Pracodawca pomylił PESEL przy rejestracji do ZUS.

Czy istnieje możliwość, że pracodawca pomylił PESEL przy rejestracji do ZUS? Pracuje od niedawna i musiałem iść do lekarza, okazało się, że nie mam ubezpieczenia. Na pasku wyszło, że PESEL się nie zgadza. Czy jest możliwe podanie złego numeru PESEL w ZUS? Bo nie chce mi się w to wierzyć.
anonim cytuj
25-01-2024
Jeżeli pracujesz od niedawna to może być też sytuacja, że nie zaktualizowały się dane w systemach NFZ. Najprościej byłoby zajrzeć do PUE ZUS.

anonim cytuj
25-01-2024
Nie ma mnie w PUE, pracodawca twierdzi że już to niby wyprostowali ale nadal nie ma go jako płatnika. W ZUS się dowiedziałem, na infolinii, że niemożliwe jest pomylić PESEL bo dane zaciąga z bazy PESELi i żebym to z pracodawcą wyjaśnił. No i pracodawca swoje, ZUS swoje, PESEL na pasku jest tak wpisany, że mam 80 lat, a ubezpieczenia nadal nie ma.

anonim cytuj
25-01-2024
Poproś pracodawcę o kopie ZUS ZUA wraz z potwierdzeniem wysyłki.

anonim cytuj
25-01-2024
I z taką kopia napisać do NFZ o wyjaśnienie sytuacji, zajmą się, a zaczytanie danych z ZUS do bazy danych widniejącej w NFZ faktycznie trochę trwa.

anonim cytuj
25-01-2024
Sprawdzic w księgowości i wtedu do ZUS. My kiedyś od ZUSu dostaliśmy informację o śmierci naszego pracownika.
Jak się okazało była to zwykła pomyłka po stronie ZUS a pracownik żył i musiał odkręcać coś czego nie zawinił.

anonim cytuj
25-01-2024

Sugerowane Tematy

Czy pasierb może dziedziczyć?
Sytuacja przedstawia się następująco : jestem jedynakiem, rodzice nie żyją , dzieci nie mam. Kilka lat temu ożeniłem się, żona ma córkę z poprzedniego małżeństwa, pełnoletnią , samodzielną. Do naszego małżeństwa praktycznie majątek wniosłem ja sam, głównie nieruchomości. I tu moje pytanie, czy w przypadku śmierci mojej małżonki, pasierbica będzie uprawniona do spadku po żonie ? Jeśli tak, to jak można tego uniknąć, nie uśmiecha mi się tracić częś...
Jazda pod wpływem narkotyków, posiadanie narkotyków i brak uprawnień do kierowania pojazdem. Co za to grozi??
Witam. Kilka dni temu moją bliską osobę zatrzymała policja, był pod wpływem narkotyków oraz miał je przy sobie... Około 3 lat temu był ten sam incydent i stracił prawo jazdy miał zakaz robienia uprawnień na 5 lat. Teraz twierdzi że po nocy na dołku nie miał rozmowy z prokuratorem i nie wie co mu grozi ale w to nie wierzę. A więc pytanie co może grozić za jazdę pod wpływem narkotyków, posiadanie ich przy sobie, jazdę bez uprawnień jeśli osoba by...
Zalanie mieszkania sąsiada w wynajmowanym mieszkaniu.
Witam, dzisiaj zaszła sytuacja w wynajmowanym przeze nie mieszkaniu w bloku, że zalałem sąsiada z dołu. Wąż od pralki który wisiał na wannie spadł z niej i zalał podłogę łazienki, zorientowałem się po kilku minutach, że woda z węża zalewa łazienkę. Szybko wziąłem się za wycieranie podłogi do sucha lecz było już za pózno, sąsiad z dołu zapukał do drzwi i poinformował o zalaniu ( nie wiem w jakim stopniu bo po próbie zainteresowania się sprawą i ze...
Przepisuje mieszkania na syna co zrobić żeby córka nie mogła dopominać się zachowku???
Witam Mam takie pytanie Chcę przepisać połowę mieszkania notarialnie na Syna Druga połowa należy właśnie do syna Mam jeszcze Córkę z którą nie utrzymuję żadnego kontaktu od wielu lat Pytanie brzmi tak Czy po mojej śmierci Córka będzie mogła się dopominać zachowku od Syna. Prawnik mi podpowiedział żebym przy przepisywaniu mieszkania na Syna podarował też coś Córce notarialnie np 100 zł I wtedy Córka nie będzie mogła się dopominać zachowku. Jak to ...

Wyszukiwarka