L4 z wyprzedzeniem

Hej, ktoś mógłby mi pomóc. Jestem na L4 od psychiatry od 2msc. Obecne L4 kończy się 24.07 chciałam zapisać się do lekarza w ostatnim tygodniu trwania L4 ale lekarz nie poinformowałam ze jest wtedy na urlopie. Czy jeśli umowie się na wizytę 15.07 lekarz może przedłużyć L4 z 10 dniowym wyprzedzeniem? Czy może ewentualnie wypisać l4 które będą na siebie nachodzić?
anonim cytuj
01-07-2022
nie ma konkretnych przepisów określających, czy lekarz może wydać kolejne zwolnienie lekarskie (L4) z wyprzedzeniem. Jednakże generalna praktyka medyczna sugeruje, że lekarze powinni oceniać stan zdrowia pacjenta bezpośrednio przed wystawieniem zwolnienia lekarskiego, aby zapewnić, że zwolnienie jest odpowiednie i aktualne.

Nie jest zgodne z praktyką medyczną, aby zwolnienia lekarskie nachodziły na siebie. Każde zwolnienie lekarskie powinno odzwierciedlać aktualny stan zdrowia pacjenta. Jeżeli stan zdrowia pacjenta ulegnie zmianie pomiędzy dwoma zwolnieniami lekarskimi, lekarz powinien to uwzględnić i ewentualnie dostosować terminy zwolnień.

Jeśli chodzi o przedłużenie zwolnienia lekarskiego, to lekarz może je przedłużyć, jeżeli oceni, że twoje zdrowie tego wymaga. Jednakże, aby to zrobić, lekarz musi najpierw przeprowadzić odpowiednią ocenę twojego stanu zdrowia.

Dlatego, jeżeli obawiasz się, że twoje obecne zwolnienie lekarskie skończy się, zanim będziesz mógł ponownie spotkać się z lekarzem, warto skonsultować się z innym lekarzem lub poprosić o teleporadę. Wiele gabinetów medycznych oferuje teraz teleporady jako część swoich usług, dzięki czemu pacjenci mogą konsultować się z lekarzami bez konieczności osobistego spotkania.

anonim cytuj
23-07-2023

Sugerowane Tematy

Nakaz zapłaty.
Chciałbym się od was dowiedzieć, co się będzie dziać, jeśli pozwany dostanie nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym, a nie złoży sprzeciwu, ani nie podejmie żadnych działań by uregulować należność? Czy powód ma dalej działać w tej sprawie kontaktując się z sądem, czy sąd sam będzie działał?...
Wypowiedzenie umowy
Pracuje w urzędzie miasta. 3 lata pracowałem na umowie zleceniu . Od 1 stycznia 2022 otrzymałem umowę o pracę ,która trwa do teraz . Ile wynosi okres wypowiedzenia ?...
Odszkodowanie za pobicie.
O jak duże odszkodowanie finansowe można się starać za pobicie ze złamaniem nosa? Trwałą zmianą jest zmienione uczucie/pewien dyskomfort przy marszczeniu nosa. Być może ma to też inne skutki. Nie miałem obdukcji, nie konsultowałem z lekarzem....
Pomyłka banku a odpowiedzialność klienta.
Mama spłaciła kredyt przed czasem w banku X. W Banku pracownica powiedziała, że mama otrzyma jeszcze około 15 tys. zwrotu za spłatę przed czasem. Kredyt spłacony 20.02. a 22.02 bank wpłaca na konto ponad 170 tys. jako zwrot od spłaconego kredytu, zaś wieczorem zabiera z powrotem z konta. Czy to legalne żeby bank przelewał i zabierał pieniądze bez zgody właściciela?...

Wyszukiwarka