Decyzja o alimentach "wstecz" ?

Mam pytanie dotyczące decyzji wydanej przez sąd odnośnie zabezpieczenia na czas rozprawy. Dostałem taką decyzję pocztą w lutym, natomiast decyzja jest z listopada i traktuje o zapłaceniu od października. Czy sąd ma jakiś czas na przesłanie takiej decyzji? Czy decyzja może obowiązywać "wstecz" kilka miesięcy przed jej doręczeniem do mnie?
anonim cytuj
07-11-2023
Obowiązuje z chwilą podjęcia (albo ogłoszenia, jeśli na posiedzeniu jawnym).
Sąd nie ma zawitego terminu, tzn. nawet jakby przesłał za 3 lata, to i tak obowiązuje z chwilą podjęcia.
Od doręczenia masz czas na wniosek o uzasadnienie (7 dni) i potem zażalenie.
Zapewne uprawniony/na bądź opiekun prawny nie znał / nie wskazał adresu, albo "sąd jest mocno obłożony". Raczej norma niż wyjątek.
Portal sądowy, załóż konto, jest szansa że będziesz jeszcze stroną innych postępowań, w teorii nowe postępowania jeśli Twój PESEL będzie poprawnie wskazany - będą pojawiać się same, a jeśli nie to wpisujesz wniosek o dostęp, podajesz sygnaturę i wiesz co się dzieje w sprawie.

anonim cytuj
07-11-2023
Decyzja o alimentach "wstecz" jest możliwa i legalna. Zgodnie z art. 733 § 1 Kodeksu postępowania cywilnego, świadczenie alimentacyjne przyznane w wyroku sądu działa od dnia wniesienia powództwa, chyba że wyrok stanowi inaczej. Jeżeli chodzi o zabezpieczenie alimentów na czas trwania procesu, zgodnie z art. 730 k.p.c., sąd może na wniosek uprawnionego orzec zabezpieczenie alimentów nawet przed wszczęciem procesu o alimenty.

Co do czasu doręczenia decyzji, to brak jest w przepisach prawnych określonego terminu, w jakim decyzja powinna zostać doręczona stronie postępowania. Decyzja sądu zabezpieczająca alimenty na czas procesu jest skuteczna od chwili jej wydania, a nie od momentu doręczenia. Oznacza to, że sąd może nakazać zapłatę alimentów z mocą wsteczną, jeśli uzna to za uzasadnione.

Obowiązuje z chwilą podjęcia (albo ogłoszenia, jeśli na posiedzeniu jawnym).

Tak, to prawidłowe stwierdzenie. Obowiązek zapłaty alimentów powstaje od momentu podjęcia decyzji przez sąd.

Od doręczenia masz czas na wniosek o uzasadnienie (7 dni) i potem zażalenie.

Również to jest zgodne z prawem. Zgodnie z art. 365 § 1 k.p.c., strona, która chce się odwołać od postanowienia, musi złożyć wniosek o uzasadnienie w ciągu tygodnia od dnia, kiedy postanowienie zostało jej doręczone, jeśli na rozprawie nie ogłoszono uzasadnienia. Następnie na podstawie art. 394 § 1 k.p.c., po doręczeniu uzasadnienia postanowienia, strona ma 7 dni na złożenie zażalenia.

Jeśli chodzi o obciążenie sądów i kwestie proceduralne, to mogą one wpłynąć na tempo doręczania korespondencji sądowej, ale nie mają wpływu na datę, od której obowiązuje postanowienie sądu. Korzystanie z portalu informacyjnego sądów powszechnych, jak sugeruje post 2, to dobra praktyka, aby być na bieżąco z postępowaniami sądowymi.

anonim cytuj
07-11-2023

Sugerowane Tematy

Urlop na żądanie.
Mam następujące pytanie: z 26 dni urlopu wypoczynkowego za chwilę wykorzystam ostatnie dwa w październiku i to będą wszystkie z 22 dni zaplanowanych. Z 4 dni urlopu na żądanie wykorzystałem już 2 i zostały 2 do wykorzystania. Ku mojemu zdziwieniu dostałem wczoraj grafik na listopad z dwoma dniami urlopu pod koniec tegoż miesiąca. Takie pytanie: czy przełożony przed końcem roku może tak od siebie wpisać resztę dni z urlopu na żądanie bez zgody pra...
Sprzedałam używany wózek dla dziecka, nowi właściciele go reklamują bo brakuje jednej części. Czy muszę oddać im pieniążki?
Witam w piątek 25.11 tego roku sprzedaliśmy wózek 3w1 młodej parze. Oglądali wózek bardzo dokładnie co im z resztą wszystko pokazywałam co i jak. W sobotę popołudniu facet do mnie pisze że nie ma pałąka do spacerówki ( w czasie oglądania nawet ja nie zauważyłam ani oni że tego pałąka nie ma. Jeszcze pani oglądała pasy od spacerówki jak się zapina to by od razu i ja i ona zorientowała się że tego pałąka nie ma ) My z mężem kupiliśmy wózek tamtego...
Palenie gałęzi na swojej posesji, czy jest to legalne?
Pytanie, czy jest ktos w stanie podac podstawe prawna, ze nie wolno sobie spalac galezi, drewna itd na swój posesji? Sąsiedzi na za duzo i zbyt czesto sobie pozwalaja na frywolne palenie resztek po porzadkach w ogródkach i przestaje mi sie to podobac ? smrod i dym nie do zniesienia ? prosze tylko o podstawe prawna....
Ile czasu ma pracodawca na wypowiedzenie umowy
Witam, mam pytanie. Jestem niezdolny do pracy z powodu orzeczenia lekarskiego. Aktualny pracodawca nie nie chce mi rozwiązać umowy o prace tylko ciągle proponuje mi zmianę stanowiska gdzie ja ciągle odmawiam i mam do tego prawo aby odmówić. Dodatkowo jestem straszony ze zostanę zwolniony dyscyplinarnie z powodu braku kontynuacji L4 gdzie jestem ciągle namawiany abym wziął L4 oraz przedstawił zaświadczenie od lekarza, że jestem trwale niezdolny do...

Wyszukiwarka