rozmnażanie i sprzedaż gryzoni w celach zarobkowych.

Nie wiem jak zabrać się za temat dotyczący zwierząt.
Ktoś poprosił mnie o przedstawienie sytuacji i co w takiej sytuacji zrobić.
Pewna osoba sprzedaje gryzonie w celach zarobkowych.
Dziewczyna rozmnaża na potęgę szczury hodowlane i je sprzedaje. Nie ma pojęcia jak się za to wziasc a dalej to robi. Szczury, każdy jeden który został od niej kupiony wymagał po tygodniu hospitalizacji. Koszt leczenia takiego szczurka to koszt w granicach 1000zl. I często dochodzi do uśpienia zwierzęcia bo dalsze leczenie nie ma sensu!!!!
Osoba która je sprzedaje nie widzi nic złego w tym co robi!!!
Jest kilkanascie osób które kupiły od tej Pani gryzonie i niestety wydały pieniądze na leczenie a ostatecznie uspaly!
Czy jest jakiś przepis prawny który się może do tego odnieść?
Proszę nie rozkminiac jak można tyle pieniędzy wydać na szczura, ale ktoś kto kocha te gryzonie traktuje je jak niektóre osoby psa/kota.
Z góry dziękuję za komentarze które nic nie wnoszą!!!!!
anonim cytuj
11-10-2021
Miejscowy TOZ, Inspektorat Weterynarii, urzad skarbowy, rzecznik praw konsumenta oraz zawiadomienie na policje- zwierzak w naszym prawie jest traktowany jak rzecz wiec tutaj mozna odniesc sie do hasla "towar niezgodny z opisem/ uszkodzony". Mozesz poszukac rowniez fundacji, ktore zajmuja sie sprawami gryzoni- tez powinni cos poradzic

anonim cytuj
11-10-2021
Zgłosić sprawę do powiatowego weterynarza, skoro sprzedaje to powinna też się z tego rozliczać także urząd skarbowy.
Co do samej sytuacji ma jakiś regulamin/umowę?

anonim cytuj
11-10-2021
Zgłosić sprawę do powiatowego weterynarza, skoro sprzedaje to powinna też się z tego rozliczać także urząd skarbowy.

nie niestety nie.
Dziewczyna wstawia ogłoszenie co chwile bo z tego co się dowiedziałam. To te gryzonie średnio co miesiąc mogą być w ciąży. Ale kilka osób co kupiło od tej Pani zastanawiają się co mogą zrobić bo to nie jest jedna osoba a na chwilę obecną 9.

anonim cytuj
11-10-2021
nie niestety nie.
Dziewczyna wstawia ogłoszenie co chwile bo z tego co się dowiedziałam. To te gryzonie średnio co miesiąc mogą być w ciąży. Ale kilka osób co kupiło od tej Pani zastanawiają się co mogą zrobić bo to nie jest jedna osoba a na chwilę obecną 9.

nie niestety nie.

anonim cytuj
11-10-2021

Sugerowane Tematy

Majątek wspólny czy osobisty?
Sprawa wygląda tak: Od rodziców dostałam darowiznę na zakup mieszkania. Jest umowa, darowizny, w której jest wskazany cel darowizny. Pieniądze darowane na konto, wszystko zgłoszone jak należy. Za te pieniądze zostało kupione mieszkanie, ale w akcie notarialnym jest napisane, że pieniądze pochodzą z majątku wspólnego mojego i mojego męża. Nie jest możliwe abyśmy mieli taką kwotę odłożoną na koncie dodatkowo do tego co dostałam w formie darowizny....
Zwolnienie dyscyplinarne podczas urlopu macierzyńskiego.
Dzień dobry, czy podczas zwolnienia lekarskiego w ciąży/ urlopu macierzyńskiego można wręczyć dyscyplinarne zwolnienie kobiecie, związane jest to ze świadomym plagiatem poczynionym przez tą kobietę i naruszeniem dóbr firmy, które wyszły po czasie i firma zatrudniająca będzie pociągnięta do odpowiedzialności?...
Dzieci w szkole prześladują innych uczniów, co z tym można zrobić? Jakie kroki prawne mogę podjąć ?
Witam syn chodzi do szkoły podstawowej do klasy 7 . W jego klasie jest kilkoro dzieci ( chłopcy i dziewczęta) , którzy sprawiają problemy w szkole . Prześladują innych uczniów, upokarzają innych , pyskują itp. Są to dzieci z tzw. Dobrych domów, rodzice na wysokich stanowiskach . Przez te dzieci 3 innych uczniów przeniosło się do innych szkół ponieważ nie dawały sobie rady psychicznie . Dwóch chłopaków z tej ,, bandy ,, zaczęły znęcać się nad mo...
Niewywiązanie się z umowy.
Usługobiorca nie wywiązał się z umowy, nie wykonał mebli w terminie, długo zbywał tłumacząc opóźnieniami w transporcie. Pobrał zaliczki i nie chce oddać pieniędzy (oczywiście obiecuje, ale nic z tego nie wynika). Czy w takiej sytuacji przedsądowe wezwanie do zapłaty do niego, a później pozew do sądu? Czy trzeba coś na policję zgłosić lub jeszcze inna procedura?...

Wyszukiwarka