opinię a pokrzywdzony może wnosić o jej uzupełnienie, podnosić zarzuty wobec jej treści w określonym terminie. Pokrzywdzony może też wnosić o przeprowadzenie dowodu z opinii innego biegłego. Obecnie składanie wniosku do prokuratury nie ma sensu - postępowanie zostało nieprawomocnie umorzone a akta wraz z zażaleniem przesłano do sądu celem weryfikacji postanowienia o umorzeniu. Jeżeli postanowienie o umorzeniu zostanie uchylone to można podjąć niektóre w w/w działań. Poszerzanie zażalenia o nowe zarzuty po terminie do jego wniesienia jest bezskuteczne (nie dotyczące bezwzględnych przyczyn odwoławczych).
Interesuje mnie jeszcze: jak to prokurator wręcza opinię pokrzywdzonemu? Jest jakiś przepis? Nic mi nie wręczono, więc dlatego nie zareagowałem na czas a adwokat przeoczył albo olał.

Na wniosek, o sposobie udostępnienia treści opinii decyduje organ prowadzący postępowanie. Wyraziłem się nieprecyzyjnie w poprzednim poście - sposób realizacji uprawnienia do zapoznania nie musi przybrać postaci doręczenia opinii.

anonim cytuj
08-09-2023
Witam. Sytuacja jest taka. Jestem pokrzywdzony. Prokurator umorzył postępowanie ale mój adwokat wniósł zażalenie. Sprawa trafi do sądu. W międzyczasie wczytałem się w opinię biegłego sądowego w aktach sprawy i się z nią nie zgadzam. Czy w takiej sytuacji nie mogę złożyć na nią skargi bo już po zażaleniu - czy jednak mogę ją dosłać do sądu po przyjęciu akt postepowania po zażaleniu?

Zgodnie z art. 182a § 1 Kodeksu postępowania karnego, na opinię biegłego można złożyć skargę do sądu, który ją przyjął, w terminie 7 dni od dnia doręczenia opinii stronie lub ich obrońcy. Jeżeli opinię tę otrzymałeś po terminie, wówczas twoje prawa nie zostały zachowane i powinieneś to podnieść w toku postępowania.

Interesuje mnie jeszcze: jak to prokurator wręcza opinię pokrzywdzonemu? Jest jakiś przepis? Nic mi nie wręczono, więc dlatego nie zareagowałem na czas a adwokat przeoczył albo olał.

Jeśli chodzi o udostępnienie opinii biegłego w postępowaniu przygotowawczym, pokrzywdzony ma prawo do zapoznania się z aktami postępowania, które dotyczą jego praw lub obowiązków (art. 156 § 1 Kodeksu postępowania karnego). Oznacza to, że jeśli organ prowadzący postępowanie nie udostępnił ci tej opinii w sposób umożliwiający zapoznanie się z nią, można to podnieść jako zarzut w toku postępowania. Jednakże, nie ma przepisu, który nakazuje organowi prowadzącemu postępowanie doręczanie opinii biegłego pokrzywdzonemu. Uprawnienie do zapoznania się z aktami postępowania jest realizowane na wniosek pokrzywdzonego.

anonim cytuj
09-09-2023

Sugerowane Tematy

Ograniczenie praw rodzicielskich obojgu rodzicom.
Dzień dobry. W dniu dzisiejszym odbyła się sprawa sądowa o ograniczenie mi i ojcu dziecka praw rodzicielskich oraz nadanie kurateli sądowej i asystentury rodziny. Chciałabym wnieść do sądu o wydanie uzasadnienia oraz odwołać się od podjętej przez sąd decyzji. W jaki sposób powinnam przygotować pisma i czy muszę dodać do tych pism jakieś dodatkowe dokumenty (jeśli tak to jakie)?...
Zwolnienie lekarskie po ustaniu zatrudnienia jest możliwe?
Umowę mam do końca kwietnia, jeżeli pójdę na zwolnienie lekarskie od 1 marca to umowa wygasa ? Będąc dalej na zwolnieniu ? Czy mogę chorować 6 miesięcy mimo umowy do końca kwietnia?...
Czy policjant mający dziecko poniżej 4 roku życia musi się zgadzać na wyjazd na szkolenie?
Witam. Czy policjant mający dziecko poniżej 4 roku życia musi się zgadzać na wyjazd na szkolenie, które trwa ponad miesiąc i jest ono oddalone o kilka set km od domu? Żona również pracuje na pełen etat....
Zajęcie rachunku bankowego przez komornika.
Brat z żoną mają wspólne konto na które wpływa wypłata tylko jego i żona wypłaca tyle ile chce i tylko ona robi na tym koncie operacje. Brat mieszkał w gospodarstwie domowym tylko 1 tydzień w miesiącu. Brat miał zasądzone alimenty na 3 córki. Teraz jak brat wyprowadził się definitywnie z domu żona podała go do komornika że od roku nie płaci jej alimentów i została założona blokada na jego nowe konto przez komornika. Komornik twierdzi że blokady z...

Wyszukiwarka