Zwrot połowy pieniędzy za spłatę kredytu.

Jestem 10 lat po rozwodzie, sama wychowuje 2 synów 13,15 lat. Jeszcze w czasie trwania małżeństwa wspólnie z byłym mężem zaciągnęliśmy kredyt hipoteczny na całkowity remont mieszkania. Krótko po tym fakcie zaczęły się problemy w małżeństwie a finalnie nastąpił rozwód z orzeczeniem o winie byłego męża. Od samego początku kredyt spłacałam sama, każda ratę. Pracuje jako nauczyciel. Mając jedna pensje i wychowując dwoje dzieci, bardzo ciężko było mi spłacać kredyt i wiązać koniec z końcem. Były mąż nigdy nie płacił alimentów, nie interesował się dziećmi (tak jest do dziś). Niejednokrotnie sobie odmawiałam wszystkiego, by było dla dzieci i na kredyt. Z Bożą pomocą udało mi się go spłacić w tym roku. I tu moje pytanie: czy mogę podać do sądu byłego męża o zwrot połowy pieniędzy za spłatę kredytu? On był głównym kredytobiorca a ja współkredytobiorcą. Zaznaczę, że mieszkanie na które był wzięty kredyt hipoteczny, w którym do dziś mieszkam z dziećmi jest tylko moje. W chwili podpisywania umowy były mąż to wiedział. Czy ktoś z Państwa miał taki przypadek, lub wie, czy jest jakikolwiek sens na zakładanie takiej sprawy? Z góry dziękuję za pomoc.
anonim cytuj
26-10-2023
Ja bym nie ruszała sprawy z kredytem
Szkoda czasu i nerwów bo i tak nic nie zrobisz, ponieważ mieszkanie jest wyłącznie twoje.. Za to wzięłabym się za alimenty jakim cudem nie płaci? Brać go za fraki..

anonim cytuj
26-10-2023
W sprawie alimentów natychmiast zadziałaj....tu jesteś wygrana....

anonim cytuj
26-10-2023

Sugerowane Tematy

Jak odzyskać pożyczone pieniądze?
Witam. Mam pytanie jak odzyskać dług. Otóż Rok temu moja partnerka pożyczyła ode mnie pewną kwotę pieniędzy. Krótko po tym rozstaliśmy się, a ona dała mi na piśmie oświadczenie, że będzie oddawała dług w ratach. Niestety przestała oddawać, zmieniła numer telefonu i nie wiem nawet gdzie teraz mieszka. W jaki sposób mogę odzyskać swoje pieniądze? Nie wiem jak się do tego zabrać. Jedyne co mam to odręcznie napisane oświadczenie z numerem dowodu i nu...
Wypowiedzenie umowy kredytu przez bank.
Czy po wypowiedzeniu umowy przez bank, do zwrotu jest cała kwota z odsetkami? Kredyt 20 000 pozostałe koszty i odsetki ok. 17 000, zawarty 5 miesięcy temu....
Eksmisja z mieszkania socjalnego ?
Dzień dobry, znajoma straciła mieszkanie socjalne w którym mieszkała koło 24 lat. Zadłużenie jest około 20 tys złotych. Wczoraj została wykonana eksmisja ona była w pracy i jak przyszła mieszkanie puste i wymienione zamki. Ona nie wiedziała że jest taka sytuacja komornik nie poinformował nie dostała żaden list od komornika że w takim dniu zostanie eksmisja, to jest jej jedyne mieszkanie i nie ma żadnego innego mieszkania mieszka tam na co dzień...
Zakończenie alimentacji.
Uprawniony do płacenia alimentów tata ma 22letnią córkę, która zakończyła edukację 3 lata temu, pracowała przez kolejne 2 lata, po czym urodziła dziecko i jest na urlopie macierzyńskim. Nie jest w związku małżeńskim. Żyje z partnerem. Czy tata ma szansę w sądzie na zakończenie alimentacji na córkę? Czy jednak może się okazać, że córka nie jest w stanie samodzielnie utrzymać siebie i teraz swojego dziecka i dlatego potrzebne są jej alimenty od tat...

Wyszukiwarka