Zwrot połowy pieniędzy za spłatę kredytu.

Jestem 10 lat po rozwodzie, sama wychowuje 2 synów 13,15 lat. Jeszcze w czasie trwania małżeństwa wspólnie z byłym mężem zaciągnęliśmy kredyt hipoteczny na całkowity remont mieszkania. Krótko po tym fakcie zaczęły się problemy w małżeństwie a finalnie nastąpił rozwód z orzeczeniem o winie byłego męża. Od samego początku kredyt spłacałam sama, każda ratę. Pracuje jako nauczyciel. Mając jedna pensje i wychowując dwoje dzieci, bardzo ciężko było mi spłacać kredyt i wiązać koniec z końcem. Były mąż nigdy nie płacił alimentów, nie interesował się dziećmi (tak jest do dziś). Niejednokrotnie sobie odmawiałam wszystkiego, by było dla dzieci i na kredyt. Z Bożą pomocą udało mi się go spłacić w tym roku. I tu moje pytanie: czy mogę podać do sądu byłego męża o zwrot połowy pieniędzy za spłatę kredytu? On był głównym kredytobiorca a ja współkredytobiorcą. Zaznaczę, że mieszkanie na które był wzięty kredyt hipoteczny, w którym do dziś mieszkam z dziećmi jest tylko moje. W chwili podpisywania umowy były mąż to wiedział. Czy ktoś z Państwa miał taki przypadek, lub wie, czy jest jakikolwiek sens na zakładanie takiej sprawy? Z góry dziękuję za pomoc.
anonim cytuj
26-10-2023
Ja bym nie ruszała sprawy z kredytem
Szkoda czasu i nerwów bo i tak nic nie zrobisz, ponieważ mieszkanie jest wyłącznie twoje.. Za to wzięłabym się za alimenty jakim cudem nie płaci? Brać go za fraki..

anonim cytuj
26-10-2023
W sprawie alimentów natychmiast zadziałaj....tu jesteś wygrana....

anonim cytuj
26-10-2023

Sugerowane Tematy

Prywatna pożyczka.
W udzielonej pożyczce prywatnej podałem termin do zapłaty . Termin już dawno upłynął ale nie mam w umowie zapis że mogę tą umowę wypowiedzieć . Co mogę zrobić ? Napisać nakaz zapłaty ? Czy jednak mogę wypowiedzieć tą umowę z czasem natychmiastowym bez zachowania okresu 6 tygodniu ?...
Jak liczy się czas pracy w delegacji?
Pracodawca wysyła mnie i innych pracowników na szkolenie wyjazdowe, które odbywa się w miejscu oddalonym o 240 km od miejsca pracy. Szkolenie odbywa się w godzinach 10-17, więc aby dotrzeć na miejsce, czas wyjazdu musi być o godzinie 7:30, a powrót do miejsca pracy nastąpi najwcześniej o godzinie 19:30. Czy osobie, której zostają dodatkowo powierzone obowiązki kierowcy (zostanie w tym dniu wydany pojazd służbowy), czas dojazdu będzie wliczać się...
Dwie darowizny w jednym akcie notarialnym.
Witam, teściowe chcą darować swojemu synowi, a mojemu mężowi jedną działką, drugą natomiast swojej córce. Czy mogą to zrobić w jednym akcie notarialnym? Czy również w tym samym akcie mąż może mi darować połowę swojego udziału w działce i tym samym rozszerzyć współwłasność? Dzięki temu nie trzeba by później robić tego rozszerzenia, które jest dodatkowo płatne. Za wszelkie informację dziękuję, bardzo zależy mi na nich, ponieważ notariusze, nie zaw...
Sprzedaż odzieży używanej
Mam takie pytanie, Niedawno urodziłam dziecko, a jak wiadomo, noworodki szybko wyrastają ze swoich ubranek. Kupuję tylko markowe ubranka wysokiej jakości. Zrobiłam sety po 5-6 ubranek i sprzedawałam na olx po 200zl i nie bo tylko (sprzedawałam też zabawki itp.) Dzisiaj podliczyłam, że od początku roku sprzedałam około 45 takich setów co daje łączna wartość około 9000zl. Czy urząd skarbowy może się przyczepić do czegoś takiego, a jeżeli tak to ...

Wyszukiwarka