Jaka teoretycznie kara czekałaby mnie gdybym po zmroku potrącił pieszego, który szedł ulica zamiast chodnikiem po drugiej stronie drogi, ubrany na czarno oraz bez kamizelki odblaskowej?
Zależy w jakim terenie bez odblasków. Pieszy ma obowiązek je nosić wyłącznie poza terenem zabudowanym. Zależy, kto byłby uznany za winnego i w jakim stopniu.
anonim cytuj
28-02-2023
Sytuacja przydarzyła mi się wczoraj, jechałem poza terenem zabudowanym po zmroku, mijałem samochód, więc jechałem na światłach krótkich, gdy włączyłem światła długie, nagle około 5-6 metrów przede mną pojawiła się kobieta, ubrana na czarno, bez kamizelki odblaskowej, która szła ulicą, chociaż miała po drugiej stronie chodnik, na szczęście w porę udało mi się zareagować i ją ominąć. Chodziło mi to po głowie od wczoraj i chciałem się dowiedzieć, chociaż mniej więcej, co by mi groziło, gdyby mój refleks był słabszy.
anonim cytuj
28-02-2023
Po pierwsze, to jeśli był chodnik, to pieszy miał obowiązek po nim iść. Po drugie miała obowiązek mieć odblaski. Jeśli tylko nie jechał Pan z niedozwoloną prędkością i zachował inne przepisy, to mogłaby być uznana za wyłącznie winna spowodowania wypadku.
anonim cytuj
28-02-2023
Jechałem nawet poniżej dozwolonej prędkości z powodu zwierząt wybiegających na ulicę i od wczoraj zwracam uwagę na pieszych idących ulica zamiast chodnikiem.
anonim cytuj
28-02-2023
Dziękuję więc za odpowiedź.
anonim cytuj
28-02-2023
Wina byłaby tylko i wyłącznie pieszego, ale policja najpierw szukałaby byle powodu, żeby tobie też coś przyklepać. Niesprawne trzecie światło stopu, 0,2 mm za mało bieżnika na oponie, ewentualnie szukaliby świadków, którzy mogliby potwierdzić, że przekroczyłeś prędkość o 2 km/h
Naród sprawuje władzę przez swoich przedstawicieli lub bezpośrednio. Czy ktoś potrafi wyjaśnić znaczenie prawne tej władzy bezpośredniej ? Bezpośrednio znaczy nadrzędnie a jak nadrzędnie znaczy bezpośrednio. No dobrze gdzie znajdują się opisy tej władzy bezpośredniej ? I czy wogóle są jakiekolwiek opisy tej władzy bezpośredniej. Jeżeli nie ma, to znaczy że z mównicy sejmowej można wykopać w dupę każdego dzisiejszego debila bolszewickiego od gad...
Syn zdał w szkole egzamin kwalifikacji wstępnej kierowcy (szkola branżowa) wyjechał za granicę do pracy. Chciałam odebrać dyplom że szkoły jednak żądają ode mnie upoważnienia poświadczonego notarialnie. Czy jest ku temu podstawa prawna? Syn skonczyl 18 lat w lutym 2022 r....
Miałam stabilną pracę w pewnej firmie przez prawie 6 lat ale niezbyt dobrze płatną. Znalazłam kolejna pracę, firma złożyła mi ofertę, naciskała na skrócenie wypowiedzenia z 3 do 2 ms. Obecna firma się zgodziła. Z nową firmą podpisałam umowę jeszcze przed rozpoczęciem stosunku pracy. Kilka tygodni przed rozpoczęciem nowej pracy nowa firma dała wypowiedzenie umowy dodając zapis, że w ciągu 3 tygodni mogę odwołać się do sądu. W starej firmie kończy ...
Dzień dobry,
Podczas lockdownu nasz sklep został zamknięty i przebywaliśmy wtedy w domu oprócz kilku dni, w których przyjechaliśmy przyjąć dostawę. W dniu wczorajszym pracodawca oznajmił nam, że mamy wszystkie nasze dni urlopowe wpisać właśnie w ten okres kiedy byliśmy zamknięci (czyli wstecz). Wszyscy w pracy nie wyraziliśmy na to zgody, chcemy ten urlop faktycznie wykorzystać w przyszłości. Dzisiaj zadzwonił do mnie regionalny z informacją, że...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: