Decyzja o alimentach "wstecz" ?

Mam pytanie dotyczące decyzji wydanej przez sąd odnośnie zabezpieczenia na czas rozprawy. Dostałem taką decyzję pocztą w lutym, natomiast decyzja jest z listopada i traktuje o zapłaceniu od października. Czy sąd ma jakiś czas na przesłanie takiej decyzji? Czy decyzja może obowiązywać "wstecz" kilka miesięcy przed jej doręczeniem do mnie?
anonim cytuj
07-11-2023
Obowiązuje z chwilą podjęcia (albo ogłoszenia, jeśli na posiedzeniu jawnym).
Sąd nie ma zawitego terminu, tzn. nawet jakby przesłał za 3 lata, to i tak obowiązuje z chwilą podjęcia.
Od doręczenia masz czas na wniosek o uzasadnienie (7 dni) i potem zażalenie.
Zapewne uprawniony/na bądź opiekun prawny nie znał / nie wskazał adresu, albo "sąd jest mocno obłożony". Raczej norma niż wyjątek.
Portal sądowy, załóż konto, jest szansa że będziesz jeszcze stroną innych postępowań, w teorii nowe postępowania jeśli Twój PESEL będzie poprawnie wskazany - będą pojawiać się same, a jeśli nie to wpisujesz wniosek o dostęp, podajesz sygnaturę i wiesz co się dzieje w sprawie.

anonim cytuj
07-11-2023
Decyzja o alimentach "wstecz" jest możliwa i legalna. Zgodnie z art. 733 § 1 Kodeksu postępowania cywilnego, świadczenie alimentacyjne przyznane w wyroku sądu działa od dnia wniesienia powództwa, chyba że wyrok stanowi inaczej. Jeżeli chodzi o zabezpieczenie alimentów na czas trwania procesu, zgodnie z art. 730 k.p.c., sąd może na wniosek uprawnionego orzec zabezpieczenie alimentów nawet przed wszczęciem procesu o alimenty.

Co do czasu doręczenia decyzji, to brak jest w przepisach prawnych określonego terminu, w jakim decyzja powinna zostać doręczona stronie postępowania. Decyzja sądu zabezpieczająca alimenty na czas procesu jest skuteczna od chwili jej wydania, a nie od momentu doręczenia. Oznacza to, że sąd może nakazać zapłatę alimentów z mocą wsteczną, jeśli uzna to za uzasadnione.

Obowiązuje z chwilą podjęcia (albo ogłoszenia, jeśli na posiedzeniu jawnym).

Tak, to prawidłowe stwierdzenie. Obowiązek zapłaty alimentów powstaje od momentu podjęcia decyzji przez sąd.

Od doręczenia masz czas na wniosek o uzasadnienie (7 dni) i potem zażalenie.

Również to jest zgodne z prawem. Zgodnie z art. 365 § 1 k.p.c., strona, która chce się odwołać od postanowienia, musi złożyć wniosek o uzasadnienie w ciągu tygodnia od dnia, kiedy postanowienie zostało jej doręczone, jeśli na rozprawie nie ogłoszono uzasadnienia. Następnie na podstawie art. 394 § 1 k.p.c., po doręczeniu uzasadnienia postanowienia, strona ma 7 dni na złożenie zażalenia.

Jeśli chodzi o obciążenie sądów i kwestie proceduralne, to mogą one wpłynąć na tempo doręczania korespondencji sądowej, ale nie mają wpływu na datę, od której obowiązuje postanowienie sądu. Korzystanie z portalu informacyjnego sądów powszechnych, jak sugeruje post 2, to dobra praktyka, aby być na bieżąco z postępowaniami sądowymi.

anonim cytuj
07-11-2023

Sugerowane Tematy

Użytkowanie auta po rozwodzie.
Witam, mój były mąż domaga się abym umożliwiła mu korzystanie z auta które zakupiłam w trakcie trwania małżeństwa. Pierwsza sprawa o podział majątku miała miejsce w lutym tego roku i we wniosku zostało wskazane ze auto zostaje u mnie zwłaszcza że ja za nie zapłaciłam i od samego początku sama ponosiłam wszelkie koszty utrzymania tego auta. Były na naszej wspólnej działce budowlanej chce zrobić przyłącze kanalizacyjne i ja miałam mu napisać oświad...
Waloryzacja kaucji.
Dzień dobry. Jestem najemcą mieszkania na zasadach najmu okazjonalnego. Przy podpisaniu umowy wpłaciłem wynajmującemu kaucję w wysokości X która była kwotą umowną nie będącą wielokrotnością wysokości czynszu, natomiast jej wartość przewyższała kwotę jednomiesięcznego czynszu. Pierwotnie umowa podpisana była na rok, po roku został sporządzony aneks do umowy przedłużający najem na kolejne 2 lata oraz podniesienie wysokości czynszu, po roku od po...
Sprawca uciek z miejsca kolizji, co moge zrobić?
Dzień dobry. 30 września miałem kolizję z prawdopodobnie pijanym kierowcą. Sprawca zbiegł z miejsca zdarzenia. Podałem policji Numer rejestracyjny, markę, kolor pojazdu oraz rysopis sprawcy. Po czym dostaje pismo po nowym roku z Komendy powiatowej policji że sprawa została umorzona z powodu niewykrycia sprawcy. Czy podałem zbyt mało informacji? Co mogę zrobić aby wyegzekwować rzetelne podejście do sprawy? Dziękuję i Pozdrawiam....
Groźby karalne pomocy.
Witam bardzo serdecznie mam pewien problem ponieważ kupiłem kurs u pewnej pani w szkole jazdy na kategorię C plus E po czym ta pani rozwiązała firmę i nie oddała mi kasy mało tego nie dostałem paragonu ani żadnego kwitka więc odsyła mnie cały czas właściwie odsyłała pisałem maile cały czas byłem zbywany któregoś dnia Nie wytrzymałem i jakiś miałem zły dzień i napisałem jej że wiem gdzie mieszka wiem gdzie do jakiej szkoły chodzę mniej dzieci i że...

Wyszukiwarka