prawo do odstąpienia od umowy zawartej na odległość.

Sprzedawca nie zwrócił pieniędzy w ciągu ustawowych 14 dni od daty odebrania przesyłki. Co mogę w takiej sytuacji zrobić? Chodzi o prawo do odstąpienia od umowy zawartej na odległość.
anonim cytuj
18-11-2021
Wezwanie do zapłaty, pisemne listem z ZPO. Potem sąd.

anonim cytuj
18-11-2021
Można też zacząć od tego. Nazywa się to Powiatowy Rzecznik Konsumenta w każdym starostwie powiatowym.

anonim cytuj
18-11-2021
W odpowiedzi na pytania dotyczące praw konsumenta i odstąpienia od umowy zawartej na odległość, prawo, a dokładniej Ustawa o prawach konsumenta z dnia 30 maja 2014 r. (Dz. U. 2014 poz. 827), przewiduje kilka możliwości.

W pierwszej kolejności warto zwrócić uwagę na Art. 27 tej ustawy, który mówi, że konsument, który zawarł umowę na odległość, ma prawo odstąpić od umowy bez podania przyczyny i bez ponoszenia kosztów, z wyjątkiem kosztów określonych w art. 33, art. 34 ust. 2 i art. 35, w terminie 14 dni.

Jeżeli sprzedawca nie zwrócił Ci pieniędzy w ciągu 14 dni od daty odebrania przesyłki, powinieneś mu przypomnieć o tym obowiązku. Można to zrobić poprzez napisanie pisma, w którym domagasz się zwrotu pieniędzy, powołując się na Art. 34 ust. 3 tejże ustawy, zgodnie z którym "Sprzedawca jest zobowiązany niezwłocznie, nie później niż w terminie 14 dni od dnia otrzymania oświadczenia konsumenta o odstąpieniu od umowy, zwrócić konsumentowi wszystkie dokonane przez niego płatności, w tym koszty dostarczenia rzeczy, z wyjątkiem dodatkowych kosztów wynikających z wybranego przez konsumenta sposobu dostarczenia rzeczy innego niż najtańszy zwykły sposób dostarczenia oferowany przez sprzedawcę".

Jeżeli to nie poskutkuje, powinieneś złożyć skargę do Powiatowego Rzecznika Konsumenta lub UOKiK (Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów), który może pomóc w wyegzekwowaniu Twoich praw. Pamiętaj, żeby zachować kopie wszelkiej korespondencji oraz dowody nadania przesyłki - mogą okazać się niezbędne w dalszych etapach postępowania.

Jeżeli i to nie przyniesie rezultatu, możliwe jest wszczęcie postępowania sądowego.

anonim cytuj
29-07-2023

Sugerowane Tematy

Sprzedaż samochodu.
Około miesiąca temu sprzedałem samochód. Nabywca sprawdził to sobie na stacji kontroli pojazdów i bym podpięty pod komputer co nie wykazało żadnych jego wad. Teraz nabywca mi pisze że silnik jest do remontu i będzie chciał ode mnie pieniądze za jego remont? Jakie są moje prawa w tym przypadku? Jestem osoba fizyczna i była sporządzona jedynie umowa kupna sprzedaży....
Pracodawca pomylił PESEL przy rejestracji do ZUS.
Czy istnieje możliwość, że pracodawca pomylił PESEL przy rejestracji do ZUS? Pracuje od niedawna i musiałem iść do lekarza, okazało się, że nie mam ubezpieczenia. Na pasku wyszło, że PESEL się nie zgadza. Czy jest możliwe podanie złego numeru PESEL w ZUS? Bo nie chce mi się w to wierzyć....
Sprzedaż przedmiotu na portalu ogłoszeniowym.
Witam, Sprzedałam na olx używany worek boxerski. Pani przyjechała , obejrzała go i kupiła. Po 5 dniach wysyła mi zdjęcie podartego worka i żąda zwrotu pieniędzy. Kiedy kupowała go worek nie miał wad. Czy ja powinnam jej oddać pieniądze?...
Podwyższenie alimentów.
Potrzebuje porady, otóż miałam sprawę w sądzie, w 2019 córka wtedy nie miała roku. Teraz ma w tym roku 5 lat czy mogę iść po podwyżkę. Mam zasadzone alimenty w wysokości 450 zł. Córka jeszcze w tym roku idzie do przedszkola. Kolejna sprawa mój były nie płaci na córkę od roku alimentów. Czy w ogóle jest sens iść do sądu jeśli nie płaci teraz alimentów?...

Wyszukiwarka