Pobicie brak ubezpieczenia.

Dobry wieczór, zdarzenie miało miejsce w czwartek. Zostałem pobity, policja zrobiła notatkę, zabrała mnie karetka, byłem w 2 szpitalach. Mówiłem że nie jestem ubezpieczony bo pracuje w innym kraju. Zarówno policjant jak i lekarka z uśmiechem powiedzieli że dostanę rachunek a sprawca na koniec zapłaci-czy faktycznie tak jest? Co należy robić krok po kroku aby sprawca został obciążony za przyjazd karetki itd?
Druga sprawa-boli mnie ząb, jedynka. Jest pęknięcie na szkliwie. Rozumiem że nie ma innej opcji i muszę iść prywatnie, wziąć rachunek/paragon i co najwyżej jakąś notatkę że to od uderzenia?
Dodam że policja wciąż prowadzi czynności ale wiedzą kto to, bo jest nagranie kamerą.
anonim cytuj
18-08-2023
Tak. Musisz sam pokryć koszty leczenia. Oczywiście zbieraj faktury żeby przedstawić później w sądzie. Rozumiem, ze sprawca został ustalony?

anonim cytuj
18-08-2023
Tak. Musisz sam pokryć koszty leczenia. Oczywiście zbieraj faktury żeby przedstawić później w sądzie. Rozumiem, ze sprawca został ustalony?

Tak został ustalony. Ale muszę założyć osobną sprawę o pokrycie kosztów np. dentysty czy zrobić ksero dla policji/sądu i to będzie w wyroku, że np. 3 w zawieszeniu na 5 lat oraz pokrycie kosztów leczenia?
Zależy od tego jaki miałeś obrażenia i czy sprawa będzie toczona z urzędu czy z oskarżenia prywatnego. Jak z prywatnego to polecam się udać do adwokata i on już powie co i jak. Ważne żebyś miał te faktury za leczenie.

anonim cytuj
18-08-2023
Opisana przez Pana sytuacja dotyczy skomplikowanych kwestii prawnych, ale postaram się odpowiedzieć na podstawowe pytania.

Pokrycie Kosztów Leczenia przez Sprawcę: W Polsce możliwe jest dochodzenie od sprawcy napadu odszkodowania za poniesione koszty leczenia, zarówno w ramach postępowania cywilnego, jak i karnej egzekucji. Art. 46 Kodeksu Karnego przewiduje odpowiedzialność za wyrządzone szkody.

Dowody i Rachunki: Niezbędne będzie zgromadzenie wszelkich faktur, paragonów i dokumentacji medycznej, aby udowodnić koszty poniesione na leczenie oraz ich związek z incydentem. To może obejmować rachunki za leczenie stomatologiczne, jeśli pęknięcie zęba można bezpośrednio przypisać incydentowi.

Kroki Prawne: Procedura może różnić się w zależności od konkretnej sytuacji. Najlepszym podejściem jest:

Upewnienie się, że wszelkie zeznania i dowody zostały zgromadzone przez policję.
Zgromadzenie wszystkich rachunków i faktur.
Jeśli zdecyduje się Pan na osobną drogę cywilną, to wniesienie pozwu cywilnego przeciwko sprawcy. Możliwe jest także żądanie odszkodowania w ramach postępowania karnego, ale trzeba to odpowiednio zgłosić w trakcie postępowania.
Wszystko to będzie zależało od okoliczności sprawy, rodzaju obrażeń i przebiegu postępowania karnego. Czasami konsultacja z prawnikiem specjalizującym się w tej dziedzinie może być kluczowa, aby zapewnić, że wszelkie odpowiednie kroki prawne zostały podjęte, ale jak wspomniałem na początku, nie jest to wymagane, jeśli postępuje Pan zgodnie z powyższymi wytycznymi.

anonim cytuj
18-08-2023

Sugerowane Tematy

Gwarancja przedłużona po serwisie.
Mam pytanie, jak to jest z gwarancją przedłużoną po serwisie. Czy ona z automatu jest przedłużona czy jak to wygląda. Dokładnie chodzi o drzwi, a mianowicie wymieniany zamek. Był on w czasie gwarancji wymieniany kilka razy ciągle Pękala blaszka przez co drzwi się nie domykały do końca dopóki trwała gwarancja nie było problemu bo za każdym razem przyjeżdżał serwis i wymieniali na nowy. Teraz nam ta blaszka pękła tak że aż wypadła napisałam do serw...
Dziki lokator.
Witam. Zwracam się do Państwa z prośbą o radę może ktoś miał podobny problem. Otóż w 2017 roku uzyskałam wyrok eksmisyjny z prawem do lokalu socjalnego. Od 6 lat czekam na rzeczony lokal. Prawa takiego nie nabył mój były partner który obecnie zamieszkuje z nami. Na wyroku jest napisane że tylko ja i syn mamy prawo do lokalu. W tym roku zapadła decyzją o rozbiórce budynku w którym mieszkam. Co może znacznie przyspieszył procedurę otrzymania lokalu...
Podszywanie się pod firmę i wystawienie faktury.
Co grozi za wystawienie faktury za usługę którą się wykonało. Kwota faktury 250zl brutto. Osoba która wykonała usługę pobrała gotówkę i podszyła się pod istniejąca firmę, która wpisała na fv. Osoba ta nie prowadzi działalności....
Czy mogę wycofać się ze sprzedaży produktu?
Witam. Proszę o informację czy sprzedając przez internet jako osoba fizyczna mam prawo wycofać się ze sprzedaży i nie wysłać towaru gdy kupujący oświadczył, że zrobił przelew. Na grupie sprzedażowej wystawiłam przedmiot jak się okazało w rażąco niskiej cenie. Kilku grupowiczów po fakcie poinformowało mnie o realnej cenie. Towar wystawiłam za 5 % jego wartości. Proszę o informację i podstawę prawną czy muszę wysłać towar....

Wyszukiwarka