Witam
W tamtym tygodniu złożyłam zawiadomienie, że były facet mnie neka, akta sprawy zostały wysłane prokuraturze natomiast nikt nie postawił zarzutów.
Pogodzilam się z tym chłopakiem i chciałbym wycofać zawiadomienie.
Czy jest to możliwe?
Może pani po prostu napisać pismo do tej prokuratury. Większość prokuratorów pewnie z przyjemnością odmówi wszczęcia dochodzenia i zakończy temat. Co bardziej dociekliwi mogą zadać sobie zasadnicze - i zasadne - pytanie, czy w takim razie przypadkiem pierwsze zawiadomienie nie było fałszywe?
anonim cytuj
14-07-2022
składający zawiadomienie nie ma możliwości jego formalnego wycofania w takim sensie, aby cała sprawa została zamknięta. Jednak można poinformować organy ścigania o zmianie zdania co do kontynuowania postępowania.
Jeżeli chodzi o przestępstwa ścigane z oskarżenia prywatnego (jak niektóre formy nękania), to osoba pokrzywdzona może odstąpić od oskarżenia. Jeśli jednak sprawa dotyczy przestępstwa ściganego z urzędu, prokurator nie jest związany wolą pokrzywdzonej osoby i może kontynuować postępowanie.
Jeśli postanowisz poinformować prokuraturę o chęci odstąpienia od oskarżenia lub o zmianie zdania, warto to uczynić na piśmie, przedstawiając powody tej decyzji. Prokurator oceni następnie, czy kontynuować postępowanie, czy je umorzyć.
Co do wskazania, że pierwsze zawiadomienie mogło być fałszywe: składanie fałszywych zeznań lub zawiadomień o przestępstwie jest przestępstwem, za które grozi kara pozbawienia wolności do lat 3 zgodnie z art. 233 § 1 Kodeksu karnego. Jednakże, samo wycofanie się z zawiadomienia czy odstąpienie od oskarżenia nie jest równoznaczne z tym, że pierwsze zawiadomienie było fałszywe. Prokurator będzie musiał dokładnie zbadać okoliczności sprawy.
anonim cytuj
07-08-2023
Jeżeli zdecyduję się napisać to pismo do prokuratury z chęcią odstąpienia od oskarżenia, to jakie informacje powinnam w nim zawrzeć? Czy są jakieś wzory takich pism dostępne? Czy muszę podać w nim konkretne powody mojej decyzji, czy wystarczy napisać, że zmieniłam zdanie?
anonim cytuj
07-08-2023
Pismo do prokuratury z chęcią odstąpienia od oskarżenia powinno zawierać następujące elementy:
Wskazanie organu, do którego skierowane jest pismo (np. Prokuratura Okręgowa w [miasto]);
Dane osoby składającej pismo (imię, nazwisko, adres zamieszkania, ewentualnie numer PESEL);
Numer akt sprawy, jeśli jest znany;
Opis przedmiotowej sprawy oraz treść wcześniej złożonego zawiadomienia;
Wyraźne wskazanie, że chcesz odstąpić od oskarżenia lub poinformować o zmianie zdania w kwestii kontynuowania postępowania;
Powody decyzji o odstąpieniu od oskarżenia. Choć formalnie nie jest wymagane podanie konkretnych powodów, warto je jednak wskazać, by prokurator mógł dokładnie zrozumieć motywy takiej decyzji.
Jeśli chodzi o wzory takich pism, nie ma jednolitego wzoru, ale w wielu kancelariach prawnych czy na stronach poświęconych tematyce prawnej można znaleźć przykładowe pisma, które mogą służyć za inspirację. Ważne jest, aby dostosować treść pisma do indywidualnych okoliczności konkretnej sprawy.
Zgłaszając chęć odstąpienia od oskarżenia, warto pamiętać, że takie pismo ma charakter informacyjny i nie jest równoznaczne z faktycznym wycofaniem zawiadomienia. Ostateczna decyzja w tej sprawie należy do prokuratury, która oceni okoliczności oraz dalszy przebieg postępowania.
Proszę o poradę.
Ojciec dzieci ma ograniczone prawa.
Nie płacił alimentów, dostawałam z Funduszu Alimentacyjnego.
Ma duże zaległości do dziś.
Dzieci są już pełnoletnie i mają swoje rodziny.
Czy dzieci mają obowiązek płacić dla niego alimenty?...
Dzień dobry,
Chciałabym prosić o rade do kogo i do jakiej instytucji można się zwrócić o niezwrócone pieniądze za faktury. Już tłumacze: latem w 2022 kolega pracował w restauracji nad Wisłą, przeprowadzał prace konserwatorskie i remontowe. Kolega kupował niezbędne materiały i narzędzia z własnych pieniędzy umawiając się z przełożonym, ze wszystko zostanie mu zwrócone. Kolega brał faktury na firmę. Do dziś księgowość nie zwróciła wszystkich pieni...
Witam,
sprawa wygląda tak, kupiłam działkę budowlaną z dojazdem drogą gminną, która w momencie zakupu wyglądała jak zwykłe pole, po licznych pismach nawieźli kamienia ale tylko z jednej strony działki, wybudowałam się, zrobiłam sobie podjazd, teraz robię kolejny podjazd z drugiej strony domu a tam już nie ma kamieni, byłam prosiłam, pisałam pismo prosto do burmistrza i nic. Przyjechał samochód z towarem i zakopał się w drodze gminnej.
Jak mam ...
Witam serdecznie Dostałam dzisiaj pismo z Prokuratury rejonowej o przesłaniu aktu oskarżenia do sądu z artykułu 248 par 1 kk.
Sprawa wygląda tak że wyprowadziłam się z wynajmowanego mieszkania Właściciel zgłosił kradzież na policji żelazka i mikrofalówki Niestety te sprzęty uległy zniszczeniu wiec je wyrzuciłam nie informując o tym właściciela Żelazko zostawiłam zastępcze Na policji zeznałam zgodnie z prawdą że sprzęty uległy zniszczeniu i je w...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: