Cześć,
w czerwcu 2023 kupiłem dom z działka na kredyt hipoteczny. Dom według informacji ustnych od sprzedającego posiada około 160m użytkowych. Mam na to pisemne potwierdzenie ze źródeł:
- świadectwo energetyczne 151 metrów użytkowych
- poprzedni akt notarialny sprzedającego z informacją o około 160 metrach użytkowych
- zapisane strony z ogłoszeniami z treścią o 160 metrach całkowitej
W naszej umowie notarialnej nie ma informacji o metrażu domu, jedynie działki. Jest wspomniane o świadectwie energetycznym.
W umowie notarialnej jest ogólna informacja, że kupujący zapoznał się z faktycznym stanem przedmiotowej nieruchomości, znają jej granice i nie wnoszą żadnych zastrzeżeń.
Miesiąc temu zleciłem wycenę domu rzeczoznawcy w celu refinansowania kredytu i według pomiarów powierzchnia użytkowa domu wynosi 130m metrów.
Zanim pójdę do prawnika chciałbym się dowiedzieć czy jest sens walczyć o zwrot proporcjonalności kosztów zakupu domu do brakującej powierzchni ?
Co jeśli mogliśmy się zapoznać o metrażem domu jedynie ze świadectwa energetycznego ? Fizycznie przecież nie mogliśmy przyjść z miarką i mierzyć także musieliśmy się na czymś oprzeć.
anonim cytuj
14-01-2024
Sugerujesz poświadczenie nieprawdy w akcie notarialnym?
anonim cytuj
14-01-2024
Sprzedający nie poświadczał metrażu domu(najprawdopodobniej nie miał nawet świadomości). Zrobiło to świadectwo energetyczne gdyż jest to jedyny dokument potwierdzający metraż użytkowy domu który się zgadzał z przekazaną informacją ustną od sprzedającego (około 160m) jak i również pośrednika z biura nieruchomości. Informacja o 160m jest również w ogłoszeniach na stronach internetowych (nie usunęli jeszcze).
anonim cytuj
14-01-2024
Innymi słowy podpisałeś coś co nie jest zgodne z prawdą, bo nie zapoznałeś się ze stanem faktycznym, nie znałeś granic itd...
Czytaj ze zrozumieniem. Zapoznałeś się z nieruchomością a nie z informacjami o nieruchomości w ogłoszeniu. Nadto nie miałeś żadnych zastrzeżeń co do ewentualnych rozbieżności co oświadczyłeś w akcie notarialnym i przed notariuszem już po tym zapoznaniu się. Kupowałeś na podstawie stanu faktycznego a nie ogłoszenia. Czyli nie możesz nawet mówić o świadomym wprowadzeniu w błąd czy wadach ukrytych.
Witam,
podpisalem umowe na wynajem swoich prywatnych rzeczy firmie. podpisalismy umowę najmu, napisalem ile chce za te rzeczy miesiecznie dostawac pieniedzy, pieniadze dostalem, wszystko jest w porzadku, ale teraz kwestia podatkowa, rozumiem, ze z tego powodu ze zarabiam na podstawie tej umowy to musze sie teraz rozliczyc? tylko teraz moje pytanie jak? co to jest za podatek, jak go obliczyc i jak go oplacic? czy da sie to zrobic przez internet...
Witam, mam problem z byłym pracownikiem. W okresie swojej pracy wykorzystał 5 dni urlopu wypoczynkowego w tym 1 dzień na żądanie. Na świadectwie księgowa wpisała że wykorzystał 20 dni. Został naliczony ekwiwalent za 15 dni nie wykorzystanych. On nie chce przyjąć tego świadectwa i karze je poprawić bo on chce mieć napisane że wykorzystał 5 dni nie 20. Czy ma takie prawo i księgowa musi to poprawić ?...
Cześć,
miałem dwie sprawy egzekucyjne, które zostały w całości spłacone i zamknięte. Głównie przez zajęcie wynagrodzenia - 50%.
Ostatnia sprawa została oficjalnie zamknięta - dostałem pismo od komornika, które odebrałem w dniu 01.08.2023r. Mimo to w dniu 09.08 pracodawca dokonał przelewu pomniejszony o 50%. Co w takim wypadku? Skarga na komornika? Nie powinien tego faktu też zgłosić do pracodawcy?
Nie dostałem też innej korespondencji mówiącej...
Dowiedziałam się że jestem w ciąży a pracuje na umowę na okres próbny (zostałam zatrudniona na 2 miesiące) umowę mam do końca tego miesiąca. Co teraz? Zostaję na lodzie czy pracodawca musi przedłużyć?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: