rozmnażanie i sprzedaż gryzoni w celach zarobkowych.

Nie wiem jak zabrać się za temat dotyczący zwierząt.
Ktoś poprosił mnie o przedstawienie sytuacji i co w takiej sytuacji zrobić.
Pewna osoba sprzedaje gryzonie w celach zarobkowych.
Dziewczyna rozmnaża na potęgę szczury hodowlane i je sprzedaje. Nie ma pojęcia jak się za to wziasc a dalej to robi. Szczury, każdy jeden który został od niej kupiony wymagał po tygodniu hospitalizacji. Koszt leczenia takiego szczurka to koszt w granicach 1000zl. I często dochodzi do uśpienia zwierzęcia bo dalsze leczenie nie ma sensu!!!!
Osoba która je sprzedaje nie widzi nic złego w tym co robi!!!
Jest kilkanascie osób które kupiły od tej Pani gryzonie i niestety wydały pieniądze na leczenie a ostatecznie uspaly!
Czy jest jakiś przepis prawny który się może do tego odnieść?
Proszę nie rozkminiac jak można tyle pieniędzy wydać na szczura, ale ktoś kto kocha te gryzonie traktuje je jak niektóre osoby psa/kota.
Z góry dziękuję za komentarze które nic nie wnoszą!!!!!
anonim cytuj
11-10-2021
Miejscowy TOZ, Inspektorat Weterynarii, urzad skarbowy, rzecznik praw konsumenta oraz zawiadomienie na policje- zwierzak w naszym prawie jest traktowany jak rzecz wiec tutaj mozna odniesc sie do hasla "towar niezgodny z opisem/ uszkodzony". Mozesz poszukac rowniez fundacji, ktore zajmuja sie sprawami gryzoni- tez powinni cos poradzic

anonim cytuj
11-10-2021
Zgłosić sprawę do powiatowego weterynarza, skoro sprzedaje to powinna też się z tego rozliczać także urząd skarbowy.
Co do samej sytuacji ma jakiś regulamin/umowę?

anonim cytuj
11-10-2021
Zgłosić sprawę do powiatowego weterynarza, skoro sprzedaje to powinna też się z tego rozliczać także urząd skarbowy.

nie niestety nie.
Dziewczyna wstawia ogłoszenie co chwile bo z tego co się dowiedziałam. To te gryzonie średnio co miesiąc mogą być w ciąży. Ale kilka osób co kupiło od tej Pani zastanawiają się co mogą zrobić bo to nie jest jedna osoba a na chwilę obecną 9.

anonim cytuj
11-10-2021
nie niestety nie.
Dziewczyna wstawia ogłoszenie co chwile bo z tego co się dowiedziałam. To te gryzonie średnio co miesiąc mogą być w ciąży. Ale kilka osób co kupiło od tej Pani zastanawiają się co mogą zrobić bo to nie jest jedna osoba a na chwilę obecną 9.

nie niestety nie.

anonim cytuj
11-10-2021

Sugerowane Tematy

Pomyłka banku a odpowiedzialność klienta.
Mama spłaciła kredyt przed czasem w banku X. W Banku pracownica powiedziała, że mama otrzyma jeszcze około 15 tys. zwrotu za spłatę przed czasem. Kredyt spłacony 20.02. a 22.02 bank wpłaca na konto ponad 170 tys. jako zwrot od spłaconego kredytu, zaś wieczorem zabiera z powrotem z konta. Czy to legalne żeby bank przelewał i zabierał pieniądze bez zgody właściciela?...
Zwolnienie z pracy w dobie pandemii
Dzień dobry, mam pytanie odnośnie zwolnienia się z pracy mailowo w dobie pandemii (umowa o pracę). Obecnie cała firma pracuje zdalnie i aktualnie nie mam możliwości dać wypowiedzenia bezpośrednio swojemu szefowi. Z tego co zdążyłam dowiedzieć się z internetu, forma taka jest poprawna tylko w przypadku, gdy dokument wypowiedzenia zawarty w mailu posiada kwalifikowany podpis elektroniczny. Jakie są ewentualne konsekwencje przesłania wypowiedzenia p...
Wystawiłam fakturę z czasem do zapłaty 14 dni. Dzisiaj mija te 14 dni i przelewu brak. Co mogę teraz zrobić?
Działalność nierejestrowana i faktury. Wystawiłam swoją pierwsza fakturę na działalności nierejestrowanej - moje pierwsze kroki w tym temacie. Wystawiłam fakturę z czasem do zapłaty 14 dni. Dzisiaj mija te 14 dni i przelewu brak. Faktura na 300 zł. Co mogę teraz zrobić?...
Czy oprócz skargi na lekarza można go ponieść do odpowiedzialności za błędna diagnozę?
Dzień dobry. Mam pytanie czy oprócz skargi na lekarza można go ponieść do odpowiedzialności za błędna diagnozę? Córka lat 3 skakała na tramopolnie niefortunnie upadła, spuchła jej ręką. Udaliśmy się na izbę przyjęć tam lekarz ortopeda stwierdził że nie ma złamania i jedyne ci jej założył to ala temblak z cienkiego bandarzu. Zaufalam lekarzowi że jutro powinno byc lepiej. Następnego dnia córkę bardziej bolała ręką i bardziej spuchła poszliśmy na...

Wyszukiwarka