Pieszy bez odblasków.

Jaka teoretycznie kara czekałaby mnie gdybym po zmroku potrącił pieszego, który szedł ulica zamiast chodnikiem po drugiej stronie drogi, ubrany na czarno oraz bez kamizelki odblaskowej?
anonim cytuj
28-02-2023
Zależy w jakim terenie bez odblasków. Pieszy ma obowiązek je nosić wyłącznie poza terenem zabudowanym. Zależy, kto byłby uznany za winnego i w jakim stopniu.

anonim cytuj
28-02-2023
Sytuacja przydarzyła mi się wczoraj, jechałem poza terenem zabudowanym po zmroku, mijałem samochód, więc jechałem na światłach krótkich, gdy włączyłem światła długie, nagle około 5-6 metrów przede mną pojawiła się kobieta, ubrana na czarno, bez kamizelki odblaskowej, która szła ulicą, chociaż miała po drugiej stronie chodnik, na szczęście w porę udało mi się zareagować i ją ominąć. Chodziło mi to po głowie od wczoraj i chciałem się dowiedzieć, chociaż mniej więcej, co by mi groziło, gdyby mój refleks był słabszy.

anonim cytuj
28-02-2023
Po pierwsze, to jeśli był chodnik, to pieszy miał obowiązek po nim iść. Po drugie miała obowiązek mieć odblaski. Jeśli tylko nie jechał Pan z niedozwoloną prędkością i zachował inne przepisy, to mogłaby być uznana za wyłącznie winna spowodowania wypadku.

anonim cytuj
28-02-2023
Jechałem nawet poniżej dozwolonej prędkości z powodu zwierząt wybiegających na ulicę i od wczoraj zwracam uwagę na pieszych idących ulica zamiast chodnikiem.

anonim cytuj
28-02-2023
Dziękuję więc za odpowiedź.

anonim cytuj
28-02-2023
Wina byłaby tylko i wyłącznie pieszego, ale policja najpierw szukałaby byle powodu, żeby tobie też coś przyklepać. Niesprawne trzecie światło stopu, 0,2 mm za mało bieżnika na oponie, ewentualnie szukaliby świadków, którzy mogliby potwierdzić, że przekroczyłeś prędkość o 2 km/h

anonim cytuj
28-02-2023
Smutne ale prawdziwe.

anonim cytuj
28-02-2023

Sugerowane Tematy

Czy mogę unieważnić umowę sprzedaży, jeśli kupiłem używany samochód, który ma ukryte wady?
Ostatnio zakupiłem używany samochód od prywatnego sprzedawcy. W momencie transakcji byłem bardzo podekscytowany i zaufałem, że auto jest w dobrym stanie, ponieważ sprzedawca stwierdził, że samochód jest w pełni sprawny i nie ma żadnych ukrytych wad. Niestety, po zakupie okazało się, że samochód ma pewne problemy, o których sprzedawca mi nie wspomniał. Po kilku dniach użytkowania zauważyłem, że auto ma poważne problemy z układem hamulcowym, któ...
Podatki od nieruchomości.
Kupiłam budynek mieszkalny do remontu na działce odłączonej od gruntów rolnych. Działka o powierzchni 2123 m. W wypisie z ewidencji gruntów figuruje jako grunty rolne zabudowane. Teren zakrzewiony i częściowo zadrzewiony ( niewielki sąd).Jak to się ma do nakazu podatkowego z urzędu gminy, w którym zakwalifikowano grunt jako grunty pozostałe w tym zajęte na prowadzenie odpłatnej statutowej działalności pożytku publicznego? Nigdy nie składałam wnio...
Upadłość firmy, a zaległa pensja.
Dzień dobry, firma, w której pracuje złożyła wniosek o upadłość. Niestety już za marzec nie dostałam wypłaty, pierwszy raz znajduje się w takiej sytuacji i nie wiem co mam robić. Nie wszyscy mają taką poduszkę finansową by przeżyć przez 1 miesiąc, nie opłacając rachunków oraz kredytów. Obecnie przebywam na L4, które również płaci pracodawca. Czy ktoś był w podobnej sytuacji i wie jak się zachować? Gdzie się udać jak najszybciej i zdobyć swoje pie...
Egzekucja z nieruchomości.
Czy Naczelnik Urzędu Skarbowego może prowadzić egzekucję ze wspólnej nieruchomości (działka w trakcie zabudowy) na zasadzie wspólności majątkowej małżeńskiej kiedy jeden z małżonków nie wiedział o długach drugiego? Doprecyzowując są to zaległe podatki po zamkniętej działalności gospodarczej do której drugi z małżonków w ogóle się nie wtrącał ani nie miał z tą działalnością nic wspólnego....

Wyszukiwarka