Sprzedaż wspólnej działki w trakcie rozwodu.

Witam, jesteśmy przed rozwodem i posiadamy działkę na sprzedaż. Działka kupiona czerwiec 2019 roku. Czy jeśli teraz byśmy chcieli ją sprzedać, zapłacimy podatek? Ile procent? Bo jeśli sprzedalibyśmy ją za rok to podatek byłby zniesiony tak?
anonim cytuj
08-01-2024
Musielibyście przeznaczyć te środki na cele mieszkaniowe żeby być zwolnionym od podatku.

anonim cytuj
08-01-2024
A jeśli nie to 19%?

anonim cytuj
08-01-2024
Tak, ale liczy się od różnicy. Jeśli sprzedacie za tę samą cenę, to nie ma od czego płacić podatku.

anonim cytuj
08-01-2024
Czyli jeśli działka była kupiona za 31 a chcemy 77 to od różnicy ?

anonim cytuj
08-01-2024
Tak, czyli od tych 46tyś płacisz podatek.

anonim cytuj
08-01-2024

Sugerowane Tematy

Zwolnienie z pracy w trakckie ciąży
Dzień dobry, to mój pierwszy post tutaj bardzo proszę o pomoc i bez hejtu. Jestem zatrudniona już od prawie 3 lat na umowę o pracę. 2 umowy były po roku teraz trzecia na 10 miesięcy. Umowa kończy mi się w sierpniu. Pracodawca stwierdził że mi jej nie przedłuży już i żebym szukała innej pracy. A ja się właśnie dowiedziałam że jestem w ciąży. 6 tydzień. Czy ma prawo mnie zwolnic w tej sytuacji?...
Sąsiedzi z piętra nade mną zakłócają wypoczynek dzienny
Proszę o pomoc.... jestem właścicielem mieszkania z lat 50-tych. Mieszkanie nade mną jest non stop wynajmowane. Problemem są cienkie stropy, w tym trzeszcząca podłoga. Od momentu zakupu mieszkania czuję się jak "więzień" we własnym lokum. Sąsiedzi z piętra nade mną zakłócają mi wypoczynek dzienny (bieganie non-stop, głośne stukanie/ walenie/ rzucanie o podłogę różnych przedmiotów) i nocny (sąsiad chodzi po trzeszczącej podłodze/ tup...
Czy jestem odpowiedzialny za szkodę wyrządzoną przez mojego dziecka?
Witam, Mam pewien problem prawny i nie jestem pewien, jak powinienem się zachować w tej sytuacji. Kilka dni temu moje dziecko, które ma 8 lat, bawiło się w naszym ogrodzie z kolegami. Podczas zabawy ich piłka wystrzeliła i uderzyła w sąsiadujące ogrodzenie sąsiada, powodując uszkodzenia. Sąsiad poinformował mnie o tym zajściu i zażądał, żebym naprawił zniszczone ogrodzenie, a także zapłacił za koszty naprawy. Niestety, nie mam ubezpieczenia...
Podział spadku.
Sąd wydał postanowienie i spadek po zmarłym podzielił następująco: 1/2 majątku należy się córce 1/4 należy się wnukowi A 1/4 należy się wnukowi B Nie chce za bardzo komplikować postu pisząc o faktycznych składnikach i wartościach majątku, kwotach darowizn itd, więc zadam pytanie dość ogólnikowo. Uznajmy, że majątek osoby zmarłej wynosił 100 000 zł czyli 50 000 zł ma otrzymać córka, a po 25 000 złotych wnuk A i wnuk B. Wnuk A dostał za...

Wyszukiwarka