Opieka nad dzieckiem.

Witam, czy przysługuje mi 2 dni opieki nad dzieckiem? (Dzieci w wieku 1 i 2 lat). Żona jeszcze nie pracuje - opiekuje się na co dzień dziećmi.
anonim cytuj
09-12-2023
Osoba pracująca na UoP posiadająca dziecko/dzieci może, ale nie musi wykorzystać 2 dni tzw. opieki na dziecko (niezależnie ile tych dzieci jest) w ciągu roku kalendarzowego. Jeśli drugi rodzic również pracuje na UoP to ustalają, kto z opieki skorzysta - czy oboje po jednym dniu czy tylko jedno całą pulę 2 dni. W przypadku gdy małżonka nie pracuje oba dni przypisane są do Pana. Jeśli ich Pan nie wykorzysta w ciągu roku kalendarzowego, to przepadają. W kadrach należy wypełnić odpowiedni wniosek o "opiekę" z zaznaczeniem, że drugi rodzic z prawa do opieki nie korzysta. Mam nadzieję, że jasno wyjaśniłam.

anonim cytuj
09-12-2023
Jeśli małżeństwo to tylko jeden z rodziców.

anonim cytuj
09-12-2023
Tak dokładnie.

anonim cytuj
09-12-2023

Sugerowane Tematy

Zwolnienie z pracy w trakckie ciąży
Dzień dobry, to mój pierwszy post tutaj bardzo proszę o pomoc i bez hejtu. Jestem zatrudniona już od prawie 3 lat na umowę o pracę. 2 umowy były po roku teraz trzecia na 10 miesięcy. Umowa kończy mi się w sierpniu. Pracodawca stwierdził że mi jej nie przedłuży już i żebym szukała innej pracy. A ja się właśnie dowiedziałam że jestem w ciąży. 6 tydzień. Czy ma prawo mnie zwolnic w tej sytuacji?...
Zasiedzenie nieruchomości.
Witam, może ktoś wie jak wygląda sprawa z zasiedzeniem. Jest nieruchomość, która ma 9 właścicieli (nie ma podziału zrobionego). W budynku mieszka jeden z właścicieli, ale nie zajmuje całego budynku, do niektórych pomieszczeń mają klucze tylko pozostali właściciele (ewentualnie udostępniają klucze osobie, która zamieszkuje, kiedy np. leje się z dachu). Podatek od tej nieruchomości płaci tylko osoba która mieszka, jakiejkolwiek nakłady na tą nieruc...
Umowa B2B - rozwiązanie umowy.
Witam, Byłem zatrudniony na umowie B2B w ramach której świadczyłem usługi doradcze dla innej firmy. Umowa skończyła się z dniem 31.06.2023, jednak po jej trwaniu wspólnie ustaliliśmy że będziemy ją przedłużać (słownie, posiadam screenshot rozmowy na Skype oraz nagrania z kamery samochodowej jak codziennie dojeżdżam do biura) Świadczyłem usługi do 14.07 wtedy też z mojej strony pojawiła się inna opcja zatrudnienia bardziej dochodowego. Wystawi...
Czy administracja ma obowiązek przeprowadzić dezynfekcje?
Witam. Mieszkam w bloku, mieszkanie własnościowe. Jest zarząd wspólnoty. Od miesiąca w mojej klatce, w moim pionie pojawiły się prusaki. Czy administracja ma obowiązek przeprowadzić dezynfekcje czy muszę we własnym zakresie. Oczywiście zarząd każe przeprowadzać samemu. Co o tym mówi prawo. Z góry dziękuję....

Wyszukiwarka