rozmnażanie i sprzedaż gryzoni w celach zarobkowych.

Nie wiem jak zabrać się za temat dotyczący zwierząt.
Ktoś poprosił mnie o przedstawienie sytuacji i co w takiej sytuacji zrobić.
Pewna osoba sprzedaje gryzonie w celach zarobkowych.
Dziewczyna rozmnaża na potęgę szczury hodowlane i je sprzedaje. Nie ma pojęcia jak się za to wziasc a dalej to robi. Szczury, każdy jeden który został od niej kupiony wymagał po tygodniu hospitalizacji. Koszt leczenia takiego szczurka to koszt w granicach 1000zl. I często dochodzi do uśpienia zwierzęcia bo dalsze leczenie nie ma sensu!!!!
Osoba która je sprzedaje nie widzi nic złego w tym co robi!!!
Jest kilkanascie osób które kupiły od tej Pani gryzonie i niestety wydały pieniądze na leczenie a ostatecznie uspaly!
Czy jest jakiś przepis prawny który się może do tego odnieść?
Proszę nie rozkminiac jak można tyle pieniędzy wydać na szczura, ale ktoś kto kocha te gryzonie traktuje je jak niektóre osoby psa/kota.
Z góry dziękuję za komentarze które nic nie wnoszą!!!!!
anonim cytuj
11-10-2021
Miejscowy TOZ, Inspektorat Weterynarii, urzad skarbowy, rzecznik praw konsumenta oraz zawiadomienie na policje- zwierzak w naszym prawie jest traktowany jak rzecz wiec tutaj mozna odniesc sie do hasla "towar niezgodny z opisem/ uszkodzony". Mozesz poszukac rowniez fundacji, ktore zajmuja sie sprawami gryzoni- tez powinni cos poradzic

anonim cytuj
11-10-2021
Zgłosić sprawę do powiatowego weterynarza, skoro sprzedaje to powinna też się z tego rozliczać także urząd skarbowy.
Co do samej sytuacji ma jakiś regulamin/umowę?

anonim cytuj
11-10-2021
Zgłosić sprawę do powiatowego weterynarza, skoro sprzedaje to powinna też się z tego rozliczać także urząd skarbowy.

nie niestety nie.
Dziewczyna wstawia ogłoszenie co chwile bo z tego co się dowiedziałam. To te gryzonie średnio co miesiąc mogą być w ciąży. Ale kilka osób co kupiło od tej Pani zastanawiają się co mogą zrobić bo to nie jest jedna osoba a na chwilę obecną 9.

anonim cytuj
11-10-2021
nie niestety nie.
Dziewczyna wstawia ogłoszenie co chwile bo z tego co się dowiedziałam. To te gryzonie średnio co miesiąc mogą być w ciąży. Ale kilka osób co kupiło od tej Pani zastanawiają się co mogą zrobić bo to nie jest jedna osoba a na chwilę obecną 9.

nie niestety nie.

anonim cytuj
11-10-2021

Sugerowane Tematy

Była partnerka uniemożliwia mi kontakt z dzieckiem.
Była partnerka uniemożliwia mi kontakt z dzieckiem , odmawia spotkań lub nie zezwala na opiekę bez jej obecności . Podczas jej obecności zbiera informacje którymi później mataczy oraz reżyseruje . Co mogę zrobić w takiej sytuacji ? Jak zabezpieczyć kontakt z dzieckiem ?...
Zabezpieczenie w postaci testamentu.
Wraz z mężem chcemy zabezpieczyć się na wypadek śmierci i spisać testamenty. Nie mamy wspólnych dzieci, ja mam syna z innego związku i jestem jego jedynym opiekunem prawnym. Oboje mamy rodzeństwo, wszyscy z rodzeństwa mają dzieci. Moi rodzice żyją, są po rozwodzie. U męża żyje tylko tata. Planujemy zakup domu i nie chcemy, aby nasze rodziny próbowały starać się choćby o zachowek. Czy jest możliwość zabezpieczenia się jakoś przed tym? Przys...
Problem z reklamacją butów w sklepie obuwniczym. Jakie są moje prawa w tej sytuacji?
Dzień dobry. Piszę do państwa być może z błahostką ale potrzebuję pomocy i porady .Otóż ,miesiąc temu w sklepie obuwniczym zakupiłam obuwie damskie w kwocie 400 zł .Po 3 tygodniach użytkowania buty zaczęły się rozklejać ( w obu butach odchodzą podeszwy ) .Pojechałam dziś z reklamacją do sklepu ,w którym zostały zakupione .Poprosiłam o zaznaczenie przez sprzedawcę w formularzu ,iż wolała bym zwrot gotówki , ponieważ obawiam się ,że cała seria jest...
sprzedaż samochodu wprowadzonego do firmy
Witam, 19.11.2015 wprowadziłam pół samochodu do firmy, odprowadziłam pół podatku. W marcu br. samochód został rozbity. Chciałabym go sprzedać. Po jakim czasie od wprowadzenia samochodu do firmy moge go sprzedać bez odprowadzenia kolejnego podatku? Słyszałam, że po dwóch latach, księgowa wspominała coś o pięciu latach. Jak to z tym jest ?...

Wyszukiwarka