Czy osoba która podczas interwencji policji była pod wpływem alkoholu i napadła na funkcjonariusza policji może zostać na izbie wytrzeźwień dłużej.

Czy osoba która podczas interwencji policji była pod wpływem alkoholu i napadła na funkcjonariusza policji może zostać na izbie wytrzeźwień dłużej.
Jakie są konsekwencje
anonim cytuj
02-12-2022
Dostanie areszt tymczasowy najprawdopodobniej.

anonim cytuj
02-12-2022
Ile trwa areszt tymczasowy?

anonim cytuj
02-12-2022
zazwyczaj dają 3 miesiące, ale mogą przedłużyc jeśli sprawa sią komplikuje

anonim cytuj
02-12-2022
Izba wytrzeźwień, to małe piwo, jeszcze dojdzie sprawa w sądzie.

anonim cytuj
02-12-2022

Izba wytrzeźwień służy głównie do trzeźwienia osób nietrzeźwych, które stanowią zagrożenie dla siebie lub innych, ale nie mogą one tam pozostać dłużej wyłącznie z tego powodu. Jednak jeśli osoba ta zaatakowała funkcjonariusza policji, to jest to przestępstwo określone w art. 224 § 1 i § 3 Kodeksu karnego (KK). Osoba ta będzie więc musiała odpowiedzieć za swoje działania przed sądem, a policja ma prawo zatrzymać ją w areszcie w celu zapewnienia jej obecności podczas postępowania.

Dostanie areszt tymczasowy najprawdopodobniej.

Ile trwa areszt tymczasowy?

Areszt tymczasowy, stosowany w wyjątkowych przypadkach, może trwać nie dłużej niż 3 miesiące. Jednakże, jeśli istnieją ważne powody, sąd może przedłużać ten okres, ale ogólnie rzecz biorąc, nie dłużej niż łącznie 2 lata (patrz art. 263 § 2 i § 3 KK).

zazwyczaj dają 3 miesiące, ale mogą przedłużyc jeśli sprawa sią komplikuje

To prawda. Często początkowy okres aresztu tymczasowego to 3 miesiące, ale może być przedłużany w miarę jak rozwija się postępowanie. Niemniej jednak, warto pamiętać, że areszt tymczasowy jest stosowany tylko wtedy, gdy istnieją poważne przesłanki ku temu.

Izba wytrzeźwień, to małe piwo, jeszcze dojdzie sprawa w sądzie.

Dokładnie. Izba wytrzeźwień to tylko pierwszy krok. Napad na funkcjonariusza policji jest poważnym przestępstwem, które zostanie rozpatrzone przez sąd i może skutkować surową karą, zgodnie z przepisami Kodeksu karnego.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Pracuje w Zakładzie Pielęgnacyjnym i zaraziłam się, czy leki powinnam zakupić za swoje pieniądze??
Witam. Sprawa wygląda następująco: Jeśli pracuje w Zakładzie Pielęgnacyjnym i zaraziłem się świerzbem, ale nie tylko i ja bo i reszta kadry też to czy leki powinnam zakupić za swoje pieniądze?? Pytam ponieważ wszystkich jednocześnie pracowników proszono o zakup lekòw związanych z tą chorobą o kupno na swój koszt. Dziękuje za wszelkie odpowiedzi ...
Jak uzyskać zwrot kosztów za szkodę w moim mieszkaniu, jeśli nie mam ubezpieczenia?
Mam pewien problem związany z uszkodzeniem mojego mieszkania, a nie mam pewności, jak sobie z tym poradzić. Otóż, jakiś czas temu miałam awarię wodociągową w łazience, która spowodowała poważne zniszczenia w moim mieszkaniu. Podłoga, ściany i niektóre meble zostały zalane wodą, a teraz muszę je naprawić, co wiąże się z kosztami, których nie jestem w stanie pokryć w tej chwili. Niestety, nie mam ubezpieczenia mieszkania, co jest teraz dla mnie ...
Mieszkanie od teściów za dożywocie. Teść żyje, czy możemy to mieszkanie przepisać?
W 2014 roku razem z mężem dostaliśmy mieszkanie od teściów za dożywocie. Czy jeśli jeszcze teść żyje, to my możemy to mieszkanie przepisać w darowiźnie na naszą trójkę dzieci, aby to one były właścicielami mieszkania a nie my, czy dopiero po śmierci teścia?...
Odszkodowanie z polisy OC.
Witam, mój tata miał wypadek na rowerze. Został potrącony przez samochód (kobieta najechała na niego od tyłu), został zabrany do szpitala, na miejscu była również policja. Proszę o poradę w jaki sposób przygotować pismo do ubezpieczyciela osoby która spowodowała wypadek, jakie informacje należy w nim zawrzeć aby skutecznie wywalczyć sprawiedliwe odszkodowanie z polisy OC. Jakie załączniki dołączyć do pisma?...

Wyszukiwarka