Pracodawca pomylił PESEL przy rejestracji do ZUS.

Czy istnieje możliwość, że pracodawca pomylił PESEL przy rejestracji do ZUS? Pracuje od niedawna i musiałem iść do lekarza, okazało się, że nie mam ubezpieczenia. Na pasku wyszło, że PESEL się nie zgadza. Czy jest możliwe podanie złego numeru PESEL w ZUS? Bo nie chce mi się w to wierzyć.
anonim cytuj
25-01-2024
Jeżeli pracujesz od niedawna to może być też sytuacja, że nie zaktualizowały się dane w systemach NFZ. Najprościej byłoby zajrzeć do PUE ZUS.

anonim cytuj
25-01-2024
Nie ma mnie w PUE, pracodawca twierdzi że już to niby wyprostowali ale nadal nie ma go jako płatnika. W ZUS się dowiedziałem, na infolinii, że niemożliwe jest pomylić PESEL bo dane zaciąga z bazy PESELi i żebym to z pracodawcą wyjaśnił. No i pracodawca swoje, ZUS swoje, PESEL na pasku jest tak wpisany, że mam 80 lat, a ubezpieczenia nadal nie ma.

anonim cytuj
25-01-2024
Poproś pracodawcę o kopie ZUS ZUA wraz z potwierdzeniem wysyłki.

anonim cytuj
25-01-2024
I z taką kopia napisać do NFZ o wyjaśnienie sytuacji, zajmą się, a zaczytanie danych z ZUS do bazy danych widniejącej w NFZ faktycznie trochę trwa.

anonim cytuj
25-01-2024
Sprawdzic w księgowości i wtedu do ZUS. My kiedyś od ZUSu dostaliśmy informację o śmierci naszego pracownika.
Jak się okazało była to zwykła pomyłka po stronie ZUS a pracownik żył i musiał odkręcać coś czego nie zawinił.

anonim cytuj
25-01-2024

Sugerowane Tematy

Problem z wypłatą
Witam wszystkich!.Otóż moja sytuacja wygląda tak.Pracuje w firmie,gdzie zatrudniają na kontrakt b2b.Ja nie mam własnej działalności gospodarczej,ale jest taka możliwość, aby inny pracownik który ma działalność wziął mnie pod siebie.No i tak zrobiłem,tamten pracownik dał mi umowe o prace na pół etatu,i problem pojawia się przy wypłacie.Pracuje jako kurier i tam rozliczają za adres,pod koniec wystawiają fakture,no i wiadomo składka zus i podatek do...
Sprzedaż mieszkania spadkowego, bez zgody współwłaścicieli.
Mieszkanie ma 3 współwłaścicieli (mieszkanie spadkowe) Jeden ze współwłaścicieli chce je sprzedać, na co pozostałe dwie osoby się na to nie godzą. Co możemy zrobić z mężem, aby je sprzedać? Nie wchodzi w grę spłacenie przez pozostałych. Kontakt z pozostałymi i dojście do porozumienia nie istnieje. Czy są jakiekolwiek szanse na to, aby mąż mógł sprzedać mieszkanie, mimo iż pozostali się na to nie zgadzają? Jakie możemy podjąć kroki i działani...
Czy właściciel mieszkania może mnie wyrzucić?
6 lat temu wynajęłam mieszkanie od znajomej (ja i dzieci na ten moment 10 i 20 lat). Na początku miałyśmy umowę pisemną. Potem jakoś nie było okazji, więc tak sobie mieszkamy (umowa słowna). Mieszkanie dostała moja znajoma i jej mąż w prezencie ślubnym (nie wiem kto jest właścicielem). I teraz, właściciele się rozwodzą, on nie ma gdzie mieszkać i mówi, że przejmie to mieszkanie. Czy tak można bez żadnej informacji dla najemcy? Wiem, że to nie...
Zepsuty sprzęt w momencie zakupu.
Dzień dobry, Wiem, że temat może nieco podobny do innych, ale jednak nieco inny, dlatego też piszę w osobnym poście. Pokrótce opiszę sam problem, natomiast mam prośbę o poradę w kontekście dochodzenia swoich praw. W zeszłym tygodniu kupiłem przez Internet telewizor "na raty". Sklep dostarczył do mnie telewizor w piątek .W trakcie pierwszego uruchomienia telewizor zaczął stwarzać problem. Obraz wyglądał jakby była uszkodzona matryca. S...

Wyszukiwarka