Błąd w pozwie.

Dostałem (jako powód) takie pismo:
"Wezwać do uzupełnienia braków formalnych pozwu poprzez złożenie wszystkich załączników wymienionych w pozwie wraz z odpisem, tj. informacje z serwisu z dnia 2019-07-17 (3 dokumenty) – pkt 10 (do pozwu dołączono jedynie 2 dokumenty)"
W pozwie nastąpiła pomyłka i powinno być napisane (2 dokumenty)
Czy wystarczy to skorygować pismem procesowym?
nie rozumiem też wyrażenia "w pozwie wraz z odpisem" o co tu chodzi?
anonim cytuj
30-10-2023
Pozew w ilu egzemplarzach złożyłeś a ilu jest pozwanych?
Jeden pozwany, pozew w dwóch egzemplarzach.

anonim cytuj
30-10-2023
Jeden pozwany, pozew w dwóch egzemplarzach.

Tak, jeden egzemplarz pozwu wraz z załącznikami jest dla sądu, a kopię pozwu i kopię załączników sąd wysyła do pozwanego.
Czy wystarczy to skorygować pismem procesowym?

Tak, wystarczy wysłać do sądu w dwóch jednakowych egzemplarzach (nie kserokopie) pismo "Uzupełnienie braków formalnych pozwu z dnia ..... ."
Powinno ono zawierać:
1) miejsce i datę jego sporządzenia,
2) oznaczenie stron (powód, pozwany),
3) nazwę i adres sądu,
4) sygnaturę akt,
5) tytuł pisma: Uzupełnienie braków formalnych pozwu z dnia .....
6) treść pisma: Odpowiadając na wezwanie sądu z dnia do uzupełnienia braków formalnych pozwu z dnia ..... , sygn. akt .... poprzez uzupełnienie "braków formalnych pozwu poprzez złożenie wszystkich załączników wymienionych w pozwie wraz z odpisem, tj. informacje z serwisu z dnia 2019-07-17 (3 dokumenty) – pkt 10 (do pozwu dołączono jedynie 2 dokumenty)" niniejszym uzupełniam wymagane załączniki : ...................... "
7) własnoręczny czytelny podpis.

anonim cytuj
30-10-2023

Sugerowane Tematy

Przyznanie sądownie alimentów na matkę i dziecko,
Witam. Mam pytanie, mam znajomego który jest z żoną po separacji, dostał pozew o rozwód. Ma z kobietą dziecko w wieku przedszkolnym. Przesyłał jej pieniądze dobrowolnie na dziecko- alimenty. 400 zł. Ona podniosła ta kwotę przez adwokata i ma jej wysyłać 300 zł na nią i resztę na dziecko wychodzi ok. Tysiąca złotych. Z tym że sąd przyznał jej tą kwotę od września , a dokumenty mu przyszły w październiku. Kobieta chce aby zapłacił jej zaległe pien...
Odmówione dofinansowanie na panele słoneczne.
W ubiegłym roku podpisaliśmy kontrakt z firmą o panele słoneczne. Złożyliśmy wniosek o dofinansowanie. Gmina odpowiedziała że za mało było wniosków o dotację i dofinansowania nie będzie. Panele zostały założone z naszych pieniędzy. Co można zrobić w takiej sytuacji. ...
dług z 2009 roku
Witam, właśnie się dowiedziałam o długu za umowę z cyfra plus z 2009 roku. Dostałam teraz cała korespondencje z tych wszystkich lat (mieszkam za granica) listy od cyfry, później od komornika sądowego w 2018 z pieczątka. Ostatni list jest od host finance z czerwca tego roku. Czy jest jakaś szansa na przedawnienie?...
Służebność osobista mieszkania.
Mam zapytanie: Czy jeśli w umowie darowizny jest zapis na życzenie darczyńców o dożywotniej i bezpłatnej oraz niepodzielna służebność osobista mieszkania- czy to trzeba zgłosić do ksiąg wieczystych? Czy bez tego wpisu Umowa darowizny ma moc prawną? Drugie zapytanie: Mój ojciec wydziedziczył przy Umowie darowizny syna z I małżeństwa. Moja matka z kolei miała syna z I małżeństwa, który zmarł, ma 2 dzieci. Nie wydziedziczyła swojego syna. Jakie p...

Wyszukiwarka