Alimenty

Proszę powiedzcie jak to ugryźć. Dziewczyna 17 lat zakochała się w 35 letnim mężczyzna jest w niego ślepo wpatrzona i prawdopodobnie omamiona i wyprowadziła się z domu bez zgody matki. Matka nie zgodziła się na ich związek i dlatego małoletnia wyprowadziła się do babci. W czerwcu 2024 kończy 18 lat. Co matka ma w takiej sytuacji zrobić ? Wniosek do sądu ? Córka chce od niej alimentów które dostaje matka i wszystkich pieniędzy które na nią utrzymuje.
anonim cytuj
30-09-2023
Matka ma obowiązek dawania alimentów na życie jeśli dziecko nie mieszka w domu. Dziecko mieszka z babcia to rozumiem za zgodą matki? Co do związku to jest on prawnie legalny I tu nie ma podstaw go zakazać.
Nie za zgodą matki, po prostu młoda się spakowała i wyszła po awanturze jak matka się dowiedziała z jakim facetem się ona spotyka.

anonim cytuj
30-09-2023
A co chce zrobić matka?
Chce to zgłosić do sądu ale zastanawia się czy to ma sens kiedy zaraz córka kończy 18 lat.

Ale co konkretnie matka chce osiągnąć?
Boi się ze jak nie zgłosi to będzie miała problemu jakieś jeśli córka wyprowadziła się z domu. Chce osiągnąć to ze jeśli coś się stanie to nie będzie odpowiadała za to.

Matka chce żeby córka wróciła do domu?
[quote]Córka nie wróci do domu. Matki cel jest taki żeby babcia była jej opiekunem prawnym.[quote]

anonim cytuj
30-09-2023

Sugerowane Tematy

Przebywam na urlopie wypoczynkowym i prawdopodobnie zostanę z niego wezwana. Czy mam obowiązek odebrać telefon od pracodawcy?
Przebywam na urlopie wypoczynkowym. Wiem, że najprawdopodobniej zostanę wezwana z urlopu - brakuje pracowników. Czy mam obowiązek odebrać telefon od pracodawcy? Jak wygląda powiadomienie pracownika o tym, aby wrócił z urlopu ( forma pisemna/telefoniczna)? Dziękuję za ewentualne odpowiedzi....
Dni wolne
Dzień dobry. Czy jeśli według przepisów w grudniu przypada dla pracownika 10dni wolnych od pracy czy w to wliczają się również święta czy nie? Czy jest gdzieś jakiś konkretny przepis to wyjaśniający?...
Ojciec dziecka nie płaci alimentów.
Mam problem z byłym mężem, który ciągle się miga od płacenia alimentów. Komornik jest, złożyłam wniosek o egzekucje z ruchomości. (I nic nie dało). Byłam na policji zgłosić sprawę, ale nie było pełnych 3 miesięcy w nie płaceniu. Bo cwaniak płaci tak co ileś czasu. Ostatnio była wpłata ok. 200 zł a zasadzone alimenty to 600. Zadłużenie ok. 10 tys. Ręce mi opadają, bo nie mam pojęcia co zrobić. Założył swoja działalność i ukrywa dochody....
Wycofanie się z umowy przedwstępnej.
Doszło do umowy przedwstępnej notarialnej sprzedaży nieruchomości. Sprzedający - ja (1/2 udziałów w lokalu) oraz druga osoba (partnerka, 1/2 udziałów). Kupujący - 1 osoba. Wpłacony zadatek przez kupującego po 25 tyś dla każdego z nas (na jedno konto). Pouczeni wszyscy o 389, 390, 394 KC w akcie. Z przyczyn niezależnych od nas, musimy wycofać się ze sprzedaży (mieszkanie w którym mieliśmy zamieszkać, niestety nie jest dostępne i nie mamy gdzie pó...

Wyszukiwarka