Pracodawca pomylił PESEL przy rejestracji do ZUS.

Czy istnieje możliwość, że pracodawca pomylił PESEL przy rejestracji do ZUS? Pracuje od niedawna i musiałem iść do lekarza, okazało się, że nie mam ubezpieczenia. Na pasku wyszło, że PESEL się nie zgadza. Czy jest możliwe podanie złego numeru PESEL w ZUS? Bo nie chce mi się w to wierzyć.
anonim cytuj
25-01-2024
Jeżeli pracujesz od niedawna to może być też sytuacja, że nie zaktualizowały się dane w systemach NFZ. Najprościej byłoby zajrzeć do PUE ZUS.

anonim cytuj
25-01-2024
Nie ma mnie w PUE, pracodawca twierdzi że już to niby wyprostowali ale nadal nie ma go jako płatnika. W ZUS się dowiedziałem, na infolinii, że niemożliwe jest pomylić PESEL bo dane zaciąga z bazy PESELi i żebym to z pracodawcą wyjaśnił. No i pracodawca swoje, ZUS swoje, PESEL na pasku jest tak wpisany, że mam 80 lat, a ubezpieczenia nadal nie ma.

anonim cytuj
25-01-2024
Poproś pracodawcę o kopie ZUS ZUA wraz z potwierdzeniem wysyłki.

anonim cytuj
25-01-2024
I z taką kopia napisać do NFZ o wyjaśnienie sytuacji, zajmą się, a zaczytanie danych z ZUS do bazy danych widniejącej w NFZ faktycznie trochę trwa.

anonim cytuj
25-01-2024
Sprawdzic w księgowości i wtedu do ZUS. My kiedyś od ZUSu dostaliśmy informację o śmierci naszego pracownika.
Jak się okazało była to zwykła pomyłka po stronie ZUS a pracownik żył i musiał odkręcać coś czego nie zawinił.

anonim cytuj
25-01-2024

Sugerowane Tematy

Zasiłek macierzyński.
Witam. Może ktoś się orientuje czy ZUS wypłaci córce zasiłek macierzyński. Sprawa wygląda następująco: Córka czekała aż się zwolni miejsce w wymarzonej pracy. Podczas oczekiwania zaszła w ciążę I wtedy dostała telefon że miejsce się zwolniło i żeby przyszła podpisać umowę. Tak też zrobiła. Pracuje nadal....
udzielenie pożyczki znajomej osobie
Witam. Sytuacja związana jest z udzieleniem pożyczki pieniężnej osobie, którą znam lecz nie spisywaliśmy żadnego dokumentu potwierdzającego, że pieniądze mu przekazałem. Jedyne co mam to rozmowy na aplikacji Messenger (kwota pożyczki, termin spłaty oraz kwotę jaką miał spłacić). Dłużnik ma już około 1.5 miesiąca spóźnienia i raczej nie kwapi się do oddania mimo, że często pisze o spłaceniu pożyczki tego samego dnia. Czy jest jakaś realna szansa n...
Wypowiedzenie umowy najmu
Witam, wynajmuje mieszkanie lecz znalazłem coś innego i chciałbym wypowiedzieć umowę. Jest taki problem, że są wydrukowane dwa egzemplarze umowy , na mojej wersji jest miesięczny okres wypowiedzenia, a na swojej właścicielka mieszkania przekreslila długopisem i dopisała 2 miesiące. Nie pamiętam czy postawilem przy tym parafke czy nie, ale czy nie powinno być na obu wersjach tak samo? Jest zapisek ,,Zmiana umowy wymaga formy pisemnej pod rygorem ...
Zaciągnięta pożyczka a separacja.
Sytuacja jest taka: Mąż się zadłużył, chce wziąć pożyczkę żeby mu pomóc (ze względu na dzieci ). I teraz chodzi mi o to czy jest taka możliwość zabezpieczenia się prawie np. przez notariusza, żeby spisać jakieś pismo , że w przypadku gdy zechce separacji bądź rozwodu on będzie spłacał pożyczkę którą wzięłam ja, aby mu pomoc. Czy nie ma na to szans? (rozważam na ten moment separacje, ale chce pomóc spłacić żebyśmy z dziećmi mieli spokój)....

Wyszukiwarka