Alimenty

Proszę powiedzcie jak to ugryźć. Dziewczyna 17 lat zakochała się w 35 letnim mężczyzna jest w niego ślepo wpatrzona i prawdopodobnie omamiona i wyprowadziła się z domu bez zgody matki. Matka nie zgodziła się na ich związek i dlatego małoletnia wyprowadziła się do babci. W czerwcu 2024 kończy 18 lat. Co matka ma w takiej sytuacji zrobić ? Wniosek do sądu ? Córka chce od niej alimentów które dostaje matka i wszystkich pieniędzy które na nią utrzymuje.
anonim cytuj
30-09-2023
Matka ma obowiązek dawania alimentów na życie jeśli dziecko nie mieszka w domu. Dziecko mieszka z babcia to rozumiem za zgodą matki? Co do związku to jest on prawnie legalny I tu nie ma podstaw go zakazać.
Nie za zgodą matki, po prostu młoda się spakowała i wyszła po awanturze jak matka się dowiedziała z jakim facetem się ona spotyka.

anonim cytuj
30-09-2023
A co chce zrobić matka?
Chce to zgłosić do sądu ale zastanawia się czy to ma sens kiedy zaraz córka kończy 18 lat.

Ale co konkretnie matka chce osiągnąć?
Boi się ze jak nie zgłosi to będzie miała problemu jakieś jeśli córka wyprowadziła się z domu. Chce osiągnąć to ze jeśli coś się stanie to nie będzie odpowiadała za to.

Matka chce żeby córka wróciła do domu?
[quote]Córka nie wróci do domu. Matki cel jest taki żeby babcia była jej opiekunem prawnym.[quote]

anonim cytuj
30-09-2023

Sugerowane Tematy

Czy pracodawca może narzucić wykorzystanie urlopu?
Jestem 30 dni na okresie wypowiedzenia czy pracodawca ma prawo kazać mi iść, na 25 dniowy zaległy urlop z zeszłego roku zamiast mi go wypłacać?...
Darowizna działek budowlanych.
Sprawa przedstawia się następująco. Kilka działek budowlanych należących do dwóch sióstr. W celu uniknięcia dodatkowych kosztów notarialnych, a mianowicie jedna z sióstr chce zachować wszystkie działki, pomysł jest taki aby zrzec się sądownie prawa do spadku tych działek (spadek po zmarłych rodzicach bez żadnych obciążeń), a następnie spłacić siostrę w formie darowizny na konto. Pytanie jest takie czy US nie zinterpretuje tego jako chęć uniknięci...
Czy dług uległ przedawnieniu?
W 2017 roku przez internet pożyczyłam od pewnej firmy 300zl. Spłaciłam 50zł. Potem nie pracowałam i tak wyszło, że nie spłaciłam do dziś tego długu. Pisma drogą pocztową od tej firmy nigdy nie dostałam, ale dostałam w ostatnim czasie kilka maili i SMSów, zeby spłacić dług. Do sądu sprawa nie była skierowana. Z tego co się orientuję to dług uległ przedawnieniu. Wiem, że dług jest i długi należy spłacać, ale czy w tej sytuacji mogę napisać do nich ...
Nadpłata czynszu.
Kupione mieszkanie spółdzielcze. Poprzedni właściciel nadpłacił czynsz i domaga się jego zwrotu od nowego właściciela mieszkania. Czy ma takie prawo?...

Wyszukiwarka