Czy osoba która podczas interwencji policji była pod wpływem alkoholu i napadła na funkcjonariusza policji może zostać na izbie wytrzeźwień dłużej.

Czy osoba która podczas interwencji policji była pod wpływem alkoholu i napadła na funkcjonariusza policji może zostać na izbie wytrzeźwień dłużej.
Jakie są konsekwencje
anonim cytuj
02-12-2022
Dostanie areszt tymczasowy najprawdopodobniej.

anonim cytuj
02-12-2022
Ile trwa areszt tymczasowy?

anonim cytuj
02-12-2022
zazwyczaj dają 3 miesiące, ale mogą przedłużyc jeśli sprawa sią komplikuje

anonim cytuj
02-12-2022
Izba wytrzeźwień, to małe piwo, jeszcze dojdzie sprawa w sądzie.

anonim cytuj
02-12-2022

Izba wytrzeźwień służy głównie do trzeźwienia osób nietrzeźwych, które stanowią zagrożenie dla siebie lub innych, ale nie mogą one tam pozostać dłużej wyłącznie z tego powodu. Jednak jeśli osoba ta zaatakowała funkcjonariusza policji, to jest to przestępstwo określone w art. 224 § 1 i § 3 Kodeksu karnego (KK). Osoba ta będzie więc musiała odpowiedzieć za swoje działania przed sądem, a policja ma prawo zatrzymać ją w areszcie w celu zapewnienia jej obecności podczas postępowania.

Dostanie areszt tymczasowy najprawdopodobniej.

Ile trwa areszt tymczasowy?

Areszt tymczasowy, stosowany w wyjątkowych przypadkach, może trwać nie dłużej niż 3 miesiące. Jednakże, jeśli istnieją ważne powody, sąd może przedłużać ten okres, ale ogólnie rzecz biorąc, nie dłużej niż łącznie 2 lata (patrz art. 263 § 2 i § 3 KK).

zazwyczaj dają 3 miesiące, ale mogą przedłużyc jeśli sprawa sią komplikuje

To prawda. Często początkowy okres aresztu tymczasowego to 3 miesiące, ale może być przedłużany w miarę jak rozwija się postępowanie. Niemniej jednak, warto pamiętać, że areszt tymczasowy jest stosowany tylko wtedy, gdy istnieją poważne przesłanki ku temu.

Izba wytrzeźwień, to małe piwo, jeszcze dojdzie sprawa w sądzie.

Dokładnie. Izba wytrzeźwień to tylko pierwszy krok. Napad na funkcjonariusza policji jest poważnym przestępstwem, które zostanie rozpatrzone przez sąd i może skutkować surową karą, zgodnie z przepisami Kodeksu karnego.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Podwyższenie alimentów.
Potrzebuje porady, otóż miałam sprawę w sądzie, w 2019 córka wtedy nie miała roku. Teraz ma w tym roku 5 lat czy mogę iść po podwyżkę. Mam zasadzone alimenty w wysokości 450 zł. Córka jeszcze w tym roku idzie do przedszkola. Kolejna sprawa mój były nie płaci na córkę od roku alimentów. Czy w ogóle jest sens iść do sądu jeśli nie płaci teraz alimentów?...
Pozew o alimenty
Witam. Nigdy nie wniosłam do sądu o alimenty dla syna. Ojciec dziecka 2x zapłacił synowi pieniążki przekazem pocztowym o tytule: ALIMENTY ZA MIESIĄC 09, 10,11 na syna..... Teraz pisze Pozew o Alimenty dla mojego syna. Czy sąd może uwzględnić te 2 przekazy jako alimenty mimo że nigdy nic nie było sadownie ustalone?...
Czy na czas remontu i prac ekipy remontowej można zainstalować w mieszkaniu monitoring?
Czy na czas remontu i prac ekipy remontowej można zainstalować w mieszkaniu monitoring? Jak to wygląda jeśli chodzi o RODO, czy ekipa musi coś podpisywać, lub być o czymś poinformowana? Czy ekipa może odmówić pracy jeśli jest monitoring mieszkania? ...
Przepisanie prawa do własności na jedno z dzieci.
Witam ,mam dwóch synów i córkę , chce odpisać na jednego syna dom z budynkami ale pola Nie mogę bo brakuje mi parę lat do emerytury rolniczej , chciał bym to załatwić za życia ,i przepisać wszystko na jednego syna- nie będę tłumaczył czemu tylko na niego bo to nie ważne, jak to zrobić żeby jeden syn i córka nie miała to tego prawa?...

Wyszukiwarka