Pieszy bez odblasków.

Jaka teoretycznie kara czekałaby mnie gdybym po zmroku potrącił pieszego, który szedł ulica zamiast chodnikiem po drugiej stronie drogi, ubrany na czarno oraz bez kamizelki odblaskowej?
anonim cytuj
28-02-2023
Zależy w jakim terenie bez odblasków. Pieszy ma obowiązek je nosić wyłącznie poza terenem zabudowanym. Zależy, kto byłby uznany za winnego i w jakim stopniu.

anonim cytuj
28-02-2023
Sytuacja przydarzyła mi się wczoraj, jechałem poza terenem zabudowanym po zmroku, mijałem samochód, więc jechałem na światłach krótkich, gdy włączyłem światła długie, nagle około 5-6 metrów przede mną pojawiła się kobieta, ubrana na czarno, bez kamizelki odblaskowej, która szła ulicą, chociaż miała po drugiej stronie chodnik, na szczęście w porę udało mi się zareagować i ją ominąć. Chodziło mi to po głowie od wczoraj i chciałem się dowiedzieć, chociaż mniej więcej, co by mi groziło, gdyby mój refleks był słabszy.

anonim cytuj
28-02-2023
Po pierwsze, to jeśli był chodnik, to pieszy miał obowiązek po nim iść. Po drugie miała obowiązek mieć odblaski. Jeśli tylko nie jechał Pan z niedozwoloną prędkością i zachował inne przepisy, to mogłaby być uznana za wyłącznie winna spowodowania wypadku.

anonim cytuj
28-02-2023
Jechałem nawet poniżej dozwolonej prędkości z powodu zwierząt wybiegających na ulicę i od wczoraj zwracam uwagę na pieszych idących ulica zamiast chodnikiem.

anonim cytuj
28-02-2023
Dziękuję więc za odpowiedź.

anonim cytuj
28-02-2023
Wina byłaby tylko i wyłącznie pieszego, ale policja najpierw szukałaby byle powodu, żeby tobie też coś przyklepać. Niesprawne trzecie światło stopu, 0,2 mm za mało bieżnika na oponie, ewentualnie szukaliby świadków, którzy mogliby potwierdzić, że przekroczyłeś prędkość o 2 km/h

anonim cytuj
28-02-2023
Smutne ale prawdziwe.

anonim cytuj
28-02-2023

Sugerowane Tematy

Współwłasność samochodu z ex
Dzień Dobry, mam do państwa takie pytanie otóż: Mam auto i jestem właścicielem ale te auto ma również współwłaściciela ,mojego ex ,których odszedł do innej kobiety. Chcę te auto oddać na szrot lub sprzedać, to auto jest z 2004r, nie jest dużo wart ,ale mój ex nie chcę podpisać zgody. Chciałam te auto mu oddać ale miał mi podpisać zgodę przez notariusza i nie chcę się zgodzić. Niestety opłaty czyli ubezpieczenie jest na moje imię i nazwisko wi...
Przysposobienie dziecka.
Cześć. Mam do Was pytanie. Mój mąż stara się o przysposobienie mojej córki (moja córka ma w akcie urodzenia "ojciec nieznany"). Złożyliśmy do sądu odpowiednie pismo o przysposobienie (pełne), była już pierwsza sprawa , na której sąd odroczył sprawę i zgłosił wszystko do ośrodka adopcyjnego gdzie mój mąż , ja i moja córka będziemy wzywani po kolei, a następnie ta pani, która zajmuje się naszą sprawą ma przyjechać na wywiad środowiskowy...
Dziedziczenie po matce.
Mieszkanie kupione przed ślubem, a więc stanowi wyłącznie moją własność i nie wchodzi do wspólnoty małżeńskiej ale co w przypadku mojej śmierci? Kto dziedziczy mieszkanie? Mam męża oraz 2 dzieci pełnoletnich i dwójkę małoletnich, pytam oczywiście czysto teoretycznie bo nie mogę znaleźć info na ten temat....
ZUS żąda oddania renty po mężu.
Witam mam pewien problem mój mąż od stycznia starał się o rentę sprawa była w toku 8 października mąż zmarł,9 października przyszło na konto z ZUS niecałe tysiąc złotych po kilku dniach przyszły kolejne pieniądze ok. 17 tysięcy myślę że to spłata od stycznia bo na obecną chwilę nie przyszła żadna decyzja, teraz ZUS żąda oddania całej kwoty. Czy muszę zwrócić całą kwotę co z pieniędzmi od stycznia do 8 października gdy mąż żył....

Wyszukiwarka