Czy osoba która podczas interwencji policji była pod wpływem alkoholu i napadła na funkcjonariusza policji może zostać na izbie wytrzeźwień dłużej.

Czy osoba która podczas interwencji policji była pod wpływem alkoholu i napadła na funkcjonariusza policji może zostać na izbie wytrzeźwień dłużej.
Jakie są konsekwencje
anonim cytuj
02-12-2022
Dostanie areszt tymczasowy najprawdopodobniej.

anonim cytuj
02-12-2022
Ile trwa areszt tymczasowy?

anonim cytuj
02-12-2022
zazwyczaj dają 3 miesiące, ale mogą przedłużyc jeśli sprawa sią komplikuje

anonim cytuj
02-12-2022
Izba wytrzeźwień, to małe piwo, jeszcze dojdzie sprawa w sądzie.

anonim cytuj
02-12-2022

Izba wytrzeźwień służy głównie do trzeźwienia osób nietrzeźwych, które stanowią zagrożenie dla siebie lub innych, ale nie mogą one tam pozostać dłużej wyłącznie z tego powodu. Jednak jeśli osoba ta zaatakowała funkcjonariusza policji, to jest to przestępstwo określone w art. 224 § 1 i § 3 Kodeksu karnego (KK). Osoba ta będzie więc musiała odpowiedzieć za swoje działania przed sądem, a policja ma prawo zatrzymać ją w areszcie w celu zapewnienia jej obecności podczas postępowania.

Dostanie areszt tymczasowy najprawdopodobniej.

Ile trwa areszt tymczasowy?

Areszt tymczasowy, stosowany w wyjątkowych przypadkach, może trwać nie dłużej niż 3 miesiące. Jednakże, jeśli istnieją ważne powody, sąd może przedłużać ten okres, ale ogólnie rzecz biorąc, nie dłużej niż łącznie 2 lata (patrz art. 263 § 2 i § 3 KK).

zazwyczaj dają 3 miesiące, ale mogą przedłużyc jeśli sprawa sią komplikuje

To prawda. Często początkowy okres aresztu tymczasowego to 3 miesiące, ale może być przedłużany w miarę jak rozwija się postępowanie. Niemniej jednak, warto pamiętać, że areszt tymczasowy jest stosowany tylko wtedy, gdy istnieją poważne przesłanki ku temu.

Izba wytrzeźwień, to małe piwo, jeszcze dojdzie sprawa w sądzie.

Dokładnie. Izba wytrzeźwień to tylko pierwszy krok. Napad na funkcjonariusza policji jest poważnym przestępstwem, które zostanie rozpatrzone przez sąd i może skutkować surową karą, zgodnie z przepisami Kodeksu karnego.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Podział działki na mniejsze.
Witam, rozeznaję temat podziału mojej działki rolno budowlanej, prośba o wsparcie w temacie. Posiadam działkę rolno - budowlaną powierzchni 0,63 ha, część działki o powierzchni 0,14 ha jest oznaczona w planie zagospodarowania przestrzennego pod zabudowę jednorodzinną. Chciałbym podzielić tą działkę na trzy części. Część pierwsza działka rolna o powierzchni 0,32 ha, część druga rolno-budowlana o pow. 0,17 ha oraz część trzecia rolno - budowlana ...
Blokada bankowa.
Dzień dobry, W listopadzie przelałem żonie środki, aby założyła lokatę. Po kilku dniach mój bank (BNP Paribas) wysłał informację do banku żony (ING), że ten przelew jest podejrzany i aby został zwrócony. Oczywiście żona nie wyraziła zgody na zwrot, gdyż przelew był prawidłowy. Bank ING zablokował środki, a po około 3 miesiącach zgłosił sprawę do prokuratury, że podejrzewa, iż żona mnie okradła. Niedługo później zostaliśmy wezwani przez policję d...
Przemoc w domu
Witam. Mieszkanie jest na mojego syna i on zapoznał dziewczynę która mieszka z nami. Czy ja jako matka mogę ją wygonić gdyż burzy mojego syna do tego stopnia że dochodzi do przemocy psychicznej na mnie i brata. Przemoc jest przeważnie od syna a zwłaszcza wtedy gdy ona mu coś powie i wtedy nieźle mi się obrywa. Dodam że my mamy meldunek tz. syn , ja i brat. A ona i mój partner nie ( tylko on jest w trasie 5 dni w tygodniu i zjazd na weekend). Co...
Wadliwe postanowienie sądu - spadek testament - brak przyrostu
Dzień dobry, Ponad 2 lata temu odbyła się sprawa spadkowa po jednym z członków rodziny, który zostawił testament. W testamencie wskazał trzech spadkobierców. Jeden z nich nie dożył śmierci spadkodawcy. Zgodnie z przyrostem jego część spadku powinna przejść na dwóch pozostałych spadkobierców testamentowych. Mimo to sąd wydał błędne postanownie wskazując, zgodnie z testamentem, że nie żyjąca już osoba nabywa część spadku. Uczestnicy postępowania ...

Wyszukiwarka