Zapis na umowie zlecenie dotyczący okresu wypowiedzenia

Cześć, mam zapis na umowie zlecenie (na okres 6 miesięcy) dotyczący okresu wypowiedzenia - miesięcznego. Orientuje się, że cechą takiej umowy jest natychmiastowe wygaśnięcie w momencie wypowiedzenia. Czy ten zapis to zmienia i przy takiej umowie można dopisać sobie dowolny okres wypowiedzenia?
anonim cytuj
03-08-2022
Nie, umowa zlecenie to umowa cywilno prawna, co znaczy, że obie strony mogą dowolnie ustalić jej treść. Okres wypowiedzenia jak najbardziej obowiązuje. W razie jego niedotrzymania, zleceniodawca może pozwać Cię, o odszkodowanie za straty z tym związane.

anonim cytuj
03-08-2022
Dziękuję. Czyli jak wypowiedzenie złożę 3 sierpnia to 4 września mogę już nie przychodzić do pracy? Czy działa to od końca miesiąca tak jak w umowe o pracę?

anonim cytuj
03-08-2022
Cześć, mam zapis na umowie zlecenie (na okres 6 miesięcy) dotyczący okresu wypowiedzenia - miesięcznego. Orientuje się, że cechą takiej umowy jest natychmiastowe wygaśnięcie w momencie wypowiedzenia.

Dokładnie, umowa zlecenie, która jest regulowana przez Kodeks cywilny, różni się od umowy o pracę, która jest regulowana przez Kodeks pracy. W przypadku umowy zlecenia, strony mają dużą swobodę w kształtowaniu treści umowy, w tym ustalaniu okresu wypowiedzenia. Jeżeli zapis w umowie zlecenia określa miesięczny okres wypowiedzenia, to ten okres obowiązuje. Oznacza to, że od dnia doręczenia wypowiedzenia umowa wygaśnie po upływie jednego miesiąca.

Czyli jak wypowiedzenie złożę 3 sierpnia to 4 września mogę już nie przychodzić do pracy? Czy działa to od końca miesiąca tak jak w umowe o pracę?

Jeżeli w umowie zlecenie nie ma innych postanowień dotyczących okresu wypowiedzenia, to liczenie rozpoczyna się od dnia następnego po doręczeniu wypowiedzenia. Zatem składając wypowiedzenie 3 sierpnia, umowa wygaśnie 3 września, co oznacza, że 4 września nie musisz już wykonywać zlecenia. W przypadku umowy zlecenia nie stosuje się zasady działania okresów wypowiedzenia od końca miesiąca, chyba że byłby taki konkretny zapis w umowie.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy Play bez mojej zgody mógł udostępnić moje numery telefonów firmą trzecim??
Play dzieli się swoją bazą numerów z firmami trzecimi? Dzisiaj miałem dziwną sytuację: do mojej żony zadzwoniła firma, która jak sprawdziłem z necie - spamuje telefonami ze zbiórką na pomoc dzieciom (nie wiem czy oszustwo czy nie - nie wnikam na razie). Zmartwiło mnie jednak to, że pytali o mnie z imienia i nazwiska. Byłem przekonany, że nikt poza Play nie ma prawa wiedzieć, jakie inne numery tel. mam u tego dostawcy. Dzwoniłem do Play a tam pow...
praca u drugiego pracodawcy
Witam, czy istnieje możliwość pracy u drugiego pracodawcy (na umowę o pracę bądź zlecenie) gdy u pierwszego będę na urlopie bezpłatnym? Bez pisania porozumienia miedzy pra...
Odszkodowanie za pogryzienie.
Cześć, Znajoma dostała list polecony od sąsiadki pod tytułem "Ostateczne wezwanie do odszkodowania" - list prywatny, w którym wzywa ją do zapłaty odszkodowania 3000 zł za szkody wywołane przez jej psa na jej nastoletnim synu (koszt za zastrzyki oraz trauma i strach przed psami). Kilka miesięcy temu do jej drzwi zapukali policjanci, którzy wystawili jej mandat za to, że jej pies ugryzł właśnie tego chłopca. 500 zł, mandat opłaciła bo c...
Pracodawca nie chce podpisać urlopu.
Szef nie chce podpisać mi urlopu na 2 tygodnie, twierdzi że nie może ponieważ w tym samym czasie bierze inna osoba urlop boi się że kolejny urlop przerwie ciągłość w pracy gdy w tym samym czasie np. jeszcze ktoś poszedł np. na L4. Moje pytanie jakich użyć argumentów kiedy mam już opłacone ferie które spędzam z 7 latkiem(tata wychowujący sam dzieci) Czytałem coś na temat tych nowych urlopów, które weszły w życie czy mogę złożyć wniosek o taki ur...

Wyszukiwarka