Cześć,
w czerwcu 2023 kupiłem dom z działka na kredyt hipoteczny. Dom według informacji ustnych od sprzedającego posiada około 160m użytkowych. Mam na to pisemne potwierdzenie ze źródeł:
- świadectwo energetyczne 151 metrów użytkowych
- poprzedni akt notarialny sprzedającego z informacją o około 160 metrach użytkowych
- zapisane strony z ogłoszeniami z treścią o 160 metrach całkowitej
W naszej umowie notarialnej nie ma informacji o metrażu domu, jedynie działki. Jest wspomniane o świadectwie energetycznym.
W umowie notarialnej jest ogólna informacja, że kupujący zapoznał się z faktycznym stanem przedmiotowej nieruchomości, znają jej granice i nie wnoszą żadnych zastrzeżeń.
Miesiąc temu zleciłem wycenę domu rzeczoznawcy w celu refinansowania kredytu i według pomiarów powierzchnia użytkowa domu wynosi 130m metrów.
Zanim pójdę do prawnika chciałbym się dowiedzieć czy jest sens walczyć o zwrot proporcjonalności kosztów zakupu domu do brakującej powierzchni ?
Co jeśli mogliśmy się zapoznać o metrażem domu jedynie ze świadectwa energetycznego ? Fizycznie przecież nie mogliśmy przyjść z miarką i mierzyć także musieliśmy się na czymś oprzeć.
anonim cytuj
14-01-2024
Sugerujesz poświadczenie nieprawdy w akcie notarialnym?
anonim cytuj
14-01-2024
Sprzedający nie poświadczał metrażu domu(najprawdopodobniej nie miał nawet świadomości). Zrobiło to świadectwo energetyczne gdyż jest to jedyny dokument potwierdzający metraż użytkowy domu który się zgadzał z przekazaną informacją ustną od sprzedającego (około 160m) jak i również pośrednika z biura nieruchomości. Informacja o 160m jest również w ogłoszeniach na stronach internetowych (nie usunęli jeszcze).
anonim cytuj
14-01-2024
Innymi słowy podpisałeś coś co nie jest zgodne z prawdą, bo nie zapoznałeś się ze stanem faktycznym, nie znałeś granic itd...
Czytaj ze zrozumieniem. Zapoznałeś się z nieruchomością a nie z informacjami o nieruchomości w ogłoszeniu. Nadto nie miałeś żadnych zastrzeżeń co do ewentualnych rozbieżności co oświadczyłeś w akcie notarialnym i przed notariuszem już po tym zapoznaniu się. Kupowałeś na podstawie stanu faktycznego a nie ogłoszenia. Czyli nie możesz nawet mówić o świadomym wprowadzeniu w błąd czy wadach ukrytych.
Witam. 1 września 2021 roku uprawomocniło się postanowienie sądu o nabyciu spadku (testament notarialny). Rodzina próbuję podważyć testament. Ile ma na to czasu?...
Witam, budujemy wraz z narzeczoną dom na jej działce. Działkę kupiła ona, ale do budowy domu również się dokładam. Co w razie jej śmierci, jeśli nie mamy sformalizowanego związku i żadnego testamentu? Czy wszystko przechodzi na jej rodziców/brata? Ja w tym wypadku nie mam żadnych praw?...
Witam serdecznie. Nieprawomocnym wyrokiem sądu ojciec dzieci może je zabierać w 2 i 4 sobotę miesiąca na 4 godziny. Pisałam wniosek o uzasadnienie, chcę apelować. Czy że względu na to, że boję się o ich zdrowie, życie i to, że ojciec może je wywieźć, dopóki wyrok nie jest prawomocny mogę mu dzieci nie wydawać? Sprawa pilna, strasznie się tego boję....
Mój ojciec ma bardzo dużo kredytów, które płaci regularnie.
Jego obecny stan zdrowa się pogarsza.
Kontakt z ojcem mam, poprawny ( gdy on tego chce).
Słyszałam o możliwości zrobienia " czegoś" że za życia ojca ja nie będę odpowiadała za jego długi gdyby on nie był w stanie już ich spłacać.
Nasza sytuacja prawna wygląda następująco:
Dostałam w darowiźnie od ojca mieszkanie, jest to mieszkanie kupione od miasta z kredytem.
Kredyt na ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: