prawo do odstąpienia od umowy zawartej na odległość.

Sprzedawca nie zwrócił pieniędzy w ciągu ustawowych 14 dni od daty odebrania przesyłki. Co mogę w takiej sytuacji zrobić? Chodzi o prawo do odstąpienia od umowy zawartej na odległość.
anonim cytuj
18-11-2021
Wezwanie do zapłaty, pisemne listem z ZPO. Potem sąd.

anonim cytuj
18-11-2021
Można też zacząć od tego. Nazywa się to Powiatowy Rzecznik Konsumenta w każdym starostwie powiatowym.

anonim cytuj
18-11-2021
W odpowiedzi na pytania dotyczące praw konsumenta i odstąpienia od umowy zawartej na odległość, prawo, a dokładniej Ustawa o prawach konsumenta z dnia 30 maja 2014 r. (Dz. U. 2014 poz. 827), przewiduje kilka możliwości.

W pierwszej kolejności warto zwrócić uwagę na Art. 27 tej ustawy, który mówi, że konsument, który zawarł umowę na odległość, ma prawo odstąpić od umowy bez podania przyczyny i bez ponoszenia kosztów, z wyjątkiem kosztów określonych w art. 33, art. 34 ust. 2 i art. 35, w terminie 14 dni.

Jeżeli sprzedawca nie zwrócił Ci pieniędzy w ciągu 14 dni od daty odebrania przesyłki, powinieneś mu przypomnieć o tym obowiązku. Można to zrobić poprzez napisanie pisma, w którym domagasz się zwrotu pieniędzy, powołując się na Art. 34 ust. 3 tejże ustawy, zgodnie z którym "Sprzedawca jest zobowiązany niezwłocznie, nie później niż w terminie 14 dni od dnia otrzymania oświadczenia konsumenta o odstąpieniu od umowy, zwrócić konsumentowi wszystkie dokonane przez niego płatności, w tym koszty dostarczenia rzeczy, z wyjątkiem dodatkowych kosztów wynikających z wybranego przez konsumenta sposobu dostarczenia rzeczy innego niż najtańszy zwykły sposób dostarczenia oferowany przez sprzedawcę".

Jeżeli to nie poskutkuje, powinieneś złożyć skargę do Powiatowego Rzecznika Konsumenta lub UOKiK (Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów), który może pomóc w wyegzekwowaniu Twoich praw. Pamiętaj, żeby zachować kopie wszelkiej korespondencji oraz dowody nadania przesyłki - mogą okazać się niezbędne w dalszych etapach postępowania.

Jeżeli i to nie przyniesie rezultatu, możliwe jest wszczęcie postępowania sądowego.

anonim cytuj
29-07-2023

Sugerowane Tematy

Narzędzia wpisane na stan pracownika.
Dzień Dobry, mam pytanie: skąd się bierze idea, praktyka wpisania narzędzi na stan pracownikowi (np. przełożony mówi mi, że "będzie pan miał wpisaną wiertarkę szlifierkę na stanie, tylko tutaj podpisać")? Czy mogę odmówić przyjęcia na stan narzędzi/urządzeń ? Czy przełożony może mi zapisać na stanie narzędzia/urządzenia bez mojej zgody/wiedzy? czy środki ochrony osobistej np ochronniki słuch, maski przeciwpyłowe... też mogą być wpi...
Umowa o pracę na zastępstwo.
Czy na umowie na zastępstwo za kogoś, wygląda tak samo, co na zwykłą umowę o pracę?...
Nie mogę wyegzekwować sfinalizowania umowy o dzieło.
Mam problem z wyegzekwowaniem pieniędzy z umowy o dzieło. Miesiąc temu wykonałem dla pewnej niewielkiej firmy (w zasadzie kilkuosobowej) sklep internetowy. W późniejszej rozmowie dowiedziałem się, że fajnie fajnie, ale jeszcze trzeba będzie wprowadzić tam jakieś dane dotyczące firmy, które ta osoba miała mi dostarczyć mailowo. Do tego momentu ich nie otrzymałem, a produkt jest gotowy. Na maile nie dostaję żadnej odpowiedzi, zaś w momencie, gdy si...
Ankieta bezpieczeństwa osobowego
Witam. Mąż musi w pracy złożyć ankietę bezpieczeństwa osobowego do informacji tajnych i ścisłe tajnych. Postępowanie sprawdzające trochę trwa, a ja miałam ostatnio nieprzyjemna sytuacje. Mianowicie czeka mnie pewnie sprawa karna ponieważ ukradłam dosyć sporo w sklepie. Jeszcze nie dostałam żadnego wezwania na policję, ale wiem ze tak się stanie. Moja sytuacja wyglada nie ciekawie nie wiem co mnie czeka. Nigdy nie byłam karana ale obawiam si...

Wyszukiwarka