Decyzja o alimentach "wstecz" ?

Mam pytanie dotyczące decyzji wydanej przez sąd odnośnie zabezpieczenia na czas rozprawy. Dostałem taką decyzję pocztą w lutym, natomiast decyzja jest z listopada i traktuje o zapłaceniu od października. Czy sąd ma jakiś czas na przesłanie takiej decyzji? Czy decyzja może obowiązywać "wstecz" kilka miesięcy przed jej doręczeniem do mnie?
anonim cytuj
07-11-2023
Obowiązuje z chwilą podjęcia (albo ogłoszenia, jeśli na posiedzeniu jawnym).
Sąd nie ma zawitego terminu, tzn. nawet jakby przesłał za 3 lata, to i tak obowiązuje z chwilą podjęcia.
Od doręczenia masz czas na wniosek o uzasadnienie (7 dni) i potem zażalenie.
Zapewne uprawniony/na bądź opiekun prawny nie znał / nie wskazał adresu, albo "sąd jest mocno obłożony". Raczej norma niż wyjątek.
Portal sądowy, załóż konto, jest szansa że będziesz jeszcze stroną innych postępowań, w teorii nowe postępowania jeśli Twój PESEL będzie poprawnie wskazany - będą pojawiać się same, a jeśli nie to wpisujesz wniosek o dostęp, podajesz sygnaturę i wiesz co się dzieje w sprawie.

anonim cytuj
07-11-2023
Decyzja o alimentach "wstecz" jest możliwa i legalna. Zgodnie z art. 733 § 1 Kodeksu postępowania cywilnego, świadczenie alimentacyjne przyznane w wyroku sądu działa od dnia wniesienia powództwa, chyba że wyrok stanowi inaczej. Jeżeli chodzi o zabezpieczenie alimentów na czas trwania procesu, zgodnie z art. 730 k.p.c., sąd może na wniosek uprawnionego orzec zabezpieczenie alimentów nawet przed wszczęciem procesu o alimenty.

Co do czasu doręczenia decyzji, to brak jest w przepisach prawnych określonego terminu, w jakim decyzja powinna zostać doręczona stronie postępowania. Decyzja sądu zabezpieczająca alimenty na czas procesu jest skuteczna od chwili jej wydania, a nie od momentu doręczenia. Oznacza to, że sąd może nakazać zapłatę alimentów z mocą wsteczną, jeśli uzna to za uzasadnione.

Obowiązuje z chwilą podjęcia (albo ogłoszenia, jeśli na posiedzeniu jawnym).

Tak, to prawidłowe stwierdzenie. Obowiązek zapłaty alimentów powstaje od momentu podjęcia decyzji przez sąd.

Od doręczenia masz czas na wniosek o uzasadnienie (7 dni) i potem zażalenie.

Również to jest zgodne z prawem. Zgodnie z art. 365 § 1 k.p.c., strona, która chce się odwołać od postanowienia, musi złożyć wniosek o uzasadnienie w ciągu tygodnia od dnia, kiedy postanowienie zostało jej doręczone, jeśli na rozprawie nie ogłoszono uzasadnienia. Następnie na podstawie art. 394 § 1 k.p.c., po doręczeniu uzasadnienia postanowienia, strona ma 7 dni na złożenie zażalenia.

Jeśli chodzi o obciążenie sądów i kwestie proceduralne, to mogą one wpłynąć na tempo doręczania korespondencji sądowej, ale nie mają wpływu na datę, od której obowiązuje postanowienie sądu. Korzystanie z portalu informacyjnego sądów powszechnych, jak sugeruje post 2, to dobra praktyka, aby być na bieżąco z postępowaniami sądowymi.

anonim cytuj
07-11-2023

Sugerowane Tematy

Potrzebuję wyjść ze współwłasności mieszkania. Ustawowe dziedziczenie, na połowę z bratem.
Witam, potrzebuję wyjść ze współwłasności mieszkania. Ustawowe dziedziczenie, na połowę z bratem. Żadnej nici porozumienia i możliwości dogadania się. Brat mieszka jak u siebie, ani myśli znieść współwłasność. Każda próba rozmowy na ten temat kończy się kłótnią. Boję się, że lada moment zawoła za koszty użytkowania mieszkania, do którego nawet wstępu nie mam. Będę wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki jak to wszystko ugryźć....
Jak odzyskać zaliczkę?
W tym tygodniu we wtorek zostawiłam zaliczkę za towar w sklepie, sprzedawca wypisał mi druczek z nazwą towaru i kwotą zaliczki. Niestety jednak nie mogę sfinalizować transakcji bo najprościej mówiąc powinęła mi się noga. W piątek poszłam do sklepu wyjaśnić sytuację i odebrać zaliczkę - nie udało się. Dodam że wcześniej w sklepie nie wspomniano, że "w razie W" zaliczkę tracę. Podpowiedzcie, czy jest jakieś prawo mówiące o tym, że sklep m...
Koniec okresu próbnego a powrót na zasiłek dla bezrobotnych.
Witam, Od lutego byłem zarejestrowany w Urzędzie Pracy. Miałem prawo do zasiłku przez 12 miesięcy. W maju podjąłem zatrudnienie (sam znalazłem pracę). Dostałem umowę na okres próbny 3 miesiące. Z racji tego otrzymuje dodatek aktywizacyjny. Moja umowa wygasa wraz końcem lipca. Moje pytanie brzmi: Czy w przypadku nie otrzymania kolejnej umowy będę mógł wrócić na zasiłek ? Teoretycznie przez podjęciem zatrudnienia mogłem pobierać zasiłek do lutego...
Pracodawca nie zapewnia odpowiedniej temperatury pracy.
Dzień dobry, co mam zrobić w wypadku jeśli pracodawca nie zapewnia odpowiedniej temperatury pracy? Mogę odmówić wykonywania pracy wtedy? Nie ma możliwości oddelegowania do innej pracy w cieple. Nie dostajemy nawet posiłku ciepłego....

Wyszukiwarka