Opieka nad dzieckiem.

Witam, czy przysługuje mi 2 dni opieki nad dzieckiem? (Dzieci w wieku 1 i 2 lat). Żona jeszcze nie pracuje - opiekuje się na co dzień dziećmi.
anonim cytuj
09-12-2023
Osoba pracująca na UoP posiadająca dziecko/dzieci może, ale nie musi wykorzystać 2 dni tzw. opieki na dziecko (niezależnie ile tych dzieci jest) w ciągu roku kalendarzowego. Jeśli drugi rodzic również pracuje na UoP to ustalają, kto z opieki skorzysta - czy oboje po jednym dniu czy tylko jedno całą pulę 2 dni. W przypadku gdy małżonka nie pracuje oba dni przypisane są do Pana. Jeśli ich Pan nie wykorzysta w ciągu roku kalendarzowego, to przepadają. W kadrach należy wypełnić odpowiedni wniosek o "opiekę" z zaznaczeniem, że drugi rodzic z prawa do opieki nie korzysta. Mam nadzieję, że jasno wyjaśniłam.

anonim cytuj
09-12-2023
Jeśli małżeństwo to tylko jeden z rodziców.

anonim cytuj
09-12-2023
Tak dokładnie.

anonim cytuj
09-12-2023

Sugerowane Tematy

Wypowiedzenie umowy najmu z prawem do lokalu zamiennego
Proszę o pomoc. Wypowiedzenie umowy najmu z prawem do lokalu zamiennego (wynajmujący niby chce zamieszkać w wynajmowanym lokalu). Wypowiedzenie z terminem 6 miesięcy, ze skutkiem na dzień 30.09.2021. Wynajmujący do tej daty nie wydał lokalu zamiennego, nawet go nie okazał, a wystąpił do Sądu o eksmisję i zapłatę za bezumowne korzystanie z lokalu. Co robić? Jak się bronić? Lokal zamienny został pierwszy raz okazany 29.01.2022, a więc już dużo po...
Rozliczenie PIT.
Dzień dobry mam bardzo ważne pytanie odnośnie rozliczenia pit na dzieci. Jestem po rozwodzie 2 lata Ale mieszkamy z byłym mężem i dziećmi w jednym mieszkaniu ponieważ ja nie mam gdzie iść on też. Płaci mi na dzieci alimenty w kwiecie 900zl i tylko tyle,ja gotuje osobno on osobno każdy robi sobie zakupy itp Ja robię wszystkie rachunki itp opłaty w szkołach,ubrania on tylko 900zl nic więcej go nie interesuje Ale chodzi mi o to jak będzie z roz...
Gdzie można się dowiedzieć czy dana osoba jest poszukiwana listem gończym?
Dzień dobry. Gdzie można się dowiedzieć czy dana osoba jest poszukiwana listem gończym? Dziękuję...
Alimenty z funduszu alimentacyjnego.
Mam pytanie mianowicie pobieram alimenty z funduszu alimentacyjnego i teraz ojciec dziecka się obudził bo mu się grunt pod nogami pali chce mi zapłacić zaległe alimenty za ten rok ale przecież mi wypłacał fundusz, więc nie wiem co zrobić czy przyjąć te pieniądze czy jak to ugryźć. Ktoś tak miał ?...

Wyszukiwarka