Decyzja o alimentach "wstecz" ?

Mam pytanie dotyczące decyzji wydanej przez sąd odnośnie zabezpieczenia na czas rozprawy. Dostałem taką decyzję pocztą w lutym, natomiast decyzja jest z listopada i traktuje o zapłaceniu od października. Czy sąd ma jakiś czas na przesłanie takiej decyzji? Czy decyzja może obowiązywać "wstecz" kilka miesięcy przed jej doręczeniem do mnie?
anonim cytuj
07-11-2023
Obowiązuje z chwilą podjęcia (albo ogłoszenia, jeśli na posiedzeniu jawnym).
Sąd nie ma zawitego terminu, tzn. nawet jakby przesłał za 3 lata, to i tak obowiązuje z chwilą podjęcia.
Od doręczenia masz czas na wniosek o uzasadnienie (7 dni) i potem zażalenie.
Zapewne uprawniony/na bądź opiekun prawny nie znał / nie wskazał adresu, albo "sąd jest mocno obłożony". Raczej norma niż wyjątek.
Portal sądowy, załóż konto, jest szansa że będziesz jeszcze stroną innych postępowań, w teorii nowe postępowania jeśli Twój PESEL będzie poprawnie wskazany - będą pojawiać się same, a jeśli nie to wpisujesz wniosek o dostęp, podajesz sygnaturę i wiesz co się dzieje w sprawie.

anonim cytuj
07-11-2023
Decyzja o alimentach "wstecz" jest możliwa i legalna. Zgodnie z art. 733 § 1 Kodeksu postępowania cywilnego, świadczenie alimentacyjne przyznane w wyroku sądu działa od dnia wniesienia powództwa, chyba że wyrok stanowi inaczej. Jeżeli chodzi o zabezpieczenie alimentów na czas trwania procesu, zgodnie z art. 730 k.p.c., sąd może na wniosek uprawnionego orzec zabezpieczenie alimentów nawet przed wszczęciem procesu o alimenty.

Co do czasu doręczenia decyzji, to brak jest w przepisach prawnych określonego terminu, w jakim decyzja powinna zostać doręczona stronie postępowania. Decyzja sądu zabezpieczająca alimenty na czas procesu jest skuteczna od chwili jej wydania, a nie od momentu doręczenia. Oznacza to, że sąd może nakazać zapłatę alimentów z mocą wsteczną, jeśli uzna to za uzasadnione.

Obowiązuje z chwilą podjęcia (albo ogłoszenia, jeśli na posiedzeniu jawnym).

Tak, to prawidłowe stwierdzenie. Obowiązek zapłaty alimentów powstaje od momentu podjęcia decyzji przez sąd.

Od doręczenia masz czas na wniosek o uzasadnienie (7 dni) i potem zażalenie.

Również to jest zgodne z prawem. Zgodnie z art. 365 § 1 k.p.c., strona, która chce się odwołać od postanowienia, musi złożyć wniosek o uzasadnienie w ciągu tygodnia od dnia, kiedy postanowienie zostało jej doręczone, jeśli na rozprawie nie ogłoszono uzasadnienia. Następnie na podstawie art. 394 § 1 k.p.c., po doręczeniu uzasadnienia postanowienia, strona ma 7 dni na złożenie zażalenia.

Jeśli chodzi o obciążenie sądów i kwestie proceduralne, to mogą one wpłynąć na tempo doręczania korespondencji sądowej, ale nie mają wpływu na datę, od której obowiązuje postanowienie sądu. Korzystanie z portalu informacyjnego sądów powszechnych, jak sugeruje post 2, to dobra praktyka, aby być na bieżąco z postępowaniami sądowymi.

anonim cytuj
07-11-2023

Sugerowane Tematy

Czy właściciel mieszkania może mnie wyrzucić?
6 lat temu wynajęłam mieszkanie od znajomej (ja i dzieci na ten moment 10 i 20 lat). Na początku miałyśmy umowę pisemną. Potem jakoś nie było okazji, więc tak sobie mieszkamy (umowa słowna). Mieszkanie dostała moja znajoma i jej mąż w prezencie ślubnym (nie wiem kto jest właścicielem). I teraz, właściciele się rozwodzą, on nie ma gdzie mieszkać i mówi, że przejmie to mieszkanie. Czy tak można bez żadnej informacji dla najemcy? Wiem, że to nie...
Pożyczka dla koleżanki.
Moja sprawa przedstawia się następująco. Na przełomie roku znajoma prosiła mnie o pomoc finansową, gdzie zarzekała się, że jak tylko da radę, to spłaci dług. Jak wiadomo, człowiek głupi i ufa, że ludzie są uczciwi. I tak zamiast kwota maleć to urosła do prawie 7 tys. zł. Niestety nie była podpisywana żadna umowa, ale sytuacja wygląda tak. Mam wiadomości, w których podkreślam, że jest to pożyczka i pieniądze są do zwrotu, co dana osoba potwierdza ...
Alimenty na studenta.
Witam. Mam chyba dość nietypowe pytanie. Jestem po rozwodzie z żoną. Jedno z naszych dzieci jest studentem- wszystkie koszty utrzymania dziecka na studiach ponoszę sam (najem mieszkania, kieszonkowe , opłata za studia). Była żona zarabia nawet więcej ode mnie ale nie chce "wydawać pieniędzy". Studia są tylko w trybie dziennym więc możliwość, że sam się utrzyma odpada. CZY JEST JAKAŚ SZNASA NA POZWANIE ŻONY O ZAPŁATĘ POŁOWY ALIMENTÓW? ...
Co można zrobić z nieuczciwymi najemcami?
Co można zrobić z nieuczciwymi najemcami? Zdali mieszkanie, przyznali się do małych uszkodzeń, dostał zwrot kaucji po czym jak zaczęłam się z bliska przyglądać to szkody są i to przewyższają kaucje (uszkodzona podłoga, podrapane ściany przez psa i wiele innych). On się nie poczuwa w ogóle do naprawy, zapromował śmieszna kwotę a raczej bez mojej wcześniejszej zgody postawił mnie przez faktem dokonanym, w wiadomościach mam wrażenie, że mnie stra...

Wyszukiwarka