Pobicie brak ubezpieczenia.

Dobry wieczór, zdarzenie miało miejsce w czwartek. Zostałem pobity, policja zrobiła notatkę, zabrała mnie karetka, byłem w 2 szpitalach. Mówiłem że nie jestem ubezpieczony bo pracuje w innym kraju. Zarówno policjant jak i lekarka z uśmiechem powiedzieli że dostanę rachunek a sprawca na koniec zapłaci-czy faktycznie tak jest? Co należy robić krok po kroku aby sprawca został obciążony za przyjazd karetki itd?
Druga sprawa-boli mnie ząb, jedynka. Jest pęknięcie na szkliwie. Rozumiem że nie ma innej opcji i muszę iść prywatnie, wziąć rachunek/paragon i co najwyżej jakąś notatkę że to od uderzenia?
Dodam że policja wciąż prowadzi czynności ale wiedzą kto to, bo jest nagranie kamerą.
anonim cytuj
18-08-2023
Tak. Musisz sam pokryć koszty leczenia. Oczywiście zbieraj faktury żeby przedstawić później w sądzie. Rozumiem, ze sprawca został ustalony?

anonim cytuj
18-08-2023
Tak. Musisz sam pokryć koszty leczenia. Oczywiście zbieraj faktury żeby przedstawić później w sądzie. Rozumiem, ze sprawca został ustalony?

Tak został ustalony. Ale muszę założyć osobną sprawę o pokrycie kosztów np. dentysty czy zrobić ksero dla policji/sądu i to będzie w wyroku, że np. 3 w zawieszeniu na 5 lat oraz pokrycie kosztów leczenia?
Zależy od tego jaki miałeś obrażenia i czy sprawa będzie toczona z urzędu czy z oskarżenia prywatnego. Jak z prywatnego to polecam się udać do adwokata i on już powie co i jak. Ważne żebyś miał te faktury za leczenie.

anonim cytuj
18-08-2023
Opisana przez Pana sytuacja dotyczy skomplikowanych kwestii prawnych, ale postaram się odpowiedzieć na podstawowe pytania.

Pokrycie Kosztów Leczenia przez Sprawcę: W Polsce możliwe jest dochodzenie od sprawcy napadu odszkodowania za poniesione koszty leczenia, zarówno w ramach postępowania cywilnego, jak i karnej egzekucji. Art. 46 Kodeksu Karnego przewiduje odpowiedzialność za wyrządzone szkody.

Dowody i Rachunki: Niezbędne będzie zgromadzenie wszelkich faktur, paragonów i dokumentacji medycznej, aby udowodnić koszty poniesione na leczenie oraz ich związek z incydentem. To może obejmować rachunki za leczenie stomatologiczne, jeśli pęknięcie zęba można bezpośrednio przypisać incydentowi.

Kroki Prawne: Procedura może różnić się w zależności od konkretnej sytuacji. Najlepszym podejściem jest:

Upewnienie się, że wszelkie zeznania i dowody zostały zgromadzone przez policję.
Zgromadzenie wszystkich rachunków i faktur.
Jeśli zdecyduje się Pan na osobną drogę cywilną, to wniesienie pozwu cywilnego przeciwko sprawcy. Możliwe jest także żądanie odszkodowania w ramach postępowania karnego, ale trzeba to odpowiednio zgłosić w trakcie postępowania.
Wszystko to będzie zależało od okoliczności sprawy, rodzaju obrażeń i przebiegu postępowania karnego. Czasami konsultacja z prawnikiem specjalizującym się w tej dziedzinie może być kluczowa, aby zapewnić, że wszelkie odpowiednie kroki prawne zostały podjęte, ale jak wspomniałem na początku, nie jest to wymagane, jeśli postępuje Pan zgodnie z powyższymi wytycznymi.

anonim cytuj
18-08-2023

Sugerowane Tematy

Wypowiedzenie umowy najmu z miesięcznym wyprzedzeniem.
W umowie najmu mieszkania jest zapis o wypowiedzeniu najmu z miesięcznym wyprzedzeniem. Właściciel się połapał że nie znalazł naiwnych jeleni na darmowe pieniążki co miesiąc i takie wypowiedzenie dostarczył. Termin tego wypowiedzenia wypada niefortunnie parę dni przed wypłata uniemożliwiając wyprowadzkę w tym terminie, w domu mieszka dziecko. Co mogę zrobić w takiej sytuacji?...
Zaległy podatek.
Burmistrza Miasta .... postanowił wszcząć postępowanie w przedmiocie zakresu odpowiedzialności spadkobierców z tytułu zaległości podatkowej po zmarłej wpisanej jako płatnik w sprawie łącznego zobowiązania pieniężnego za okres od 2016 do 2023. Uzasadnienie z postanowienia sądu rejonowego wynika, że spadek po zmarłej nabyli dzieci spadkodawca pozostawił niezapłacone zaległości podatkowe. Stosownie do art. 97 ust 1 ustawy ordynacja podatkowa spadkob...
Pełnomocnictwo notarialne w sądzie.
Witam, mam pełnomocnictwo notarialne od swojej mamy, w którym zapisane jest w jednym z punktów że: "Nadto pełnomocnik upoważniony jest do reprezentowania mocodawcy przed wszelki władzami, urzędami administracji państwowej w tym urzędem skarbowym, sądami, bankami w jakimkolwiek charakterze, do składania wszelkich pism, wniosków i oświadczań oraz czynienia wszystkiego co przy realizacji niniejszego pełnomocnictwa okaże się konieczne, a także...
Darowizna, a skarga pauliańska.
Dzisiaj przepisuje nieruchomość (darowizna) na syna, najwcześniej z pół roku mogę przegrać sprawę na około 60tys. Czy nieruchomość jest bezpieczna?...

Wyszukiwarka