L4 z wyprzedzeniem

Hej, ktoś mógłby mi pomóc. Jestem na L4 od psychiatry od 2msc. Obecne L4 kończy się 24.07 chciałam zapisać się do lekarza w ostatnim tygodniu trwania L4 ale lekarz nie poinformowałam ze jest wtedy na urlopie. Czy jeśli umowie się na wizytę 15.07 lekarz może przedłużyć L4 z 10 dniowym wyprzedzeniem? Czy może ewentualnie wypisać l4 które będą na siebie nachodzić?
anonim cytuj
01-07-2022
nie ma konkretnych przepisów określających, czy lekarz może wydać kolejne zwolnienie lekarskie (L4) z wyprzedzeniem. Jednakże generalna praktyka medyczna sugeruje, że lekarze powinni oceniać stan zdrowia pacjenta bezpośrednio przed wystawieniem zwolnienia lekarskiego, aby zapewnić, że zwolnienie jest odpowiednie i aktualne.

Nie jest zgodne z praktyką medyczną, aby zwolnienia lekarskie nachodziły na siebie. Każde zwolnienie lekarskie powinno odzwierciedlać aktualny stan zdrowia pacjenta. Jeżeli stan zdrowia pacjenta ulegnie zmianie pomiędzy dwoma zwolnieniami lekarskimi, lekarz powinien to uwzględnić i ewentualnie dostosować terminy zwolnień.

Jeśli chodzi o przedłużenie zwolnienia lekarskiego, to lekarz może je przedłużyć, jeżeli oceni, że twoje zdrowie tego wymaga. Jednakże, aby to zrobić, lekarz musi najpierw przeprowadzić odpowiednią ocenę twojego stanu zdrowia.

Dlatego, jeżeli obawiasz się, że twoje obecne zwolnienie lekarskie skończy się, zanim będziesz mógł ponownie spotkać się z lekarzem, warto skonsultować się z innym lekarzem lub poprosić o teleporadę. Wiele gabinetów medycznych oferuje teraz teleporady jako część swoich usług, dzięki czemu pacjenci mogą konsultować się z lekarzami bez konieczności osobistego spotkania.

anonim cytuj
23-07-2023

Sugerowane Tematy

Kiedy następuje wykonanie decyzji administracyjnej?
W skrócie: 1. Organ wydał decyzję administracyjną o nałożeniu kary pieniężnej 5000 zł. 2. Strona nie wniosła odwołania, decyzja stała się ostateczna i wykonalna. 3. Strona nie wykonała tej decyzji, Organ skierował sprawę do Urzędu Skarbowego a ten do Komornika. 4. Strona zapłaciła karę 5000 zł Komornikowi ale płacąc co miesiąc po 1000 zł. Moje pytanie: Kiedy nastąpiło wykonanie decyzji administracyjnej? a) wtedy kiedy Organ przekazał sprawę...
Przymusowe leczenie.
Cześć! Mam w domu alkoholika - ojca. Przez alkohol już stracił prawo jazdy oraz pracę (aktualnie znalazł nową). Pije od zawsze odkąd pamiętam, raz mniej raz więcej. Był na odwyku dwa miesiące ale nic to nie dało. Większość majątku jest zdobyta przez mamę i ona nie chce mu oddać połowy bo mu się nie należy więc męczy się z tym człowiekiem pod jednym dachem. Jednak psychicznie się to bardzo odbija na rodzinie. Czy można go gdzieś zgłosić? Jakie...
Sprawa o alimenty
Witam, sprawa o alimenty. Pozew wniesiono luty 2020 do dziś nie było rozprawy. Sąd wydał postanowienie o szukaniu pozwanego za pomocą komornika, gdyż nie odbierał listów. Następnie na posiedzeniu nie jawnym wydano postanowienie o zawieszeniu sprawy. Co dalej zrobić?...
Czy przysługuje jakiś zasiłek osobie bezrobotnej? (lekki stopień orzeczenia o niepełnosprawności)
Dzień dobry Piszę z pytaniem. Czy przysługuje jakiś zasiłek osobie bezrobotnej, która nigdy nie pracowała i nie może znaleźć pracy też ze względów zdrowotnych (choruje na epilepsje i posiada lekki stopień orzeczenia o niepełnosprawności). Nie chodzi tutaj o zasiłek stały, tylko tymczasowy, póki nie znajdzie sobie pracy. Z góry dziękuję za odpowiedź....

Wyszukiwarka