Alimenty

Proszę powiedzcie jak to ugryźć. Dziewczyna 17 lat zakochała się w 35 letnim mężczyzna jest w niego ślepo wpatrzona i prawdopodobnie omamiona i wyprowadziła się z domu bez zgody matki. Matka nie zgodziła się na ich związek i dlatego małoletnia wyprowadziła się do babci. W czerwcu 2024 kończy 18 lat. Co matka ma w takiej sytuacji zrobić ? Wniosek do sądu ? Córka chce od niej alimentów które dostaje matka i wszystkich pieniędzy które na nią utrzymuje.
anonim cytuj
30-09-2023
Matka ma obowiązek dawania alimentów na życie jeśli dziecko nie mieszka w domu. Dziecko mieszka z babcia to rozumiem za zgodą matki? Co do związku to jest on prawnie legalny I tu nie ma podstaw go zakazać.
Nie za zgodą matki, po prostu młoda się spakowała i wyszła po awanturze jak matka się dowiedziała z jakim facetem się ona spotyka.

anonim cytuj
30-09-2023
A co chce zrobić matka?
Chce to zgłosić do sądu ale zastanawia się czy to ma sens kiedy zaraz córka kończy 18 lat.

Ale co konkretnie matka chce osiągnąć?
Boi się ze jak nie zgłosi to będzie miała problemu jakieś jeśli córka wyprowadziła się z domu. Chce osiągnąć to ze jeśli coś się stanie to nie będzie odpowiadała za to.

Matka chce żeby córka wróciła do domu?
[quote]Córka nie wróci do domu. Matki cel jest taki żeby babcia była jej opiekunem prawnym.[quote]

anonim cytuj
30-09-2023

Sugerowane Tematy

Rozwód a oszczędności.
Po latach małżeństwa, od ponad roku mamy z żoną rozdzielność majątkową (notariusz) bez podziału majątku. Obecnie i przez cały okres przed rozdzielnością oboje posługiwaliśmy się osobnymi rachunkami bankowymi. Ostatnio wypłynęła kwestia rozwodu, teoretycznie "ugodowego", polubownie, bez orzekania o winie. Jeśli do niego dojdzie w pewnym momencie będzie trzeba zrobić podział. Teoretycznie również "ugodowy". Jak to (podział) ...
Rozwiązanie umowy na L4
Dzień dobry ,jestem na zwolnieniu lekarskim.Chciałabym złożyć wypowiedzenie umowy o prace (mam miesięczne ) Czy mogę złożyć wypowiedzenie za porozumieniem stron,z uwzględnieniem urlopu i z dniem ostatnim urlopu rozwiązanie umowy ? Czy lepiej złożyć wypowiedzenie miesięczne i przedłużyć L4 . Nie chce już tam wracać . Czy wypowiedzenie mogę dostarczyć osobiście ? Czy lepiej pocztą? Z góry dziękuje za odp....
Kiedy pracodawca może zmniejszyć wynagrodzenie?
Jeśli pracuje na umowie zlecenie i okres rozliczenia mam miesięczny, czy pracodawca może mi uciąć godziny pracy z wynagrodzenia na podstawie wcześniej „wypłaconych, a nie wypracowanych” godzin? Zostało mi ucięte wynagrodzenie za 40h w rozliczeniu marcowym, za styczeń i luty. Kolejne pytanie jak ten zapis rozumieć? Zmianie ulega punkt 3.1. umowy zlecenia obowiązującej od dnia 01.01.2022 г. dotyczący wynagrodzenia. Strony zgodnie ustalają, że p...
Zadośćuczynienie od sprawców?
Rok temu zostałem pobity w taksówce (pracuje jako kierowca) dwóch sprawców, których wiozłem przez aplikacje (płatność z góry) pod wpływem alkoholu/środków odurzających pobiło mnie, zdewastowali auto, po czym uciekli, na miejscu policja, karetka w wypisie ze szpitala rozpoznanie s01 (powierzchowny uraz głowy) bez żadnych zmian w mózgu itp., wykonana obdukcja, na której uwidoczniono siniaki średnicy około 6-8cm, sprawa zgłoszona na policje, teraz o...

Wyszukiwarka