Zapis na umowie zlecenie dotyczący okresu wypowiedzenia

Cześć, mam zapis na umowie zlecenie (na okres 6 miesięcy) dotyczący okresu wypowiedzenia - miesięcznego. Orientuje się, że cechą takiej umowy jest natychmiastowe wygaśnięcie w momencie wypowiedzenia. Czy ten zapis to zmienia i przy takiej umowie można dopisać sobie dowolny okres wypowiedzenia?
anonim cytuj
03-08-2022
Nie, umowa zlecenie to umowa cywilno prawna, co znaczy, że obie strony mogą dowolnie ustalić jej treść. Okres wypowiedzenia jak najbardziej obowiązuje. W razie jego niedotrzymania, zleceniodawca może pozwać Cię, o odszkodowanie za straty z tym związane.

anonim cytuj
03-08-2022
Dziękuję. Czyli jak wypowiedzenie złożę 3 sierpnia to 4 września mogę już nie przychodzić do pracy? Czy działa to od końca miesiąca tak jak w umowe o pracę?

anonim cytuj
03-08-2022
Cześć, mam zapis na umowie zlecenie (na okres 6 miesięcy) dotyczący okresu wypowiedzenia - miesięcznego. Orientuje się, że cechą takiej umowy jest natychmiastowe wygaśnięcie w momencie wypowiedzenia.

Dokładnie, umowa zlecenie, która jest regulowana przez Kodeks cywilny, różni się od umowy o pracę, która jest regulowana przez Kodeks pracy. W przypadku umowy zlecenia, strony mają dużą swobodę w kształtowaniu treści umowy, w tym ustalaniu okresu wypowiedzenia. Jeżeli zapis w umowie zlecenia określa miesięczny okres wypowiedzenia, to ten okres obowiązuje. Oznacza to, że od dnia doręczenia wypowiedzenia umowa wygaśnie po upływie jednego miesiąca.

Czyli jak wypowiedzenie złożę 3 sierpnia to 4 września mogę już nie przychodzić do pracy? Czy działa to od końca miesiąca tak jak w umowe o pracę?

Jeżeli w umowie zlecenie nie ma innych postanowień dotyczących okresu wypowiedzenia, to liczenie rozpoczyna się od dnia następnego po doręczeniu wypowiedzenia. Zatem składając wypowiedzenie 3 sierpnia, umowa wygaśnie 3 września, co oznacza, że 4 września nie musisz już wykonywać zlecenia. W przypadku umowy zlecenia nie stosuje się zasady działania okresów wypowiedzenia od końca miesiąca, chyba że byłby taki konkretny zapis w umowie.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Kaucja nie została rozliczona.
Czy jeśli kaucja powinna być do rozliczenia do 15 sierpnia a do dziś nie została tłumacząc :"Kaucja zostanie rozliczona jak tylko poznam wszystkie koszty napraw, wymian i doprowadzenia stanu mieszkania do tego, który był przekazany Panu. Umowa precyzuje termin zwrotu kaucji, a nie termin jej rozliczenia. A więc zgodnie z umową najpierw musi nastąpić rozliczenie kosztów roszczeń, który na dzień dzisiejszy nie jest znany w całość. Wszystko wsk...
Pokrewieństwo
Dzień dobry. Mama mojej babci to moja prababcia a więc siostra prababci to ciocia mojej babci a syn cioci mojej babci kim jest dla mnie? Jaki to stopień pokrewieństwa? Czy małżeństwo jest legalne w takim wypadku?...
Czy najemca powinien płacić podatek od nieruchomości?
Witam, prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą, wynajmuję lokal od kilku lat, współpraca z właścicielem lokalu układa się w porządku, wszystkie opłaty realizuje terminowo. Kilka dni temu zadzwonił do mnie właściciel lokalu z informacją, że jest niezapłacony podatek od nieruchomości (od kilku lat), nazbierało się tego ok 15 tys., i że ja mam zapłacić i że jest to normalna praktyka. Z tym że to nie jest mój lokal, czy to jest zgodne z prawem...
Spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu.
Nadszedł taki etap w życiu, że człowiek zaczął się rozglądać za własnym kątem, którego zakup będzie musiał wspomóc kredytem hipotecznym. W ogłoszeniach często można spotkać stwierdzenie 'spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu z założoną KW'. Czytając kilka artykułów, chciałbym się upewnić w następujących kwestiach: Docelowo chciałbym to zmienić w prawo własności. Zgodnie z prawem trzeba spełnić następujące kwestie: "Działka pod budynk...

Wyszukiwarka