Cześć,
w czerwcu 2023 kupiłem dom z działka na kredyt hipoteczny. Dom według informacji ustnych od sprzedającego posiada około 160m użytkowych. Mam na to pisemne potwierdzenie ze źródeł:
- świadectwo energetyczne 151 metrów użytkowych
- poprzedni akt notarialny sprzedającego z informacją o około 160 metrach użytkowych
- zapisane strony z ogłoszeniami z treścią o 160 metrach całkowitej
W naszej umowie notarialnej nie ma informacji o metrażu domu, jedynie działki. Jest wspomniane o świadectwie energetycznym.
W umowie notarialnej jest ogólna informacja, że kupujący zapoznał się z faktycznym stanem przedmiotowej nieruchomości, znają jej granice i nie wnoszą żadnych zastrzeżeń.
Miesiąc temu zleciłem wycenę domu rzeczoznawcy w celu refinansowania kredytu i według pomiarów powierzchnia użytkowa domu wynosi 130m metrów.
Zanim pójdę do prawnika chciałbym się dowiedzieć czy jest sens walczyć o zwrot proporcjonalności kosztów zakupu domu do brakującej powierzchni ?
Co jeśli mogliśmy się zapoznać o metrażem domu jedynie ze świadectwa energetycznego ? Fizycznie przecież nie mogliśmy przyjść z miarką i mierzyć także musieliśmy się na czymś oprzeć.
anonim cytuj
14-01-2024
Sugerujesz poświadczenie nieprawdy w akcie notarialnym?
anonim cytuj
14-01-2024
Sprzedający nie poświadczał metrażu domu(najprawdopodobniej nie miał nawet świadomości). Zrobiło to świadectwo energetyczne gdyż jest to jedyny dokument potwierdzający metraż użytkowy domu który się zgadzał z przekazaną informacją ustną od sprzedającego (około 160m) jak i również pośrednika z biura nieruchomości. Informacja o 160m jest również w ogłoszeniach na stronach internetowych (nie usunęli jeszcze).
anonim cytuj
14-01-2024
Innymi słowy podpisałeś coś co nie jest zgodne z prawdą, bo nie zapoznałeś się ze stanem faktycznym, nie znałeś granic itd...
Czytaj ze zrozumieniem. Zapoznałeś się z nieruchomością a nie z informacjami o nieruchomości w ogłoszeniu. Nadto nie miałeś żadnych zastrzeżeń co do ewentualnych rozbieżności co oświadczyłeś w akcie notarialnym i przed notariuszem już po tym zapoznaniu się. Kupowałeś na podstawie stanu faktycznego a nie ogłoszenia. Czyli nie możesz nawet mówić o świadomym wprowadzeniu w błąd czy wadach ukrytych.
Какая талантливая мысль
Абразивные надежностью, прочностью исходя из областей их [url=https://championsleage.review/wiki/%D0%9A_%D0%A4%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%BE%D0%B2%D1%8B%D0%BC_%D0%A0%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%85%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%BC_%D0%98%D0%B7%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%8F%D0%BC_%D0%9E%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%8F%D1%82%D1%81%D1%8F:_%D0%A1%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B8]https://champi...
Jestem współwłaścicielem auta razem z tatą, tata zmarł w czerwcu. Czy mogę przekazać darowizną swoją część mamie? Tak by za jakiś czas mogła sprzedać auto bez konieczności robienia sprawy spadkowej ?...
Witam
w ubiegłym tygodniu odbyła się rozprawa odnośnie zniesienia obowiązku alimentacyjnego. Sprawę założył ojciec. Alimenty przestał płacić w listopadzie, mimo że byłam uczennicą szkoły policealnej do końca stycznia.
Na rozprawie zaległe alimenty zostały umorzone, obowiązek alimentacyjny zniesiony (tu ok ponieważ na tą chwilę nie uczę się) a dodatkowo zostałam obciążona kosztami sądowymi. Gdzie podkreślam na dzień rozprawy nie miałam jeszcze s...
Zamierzam wcześniej spłacić leasing konsumencki. Przedmiotem leasingu jest samochód. Samochód chcę najlepiej w tym samym miesiącu sprzedać. Oferta zaproponowana przez klienta jest oczywiście niższa niż kwota za którą kupiłem auto z salonu - czyli nic na tym nie zarabiam, a wręcz tracę.
Jestem osobą prywatną i nie prowadzę żadnej działalności, a leasing to leasing konsumencki, a nie zwykły. Czy w takim wypadku muszę płacić jakiś podatek albo zgła...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: