Jaka teoretycznie kara czekałaby mnie gdybym po zmroku potrącił pieszego, który szedł ulica zamiast chodnikiem po drugiej stronie drogi, ubrany na czarno oraz bez kamizelki odblaskowej?
Zależy w jakim terenie bez odblasków. Pieszy ma obowiązek je nosić wyłącznie poza terenem zabudowanym. Zależy, kto byłby uznany za winnego i w jakim stopniu.
anonim cytuj
28-02-2023
Sytuacja przydarzyła mi się wczoraj, jechałem poza terenem zabudowanym po zmroku, mijałem samochód, więc jechałem na światłach krótkich, gdy włączyłem światła długie, nagle około 5-6 metrów przede mną pojawiła się kobieta, ubrana na czarno, bez kamizelki odblaskowej, która szła ulicą, chociaż miała po drugiej stronie chodnik, na szczęście w porę udało mi się zareagować i ją ominąć. Chodziło mi to po głowie od wczoraj i chciałem się dowiedzieć, chociaż mniej więcej, co by mi groziło, gdyby mój refleks był słabszy.
anonim cytuj
28-02-2023
Po pierwsze, to jeśli był chodnik, to pieszy miał obowiązek po nim iść. Po drugie miała obowiązek mieć odblaski. Jeśli tylko nie jechał Pan z niedozwoloną prędkością i zachował inne przepisy, to mogłaby być uznana za wyłącznie winna spowodowania wypadku.
anonim cytuj
28-02-2023
Jechałem nawet poniżej dozwolonej prędkości z powodu zwierząt wybiegających na ulicę i od wczoraj zwracam uwagę na pieszych idących ulica zamiast chodnikiem.
anonim cytuj
28-02-2023
Dziękuję więc za odpowiedź.
anonim cytuj
28-02-2023
Wina byłaby tylko i wyłącznie pieszego, ale policja najpierw szukałaby byle powodu, żeby tobie też coś przyklepać. Niesprawne trzecie światło stopu, 0,2 mm za mało bieżnika na oponie, ewentualnie szukaliby świadków, którzy mogliby potwierdzić, że przekroczyłeś prędkość o 2 km/h
Witam, zacznę od tego, że mieszkałem ( nie będąc tam nigdy zameldowany) z niepełnosprawnym ojcem, ponieważ się nim opiekowałem. Ojciec zmarł, ja zrzekłem się spadku a teraz dostaje telefony z gminy żeby się zrzec mieszkania po ojcu ( nie przebywam w tym mieszkaniu i zaznaczę jeszcze raz że nigdy nie byłem tam zameldowany). Gmina mówi, że dług mi rośnie. Jakim sposobem? Czy to legalne ze strony gminy? Mieszkanie było socjalne i nie było własnością...
4 lata temu skończyłem płacić alimenty. Okazało się że płacił o 2 lata za długo bo jego córka miała licencjat i mogła już pracować. To samo stwierdził sąd. Ale sędzina zapytała się go czy chce zwrot tych alimentów. Powiedział że nie. Ale się rozmyślił i chce jednak je odzyskać po 2 latach. Twierdzi że jak do pieniędzy to była pierwsza a teraz nawet nie utrzymuje z nim kontaktu. Czy istnieje taka możliwość....
Chciałam wynająć mieszkanie, znalazłam jedno, które mnie zaciekawiło z biura nieruchomości, przed obejrzeniem była wymagana umowa pośrednictwa w najmie, którą chyba niepotrzebnie podpisałam, ale tak: koniec końców mieszkania tego wynajmować nie będę, a cały czas dostaję telefony z tego biura z ofertami innych mieszkań, którymi też nie jestem zainteresowana na ten moment(tzn, inne mieszkania z tego biura w ogóle mnie interesują, patrzyłam wcześnie...
Dzień dobry,
Sprawa karna dotyczy znalezienia 100g mdma w samochodzie (Art. 62 ust 2) , w mieszkaniu nic nie znaleziono, zastosowano poręczenie majątkowe wobec oskarżonego. Nigdy wcześniej nie karany na terenie Polski (3 lata temu w Niemczech za spowodowanie uszczerbku na zdrowiu)
Jaką najlepiej obrać linie obrony sadzie?
Przewóz środków odurzających jako kurier czy może jako konsument substancji? Brak dowodów na handel oraz oskarżony nie ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: