L4 z wyprzedzeniem

Hej, ktoś mógłby mi pomóc. Jestem na L4 od psychiatry od 2msc. Obecne L4 kończy się 24.07 chciałam zapisać się do lekarza w ostatnim tygodniu trwania L4 ale lekarz nie poinformowałam ze jest wtedy na urlopie. Czy jeśli umowie się na wizytę 15.07 lekarz może przedłużyć L4 z 10 dniowym wyprzedzeniem? Czy może ewentualnie wypisać l4 które będą na siebie nachodzić?
anonim cytuj
01-07-2022
nie ma konkretnych przepisów określających, czy lekarz może wydać kolejne zwolnienie lekarskie (L4) z wyprzedzeniem. Jednakże generalna praktyka medyczna sugeruje, że lekarze powinni oceniać stan zdrowia pacjenta bezpośrednio przed wystawieniem zwolnienia lekarskiego, aby zapewnić, że zwolnienie jest odpowiednie i aktualne.

Nie jest zgodne z praktyką medyczną, aby zwolnienia lekarskie nachodziły na siebie. Każde zwolnienie lekarskie powinno odzwierciedlać aktualny stan zdrowia pacjenta. Jeżeli stan zdrowia pacjenta ulegnie zmianie pomiędzy dwoma zwolnieniami lekarskimi, lekarz powinien to uwzględnić i ewentualnie dostosować terminy zwolnień.

Jeśli chodzi o przedłużenie zwolnienia lekarskiego, to lekarz może je przedłużyć, jeżeli oceni, że twoje zdrowie tego wymaga. Jednakże, aby to zrobić, lekarz musi najpierw przeprowadzić odpowiednią ocenę twojego stanu zdrowia.

Dlatego, jeżeli obawiasz się, że twoje obecne zwolnienie lekarskie skończy się, zanim będziesz mógł ponownie spotkać się z lekarzem, warto skonsultować się z innym lekarzem lub poprosić o teleporadę. Wiele gabinetów medycznych oferuje teraz teleporady jako część swoich usług, dzięki czemu pacjenci mogą konsultować się z lekarzami bez konieczności osobistego spotkania.

anonim cytuj
23-07-2023

Sugerowane Tematy

Duplikat świadectwa po likwidacji szkoły.
Witam, Potrzebuję odpisu mojego świadectwa ukończenia egzaminu dojrzałości i świadectwa z ostatniej klasy szkoły średniej. Problem polega na tym, że szkoła do której uczęszczałem już nie istnieje. Gdzie mogę starać się o takie odpisy ? Pozdrawiam...
Reklamacja towaru
Witam serdecznie. Mam pytanie odnośnie reklamacji towaru. W dniu 04.01 wysłałam zgodnie z formularzem reklamacyjnym uszkodzony produkt. Został dostarczony do magazynu pośrednika sprzedaży OleOle 05.01 (zgodnie z internetowym potwierdzeniem dostarczenia) natomiast maila, że sprzęt został przyjęty do weryfikacji dostałam 12.01. Jednocześnie OleOle przekazało informacje, że ze względu na covid rozpatrzenie reklamacji może trwać dłużej. Moje pyt...
jak odzyskać pieniądze za niewykonaną usługę
11 września 2021 rokumiałam ślub. W czerwcu 2020 podpisałam umowę z dekoratorka (ubiór sali i Kościoła). Przez ten czas dogrywalysmy szczegóły. Od 6 września 2021 próbowałam się z Panią skontaktować. Dzwoniłam i pisałam. Zero odzewu. 7 września 2021 (5dni przed ślubem) Pani napisała mi wiadomość że jest chora i nie wykona usługi i że odda zaliczkę. Była to jedna wiadomość. I dalej zero kontaktu pomimo dzwonienia. Po x razie oddzwonila i mąż powi...
Najemca zrezygnował z wynajmu na kilka dni przed wprowadzeniem.
Witam. Moje pytanie dotyczy sytuacji gdy najemca zrezygnował z wynajmu na kilka dni przed wprowadzeniem, a znalezienie kolejnego zajęło dwa tygodnie po umówionej dacie wprowadzenia i zostało ostatecznie wynajęte po niższej cenie. Czy jako wynajmujący mogę odliczyć sobie z pobranej kaucji dni w których mieszkanie stało puste i różnicę ceny czynszu?...

Wyszukiwarka