prawo do odstąpienia od umowy zawartej na odległość.

Sprzedawca nie zwrócił pieniędzy w ciągu ustawowych 14 dni od daty odebrania przesyłki. Co mogę w takiej sytuacji zrobić? Chodzi o prawo do odstąpienia od umowy zawartej na odległość.
anonim cytuj
18-11-2021
Wezwanie do zapłaty, pisemne listem z ZPO. Potem sąd.

anonim cytuj
18-11-2021
Można też zacząć od tego. Nazywa się to Powiatowy Rzecznik Konsumenta w każdym starostwie powiatowym.

anonim cytuj
18-11-2021
W odpowiedzi na pytania dotyczące praw konsumenta i odstąpienia od umowy zawartej na odległość, prawo, a dokładniej Ustawa o prawach konsumenta z dnia 30 maja 2014 r. (Dz. U. 2014 poz. 827), przewiduje kilka możliwości.

W pierwszej kolejności warto zwrócić uwagę na Art. 27 tej ustawy, który mówi, że konsument, który zawarł umowę na odległość, ma prawo odstąpić od umowy bez podania przyczyny i bez ponoszenia kosztów, z wyjątkiem kosztów określonych w art. 33, art. 34 ust. 2 i art. 35, w terminie 14 dni.

Jeżeli sprzedawca nie zwrócił Ci pieniędzy w ciągu 14 dni od daty odebrania przesyłki, powinieneś mu przypomnieć o tym obowiązku. Można to zrobić poprzez napisanie pisma, w którym domagasz się zwrotu pieniędzy, powołując się na Art. 34 ust. 3 tejże ustawy, zgodnie z którym "Sprzedawca jest zobowiązany niezwłocznie, nie później niż w terminie 14 dni od dnia otrzymania oświadczenia konsumenta o odstąpieniu od umowy, zwrócić konsumentowi wszystkie dokonane przez niego płatności, w tym koszty dostarczenia rzeczy, z wyjątkiem dodatkowych kosztów wynikających z wybranego przez konsumenta sposobu dostarczenia rzeczy innego niż najtańszy zwykły sposób dostarczenia oferowany przez sprzedawcę".

Jeżeli to nie poskutkuje, powinieneś złożyć skargę do Powiatowego Rzecznika Konsumenta lub UOKiK (Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów), który może pomóc w wyegzekwowaniu Twoich praw. Pamiętaj, żeby zachować kopie wszelkiej korespondencji oraz dowody nadania przesyłki - mogą okazać się niezbędne w dalszych etapach postępowania.

Jeżeli i to nie przyniesie rezultatu, możliwe jest wszczęcie postępowania sądowego.

anonim cytuj
29-07-2023

Sugerowane Tematy

Bank opóźnia wystawienie listu mazalnego.
Witam, kiedyś wynikła taka sytuacja, że moja mama wzięła kredyt na otworzenie firmy, pod hipotekę, niedawno z ojcem spłaciliśmy całkowicie ten kredyt, bo mama zmarła w 2017 roku. Bank w którym brała kredyt przestał istnieć i został przejęty przez większy bank. Pani w ów banku poinformowała nas o liście mazalnym, tylko, że coś się to bardzo przedłuża, co można zrobić z tym faktem?, pani która nas obsługuje nie ma jak by w tym winy, tłumaczy się gł...
Ustalenie kontaktów.
Dzień dobry. Napiszę w skrócie. Syn we wrześniu będzie miał 3 latka. Jego ojciec zostawił Nas gdy mały miał 1.5 roku. Od tamtej pory odwiedza syna 2 -3 razy w miesiącu na 2-3 godziny w weekendy. Odkąd ojciec synka ma nowa dziewczynę są między nami spiny. Piszę za niego wiadomości do mnie udając że to tatuś. Wywołuje kłótnie. Ostatnio powiedziałam że nie będę odpisywała na jego wiadomości. Do sedna. Czy Sad może wydać pozwolenie aby ojciec zabiera...
Odwieszenie kary w zawieszeniu.
Witam mam pytanie mąż miał karę w zawieszeniu za kradzież 2 na 5 lat minęły 4 lata i zostało skazany za pobicie na 10 miesięcy napisał o dozór elektroniczny i dzisiaj dostał zawiadomienie o posiedzeniu w sprawie wcześniejszej kary zawieszenia moje pytanie brzmi czy ma jakieś szanse ze mu nie odwiesza tamtej kary dodam że jest jedynym żywicielem rodziny a mamy syna małego....
Wyegzekwowanie płatności za wykonaną usługę.
Wykonałem pewną usługę zdalnie, usługa według mnie została wykonana prawie 3 miesiące temu, klient dla którego usługę wykonałem w naszej rozmowie telefonicznej mówi to samo. Problemem natomiast jest to, że przez te 3 miesiące nie mogę doprosić się o dane do faktury. Tutaj też ciekawostka, której wcześniej nie sprawdziłem, mianowicie klient zawiesił z początkiem poprzedniego roku działalność gospodarczą natomiast świadczył usługi związane z zawi...

Wyszukiwarka