Błąd w pozwie.

Dostałem (jako powód) takie pismo:
"Wezwać do uzupełnienia braków formalnych pozwu poprzez złożenie wszystkich załączników wymienionych w pozwie wraz z odpisem, tj. informacje z serwisu z dnia 2019-07-17 (3 dokumenty) – pkt 10 (do pozwu dołączono jedynie 2 dokumenty)"
W pozwie nastąpiła pomyłka i powinno być napisane (2 dokumenty)
Czy wystarczy to skorygować pismem procesowym?
nie rozumiem też wyrażenia "w pozwie wraz z odpisem" o co tu chodzi?
anonim cytuj
30-10-2023
Pozew w ilu egzemplarzach złożyłeś a ilu jest pozwanych?
Jeden pozwany, pozew w dwóch egzemplarzach.

anonim cytuj
30-10-2023
Jeden pozwany, pozew w dwóch egzemplarzach.

Tak, jeden egzemplarz pozwu wraz z załącznikami jest dla sądu, a kopię pozwu i kopię załączników sąd wysyła do pozwanego.
Czy wystarczy to skorygować pismem procesowym?

Tak, wystarczy wysłać do sądu w dwóch jednakowych egzemplarzach (nie kserokopie) pismo "Uzupełnienie braków formalnych pozwu z dnia ..... ."
Powinno ono zawierać:
1) miejsce i datę jego sporządzenia,
2) oznaczenie stron (powód, pozwany),
3) nazwę i adres sądu,
4) sygnaturę akt,
5) tytuł pisma: Uzupełnienie braków formalnych pozwu z dnia .....
6) treść pisma: Odpowiadając na wezwanie sądu z dnia do uzupełnienia braków formalnych pozwu z dnia ..... , sygn. akt .... poprzez uzupełnienie "braków formalnych pozwu poprzez złożenie wszystkich załączników wymienionych w pozwie wraz z odpisem, tj. informacje z serwisu z dnia 2019-07-17 (3 dokumenty) – pkt 10 (do pozwu dołączono jedynie 2 dokumenty)" niniejszym uzupełniam wymagane załączniki : ...................... "
7) własnoręczny czytelny podpis.

anonim cytuj
30-10-2023

Sugerowane Tematy

Po raz pierwszy chciałabym wynająć mieszkanie. O czym powinnam pamiętać?
Dzień dobry, Po raz pierwszy chciałabym wynająć mieszkanie. Mieszkać mają w nim trzy studentki. Czy umowę podpisuję z wszystkimi trzema dziewczynami, czy z rodzicami ? Czy jest to uregulowane jakoś prawnie? O czym powinnam pamiętać przy wynajmie, aby jak najbardziej zabezpieczyć swój interes jako właściciela mieszkania. Wiem, że istnieje takie coś jak najem okazjonalny, aby taką umowę zawrzeć to kto powinien iść ze mną do notariusza?...
Został złożony wniosek do sądu o zniesienie alimentów, czy trzeba jeszcze zapłacić te alimenty do czasu wyznaczenia rozprawy?
Jeżeli w tym miesiącu został złożony wniosek do sądu o zniesienie alimentów to czy musi dana osoba jeszcze zapłacić te alimenty do czasu wyznaczenia rozprawy sądowej. Moim zdaniem chyba jeszcze ma obowiązek płacenia ale nie wiem czy dobrze myślę?...
Alimenty na rodzica.
Dzień dobry, Od ponad 2lat nie utrzymuje kontaktów z toksycznym ojcem dzięki pójściu na terapie. Ojciec całe życie znęcał się nade mną i moją siostrą psychicznie i fizycznie. Teraz ojciec chce podać nas z siostrą o alimenty, bo żyje, jak twierdzi, w niedostatku, a my nie utrzymujemy z nim kontaktu i mu nie pomagamy. Chciałbym zrzec się dziedziczenia po nim, ale czy uchroni mnie to przed ewentualnym płaceniem alimentów na niego? Ojciec chce by...
Zajęcie komornicze.
Dzień dobry, mam pytanie. Narzeczony ma zadłużenie ale po rozmowie z Panią komornik ustalili że nie będzie miał zajęcia na koncie bo będzie wpłacał ustalona kwotę co miesiąc. Kwota zostaje co miesiąc wpłacona taka jaka została ustalona i faktycznie zajęcia nie ma na koncie bankowym. Moje pytanie jest takie jeżeli rozliczył się z podatku to dlaczego urząd przekierował kwotę do zwrotu do Pani Komornik ? Czy jest w ogóle taka możliwość jeżeli Pani ...

Wyszukiwarka