Cześć,
w czerwcu 2023 kupiłem dom z działka na kredyt hipoteczny. Dom według informacji ustnych od sprzedającego posiada około 160m użytkowych. Mam na to pisemne potwierdzenie ze źródeł:
- świadectwo energetyczne 151 metrów użytkowych
- poprzedni akt notarialny sprzedającego z informacją o około 160 metrach użytkowych
- zapisane strony z ogłoszeniami z treścią o 160 metrach całkowitej
W naszej umowie notarialnej nie ma informacji o metrażu domu, jedynie działki. Jest wspomniane o świadectwie energetycznym.
W umowie notarialnej jest ogólna informacja, że kupujący zapoznał się z faktycznym stanem przedmiotowej nieruchomości, znają jej granice i nie wnoszą żadnych zastrzeżeń.
Miesiąc temu zleciłem wycenę domu rzeczoznawcy w celu refinansowania kredytu i według pomiarów powierzchnia użytkowa domu wynosi 130m metrów.
Zanim pójdę do prawnika chciałbym się dowiedzieć czy jest sens walczyć o zwrot proporcjonalności kosztów zakupu domu do brakującej powierzchni ?
Co jeśli mogliśmy się zapoznać o metrażem domu jedynie ze świadectwa energetycznego ? Fizycznie przecież nie mogliśmy przyjść z miarką i mierzyć także musieliśmy się na czymś oprzeć.
anonim cytuj
14-01-2024
Sugerujesz poświadczenie nieprawdy w akcie notarialnym?
anonim cytuj
14-01-2024
Sprzedający nie poświadczał metrażu domu(najprawdopodobniej nie miał nawet świadomości). Zrobiło to świadectwo energetyczne gdyż jest to jedyny dokument potwierdzający metraż użytkowy domu który się zgadzał z przekazaną informacją ustną od sprzedającego (około 160m) jak i również pośrednika z biura nieruchomości. Informacja o 160m jest również w ogłoszeniach na stronach internetowych (nie usunęli jeszcze).
anonim cytuj
14-01-2024
Innymi słowy podpisałeś coś co nie jest zgodne z prawdą, bo nie zapoznałeś się ze stanem faktycznym, nie znałeś granic itd...
Czytaj ze zrozumieniem. Zapoznałeś się z nieruchomością a nie z informacjami o nieruchomości w ogłoszeniu. Nadto nie miałeś żadnych zastrzeżeń co do ewentualnych rozbieżności co oświadczyłeś w akcie notarialnym i przed notariuszem już po tym zapoznaniu się. Kupowałeś na podstawie stanu faktycznego a nie ogłoszenia. Czyli nie możesz nawet mówić o świadomym wprowadzeniu w błąd czy wadach ukrytych.
Parkowałam pod marketem i kupiłam bilet parkingowy ale nie zauważyłam że zamiast SH wbijam SG. Reszta numeru rejestracyjnego się zgadza. No i oczywiście dostałam MANDAT za brak biletu. Sprawdziłam na stronie UFG samochód o mojej rejestracji ale z literką G zamiast H nie istnieje w rejestrze. Czy Waszym zdaniem mogę się skutecznie odwołać od tego MANDATU....
Zmarła moja mama, która posiadała mieszkanie o wartości 300 tyś. W związku z tym mieszkanie odziedziczył mój tato, mój brat i ja po 1/3. Mój tato ma jednak syna z pierwszego małżeństwa, z którym nigdy nie utrzymywał kontaktów. Syna wydziedziczył u notariusza, przyjmijmy iż skutecznie. Została jednak wnuczka, z którą tato utrzymuje kontakt. Czy po Jego śmierci wnuczka ta dziedziczy Jego część mieszkania? Czy należy Jej się zachowek a jeśli tak to ...
Tato kupił auto od handlarza (który na swoją firmę sprowadza auta z fakturą) okazało się, że auto ma usterkę , cieknący olej z wału korbowego i koszt naprawy to ponad 1000 zł. Sprzedający nas o tym nie poinformował, że jest usterka silnika. Jak to wygląda z punktu prawnego ? Auto aktualnie stoi u mechanika i czekamy na informacje zwrotną od handlarza jaki jest jego kolejny krok.
Z góry dziękuję za odpowiedzi...
Cześć, postanowiłem zasięgnąć porady. Sprawa wygląda tak, że brat bez mojej zgody i wziął na moje dane pożyczkę w Wonga. Pomijając awanturę jaką mu zrobiłem i jego zapewnienia, że będzie spłacał to co mi jeszcze zostało? Czy istnieje możliwość przepisania tej pożyczki na niego? Co zrobić? Mnie nie stać na płacenie rat po 500 złotych, tym bardziej spłaty całej pożyczki. Nie chcę, żeby poszedł siedzieć....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: