Pobicie brak ubezpieczenia.

Dobry wieczór, zdarzenie miało miejsce w czwartek. Zostałem pobity, policja zrobiła notatkę, zabrała mnie karetka, byłem w 2 szpitalach. Mówiłem że nie jestem ubezpieczony bo pracuje w innym kraju. Zarówno policjant jak i lekarka z uśmiechem powiedzieli że dostanę rachunek a sprawca na koniec zapłaci-czy faktycznie tak jest? Co należy robić krok po kroku aby sprawca został obciążony za przyjazd karetki itd?
Druga sprawa-boli mnie ząb, jedynka. Jest pęknięcie na szkliwie. Rozumiem że nie ma innej opcji i muszę iść prywatnie, wziąć rachunek/paragon i co najwyżej jakąś notatkę że to od uderzenia?
Dodam że policja wciąż prowadzi czynności ale wiedzą kto to, bo jest nagranie kamerą.
anonim cytuj
18-08-2023
Tak. Musisz sam pokryć koszty leczenia. Oczywiście zbieraj faktury żeby przedstawić później w sądzie. Rozumiem, ze sprawca został ustalony?

anonim cytuj
18-08-2023
Tak. Musisz sam pokryć koszty leczenia. Oczywiście zbieraj faktury żeby przedstawić później w sądzie. Rozumiem, ze sprawca został ustalony?

Tak został ustalony. Ale muszę założyć osobną sprawę o pokrycie kosztów np. dentysty czy zrobić ksero dla policji/sądu i to będzie w wyroku, że np. 3 w zawieszeniu na 5 lat oraz pokrycie kosztów leczenia?
Zależy od tego jaki miałeś obrażenia i czy sprawa będzie toczona z urzędu czy z oskarżenia prywatnego. Jak z prywatnego to polecam się udać do adwokata i on już powie co i jak. Ważne żebyś miał te faktury za leczenie.

anonim cytuj
18-08-2023
Opisana przez Pana sytuacja dotyczy skomplikowanych kwestii prawnych, ale postaram się odpowiedzieć na podstawowe pytania.

Pokrycie Kosztów Leczenia przez Sprawcę: W Polsce możliwe jest dochodzenie od sprawcy napadu odszkodowania za poniesione koszty leczenia, zarówno w ramach postępowania cywilnego, jak i karnej egzekucji. Art. 46 Kodeksu Karnego przewiduje odpowiedzialność za wyrządzone szkody.

Dowody i Rachunki: Niezbędne będzie zgromadzenie wszelkich faktur, paragonów i dokumentacji medycznej, aby udowodnić koszty poniesione na leczenie oraz ich związek z incydentem. To może obejmować rachunki za leczenie stomatologiczne, jeśli pęknięcie zęba można bezpośrednio przypisać incydentowi.

Kroki Prawne: Procedura może różnić się w zależności od konkretnej sytuacji. Najlepszym podejściem jest:

Upewnienie się, że wszelkie zeznania i dowody zostały zgromadzone przez policję.
Zgromadzenie wszystkich rachunków i faktur.
Jeśli zdecyduje się Pan na osobną drogę cywilną, to wniesienie pozwu cywilnego przeciwko sprawcy. Możliwe jest także żądanie odszkodowania w ramach postępowania karnego, ale trzeba to odpowiednio zgłosić w trakcie postępowania.
Wszystko to będzie zależało od okoliczności sprawy, rodzaju obrażeń i przebiegu postępowania karnego. Czasami konsultacja z prawnikiem specjalizującym się w tej dziedzinie może być kluczowa, aby zapewnić, że wszelkie odpowiednie kroki prawne zostały podjęte, ale jak wspomniałem na początku, nie jest to wymagane, jeśli postępuje Pan zgodnie z powyższymi wytycznymi.

anonim cytuj
18-08-2023

Sugerowane Tematy

Posiedzenie o warunkowe umorzenie postępowania.
Czy posiedzenie sądu w kwestii warunkowego umorzenia postępowania odbywa się w posiedzeniu jawnym? Na posiedzeniu będzie rozpatrywany wniosek o warunkowe umorzenie postępowania, sprawca wypadku przyznał się do zarzucanego czynu i czyn nie budzi wątpliwości, sama poszkodowana nie może wziąć udziału w posiedzeniu ze względu na stan zdrowia, czy jako publiczność w posiedzeniu mogą wziąć udział osoby bliskie? Czy posiedzenie jest z urzędu rozpatrywan...
Ile kosztuje rozszerzenie wspólnoty małżeńskiej?
Ile kosztuje u notariusza wpisanie do księgi wieczystej drugiego małżonka jako właściciela? Chodzi o mieszkanie....
testament
Witam macocha pokazała mi testament ojca w którym rzekomo po śmierci mojego taty stała się właścicielką wszystkiego co zostawił i tu mam wątpliwości gdyż ojciec wielokrotnie mówił mi że zmienił testament dodatkowo macocha nie odczytuje tego testamentu gdyż twierdzi że skoro jest jedyną spadkobierczynią to nie musi tego robić i nie zrobi gdyż musiała by opłacić podatek od wzbogacenia i twierdzi że po pięciu latach nie będzie musiała takowego podat...
Czy mogę udostępnic na FB informacje o innej osobie
Witam ! Proszę o konkretna informacje co mi grozi jak udostępnię zdjęcie i imię osoby która poszukuje na fb ? Chce dać nagrodę za podanie jego miejsca zamieszkania i gdzie pracuje ....

Wyszukiwarka