Pracodawca pomylił PESEL przy rejestracji do ZUS.

Czy istnieje możliwość, że pracodawca pomylił PESEL przy rejestracji do ZUS? Pracuje od niedawna i musiałem iść do lekarza, okazało się, że nie mam ubezpieczenia. Na pasku wyszło, że PESEL się nie zgadza. Czy jest możliwe podanie złego numeru PESEL w ZUS? Bo nie chce mi się w to wierzyć.
anonim cytuj
25-01-2024
Jeżeli pracujesz od niedawna to może być też sytuacja, że nie zaktualizowały się dane w systemach NFZ. Najprościej byłoby zajrzeć do PUE ZUS.

anonim cytuj
25-01-2024
Nie ma mnie w PUE, pracodawca twierdzi że już to niby wyprostowali ale nadal nie ma go jako płatnika. W ZUS się dowiedziałem, na infolinii, że niemożliwe jest pomylić PESEL bo dane zaciąga z bazy PESELi i żebym to z pracodawcą wyjaśnił. No i pracodawca swoje, ZUS swoje, PESEL na pasku jest tak wpisany, że mam 80 lat, a ubezpieczenia nadal nie ma.

anonim cytuj
25-01-2024
Poproś pracodawcę o kopie ZUS ZUA wraz z potwierdzeniem wysyłki.

anonim cytuj
25-01-2024
I z taką kopia napisać do NFZ o wyjaśnienie sytuacji, zajmą się, a zaczytanie danych z ZUS do bazy danych widniejącej w NFZ faktycznie trochę trwa.

anonim cytuj
25-01-2024
Sprawdzic w księgowości i wtedu do ZUS. My kiedyś od ZUSu dostaliśmy informację o śmierci naszego pracownika.
Jak się okazało była to zwykła pomyłka po stronie ZUS a pracownik żył i musiał odkręcać coś czego nie zawinił.

anonim cytuj
25-01-2024

Sugerowane Tematy

Ojciec mojego dziecka kontaktuję się że mną raz na miesiac/ dwa miesiące pod pretekstem rozmowy z synem
Witam. Mam pytanie. Ojciec mojego dziecka kontaktuję się że mną raz na miesiac/ dwa miesiące pod pretekstem rozmowy z synem,ale w między czasie mnie poniża. Nie przyjeżdża na widzenie ustalone przez sąd,obcina sobie alimenty oraz się spóźnia z wypłatami. Gdy syn do niego jedzie np na weekend raz na 2/3 miesiące Ojciec dziecka nastawia go przeciwko mnie,uczy przeklinac oraz straszy ,,wilkami,duchami",co skutkuje stresem i nie przespanymi noca...
Eksmisja ojczyma.
Posiadam dom w którym mieszkam z mamą i ojczymem (ojczym mnie w żaden sposób nie przysposobił ani nic z tych rzeczy, po prostu moja mama powtórnie wyszła za mąż). Mieszka on w moim domu, lecz doszło do sytuacji takiej, iż nie chcę go już więcej widzieć. Posiada on swoje mieszkanie, nie jest u mnie zameldowany. Czy mogę zwyczajnie kazać mu się wynosić, wystawić mu rzeczy przed dom i pomachać na odchodne ? Z tego co widzę to wszystkie przesłanki ek...
Zgoda ojca na wyjzad dziecka?
Czy muszę mieć zgodę ojca, który ma takie prawa do dziecka jak ja, gdybym chciała polecieć z rodziną na wakacje, z moim mężem i synem?...
Darowizna mieszkania za dożywotnią opiekę.
Dzień dobry. Moja matka twierdzi, że dorosłe dzieci powinny sponsorować rodziców, gdyż Ci mają niskie emerytury. Moja matka ma 3700 netto emerytury (uważam ze nie jest tragicznie. Nie leczy się na nic. Nie kupuje żadnych lekarstw) Mój brat otrzymał od matki darowiznę mieszkania z dożywociem. Czy w takiej sytuacji, on jest zobowiązany do ewentualnego wsparcia finansowego matki ? Matka zawsze do mnie kieruje te słowa, jakby oczekiwała ode mni...

Wyszukiwarka