Wykorzystanie zdjęcia bez zgody autora.

Witajcie,
proszę o poradę w sprawie wykorzystania mojego zdjęcia, bez mojej zgody przez firmę w celach reklamowych. Jakie podjąć kroki ?
anonim cytuj
11-08-2023
"Pani zdjęcia" - tzn. przez Panią wykonanego, czy zdjęcia z Pani wizerunkiem?

anonim cytuj
11-08-2023

Zdjęcia wykonanego przeze mnie.

anonim cytuj
11-08-2023

Zdjęcia wykonanego przeze mnie.

Przysługują roszczenia wskazane w art. 79 prawa autorskiego, ew. też w art. 78 jeśli doszło do naruszenia autorskich praw osobistych. W skrócie: należy wysłać wezwanie do usunięcia zdjęcia i do naprawienia szkody - w uproszczonej formie poprzez zapłatę sumy pieniężnej w wysokości odpowiadającej dwukrotności stosownego wynagrodzenia, jakie normalnie otrzymałaby Pani za zdjęcie. Jeśli doszło do naruszenia aut. praw osobistych można również żądać zadośćuczynienia (jeśli naruszenie było zawinione). Jeśli wezwanie pozostanie bezskuteczne, należy skierować pozew do sądu.

anonim cytuj
11-08-2023
proszę o poradę w sprawie wykorzystania mojego zdjęcia, bez mojej zgody przez firmę w celach reklamowych. Jakie podjąć kroki ?

Jeśli zdjęcie, które zostało przez Panią wykonane, zostało wykorzystane przez firmę bez Pani zgody, stanowi to naruszenie Pani praw autorskich.

Po pierwsze, zgodnie z art. 43 ust. 1 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, autor ma wyłączne prawo do korzystania z całości i fragmentów swojego dzieła i do rozporządzania nimi na wszystkich polach eksploatacji, w tym do udostępniania dzieła w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym.

Po drugie, na podstawie art. 79 tej ustawy, jeżeli dzieło zostało wykorzystane bez wymaganego zezwolenia autora, autor może żądać od osoby, która naruszyła jego prawo, naprawienia wyrządzonej szkody. Szczególnie może żądać od tej osoby, by przekazała mu korzyści uzyskane w wyniku naruszenia, albo by zapłaciła sumę pieniężną w wysokości odpowiadającej dwukrotności stosownego wynagrodzenia, które by mu się normalnie należało za wyrażenie zgody na wykorzystanie dzieła.

Jeśli zaś chodzi o ewentualne naruszenie autorskich praw osobistych, zgodnie z art. 78 tej samej ustawy, jeśli naruszenie było zawinione, autor może żądać zadośćuczynienia za doznaną krzywdę.

Kolejnym krokiem jest wysłanie wezwania do firmy z żądaniem usunięcia zdjęcia oraz wskazaniem roszczeń finansowych. Jeśli firma nie zastosuje się do wezwania, wówczas krokiem następnym jest skierowanie pozwu do sądu celem dochodzenia swoich praw.

anonim cytuj
11-08-2023

Sugerowane Tematy

Dom za opiekę nad bliską osobą.
Witam wszystkich którzy czytają ten post. Mianowicie sytuacja wygląda następująco. Mamy z żoną przepisany dom od jej Mamy. Warunkiem przepisania była dożywotnia opieka nad nią i miejsce w domu dla jej syna (40l).I to on jest całym problemem gdyż przy domu absolutnie nie pomaga nic, ma wiecznie pretensje, obmawia nas do wszystkich ludzi z którymi trzyma kontakt powodując zniesławienie. Oczywiście lubi alkohol i używki pod wpływem których jest na...
Umowa darowizny mieszkania.
Babcia chce przepisać dom na mnie i mojego tatę. Tata ma syna z pierwszego małżeństwa, który z nami nie utrzymuje kontaktu. Czy w razie śmierci babci lub taty przyrodni brat ma prawo do zachowku? Jak to wygląda prawnie?...
Czy mama ma prawo utrudniać kontakty w szpitalu z tatą?
Czy mama ma prawo utrudniać kontakty w szpitalu z tatą? Lekarz przestał udzielać informacji o stanie zdrowia, leczeniu, nie odbiera telefonu, pielęgniarka niewiele mówi. Odmówiono choćby krótkich odwiedzin na oiomie, w szpitalu. Tata w momencie zabrania do szpitala był w stanie agonalnym, był pod opieką mamy która odmawiała pomocy lekarskiej, domowego wsparcia pielęgniarki. Był odwodniony, zaglodzony, nerki nie pracowały, z 4 litrami moczu...
Reklamacja na Allegro
Witam, Mam pytanie dotyczące reklamacji na Allegro. Właśnie otrzymałem odpowiedź w rozmowie ze sprzedającym (firmą) na temat złożonej przeze mnie reklamacji następującej treści: "Do zakończenia procesu reklamacyjnego jest nam potrzebny uszkodzony towar, tego typu reklamacji nie rozpatrujemy zdalnie. Prosimy o informację kiedy i pod jakim adresem kurier może zgłosić się po przesyłkę z uszkodzonym transporterem". Czy to zgodne z prawem?...

Wyszukiwarka