Opieka nad dzieckiem.

Witam, czy przysługuje mi 2 dni opieki nad dzieckiem? (Dzieci w wieku 1 i 2 lat). Żona jeszcze nie pracuje - opiekuje się na co dzień dziećmi.
anonim cytuj
09-12-2023
Osoba pracująca na UoP posiadająca dziecko/dzieci może, ale nie musi wykorzystać 2 dni tzw. opieki na dziecko (niezależnie ile tych dzieci jest) w ciągu roku kalendarzowego. Jeśli drugi rodzic również pracuje na UoP to ustalają, kto z opieki skorzysta - czy oboje po jednym dniu czy tylko jedno całą pulę 2 dni. W przypadku gdy małżonka nie pracuje oba dni przypisane są do Pana. Jeśli ich Pan nie wykorzysta w ciągu roku kalendarzowego, to przepadają. W kadrach należy wypełnić odpowiedni wniosek o "opiekę" z zaznaczeniem, że drugi rodzic z prawa do opieki nie korzysta. Mam nadzieję, że jasno wyjaśniłam.

anonim cytuj
09-12-2023
Jeśli małżeństwo to tylko jeden z rodziców.

anonim cytuj
09-12-2023
Tak dokładnie.

anonim cytuj
09-12-2023

Sugerowane Tematy

Czy wyjeżdżając na wakacje z dzieckiem muszę podać matce dokładny adres pobytu
Kochani mam pytanie Czy wyjeżdżając na wakacje z dzieckiem muszę podać matce dokładny adres pobytu czy wystarczy nazwa miejscowości lub najbliższej okolicy. Mam pełne prawo Jesteśmy w trakcie rozwodu ok kilku lat Matka lub ktoś na jej zlecenie hakuje mi mail Szpieguje w necie, boję się że będę miał ogon cały czas za sobą, ma mnóstwo kasy i duże możliwości śledzenia mnie a ja chce z dzieckiem pobyć pouczyć się czegoś nowego tzn dziecko nauczy...
Wadliwe postanowienie sądu - spadek testament - brak przyrostu
Dzień dobry, Ponad 2 lata temu odbyła się sprawa spadkowa po jednym z członków rodziny, który zostawił testament. W testamencie wskazał trzech spadkobierców. Jeden z nich nie dożył śmierci spadkodawcy. Zgodnie z przyrostem jego część spadku powinna przejść na dwóch pozostałych spadkobierców testamentowych. Mimo to sąd wydał błędne postanownie wskazując, zgodnie z testamentem, że nie żyjąca już osoba nabywa część spadku. Uczestnicy postępowania ...
Źle naliczone koszty uzyskania przychodów w PIT-11.
Witam, pracowałem na umowę zlecenie przez okres 3 miesięcy. Otrzymałem PIT- dochody znacznie się różnią od rzeczywistych. Wypłata była do ręki. Co teraz zrobić ? Pracodawca twierdzi ze tak ma być....
Czy może grozić mi spłata długów po byłym mężu?
Dobry wieczór Mam pytanie dotyczące długów po byłym mężu. Były mąż nie spłaca tych zobowiązań. Ok 13 lat temu będąc w małżeństwie podpisywałam "coś" podczas zaciągania przez niego kredytu. Nie miałam wówczas dochodu więc była to chyba tylko informacja, o branym przez niego kredycie. Ale nie mam pewności co podpisywałam w banku. Czy jednak mimo to może grozić mi spłata jego zobowiązań z tytułu tego podpisanego kredytu? Lub innych...

Wyszukiwarka