Zapis na umowie zlecenie dotyczący okresu wypowiedzenia

Cześć, mam zapis na umowie zlecenie (na okres 6 miesięcy) dotyczący okresu wypowiedzenia - miesięcznego. Orientuje się, że cechą takiej umowy jest natychmiastowe wygaśnięcie w momencie wypowiedzenia. Czy ten zapis to zmienia i przy takiej umowie można dopisać sobie dowolny okres wypowiedzenia?
anonim cytuj
03-08-2022
Nie, umowa zlecenie to umowa cywilno prawna, co znaczy, że obie strony mogą dowolnie ustalić jej treść. Okres wypowiedzenia jak najbardziej obowiązuje. W razie jego niedotrzymania, zleceniodawca może pozwać Cię, o odszkodowanie za straty z tym związane.

anonim cytuj
03-08-2022
Dziękuję. Czyli jak wypowiedzenie złożę 3 sierpnia to 4 września mogę już nie przychodzić do pracy? Czy działa to od końca miesiąca tak jak w umowe o pracę?

anonim cytuj
03-08-2022
Cześć, mam zapis na umowie zlecenie (na okres 6 miesięcy) dotyczący okresu wypowiedzenia - miesięcznego. Orientuje się, że cechą takiej umowy jest natychmiastowe wygaśnięcie w momencie wypowiedzenia.

Dokładnie, umowa zlecenie, która jest regulowana przez Kodeks cywilny, różni się od umowy o pracę, która jest regulowana przez Kodeks pracy. W przypadku umowy zlecenia, strony mają dużą swobodę w kształtowaniu treści umowy, w tym ustalaniu okresu wypowiedzenia. Jeżeli zapis w umowie zlecenia określa miesięczny okres wypowiedzenia, to ten okres obowiązuje. Oznacza to, że od dnia doręczenia wypowiedzenia umowa wygaśnie po upływie jednego miesiąca.

Czyli jak wypowiedzenie złożę 3 sierpnia to 4 września mogę już nie przychodzić do pracy? Czy działa to od końca miesiąca tak jak w umowe o pracę?

Jeżeli w umowie zlecenie nie ma innych postanowień dotyczących okresu wypowiedzenia, to liczenie rozpoczyna się od dnia następnego po doręczeniu wypowiedzenia. Zatem składając wypowiedzenie 3 sierpnia, umowa wygaśnie 3 września, co oznacza, że 4 września nie musisz już wykonywać zlecenia. W przypadku umowy zlecenia nie stosuje się zasady działania okresów wypowiedzenia od końca miesiąca, chyba że byłby taki konkretny zapis w umowie.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Właściciel wymienił zamki w drzwiach
Dzień dobry. Mam problem z wynajmującym mieszkanie. Dokładnie 4 dni się opóźniłem z zapłatą za mieszkanie. W tym czasie nie było mnie w domu bo leżałem chory i w tym samym czasie właściciel mieszkania wymienił zamki do drzwi i nie chcę oddać moich ubrań i innych rzeczy. Co mogę zrobić w takiej sytuacji? Czy mogę wejść do mieszkania z policją i ślusarzem? Chodzi mi tylko o ubrania i bieliznę bo resztę rzeczy takich jak tv i inne chcę zostawić wł...
Oszustwo przy kupnie mieszkania.
Sprawa jest dość skomplikowana. Chcieliśmy kupić mieszkanie. W ogłoszeniu widniał metraż 63m². W akcie notarialnym oraz księgach wieczystych również widniał metraż 63m2. Podpisaliśmy umowę wstępną, później musieliśmy znaleźć rzeczoznawcę i odpis przekazać do banku bo staramy się o kredyt. Okazało się że w rzeczywistości mieszkanie ma 51m². Właściciel podwyższył podłogi, napchał styropianu w ścianę i metraż się zmniejszył. Nie zgłosił tego nigdzie...
Alimenty na dorosłe rodzeństwo męża.
Dzień dobry. Mój mąż ma dwie niepracujące siostry. Jedna posiada opiekuna prawnego z powodu wady wzroku ale funkcjonuje normalnie. Poza tym prawdopodobnie ma (na razie nieudokumentowany) zespół Aspergera. Druga siostra ma problemy natury psychicznej, poza tym w jednej ręce posiada śrubę po wypadku. Również funkcjonuje samodzielnie. Nie mają żadnych dochodów. Mieszkają w starym domku jednorodzinnym wraz z ojcem (opiekunem tej pierwszej). Moje pyta...
Czy urodzenie dziecka w Polsce daje obywatelstwo matce?
Jak wygląda sytuacja zagranicznej matki rodzącej polskiego obywatela? Z dziewczyną spodziewamy się dziecka i chcielibyśmy przeprowadzić się, rodzić w Polsce i mieszkać tu na stałe. Czy taka osoba jest traktowana jak zwykły obcokrajowiec, czy jako matka Polaka ma specjalne prawa stałego pobytu, ubezpieczenia, ubiegania się o obywatelstwo itp.? Szukam przepisów, ale nie widzę nic na ten temat....

Wyszukiwarka