Decyzja o alimentach "wstecz" ?

Mam pytanie dotyczące decyzji wydanej przez sąd odnośnie zabezpieczenia na czas rozprawy. Dostałem taką decyzję pocztą w lutym, natomiast decyzja jest z listopada i traktuje o zapłaceniu od października. Czy sąd ma jakiś czas na przesłanie takiej decyzji? Czy decyzja może obowiązywać "wstecz" kilka miesięcy przed jej doręczeniem do mnie?
anonim cytuj
07-11-2023
Obowiązuje z chwilą podjęcia (albo ogłoszenia, jeśli na posiedzeniu jawnym).
Sąd nie ma zawitego terminu, tzn. nawet jakby przesłał za 3 lata, to i tak obowiązuje z chwilą podjęcia.
Od doręczenia masz czas na wniosek o uzasadnienie (7 dni) i potem zażalenie.
Zapewne uprawniony/na bądź opiekun prawny nie znał / nie wskazał adresu, albo "sąd jest mocno obłożony". Raczej norma niż wyjątek.
Portal sądowy, załóż konto, jest szansa że będziesz jeszcze stroną innych postępowań, w teorii nowe postępowania jeśli Twój PESEL będzie poprawnie wskazany - będą pojawiać się same, a jeśli nie to wpisujesz wniosek o dostęp, podajesz sygnaturę i wiesz co się dzieje w sprawie.

anonim cytuj
07-11-2023
Decyzja o alimentach "wstecz" jest możliwa i legalna. Zgodnie z art. 733 § 1 Kodeksu postępowania cywilnego, świadczenie alimentacyjne przyznane w wyroku sądu działa od dnia wniesienia powództwa, chyba że wyrok stanowi inaczej. Jeżeli chodzi o zabezpieczenie alimentów na czas trwania procesu, zgodnie z art. 730 k.p.c., sąd może na wniosek uprawnionego orzec zabezpieczenie alimentów nawet przed wszczęciem procesu o alimenty.

Co do czasu doręczenia decyzji, to brak jest w przepisach prawnych określonego terminu, w jakim decyzja powinna zostać doręczona stronie postępowania. Decyzja sądu zabezpieczająca alimenty na czas procesu jest skuteczna od chwili jej wydania, a nie od momentu doręczenia. Oznacza to, że sąd może nakazać zapłatę alimentów z mocą wsteczną, jeśli uzna to za uzasadnione.

Obowiązuje z chwilą podjęcia (albo ogłoszenia, jeśli na posiedzeniu jawnym).

Tak, to prawidłowe stwierdzenie. Obowiązek zapłaty alimentów powstaje od momentu podjęcia decyzji przez sąd.

Od doręczenia masz czas na wniosek o uzasadnienie (7 dni) i potem zażalenie.

Również to jest zgodne z prawem. Zgodnie z art. 365 § 1 k.p.c., strona, która chce się odwołać od postanowienia, musi złożyć wniosek o uzasadnienie w ciągu tygodnia od dnia, kiedy postanowienie zostało jej doręczone, jeśli na rozprawie nie ogłoszono uzasadnienia. Następnie na podstawie art. 394 § 1 k.p.c., po doręczeniu uzasadnienia postanowienia, strona ma 7 dni na złożenie zażalenia.

Jeśli chodzi o obciążenie sądów i kwestie proceduralne, to mogą one wpłynąć na tempo doręczania korespondencji sądowej, ale nie mają wpływu na datę, od której obowiązuje postanowienie sądu. Korzystanie z portalu informacyjnego sądów powszechnych, jak sugeruje post 2, to dobra praktyka, aby być na bieżąco z postępowaniami sądowymi.

anonim cytuj
07-11-2023

Sugerowane Tematy

Zapisana w testamencie nieruchomość.
Mam pytanie odnośnie prawa do rachunku bankowego. Ojciec zapisał obcej osobie w spadku nieruchomość, jestem jedynym spadkobierca ustawowym( wiem o zachowku). Sprawa jest obecnie w sądzie na etapie gdzie dostałem pismo z sądu że jestem uczestnikiem i miesiąc temu upłynął termin odpowiedzi. W piśmie strony było że oni chcą spadek w całości. Jak to jest ? Wiem że na koncie była duża suma, w testamencie jest zapisana nieruchomość a strona chce cało...
Mieszkanie w darowiźnie, a zniesienie współwłasności.
Witam. Partner otrzymał jakiś czas temu część mieszkania w darowiźnie od mamy, drugą część otrzymała jego siostra. Partner poprosił aby go spłaciła jednak ta nie chce twierdząc że nie ma pieniędzy. W jaki sposób można wyegzekwować spłatę od siostry partnera?...
Zachowek.
Kilkanaście lat temu odbyło się postępowanie zakończone ugodą w sprawie działu spadku po zmarłym ojcu ustaleniu majątku wspólnego i zniesienia współwłasności gospodarstwa rolnego rodziców .W myśl wydanego postanowienia ja otrzymałem gospodarstwo mama i siostra zrzekły się swoich udziałów a brat otrzymał spłatę za dział spadku po ojcu i zniesienie współwłasności taką jaką żądał. Spłata została wykonana. Przez kilkanaście lat wykonywałem nieujętą w...
Nie płace podatku od zarobionych pieniędzy
Mam pytanie. Jako 20-letnia osoba studiująca, dorabiam sobie, sprzedając ubrania, sprowadzając rzeczy zza granicy i sprzedając je już w Polsce, oprócz tego robię grafiki na zamówienie. Średni zysk miesięczny to około 10-15tys. Luty był dobrym miesiącem, bo sprzedawałam gadżety walentynkowe i zarobiłam ok. 28 tys. na czysto. I jest problem. Nie mam żadnej firmy, jestem zielona w temacie podatków, a znajomi powiedzieli ze w przypadku kontroli skarb...

Wyszukiwarka