Pracodawca pomylił PESEL przy rejestracji do ZUS.

Czy istnieje możliwość, że pracodawca pomylił PESEL przy rejestracji do ZUS? Pracuje od niedawna i musiałem iść do lekarza, okazało się, że nie mam ubezpieczenia. Na pasku wyszło, że PESEL się nie zgadza. Czy jest możliwe podanie złego numeru PESEL w ZUS? Bo nie chce mi się w to wierzyć.
anonim cytuj
25-01-2024
Jeżeli pracujesz od niedawna to może być też sytuacja, że nie zaktualizowały się dane w systemach NFZ. Najprościej byłoby zajrzeć do PUE ZUS.

anonim cytuj
25-01-2024
Nie ma mnie w PUE, pracodawca twierdzi że już to niby wyprostowali ale nadal nie ma go jako płatnika. W ZUS się dowiedziałem, na infolinii, że niemożliwe jest pomylić PESEL bo dane zaciąga z bazy PESELi i żebym to z pracodawcą wyjaśnił. No i pracodawca swoje, ZUS swoje, PESEL na pasku jest tak wpisany, że mam 80 lat, a ubezpieczenia nadal nie ma.

anonim cytuj
25-01-2024
Poproś pracodawcę o kopie ZUS ZUA wraz z potwierdzeniem wysyłki.

anonim cytuj
25-01-2024
I z taką kopia napisać do NFZ o wyjaśnienie sytuacji, zajmą się, a zaczytanie danych z ZUS do bazy danych widniejącej w NFZ faktycznie trochę trwa.

anonim cytuj
25-01-2024
Sprawdzic w księgowości i wtedu do ZUS. My kiedyś od ZUSu dostaliśmy informację o śmierci naszego pracownika.
Jak się okazało była to zwykła pomyłka po stronie ZUS a pracownik żył i musiał odkręcać coś czego nie zawinił.

anonim cytuj
25-01-2024

Sugerowane Tematy

Zalaliśmy sąsiada. My uważamy ze sąsiad zwyczajnie chce nas naciągnąć, Jak taka sytuacja wygląda od strony prawnej?
Witajcie Zalalismy sasiadow Moj maz zajmujacy sie na codzien budowlanka zobowiazal sie do naprawy szkod Mieszkanie to bylo zalane juz 4 lata wczesniej i patrzac na jego stan po tamtym zalaniu nie bylo remontu gdyz zalanie bylo z winy wlasciciela Okazało się ze własciciel wymaga od nas jeszcze wymiany podłogi w pokoju i drzwi które rzekomo zostały uszkodzone w wyniku naszego zalania My uważamy ze sąsiad zwyczajnie chce nas naciągnąć Jak taka...
Pozew przeciw byłemu pracodawcy
Wystosowałem pozew przeciw byłemu pracodawcy o zapłatę zaległego wynagrodzenia. Otrzymałem pismo z kancelarii adwokackiej reprezentującej owego pracodawcę, w którym pozwana (pełnomocnik pracodawcy) uznaje moje roszczenia oraz proponuje UGODĘ (wypłatę zaleglego wynagrodzenia bez odszkodowania w terminie do 2 miesięcy). Czy warto przystać na tę ugodę, jeśli pracodawca od wielu miesięcy obiecuje wypłacenie zaległości nie realizując tych obietn...
Okres wypowiedzenia a przekształcenie firmy w trakcie trwania umowy
Chcę złożyć wypowiedzenie w nadchodzącym tygodniu, zostałam zatrudniona w firmie 28.10.2020 - NZOZ, w marcu 2022 firma przekształciła się w spółkę z o.o., nastąpiło rozwiązanie umowy z NZOZ i została zawarta ze mną nowa umowa, w związku z tym byłam pewna, że okres wypowiedzenia wynosi miesiąc, natomiast przeczytałam przed chwilą, że "do stażu pracy pracownika w firmie zalicza się okres poprzedniego zatrudnienia jeśli nastąpiło przejście zakł...
spłata kredytu po zakończeniu związku
Będąc w kilkuletnim związku, zdecydowaliśmy się razem z partnerem wziąć kredyt na remont (głównie zakup mebli/drzwi) jego domu. On nie miał zdolności, więc kredyt był na mnie. Po kilku latach podjęliśmy decyzję o zakończeniu związku. W tym momencie zostało mi do spłaty jeszcze kilkanaście tysięcy kredytu. Mój były partner nie poczuwa się do dalszego spłacania kredytu (wcześniej spłacaliśmy go wspólnie), ani do oddania rzeczy z domu, do wartoś...

Wyszukiwarka