Rozwiązanie umowy z najemcą.

Dzień dobry, proszę o poradę w sprawie wynajmu mieszkania. Najemca nie zrobił przelewu, miał zrobić tego dnia kiedy podpisaliśmy umowę. Oszukiwał że zrobił, żeby dać znać jak dojdzie, przelew nie doszedł. Po moim upomnieniu napisał że przeprasza, już robi przelew. Nie zrobił. W mieszkaniu nie ma nikogo co najmniej od 3 dni. Okna otwarte. Nie odpowiada na smsy (pozostają nie odczytane) i nie odbiera telefonu. Jakie kroki mogę podjąć żeby rozwiązać z nim umowę?
anonim cytuj
19-03-2024
Jeżeli pyta Pani o rozwiązania zgodne z przepisami prawa, to jest tylko jedno. W przypadku braku płatności może Pani podjąć kroki zmierzające do wypowiedzenia umowy dopiero jeśli zaległości w płatnościach sięgną co najmniej trzech okresów rozliczeniowych. Czyli w przypadku płatności miesięcznych jeśli lokator będzie zalegał z płatnościami za 3 miesiące. I nie ma znaczenia co na ten temat mówi sama umowa najmu. Jeśli mówi coś innego, to zapisy umowy po prostu nie mają mocy prawnej. Zachęcam do zapoznania się z art. 11 ustawy o ochronie praw lokatorów, a w szczególności z art. 11 ust. 2 pkt 2 - on właśnie dotyczy kwestii braku płatności. Ewentualnie proszę zapoznać się z art. 10. Tam znajdzie Pani sytuacje, które pozwolą Pani na dostanie się do mieszkania.

anonim cytuj
19-03-2024
Co dalej ? Właściciel może wytoczyć powództwo o rozwiązanie stosunku prawnego i nakazanie przez sąd opróżnienia lokalu, jeżeli strony nie osiągnęły porozumienia co do warunków i terminu rozwiązania tego stosunku.

anonim cytuj
19-03-2024
Naprawdę można zawrzeć względnie bezpieczną umowę najmu. Warto w tym celu poświęcić kilka stówek na konsultacje z adwokatem czy radcą prawnym. Naprawdę nigdy nie zrozumiem dlaczego ludzie uważają, że z czynnościami prawnymi poradzą sobie sami, bez pomocy adwokata czy radcy prawnego. Jak zapcha się kanalizacja, to wzywają hydraulika. Jak chcą postawić dom, to wynajmują ekipę budowlaną. A jak trzeba zadbać o swoją przyszłość pod kątem prawnym, to z jakiegoś powodu uważają, że poradzą sobie sami. A potem jest płacz i zgrzytanie zębów.

anonim cytuj
19-03-2024

Sugerowane Tematy

Chłopak przelewa czynsz na moje konto, następnie ja przekazuję właścicielowi. Czy obowiązuję darowizna?
Witam! Od trzech miesięcy wynajmuję z chłopakiem mieszkanie. Przelewa on swoją część czynszu na moje konto, następnie ja wysyłam całość czynszu do właściciela. Czy w tym przypadku obowiązuje darowizna? Powinnam ją zgłosić do US? Jesteśmy blisko "progu darowizny", w tym miesiącu na pewno go przekroczymy....
Dożywotnia nieodpłatna służebność.
Witam serdecznie. Nurtuje mnie pytanie - czy w przypadku DOŻYWOTNIEJ NIEODPŁATNEJ SŁUŻEBNOŚCI, należy się zachowek po śmierci darczyńcy? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi....
Pożyczka dla znajomego.
Witam, chciałbym się dowiedzieć czy mam jakieś szanse odzyskać pożyczone pieniądze, kwota o jaką chodzi to 14500 zł. Od października 2022 pewna osoba jest mi dłużna wyżej wymienioną kwotę, lecz pożyczka poszła oczywiście do ręki, jedynie posiadam przelewy bankowe na 1000zł. Oprócz tych przelewów posiadam również masę SMS-ów gdzie wyżej wymieniona osoba gra na zwłokę, dziękuje za pożyczkę, przeprasza mnie że to tyle trwa, lecz pieniędzy nie oddaje...
Ustanie obowiązku alimentacyjnego.
Rocznikiem mam obecnie 21 l. W ubiegłym roku ukończyłem technikum zawodowe. Uzyskałem tytuł technika logistyka ale poległem na maturze. Pan ojciec płaci od 20 l alimenty w kwocie 200 zł jest pozbawiony praw rodzicielskich...słowem nie znam człowieka. Mama nigdy nie występowała o zwiększenie alimentów dawała radę wychować mnie sama. Przez obecny rok dorywczo pracowałem i miałem korki aby ponownie przystąpić do matury. Otrzymałem listem poleconym p...

Wyszukiwarka