Wykorzystanie zdjęcia bez zgody autora.

Witajcie,
proszę o poradę w sprawie wykorzystania mojego zdjęcia, bez mojej zgody przez firmę w celach reklamowych. Jakie podjąć kroki ?
anonim cytuj
11-08-2023
"Pani zdjęcia" - tzn. przez Panią wykonanego, czy zdjęcia z Pani wizerunkiem?

anonim cytuj
11-08-2023

Zdjęcia wykonanego przeze mnie.

anonim cytuj
11-08-2023

Zdjęcia wykonanego przeze mnie.

Przysługują roszczenia wskazane w art. 79 prawa autorskiego, ew. też w art. 78 jeśli doszło do naruszenia autorskich praw osobistych. W skrócie: należy wysłać wezwanie do usunięcia zdjęcia i do naprawienia szkody - w uproszczonej formie poprzez zapłatę sumy pieniężnej w wysokości odpowiadającej dwukrotności stosownego wynagrodzenia, jakie normalnie otrzymałaby Pani za zdjęcie. Jeśli doszło do naruszenia aut. praw osobistych można również żądać zadośćuczynienia (jeśli naruszenie było zawinione). Jeśli wezwanie pozostanie bezskuteczne, należy skierować pozew do sądu.

anonim cytuj
11-08-2023
proszę o poradę w sprawie wykorzystania mojego zdjęcia, bez mojej zgody przez firmę w celach reklamowych. Jakie podjąć kroki ?

Jeśli zdjęcie, które zostało przez Panią wykonane, zostało wykorzystane przez firmę bez Pani zgody, stanowi to naruszenie Pani praw autorskich.

Po pierwsze, zgodnie z art. 43 ust. 1 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, autor ma wyłączne prawo do korzystania z całości i fragmentów swojego dzieła i do rozporządzania nimi na wszystkich polach eksploatacji, w tym do udostępniania dzieła w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym.

Po drugie, na podstawie art. 79 tej ustawy, jeżeli dzieło zostało wykorzystane bez wymaganego zezwolenia autora, autor może żądać od osoby, która naruszyła jego prawo, naprawienia wyrządzonej szkody. Szczególnie może żądać od tej osoby, by przekazała mu korzyści uzyskane w wyniku naruszenia, albo by zapłaciła sumę pieniężną w wysokości odpowiadającej dwukrotności stosownego wynagrodzenia, które by mu się normalnie należało za wyrażenie zgody na wykorzystanie dzieła.

Jeśli zaś chodzi o ewentualne naruszenie autorskich praw osobistych, zgodnie z art. 78 tej samej ustawy, jeśli naruszenie było zawinione, autor może żądać zadośćuczynienia za doznaną krzywdę.

Kolejnym krokiem jest wysłanie wezwania do firmy z żądaniem usunięcia zdjęcia oraz wskazaniem roszczeń finansowych. Jeśli firma nie zastosuje się do wezwania, wówczas krokiem następnym jest skierowanie pozwu do sądu celem dochodzenia swoich praw.

anonim cytuj
11-08-2023

Sugerowane Tematy

Przesłuchanie 16-latka
Witam. Czy policja może przesłuchać 16 latka w charakterze świadka bez obecności rodziców? Czy ja jako matka mogę być przy tym przesłuchaniu?...
Zakłócanie miru domowego.
Mam sąsiadów którzy wynajmują mieszkanie, mają psa który szczeka i wyje przez pół dnia gdy są w pracy, administracja odesłała mnie do właściciela, on zwrócił im uwagę... ale i on odesłał mnie do straży miejskiej, ta niby z nimi rozmawiała.... ale lokatorzy w ogóle nie reagują na to...co zrobić w tej sytuacji? Do sądu nie chce iść bo nie mam na to czasu. I my się męczymy i pies bo szczeka z tęsknoty....
Zasiłek chorobowy
Witam. Mam pytanie. Z końcem roku 2023 skończyła mi się umowa o prace. Tydzień po rozwiązaniu rozpocząłem l4 które trwa. Jesli nie zgłosiłem zwolnienia do pracodawcy ani do ZUS czy jest jeszcze szansa na zasiłek chorobowy? Pozdrawiam ...
Mąż zmarł.mieszkal z konkubiną. nie mamy rozwodu.
Mąż zmarł.mieszkal z konkubiną.nie mamy rozwodu .czy mogę od konkubiny domagać się zwrotu tego co wywiózł mąż a było to nasza wspólnota majątkowa?...

Wyszukiwarka