Wykorzystanie zdjęcia bez zgody autora.

Witajcie,
proszę o poradę w sprawie wykorzystania mojego zdjęcia, bez mojej zgody przez firmę w celach reklamowych. Jakie podjąć kroki ?
anonim cytuj
11-08-2023
"Pani zdjęcia" - tzn. przez Panią wykonanego, czy zdjęcia z Pani wizerunkiem?

anonim cytuj
11-08-2023

Zdjęcia wykonanego przeze mnie.

anonim cytuj
11-08-2023

Zdjęcia wykonanego przeze mnie.

Przysługują roszczenia wskazane w art. 79 prawa autorskiego, ew. też w art. 78 jeśli doszło do naruszenia autorskich praw osobistych. W skrócie: należy wysłać wezwanie do usunięcia zdjęcia i do naprawienia szkody - w uproszczonej formie poprzez zapłatę sumy pieniężnej w wysokości odpowiadającej dwukrotności stosownego wynagrodzenia, jakie normalnie otrzymałaby Pani za zdjęcie. Jeśli doszło do naruszenia aut. praw osobistych można również żądać zadośćuczynienia (jeśli naruszenie było zawinione). Jeśli wezwanie pozostanie bezskuteczne, należy skierować pozew do sądu.

anonim cytuj
11-08-2023
proszę o poradę w sprawie wykorzystania mojego zdjęcia, bez mojej zgody przez firmę w celach reklamowych. Jakie podjąć kroki ?

Jeśli zdjęcie, które zostało przez Panią wykonane, zostało wykorzystane przez firmę bez Pani zgody, stanowi to naruszenie Pani praw autorskich.

Po pierwsze, zgodnie z art. 43 ust. 1 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, autor ma wyłączne prawo do korzystania z całości i fragmentów swojego dzieła i do rozporządzania nimi na wszystkich polach eksploatacji, w tym do udostępniania dzieła w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym.

Po drugie, na podstawie art. 79 tej ustawy, jeżeli dzieło zostało wykorzystane bez wymaganego zezwolenia autora, autor może żądać od osoby, która naruszyła jego prawo, naprawienia wyrządzonej szkody. Szczególnie może żądać od tej osoby, by przekazała mu korzyści uzyskane w wyniku naruszenia, albo by zapłaciła sumę pieniężną w wysokości odpowiadającej dwukrotności stosownego wynagrodzenia, które by mu się normalnie należało za wyrażenie zgody na wykorzystanie dzieła.

Jeśli zaś chodzi o ewentualne naruszenie autorskich praw osobistych, zgodnie z art. 78 tej samej ustawy, jeśli naruszenie było zawinione, autor może żądać zadośćuczynienia za doznaną krzywdę.

Kolejnym krokiem jest wysłanie wezwania do firmy z żądaniem usunięcia zdjęcia oraz wskazaniem roszczeń finansowych. Jeśli firma nie zastosuje się do wezwania, wówczas krokiem następnym jest skierowanie pozwu do sądu celem dochodzenia swoich praw.

anonim cytuj
11-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy alimenty mogę płacić w gotówce?
Mam do was następujące pytanie. Czy istnieje jakaś przeszkoda żebym płacił bezpiecznie dla siebie alimenty na dziecko w gotówce ? Chodzi o to że nie jestem fanem pieniądza bezgotówkowego z różnych powodów i dlatego nie chcę wspierać tej patologii (no bo jeżeli rząd wie o każdej mojej transakcji to nie czuję się komfortowo) a dzięki gotówce jestem w 100% anonimowy. Zatem czy istnieje opcja żebym płacił alimenty w gotówce oczywiście tak żeby moja ż...
Odrzucenie spadku po terminie.
Witam mam mały problem od śmierci Taty minęło 6 lat. Teraz zgłosił się do mnie komornik z żądaniem spłaty zadłużenia po Tacie bo nie odrzuciłem spadku. O żadnych długach itd nigdy nie wiedziałem z tego co mi było wiadomo tata też nie miał żadnych kredytów itd. Ale na aktualną chwilę wychodzi że jednak coś było zatajone o czym nie wiedziałem. Spadku nie odrzuciłem bo nie było co odrzucać Tata nic nie posiadał, na chwilę śmierci był bezrobotnym, w...
Czy jestem odpowiedzialny za szkodę wyrządzoną przez mojego dziecka?
Witam, Mam pewien problem prawny i nie jestem pewien, jak powinienem się zachować w tej sytuacji. Kilka dni temu moje dziecko, które ma 8 lat, bawiło się w naszym ogrodzie z kolegami. Podczas zabawy ich piłka wystrzeliła i uderzyła w sąsiadujące ogrodzenie sąsiada, powodując uszkodzenia. Sąsiad poinformował mnie o tym zajściu i zażądał, żebym naprawił zniszczone ogrodzenie, a także zapłacił za koszty naprawy. Niestety, nie mam ubezpieczenia...
Prawa autorskie.
Chciałbym opublikować wiersz/piosenkę na spotter fb publicznie, skierowana do bliskiej osoby ze względu na miłe dla niej zaskoczenie. Piosenko/wiersz jest na tyle genialna i ładnie ułożona, że boję się, że może zostać skradzione i wykorzystane przez jakiś zespół lub osobę. W jaki sposób mogę to zabezpieczyć i udowodnić, że należy do mnie w razie gdybym gdzieś ja usłyszał? Jaka adnotację napisać pod publikowana piosenka?. Proszę o wskazówki jak si...

Wyszukiwarka