Zapis na umowie zlecenie dotyczący okresu wypowiedzenia

Cześć, mam zapis na umowie zlecenie (na okres 6 miesięcy) dotyczący okresu wypowiedzenia - miesięcznego. Orientuje się, że cechą takiej umowy jest natychmiastowe wygaśnięcie w momencie wypowiedzenia. Czy ten zapis to zmienia i przy takiej umowie można dopisać sobie dowolny okres wypowiedzenia?
anonim cytuj
03-08-2022
Nie, umowa zlecenie to umowa cywilno prawna, co znaczy, że obie strony mogą dowolnie ustalić jej treść. Okres wypowiedzenia jak najbardziej obowiązuje. W razie jego niedotrzymania, zleceniodawca może pozwać Cię, o odszkodowanie za straty z tym związane.

anonim cytuj
03-08-2022
Dziękuję. Czyli jak wypowiedzenie złożę 3 sierpnia to 4 września mogę już nie przychodzić do pracy? Czy działa to od końca miesiąca tak jak w umowe o pracę?

anonim cytuj
03-08-2022
Cześć, mam zapis na umowie zlecenie (na okres 6 miesięcy) dotyczący okresu wypowiedzenia - miesięcznego. Orientuje się, że cechą takiej umowy jest natychmiastowe wygaśnięcie w momencie wypowiedzenia.

Dokładnie, umowa zlecenie, która jest regulowana przez Kodeks cywilny, różni się od umowy o pracę, która jest regulowana przez Kodeks pracy. W przypadku umowy zlecenia, strony mają dużą swobodę w kształtowaniu treści umowy, w tym ustalaniu okresu wypowiedzenia. Jeżeli zapis w umowie zlecenia określa miesięczny okres wypowiedzenia, to ten okres obowiązuje. Oznacza to, że od dnia doręczenia wypowiedzenia umowa wygaśnie po upływie jednego miesiąca.

Czyli jak wypowiedzenie złożę 3 sierpnia to 4 września mogę już nie przychodzić do pracy? Czy działa to od końca miesiąca tak jak w umowe o pracę?

Jeżeli w umowie zlecenie nie ma innych postanowień dotyczących okresu wypowiedzenia, to liczenie rozpoczyna się od dnia następnego po doręczeniu wypowiedzenia. Zatem składając wypowiedzenie 3 sierpnia, umowa wygaśnie 3 września, co oznacza, że 4 września nie musisz już wykonywać zlecenia. W przypadku umowy zlecenia nie stosuje się zasady działania okresów wypowiedzenia od końca miesiąca, chyba że byłby taki konkretny zapis w umowie.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

spłata zobowiązań u komornika
Witam mam pytanie w stczniu dostalem wezwanie przed sadowe o splate zadluzenia w lutym musialem wyjechac do pracy do niemiec by spłacić dlugi ale niestety do mojej firmy komornik wyslal pismo ze zabiera mi przychody w wysokosci 50% dodatkowo zostawil na koncie tylko kwote wolną w wysokosci 1950 zl chcialem spłacac zadłużenie ale teraz bende musial zrezygnowac z pracy bo nawet nie wystarczy mi na oplate zakwaterowania i przewozu do pracy z tego co...
Umowa B2B-brak rozliczenia.
Dzień dobry, mam podpisaną umowę B2B z firmą świadczącą usługi finansowe (kredyty). Wysyłałem im klientów, oni sprzedawali produkt i w zamian otrzymywałem % prowizji. Niestety w pewnym momencie firma przestała się rozliczać i udzielać informacji o podpisanych umowach. Wezwania nie pomagają, kontakt się właściwie urwał. Podejrzewam, że pracownik firmy przypisywał sobie w 100% sprzedaż i nie rozliczał się ze mną, a teraz próbują to ukryć. Czy ta...
Podział majątku po rozwodzie.
Mam straszny problem z samochodem, który kupiłam z mężem jeszcze w trakcie trwania małżeństwa. Ja jestem współwłaścicielem tego samochodu. Chciałam go sprzedać i oddać mu połowę pieniędzy za niego, tak by było najprościej. Niestety jest człowiekiem zawistnym i samochód zabrał i ja w obecnej chwili nie mam do tego samochodu żadnego dostępu ani do dokumentów. W tej chwili wyjechał i ma to daleko gdzieś. Teraz zaczęły mi przychodzić wezwania do zapł...
Dzisiaj kierownik powiedział że mam opróżnić szafkę i iść do domu. Nie dostałam żadnego wypowiedzenia
Mam pytanie pracuje przez agencje pracy xyz w firmie xxx umowa do 16.12.2022 dzisiaj kierownik powiedział że mam opróżnić szafkę i iść do domu. Nie dostałam żadnego wypowiedzenia do podpisu ani z pracy ani z agencji . Moje pytanie brzmi czy mogę iść na l4 problemy z kręgosłupem do końca trwania umowy i czy mi zapłacą za te 16 dni jakbym chorowała...

Wyszukiwarka