Pieszy bez odblasków.

Jaka teoretycznie kara czekałaby mnie gdybym po zmroku potrącił pieszego, który szedł ulica zamiast chodnikiem po drugiej stronie drogi, ubrany na czarno oraz bez kamizelki odblaskowej?
anonim cytuj
28-02-2023
Zależy w jakim terenie bez odblasków. Pieszy ma obowiązek je nosić wyłącznie poza terenem zabudowanym. Zależy, kto byłby uznany za winnego i w jakim stopniu.

anonim cytuj
28-02-2023
Sytuacja przydarzyła mi się wczoraj, jechałem poza terenem zabudowanym po zmroku, mijałem samochód, więc jechałem na światłach krótkich, gdy włączyłem światła długie, nagle około 5-6 metrów przede mną pojawiła się kobieta, ubrana na czarno, bez kamizelki odblaskowej, która szła ulicą, chociaż miała po drugiej stronie chodnik, na szczęście w porę udało mi się zareagować i ją ominąć. Chodziło mi to po głowie od wczoraj i chciałem się dowiedzieć, chociaż mniej więcej, co by mi groziło, gdyby mój refleks był słabszy.

anonim cytuj
28-02-2023
Po pierwsze, to jeśli był chodnik, to pieszy miał obowiązek po nim iść. Po drugie miała obowiązek mieć odblaski. Jeśli tylko nie jechał Pan z niedozwoloną prędkością i zachował inne przepisy, to mogłaby być uznana za wyłącznie winna spowodowania wypadku.

anonim cytuj
28-02-2023
Jechałem nawet poniżej dozwolonej prędkości z powodu zwierząt wybiegających na ulicę i od wczoraj zwracam uwagę na pieszych idących ulica zamiast chodnikiem.

anonim cytuj
28-02-2023
Dziękuję więc za odpowiedź.

anonim cytuj
28-02-2023
Wina byłaby tylko i wyłącznie pieszego, ale policja najpierw szukałaby byle powodu, żeby tobie też coś przyklepać. Niesprawne trzecie światło stopu, 0,2 mm za mało bieżnika na oponie, ewentualnie szukaliby świadków, którzy mogliby potwierdzić, że przekroczyłeś prędkość o 2 km/h

anonim cytuj
28-02-2023
Smutne ale prawdziwe.

anonim cytuj
28-02-2023

Sugerowane Tematy

Podwyższenie alimentów.
Pisałam pozew o podwyższenie alimentów, po miesiące dostałam pismo z sądu czy zgadzam się na mediacje, zgodziłam się, ale mam przedstawić tabelaryczny wykaz kosztów utrzymania dziecka wraz z tym kiedy wzrosły koszty tego utrzymania. Jak to zrobić? Skoro od 11 lat dziecko nie miało nigdy podwyższonych alimentów no i koszty wzrastają wraz z wiekiem i potrzebami dziecka. Byłam u prawnika i powiedział, żeby w tabeli napisać ile było kiedyś a ile tera...
Czy pracodawca może wypowiedzieć umowę na zwolnieniu lekarskim?
Witam, od kilku lat pracuję w pewnej firmie mając umowę o pracę na czas określony. Od dwóch miesięcy jestem na zwolnieniu lekarskim i z tego co wiem będę miał przedłużane. Na pierwszych dniach L4 byłem 16 dni w szpitalu. Mam silną depresję i obecnie jestem na kuracji lekowej oraz pod stałą kontrolą lekarza. Moje pytanie brzmi : czy pracodawca ma prawo wypowiedzieć mi umowę kiedy wrócę do pracy, czy może również powiedzieć w trakcie L4 o wypowied...
Podanie pacjenta do komisji etyki lekarskiej.
Napisałam opinię stomatologowi na google. Dzisiaj zadzwonił do mnie że ta opinie jest krzywdząca i że poda mnie do komisji etyki lekarskiej w Krakowie. Moją opinia opisywała stan faktyczny - zdiagnozował u mnie 7 zębów do leczenia, podczas gdy nie mam żadnego. Zeby zdrowe, potwierdziło to dwóch stomatologów. Dla uściślenia - nie wyzywałam go w żaden sposób. Po prostu opisałam, że być może chce na tym zarobić. Czy naprawdę może mnie gdzieś poda...
Jak rozwiązać umowę o pracę ?
Jestem zatrudniony na umowie o pracę powyżej 3 lat. Od prawie pół roku jestem na zwolnieniu lekarskim. Niedługo kończy mi się okres chorobowy 182 dni. Choroba nie jest przyczyną wykonywanego zawodu, jednak uniemożliwia jego dalsze wykonywanie. W jaki sposób sprawnie i szybko rozwiązać umowę o pracę bez długiego okresu wypowiedzenia, gdyby pracodawca nie zgodził się na rozwiązanie umowy za porozumieniem stron? Mam ponadto niewykorzystany nawet j...

Wyszukiwarka