Zapis na umowie zlecenie dotyczący okresu wypowiedzenia

Cześć, mam zapis na umowie zlecenie (na okres 6 miesięcy) dotyczący okresu wypowiedzenia - miesięcznego. Orientuje się, że cechą takiej umowy jest natychmiastowe wygaśnięcie w momencie wypowiedzenia. Czy ten zapis to zmienia i przy takiej umowie można dopisać sobie dowolny okres wypowiedzenia?
anonim cytuj
03-08-2022
Nie, umowa zlecenie to umowa cywilno prawna, co znaczy, że obie strony mogą dowolnie ustalić jej treść. Okres wypowiedzenia jak najbardziej obowiązuje. W razie jego niedotrzymania, zleceniodawca może pozwać Cię, o odszkodowanie za straty z tym związane.

anonim cytuj
03-08-2022
Dziękuję. Czyli jak wypowiedzenie złożę 3 sierpnia to 4 września mogę już nie przychodzić do pracy? Czy działa to od końca miesiąca tak jak w umowe o pracę?

anonim cytuj
03-08-2022
Cześć, mam zapis na umowie zlecenie (na okres 6 miesięcy) dotyczący okresu wypowiedzenia - miesięcznego. Orientuje się, że cechą takiej umowy jest natychmiastowe wygaśnięcie w momencie wypowiedzenia.

Dokładnie, umowa zlecenie, która jest regulowana przez Kodeks cywilny, różni się od umowy o pracę, która jest regulowana przez Kodeks pracy. W przypadku umowy zlecenia, strony mają dużą swobodę w kształtowaniu treści umowy, w tym ustalaniu okresu wypowiedzenia. Jeżeli zapis w umowie zlecenia określa miesięczny okres wypowiedzenia, to ten okres obowiązuje. Oznacza to, że od dnia doręczenia wypowiedzenia umowa wygaśnie po upływie jednego miesiąca.

Czyli jak wypowiedzenie złożę 3 sierpnia to 4 września mogę już nie przychodzić do pracy? Czy działa to od końca miesiąca tak jak w umowe o pracę?

Jeżeli w umowie zlecenie nie ma innych postanowień dotyczących okresu wypowiedzenia, to liczenie rozpoczyna się od dnia następnego po doręczeniu wypowiedzenia. Zatem składając wypowiedzenie 3 sierpnia, umowa wygaśnie 3 września, co oznacza, że 4 września nie musisz już wykonywać zlecenia. W przypadku umowy zlecenia nie stosuje się zasady działania okresów wypowiedzenia od końca miesiąca, chyba że byłby taki konkretny zapis w umowie.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Ubezwłasnowolnienie rodzica.
Ojciec został ubezwłasnowolniony z powodu choroby przez matkę. A teraz po śmierci matki, muszę składać jakieś pisma do sądu żeby ojciec był dalej ubezwłasnowolniony?? Nie wiem czy coś trzeba w tym temacie załatwiać czy nie?? Czy to dalej cały czas jest ważne?? Z góry dziękuję za pomoc....
wzór pisma do Plusa o anulowanie kary umowej za niezdanie sprzętu w czasie
Proszę o napisanie wzoru wniosku do Plusa o anulowanie kary umownej w związku z niezdaniem dekodera w terminie. Kara wynosi tysiąc złotych. W uzasadnieniu proszę o napisanie, że nie dokonałam zwrotu ze względu na moją nieobecność w Polsce. Dodatkowo proszę uwzględnić, że jestem wieloletnim klientem, płacę rachunki na czas oraz korzystam również z innych produktów/usług Plusa. Proszę uwzględnić, że jestem zadowolona z usług sieci Plus i będę dalej...
Mieszkanie komunalne.
Witam. Piszę w takiej sprawie. Byłam z Ojcem dziecka 13 lat.. Już w ciąży starałam się z mieszkaniówki o mieszkanie komunalne, 4 lata biegałam i starałam się żeby Je dostać.. Mieszkaliśmy razem 4 lata, uciekłam z dzieckiem bo ojciec jej pił, brał narkotyki i był agresywny nawet w stosunku do swojego dziecka, nie mieszkam tam 4 lata, ale nie zrzekła się mieszkania, mieszkam z córką w wynajętej kawalerce w starym domostwie, wiem że możemy tu zosta...
Sprzedaż mieszkania ze spadku.
Mieszkałem z mamą całe życie w jednym mieszkaniu w bloku. W międzyczasie mama kupiła i wyremontowała drugie mieszkanie również w bloku na jej własność,nikt tam nie mieszka obecnie. Niestety dziś zmarła w szpitalu. I mam pytanie. Czy mam prawo razem z bratem sprzedać to mieszkanie po jej śmierci? Pytam bo mam kiepską sytuacje finansową i trochę kredytów a nową prace zacząłem. Dziękuje. Jestem załamany....

Wyszukiwarka