Błąd w pozwie.

Dostałem (jako powód) takie pismo:
"Wezwać do uzupełnienia braków formalnych pozwu poprzez złożenie wszystkich załączników wymienionych w pozwie wraz z odpisem, tj. informacje z serwisu z dnia 2019-07-17 (3 dokumenty) – pkt 10 (do pozwu dołączono jedynie 2 dokumenty)"
W pozwie nastąpiła pomyłka i powinno być napisane (2 dokumenty)
Czy wystarczy to skorygować pismem procesowym?
nie rozumiem też wyrażenia "w pozwie wraz z odpisem" o co tu chodzi?
anonim cytuj
30-10-2023
Pozew w ilu egzemplarzach złożyłeś a ilu jest pozwanych?
Jeden pozwany, pozew w dwóch egzemplarzach.

anonim cytuj
30-10-2023
Jeden pozwany, pozew w dwóch egzemplarzach.

Tak, jeden egzemplarz pozwu wraz z załącznikami jest dla sądu, a kopię pozwu i kopię załączników sąd wysyła do pozwanego.
Czy wystarczy to skorygować pismem procesowym?

Tak, wystarczy wysłać do sądu w dwóch jednakowych egzemplarzach (nie kserokopie) pismo "Uzupełnienie braków formalnych pozwu z dnia ..... ."
Powinno ono zawierać:
1) miejsce i datę jego sporządzenia,
2) oznaczenie stron (powód, pozwany),
3) nazwę i adres sądu,
4) sygnaturę akt,
5) tytuł pisma: Uzupełnienie braków formalnych pozwu z dnia .....
6) treść pisma: Odpowiadając na wezwanie sądu z dnia do uzupełnienia braków formalnych pozwu z dnia ..... , sygn. akt .... poprzez uzupełnienie "braków formalnych pozwu poprzez złożenie wszystkich załączników wymienionych w pozwie wraz z odpisem, tj. informacje z serwisu z dnia 2019-07-17 (3 dokumenty) – pkt 10 (do pozwu dołączono jedynie 2 dokumenty)" niniejszym uzupełniam wymagane załączniki : ...................... "
7) własnoręczny czytelny podpis.

anonim cytuj
30-10-2023

Sugerowane Tematy

Alimenty przy jednoosobowej działalności gospodarczej.
Jak wygląda sprawa poboru przez komornika alimentów jeśli prowadzi się jednoosobową działalność gospodarczą?? Czy pobiera jak przy umowie o pracę 60%z wynagrodzenia czy całość zarobioną podczas działalności jak podczas umowy zlecenie???...
Wspólnota mieszkaniowa a pomieszczenia gospodarcze.
Dzień dobry, proszę wyjaśnienie w sprawie działań wspólnoty odnoszących się do pomieszczeń gospodarczych. Sprawa ma się tak , moja mama mieszka w budynku gdzie jest 5 lokali mieszkalnych. ON i i sąsiad maja wykupione mieszkania na własność. Na działce są oddzielne 2 budynki gospodarcze których część również jest wykupiona na własność. Teraz zarządca wspólnoty chce remontować swój budynek ( ścianę zewnętrzną)ale z funduszu remontowego wspólnoty. ...
Emerytura po byłym mężu.
Jestem w drugim małżeństwie. Z mężem mamy rozdzielność majątkową. Wiem, że w tej sytuacji, jeśli mąż pierwszy zejdzie z tego świata, nie mogę ubiegać się o jego emeryturę (bo pewnie będzie wyższa od mojej), ze względu na wspomnianą rozdzielność. Czy natomiast pierwsza żona mojego męża ma jakąkolwiek możliwość ubiegać się o jego emeryturę? Co prawda nie jest już jego żoną, co pewnie w zasadzie zamyka temat ale nie mieli rozdzielności (a my mamy), ...
Rozbieżność w powierzchni działki w KW oraz w Ewidencji.
Mam taki problem. W 2002 zakupiłem działkę o powierzchni 0.0301ha wraz z domem o powierzchni około 160m2. Taka powierzchnia działki widnieje KW, akcie notarialnym oraz w wypisie z rejestru gruntów z 2002 będącym załącznikiem do aktu notarialnego. W akcie notarialnym, KW oraz wypisie jest również informacja o tym, że jest to działka zabudowana itd. Powiedzmy, że ta moja działa ma numer ewidencyjny 100/2. Sąsiednią działką jest działka 100/1. Jes...

Wyszukiwarka