Opieka nad dzieckiem.

Witam, czy przysługuje mi 2 dni opieki nad dzieckiem? (Dzieci w wieku 1 i 2 lat). Żona jeszcze nie pracuje - opiekuje się na co dzień dziećmi.
anonim cytuj
09-12-2023
Osoba pracująca na UoP posiadająca dziecko/dzieci może, ale nie musi wykorzystać 2 dni tzw. opieki na dziecko (niezależnie ile tych dzieci jest) w ciągu roku kalendarzowego. Jeśli drugi rodzic również pracuje na UoP to ustalają, kto z opieki skorzysta - czy oboje po jednym dniu czy tylko jedno całą pulę 2 dni. W przypadku gdy małżonka nie pracuje oba dni przypisane są do Pana. Jeśli ich Pan nie wykorzysta w ciągu roku kalendarzowego, to przepadają. W kadrach należy wypełnić odpowiedni wniosek o "opiekę" z zaznaczeniem, że drugi rodzic z prawa do opieki nie korzysta. Mam nadzieję, że jasno wyjaśniłam.

anonim cytuj
09-12-2023
Jeśli małżeństwo to tylko jeden z rodziców.

anonim cytuj
09-12-2023
Tak dokładnie.

anonim cytuj
09-12-2023

Sugerowane Tematy

Córka podczas zabawy w sali zabaw, niefortunnie zjechała ze zjeżdżali, czy mam podstawę aby domagać się odszkodowania od sali zabaw?
Córka podczas zabawy w sali zabaw, niefortunnie zjechała ze zjeżdżali lądujac na proste nogi doznała nadwyrężenia ścięgien w obu nogach. Prześwietlenie, dwie wizyty na Sor tydzień po tygodniu. Obecnie drugi tydzień porusza się tylko o kulach. Nie chodzi do szkoły, na zajęcia dodatkowe itd. Zjeżdżalnia w sali zabaw jest dosyć stroma, może budzić obawy co do bezpieczenstwa - nasze wzbudziła za późno. Moje pytanie: czy mam podstawę aby domagać s...
Dziedziczenie długów.
Piszę w sprawie cioci. Ciocia ma 4 dzieci. Jednemu dziecku wzięła kredyt pod zastaw mieszkania na 25 lat. Syn spłaca kredyt już 10 lat. Ciocia i wujek jeszcze żyją ale są już starszymi ludźmi. Co w takim przypadku jak umrą obydwoje. Syn już powiedział cioci, że nie wie czy będzie spłacał kredyt bo jedynie bank sobie zabierze mieszkanie. Co w takim przypadku z 3 pozostałego rodzeństwa. Czy jakoś ciocia może zabezpieczyć pozostałe dzieci względem ...
Alimenty na byłą małżonkę.
Trzy lata temu doszło do rozwodu po między mną a moją żoną z mojej winy. Sąd wtedy zasądził również na nią alimenty w kwocie 1000zł. Czy teraz według was mogę złożyć wniosek o zniesienie alimentów czy lepiej w tej sytuacji trochę zaczekać np. rok czy dwa ? Moja była żona zarabia około 4tys zł miesięcznie więc oczywiście nie żyje w niedostatku i jak najbardziej może spokojnie przeżyć bez tych alimentów, zwłaszcza że na FB ona sama zamieszcza zdjęc...
Chce kupić jako osoba prywatna samochód od kogoś kto zrobi to na fakturę.
Cześć. Chce kupić jako osoba prywatna samochód od kogoś kto zrobi to na fakturę. Czy w takim wypadku płacę podatek 2%? I drugie pytanie. Czy osoba która mi go sprzedaje może przyjąć więcej gotówki niż 15 000zł? Taki limit jest w rozliczeniu firma firma....

Wyszukiwarka