Błąd w pozwie.

Dostałem (jako powód) takie pismo:
"Wezwać do uzupełnienia braków formalnych pozwu poprzez złożenie wszystkich załączników wymienionych w pozwie wraz z odpisem, tj. informacje z serwisu z dnia 2019-07-17 (3 dokumenty) – pkt 10 (do pozwu dołączono jedynie 2 dokumenty)"
W pozwie nastąpiła pomyłka i powinno być napisane (2 dokumenty)
Czy wystarczy to skorygować pismem procesowym?
nie rozumiem też wyrażenia "w pozwie wraz z odpisem" o co tu chodzi?
anonim cytuj
30-10-2023
Pozew w ilu egzemplarzach złożyłeś a ilu jest pozwanych?
Jeden pozwany, pozew w dwóch egzemplarzach.

anonim cytuj
30-10-2023
Jeden pozwany, pozew w dwóch egzemplarzach.

Tak, jeden egzemplarz pozwu wraz z załącznikami jest dla sądu, a kopię pozwu i kopię załączników sąd wysyła do pozwanego.
Czy wystarczy to skorygować pismem procesowym?

Tak, wystarczy wysłać do sądu w dwóch jednakowych egzemplarzach (nie kserokopie) pismo "Uzupełnienie braków formalnych pozwu z dnia ..... ."
Powinno ono zawierać:
1) miejsce i datę jego sporządzenia,
2) oznaczenie stron (powód, pozwany),
3) nazwę i adres sądu,
4) sygnaturę akt,
5) tytuł pisma: Uzupełnienie braków formalnych pozwu z dnia .....
6) treść pisma: Odpowiadając na wezwanie sądu z dnia do uzupełnienia braków formalnych pozwu z dnia ..... , sygn. akt .... poprzez uzupełnienie "braków formalnych pozwu poprzez złożenie wszystkich załączników wymienionych w pozwie wraz z odpisem, tj. informacje z serwisu z dnia 2019-07-17 (3 dokumenty) – pkt 10 (do pozwu dołączono jedynie 2 dokumenty)" niniejszym uzupełniam wymagane załączniki : ...................... "
7) własnoręczny czytelny podpis.

anonim cytuj
30-10-2023

Sugerowane Tematy

Wypowiedzenia najmu mieszkania.
Wypowiedziałam swojemu wynajmującemu umowę wypowiedzenia najmu z powodu obniżenia mi etatu w pracy i wynajmujący " co sekundę " wymyśla jakieś kary finansowe. W mieszkaniu po pierwszym miesiącu zamieszkania wystąpiła wilgoć i grzyb co wcześniej musiało być zamalowane ,a właściciel na moje zgłoszenia odpowiadał, że z tym da się żyć ,a jak mi się nie podoba to mogę to zamalować. Czy w tej sytuacji mogę zmienić lub dorzucić natychmiastowe ...
Związek nieformalny a wypłata ubezpieczenia.
Proszę mi powiedzieć, czy jeśli jestem w związku nieformalnym od 11 lat to czy przysługuję mi coś z ubezpieczenia prywatnego za śmierć teścia. Mam polisę, ale tam jest tylko śmierć rodziców/śmierć rodziców współmałżonka....
RODO
Kilka dni temu zostałam skarbnikiem w Radzie Rodziców w szkole moich dzieci i w związku z tym zwróciłam się do dyrektora szkoły z prośbą o udostępnienie danych osobowych (imienia i nazwiska) uczniów z poszczególnych klas w celu realizacji zadań RR, takich jak np. zbieranie wpłat rodziców na fundusz RR. Dyrektor odmówił i uzasadnił swoją decyzję przepisami RODO. Zostałam poinformowana, że w tej sprawie powinnam zwrócić się do rodziców, którzy peł...
Umowa zlecenie
Mam pytanie chodzi o umowę zlecenie (praca na akord) od 9.11 byłam nieobecna w pracy z powodu zamknięcia szkoły, o czym ustnie informowałam wcześniej moich koordynatorów i w pierwszym dniu nieobecności także poinformowałam o tym sms, w dniu wczorajszym złożyłam wniosek o dodatkowy zasiłek opiekuńczy. Pani z kadr zadzwoniła dziś że mi się on nie należy, wytłumaczyłam jej że też tak myślałam ale że sprawdziłam te informacje i mi przysługuje (chor...

Wyszukiwarka