Czy osoba która podczas interwencji policji była pod wpływem alkoholu i napadła na funkcjonariusza policji może zostać na izbie wytrzeźwień dłużej.

Czy osoba która podczas interwencji policji była pod wpływem alkoholu i napadła na funkcjonariusza policji może zostać na izbie wytrzeźwień dłużej.
Jakie są konsekwencje
anonim cytuj
02-12-2022
Dostanie areszt tymczasowy najprawdopodobniej.

anonim cytuj
02-12-2022
Ile trwa areszt tymczasowy?

anonim cytuj
02-12-2022
zazwyczaj dają 3 miesiące, ale mogą przedłużyc jeśli sprawa sią komplikuje

anonim cytuj
02-12-2022
Izba wytrzeźwień, to małe piwo, jeszcze dojdzie sprawa w sądzie.

anonim cytuj
02-12-2022

Izba wytrzeźwień służy głównie do trzeźwienia osób nietrzeźwych, które stanowią zagrożenie dla siebie lub innych, ale nie mogą one tam pozostać dłużej wyłącznie z tego powodu. Jednak jeśli osoba ta zaatakowała funkcjonariusza policji, to jest to przestępstwo określone w art. 224 § 1 i § 3 Kodeksu karnego (KK). Osoba ta będzie więc musiała odpowiedzieć za swoje działania przed sądem, a policja ma prawo zatrzymać ją w areszcie w celu zapewnienia jej obecności podczas postępowania.

Dostanie areszt tymczasowy najprawdopodobniej.

Ile trwa areszt tymczasowy?

Areszt tymczasowy, stosowany w wyjątkowych przypadkach, może trwać nie dłużej niż 3 miesiące. Jednakże, jeśli istnieją ważne powody, sąd może przedłużać ten okres, ale ogólnie rzecz biorąc, nie dłużej niż łącznie 2 lata (patrz art. 263 § 2 i § 3 KK).

zazwyczaj dają 3 miesiące, ale mogą przedłużyc jeśli sprawa sią komplikuje

To prawda. Często początkowy okres aresztu tymczasowego to 3 miesiące, ale może być przedłużany w miarę jak rozwija się postępowanie. Niemniej jednak, warto pamiętać, że areszt tymczasowy jest stosowany tylko wtedy, gdy istnieją poważne przesłanki ku temu.

Izba wytrzeźwień, to małe piwo, jeszcze dojdzie sprawa w sądzie.

Dokładnie. Izba wytrzeźwień to tylko pierwszy krok. Napad na funkcjonariusza policji jest poważnym przestępstwem, które zostanie rozpatrzone przez sąd i może skutkować surową karą, zgodnie z przepisami Kodeksu karnego.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Eksmisja z mieszkania socjalnego ?
Dzień dobry, znajoma straciła mieszkanie socjalne w którym mieszkała koło 24 lat. Zadłużenie jest około 20 tys złotych. Wczoraj została wykonana eksmisja ona była w pracy i jak przyszła mieszkanie puste i wymienione zamki. Ona nie wiedziała że jest taka sytuacja komornik nie poinformował nie dostała żaden list od komornika że w takim dniu zostanie eksmisja, to jest jej jedyne mieszkanie i nie ma żadnego innego mieszkania mieszka tam na co dzień...
Podział majątku bez ślubu.
Mam następujący problem. Kupiłem z partnerką mieszkanie na wspólny kredyt. Wyremontowałem to mieszkanie ze swoich oszczędności i po 2 latach się rozstaliśmy. Oboje jesteśmy zgodni że mieszkanie chcemy przepisać na nią, a ona zwróci mi pieniądze które włożyłem w to mieszkanie. Z przepisaniem mieszkania na nią raczej nie będzie problemu. W jaki jednak sposób mogę uzyskać od niej na papierze potwierdzenie że jest mi winna pieniądze? Chciałbym aby m...
Użytkowanie auta po rozwodzie.
Witam, mój były mąż domaga się abym umożliwiła mu korzystanie z auta które zakupiłam w trakcie trwania małżeństwa. Pierwsza sprawa o podział majątku miała miejsce w lutym tego roku i we wniosku zostało wskazane ze auto zostaje u mnie zwłaszcza że ja za nie zapłaciłam i od samego początku sama ponosiłam wszelkie koszty utrzymania tego auta. Były na naszej wspólnej działce budowlanej chce zrobić przyłącze kanalizacyjne i ja miałam mu napisać oświad...
Poręczenie pożyczki koleżance z pracy.
Była koleżanka, z którą pracowałam zaciągnęła pożyczkę u nas w firmie (jestem 1 z 2 żyrantów) odeszła na emeryturę i drugi miesiąc nie spłaca pożyczki, dostałam dzisiaj informacje, że pieniążki będą odciągane z mojej wypłaty. Proszę, powiedzcie co mogę zrobić w tej sytuacji ?...

Wyszukiwarka