rozmnażanie i sprzedaż gryzoni w celach zarobkowych.

Nie wiem jak zabrać się za temat dotyczący zwierząt.
Ktoś poprosił mnie o przedstawienie sytuacji i co w takiej sytuacji zrobić.
Pewna osoba sprzedaje gryzonie w celach zarobkowych.
Dziewczyna rozmnaża na potęgę szczury hodowlane i je sprzedaje. Nie ma pojęcia jak się za to wziasc a dalej to robi. Szczury, każdy jeden który został od niej kupiony wymagał po tygodniu hospitalizacji. Koszt leczenia takiego szczurka to koszt w granicach 1000zl. I często dochodzi do uśpienia zwierzęcia bo dalsze leczenie nie ma sensu!!!!
Osoba która je sprzedaje nie widzi nic złego w tym co robi!!!
Jest kilkanascie osób które kupiły od tej Pani gryzonie i niestety wydały pieniądze na leczenie a ostatecznie uspaly!
Czy jest jakiś przepis prawny który się może do tego odnieść?
Proszę nie rozkminiac jak można tyle pieniędzy wydać na szczura, ale ktoś kto kocha te gryzonie traktuje je jak niektóre osoby psa/kota.
Z góry dziękuję za komentarze które nic nie wnoszą!!!!!
anonim cytuj
11-10-2021
Miejscowy TOZ, Inspektorat Weterynarii, urzad skarbowy, rzecznik praw konsumenta oraz zawiadomienie na policje- zwierzak w naszym prawie jest traktowany jak rzecz wiec tutaj mozna odniesc sie do hasla "towar niezgodny z opisem/ uszkodzony". Mozesz poszukac rowniez fundacji, ktore zajmuja sie sprawami gryzoni- tez powinni cos poradzic

anonim cytuj
11-10-2021
Zgłosić sprawę do powiatowego weterynarza, skoro sprzedaje to powinna też się z tego rozliczać także urząd skarbowy.
Co do samej sytuacji ma jakiś regulamin/umowę?

anonim cytuj
11-10-2021
Zgłosić sprawę do powiatowego weterynarza, skoro sprzedaje to powinna też się z tego rozliczać także urząd skarbowy.

nie niestety nie.
Dziewczyna wstawia ogłoszenie co chwile bo z tego co się dowiedziałam. To te gryzonie średnio co miesiąc mogą być w ciąży. Ale kilka osób co kupiło od tej Pani zastanawiają się co mogą zrobić bo to nie jest jedna osoba a na chwilę obecną 9.

anonim cytuj
11-10-2021
nie niestety nie.
Dziewczyna wstawia ogłoszenie co chwile bo z tego co się dowiedziałam. To te gryzonie średnio co miesiąc mogą być w ciąży. Ale kilka osób co kupiło od tej Pani zastanawiają się co mogą zrobić bo to nie jest jedna osoba a na chwilę obecną 9.

nie niestety nie.

anonim cytuj
11-10-2021

Sugerowane Tematy

Mieszkanie komunalne a dziedziczenie.
Mieszkałam razem z rodzicami w mieszkaniu komunalnym. Jestem tam zameldowana razem z córka , po zawarciu małżeństwa wyprowadziłam się. Mój tata niedawno zmarł , została tam tylko mama. Moje pytanie brzmi , co mogę zrobić żeby w przyszłości tego mieszkania nie stracić ?...
Co się stanie w momencie gdy nie odpiszę na to wezwanie, bądź nie wskaże kierowcy?
Potrzebuję porady, Straż miejska wystosowała do mnie pismo z prośbą o wskazanie kierującego autem. Co się stanie w momencie gdy nie odpiszę na to wezwanie, bądź nie wskaże kierowcy? Czy mandat automatycznie przejdzie na mnie? mam kilka aut i kierowcy się nimi wymieniają, ale nie prowadzę ewidencji, kto, kiedy i jakim autem się poruszał....
Jak napisać testament?
Zaczynam myśleć o spisaniu testamentu. Sytuacja jest taka: 1. Żyję w związku nieformalnym; 2. Mam dorosłe dziecko 3. Mam nieletnie dziecko. Majątek jakiś jest, mieszkanie póki co na hipotekę. Chciałbym aby żadne z nich nie było pokrzywdzone (zwłaszcza partnerka) a po mojej śmierci wszelkie decyzje na tematy związane z np. pochówkiem czy decyzjami co dalej podejmowała partnerka. Jak to ogarnąć? Z tego co wiem to tak czy owak dzieciom należy...
darowizna samochodu grupa II na terenie niemiec czy Polski?
Witam was serdecznie :) Pisze do was z tego względu ponieważ moja żona ma dostać samochód w darowiźnie od siostry jej matki (cioci) która mieszka w Niemczech i samochód również jest na rejestracjach niemieckich . Nie do końca wiem jak to wyglada a ciocia poprosiła abym się tym pozajmował , byłem w urzędzie i pani cichym tonem mówiła że lepiej będzie jak umowa będzie podpisana na terenie Niemiec .. I teraz pytanie do was : Dlaczego lepiej będzie...

Wyszukiwarka