L4 z wyprzedzeniem

Hej, ktoś mógłby mi pomóc. Jestem na L4 od psychiatry od 2msc. Obecne L4 kończy się 24.07 chciałam zapisać się do lekarza w ostatnim tygodniu trwania L4 ale lekarz nie poinformowałam ze jest wtedy na urlopie. Czy jeśli umowie się na wizytę 15.07 lekarz może przedłużyć L4 z 10 dniowym wyprzedzeniem? Czy może ewentualnie wypisać l4 które będą na siebie nachodzić?
anonim cytuj
01-07-2022
nie ma konkretnych przepisów określających, czy lekarz może wydać kolejne zwolnienie lekarskie (L4) z wyprzedzeniem. Jednakże generalna praktyka medyczna sugeruje, że lekarze powinni oceniać stan zdrowia pacjenta bezpośrednio przed wystawieniem zwolnienia lekarskiego, aby zapewnić, że zwolnienie jest odpowiednie i aktualne.

Nie jest zgodne z praktyką medyczną, aby zwolnienia lekarskie nachodziły na siebie. Każde zwolnienie lekarskie powinno odzwierciedlać aktualny stan zdrowia pacjenta. Jeżeli stan zdrowia pacjenta ulegnie zmianie pomiędzy dwoma zwolnieniami lekarskimi, lekarz powinien to uwzględnić i ewentualnie dostosować terminy zwolnień.

Jeśli chodzi o przedłużenie zwolnienia lekarskiego, to lekarz może je przedłużyć, jeżeli oceni, że twoje zdrowie tego wymaga. Jednakże, aby to zrobić, lekarz musi najpierw przeprowadzić odpowiednią ocenę twojego stanu zdrowia.

Dlatego, jeżeli obawiasz się, że twoje obecne zwolnienie lekarskie skończy się, zanim będziesz mógł ponownie spotkać się z lekarzem, warto skonsultować się z innym lekarzem lub poprosić o teleporadę. Wiele gabinetów medycznych oferuje teraz teleporady jako część swoich usług, dzięki czemu pacjenci mogą konsultować się z lekarzami bez konieczności osobistego spotkania.

anonim cytuj
23-07-2023

Sugerowane Tematy

Ile można wpłacić na konto bez kontroli Urzędu Skarbowego?
Przez rok odkładałem 1600 zł i uzbierałem sporo sumę , i teraz bym chciał je wpłacić do banku bo nie chcę ich trzymam w domu , a te sumę wypłacałem co miesiąc z konta i jest ślad wypłacania i czy mogę wpłaci bez problemu żeby urząd skarbowy się tym nie zainteresował ....
Spisany testament notarialnie z mężem że dziedziczy po mnie 100% i na odwrót. Czy te testamenty wystarczą żebyśmy dziedziczyli tylko względem siebie?
Dzień dobry, rodzice nie żyją, jest brat z którym nie utrzymuje kontaktów i dwie przyrodnie siostry. Mam męża, dzieci brak. Spisany testament notarialnie jeszcze przed ślubem gdzie wskazuje męża( wtedy jeszcze partnera) że dziedziczy po mnie 100 %. I na odwrót mąż wskazuje mnie w 100 % Wszystko co mam kupione jeszcze przed ślubem( mieszkanie) po ślubie samochód też na mnie. Nie mamy rozdzielności majątkowej. Mąż ma dzieci z poprzedniego małżeńst...
Podwyższenie alimentów.
Witam. Chciałabym podwyższyć alimenty na syna. Czy muszę wysyłać pismo do sądu, czy możemy podpisać u mediatora dokument i gotowy wysłać do sądu z prośbą o klauzulę wykonalności?...
Przedłużenie umowy wynajmu mieszkania. (aneks pospisywany co roku)
Witam. Dnia 17 sierpnia kończy się nam umowa najmu mieszkania. Kontaktowałam się już z właścicielką mieszkania czy przedłużamy umowę, odpowiedziała że nie ma żadnych przeciwwskazań, że możemy dalej mieszkać. Tylko musimy podpisać aneks ,który podpisujemy co roku. Wynajmuje u tej Pani mieszkanie już 4lata jest to najem okazjonalny. Do tej pory się nie odezwała w sprawie aneksu,czy się przypomnieć jeszcze raz czy czekać? Nie chce żeby się potem oka...

Wyszukiwarka