Czy osoba która podczas interwencji policji była pod wpływem alkoholu i napadła na funkcjonariusza policji może zostać na izbie wytrzeźwień dłużej.

Czy osoba która podczas interwencji policji była pod wpływem alkoholu i napadła na funkcjonariusza policji może zostać na izbie wytrzeźwień dłużej.
Jakie są konsekwencje
anonim cytuj
02-12-2022
Dostanie areszt tymczasowy najprawdopodobniej.

anonim cytuj
02-12-2022
Ile trwa areszt tymczasowy?

anonim cytuj
02-12-2022
zazwyczaj dają 3 miesiące, ale mogą przedłużyc jeśli sprawa sią komplikuje

anonim cytuj
02-12-2022
Izba wytrzeźwień, to małe piwo, jeszcze dojdzie sprawa w sądzie.

anonim cytuj
02-12-2022

Izba wytrzeźwień służy głównie do trzeźwienia osób nietrzeźwych, które stanowią zagrożenie dla siebie lub innych, ale nie mogą one tam pozostać dłużej wyłącznie z tego powodu. Jednak jeśli osoba ta zaatakowała funkcjonariusza policji, to jest to przestępstwo określone w art. 224 § 1 i § 3 Kodeksu karnego (KK). Osoba ta będzie więc musiała odpowiedzieć za swoje działania przed sądem, a policja ma prawo zatrzymać ją w areszcie w celu zapewnienia jej obecności podczas postępowania.

Dostanie areszt tymczasowy najprawdopodobniej.

Ile trwa areszt tymczasowy?

Areszt tymczasowy, stosowany w wyjątkowych przypadkach, może trwać nie dłużej niż 3 miesiące. Jednakże, jeśli istnieją ważne powody, sąd może przedłużać ten okres, ale ogólnie rzecz biorąc, nie dłużej niż łącznie 2 lata (patrz art. 263 § 2 i § 3 KK).

zazwyczaj dają 3 miesiące, ale mogą przedłużyc jeśli sprawa sią komplikuje

To prawda. Często początkowy okres aresztu tymczasowego to 3 miesiące, ale może być przedłużany w miarę jak rozwija się postępowanie. Niemniej jednak, warto pamiętać, że areszt tymczasowy jest stosowany tylko wtedy, gdy istnieją poważne przesłanki ku temu.

Izba wytrzeźwień, to małe piwo, jeszcze dojdzie sprawa w sądzie.

Dokładnie. Izba wytrzeźwień to tylko pierwszy krok. Napad na funkcjonariusza policji jest poważnym przestępstwem, które zostanie rozpatrzone przez sąd i może skutkować surową karą, zgodnie z przepisami Kodeksu karnego.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Badanie alkomatem
Kiedy wolno przeprowadzić badanie alkomatem na pracowniku?...
Brak księgi przychodów.
W ubiegłym roku prowadziłem niezarejestrowaną działalność gospodarczą. Nie zapisałem dokładnie wszystkich płatności. Teraz muszę odprowadzić podatek i chciałem zapytać, czy brak księgi przychodów jest jakoś karany? I czy jeśli złożona przeze mnie kwota podatku nie będzie dokładna mogę być za to ukarany przy działalności o tak małym zakresie? A jeśli, to jakie jest tego prawdopodobieństwo? Mogę zliczyć wszystkie transakcje, ale było ich bardzo duż...
Ulga rehabilitacyjna.
Jestem osobą niepełnosprawną w stopniu znacznym. Razem z synem jestem współwłaścicielem samochodu. Czy w związku z tym syn może odliczyć ulgę rehabilitacyjną od podatku?...
Certyfikat covidowy
Dzień dobry mam pytanie ostatnio zaszczepiłem się posiadam ten certyfikat itd. Wczoraj poszedłem na basen Pani poprosiła mnie o ten certyfikat pokazałem a ona zeskanowała kod nie mówiąc mi w jakim celu to robi czy miała do tego prawo? Koniec końców w tym są zawarte przecież moje dane osobowe. Dlatego zastanawiam się czy mam obowiązek pokazywania tego dokumentu oraz czy maja prawo do skanowania go nie informując mnie w jakim celu to robią? (Pani p...

Wyszukiwarka