L4 z wyprzedzeniem

Hej, ktoś mógłby mi pomóc. Jestem na L4 od psychiatry od 2msc. Obecne L4 kończy się 24.07 chciałam zapisać się do lekarza w ostatnim tygodniu trwania L4 ale lekarz nie poinformowałam ze jest wtedy na urlopie. Czy jeśli umowie się na wizytę 15.07 lekarz może przedłużyć L4 z 10 dniowym wyprzedzeniem? Czy może ewentualnie wypisać l4 które będą na siebie nachodzić?
anonim cytuj
01-07-2022
nie ma konkretnych przepisów określających, czy lekarz może wydać kolejne zwolnienie lekarskie (L4) z wyprzedzeniem. Jednakże generalna praktyka medyczna sugeruje, że lekarze powinni oceniać stan zdrowia pacjenta bezpośrednio przed wystawieniem zwolnienia lekarskiego, aby zapewnić, że zwolnienie jest odpowiednie i aktualne.

Nie jest zgodne z praktyką medyczną, aby zwolnienia lekarskie nachodziły na siebie. Każde zwolnienie lekarskie powinno odzwierciedlać aktualny stan zdrowia pacjenta. Jeżeli stan zdrowia pacjenta ulegnie zmianie pomiędzy dwoma zwolnieniami lekarskimi, lekarz powinien to uwzględnić i ewentualnie dostosować terminy zwolnień.

Jeśli chodzi o przedłużenie zwolnienia lekarskiego, to lekarz może je przedłużyć, jeżeli oceni, że twoje zdrowie tego wymaga. Jednakże, aby to zrobić, lekarz musi najpierw przeprowadzić odpowiednią ocenę twojego stanu zdrowia.

Dlatego, jeżeli obawiasz się, że twoje obecne zwolnienie lekarskie skończy się, zanim będziesz mógł ponownie spotkać się z lekarzem, warto skonsultować się z innym lekarzem lub poprosić o teleporadę. Wiele gabinetów medycznych oferuje teraz teleporady jako część swoich usług, dzięki czemu pacjenci mogą konsultować się z lekarzami bez konieczności osobistego spotkania.

anonim cytuj
23-07-2023

Sugerowane Tematy

okres wypowiedzenia z umowy czy kodeksu?
Dzień dobry, mam pytanie odnośnie okresu wypowiedzenia. Wg ustawy obowiązuje mnie miesięczny okres, na umowie mam zapis że mam 3 miesięczne wypowiedzenie. Co jest ważniejsze? Umowa na czas nieokreślony i pracuje 7,5 miesiąca...
Czy można wypowiedzieć umowę o pracę bez okresu wypowiedzenia?
Mam umowę o pracę. Od września przebywam na L4 bo miałam operację. Mój stan zdrowia na ten moment nie pozwala mi wrócić do tej pracy, bo nie mogę dźwigać. W jaki sposób w trybie natychmiastowym bez konsekwencji można rozwiązać umowę. Nie chce iść do pracy i po badania o zdolność bo to strata czasu....
nie odebrana paczka pobraniowa
Witam. Mam problem z kupującym. Sprzedałem mu rzecz za pobraniem. Sam zaproponował przesyłkę pobraniową. Ustaliliśmy również fakt że opłatę uiszcza kupujący. Został poinformowany przeze mnie że jest już na poczcie. Wszystko ładnie pięknie ale na dzień dzisiejszy paczka nadal leży do odbioru na poczcie. Pisałem kiedy ma zamiar odebrać paczkę ale zero odezwu. W jaki sposób mogę odzyskać pieniądze od kupującego? Bo z tego co wiem to jak paczka wrac...
Prawo do zasiłku dla bezrobotnych
Czy w przypadku umowy na czas określony (umowa na cały etat na czas do 30.11.2020r) przysługuje prawo do zasiłku dla bezrobotnych odrazu?...

Wyszukiwarka