Partner ma działkę, wzięliśmy wspólny kredyt hipoteczny na budowę domu. Co powinniśmy zrobić, abym stała się współwłaścicielem działki?

Dzień dobry, proszę o poradę. Sytuacja wygląda tak, że partner ma działkę, wzięliśmy wspólnie kredyt hipoteczny i jesteśmy w trakcie budowy domu. Co powinniśmy zrobić, abym stała się współwłaścicielem działki przed zakończeniem budowy domu? Wspomnę również, że nie jesteśmy małżeństwem. Będę wdzięczna za wszelkie porady.
anonim cytuj
24-07-2022
Partner powinien Pani część działki darować lub sprzedać.

anonim cytuj
24-07-2022
Z punktu widzenia prawa, jeżeli chcesz stać się współwłaścicielem działki, która obecnie należy do Twojego partnera, istnieje kilka sposobów realizacji tego celu:

Partner powinien Pani część działki darować lub sprzedać.

Dokładnie tak, jednym z rozwiązań jest przeprowadzenie darowizny lub sprzedaży części działki. Jeżeli zdecydujesz się na darowiznę, ważne jest, aby pamiętać o ewentualnych zobowiązaniach podatkowych. Według art. 4a ust. 1 pkt 2 ustawy o podatku od spadków i darowizn, od darowizn w linii prostej (rodzice, dzieci) nie płaci się podatku do kwoty 9637 zł w ciągu 3 lat. Jeśli wartość darowizny przekroczy tę kwotę, różnica podlega opodatkowaniu.

Innym rozwiązaniem jest zawarcie umowy współwłasności działki. W takim przypadku obie strony zawierają umowę, w której określają, w jakich częściach będą współwłaścicielami nieruchomości.

Dodatkowo, jeżeli zależy Wam na uregulowaniu kwestii finansowych związanych z wkładem w budowę domu (np. spłata kredytu, wkład własny w budowę), warto rozważyć zawarcie umowy o współpracy gospodarczej lub umowy cywilnoprawnej, w której określicie wzajemne zobowiązania finansowe.

Zawsze warto również pamiętać, że zmiana własności nieruchomości musi zostać dokonana w formie aktu notarialnego i wpisana do księgi wieczystej, aby nabrała mocy prawnej.

Jeśli myślisz o staniu się współwłaścicielem działki, warto dokładnie przemyśleć każdy z tych kroków i ich konsekwencje, zarówno prawne, jak i finansowe.

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

Budowa domu bez ślubu.
Mam pytanie czy uważacie, że warto budować dom bez ślubu ? Czy ktoś z Państwa miał takie doświadczenia. Mam partnera jesteśmy ze sobą od prawie 7 lat. Spodziewamy się dziecka. Mamy kupiona działkę przez akt notarialny : 30% moja własność 70% jego. Jeśli zaczniemy budować dom i moja wartość na pewno przekroczy wkład własny na budowę domu to czy jest szansa , że przy rozstaniu odzyskam te pieniądze jeśli ten dom i tak nie będzie mój i będę musia...
Wycena wartości auta po kolizji.
Cześć, mam pytanie ostatnio miałam stłuczkę nie z mojej winy - dostałam takiego maila od rzeczoznawcy, ale na infolinii nikt nie potrafi odpowiedzieć i mówią, że oddzwonią jednak nikt nie dzwoni. Czy dobrze rozumiem, że kalkulacja którą zrobili mimo, że jest niższa niż koszt naprawy przysługuje mi w 100% plus samochód zostaje u mnie? Czy mam to interpretować w inny sposób? "Informujemy, iż w powyższej sprawie sporządzona kalkulacja kosztó...
Nie mogę stawić się na rozprawę (postępowanie karne) w sądzie.
Mam pytanie, otóż jestem wezwana na rozprawę w charakterze świadka na 13 grudnia. Na 5 grudnia mam termin porodu, który może odbyć się w terminie, może zacząć się kilka dni później. Nie widzi mi się chwilę po porodzie latać po sądach żeby zeznawać, nie wiem, w jakim będę stanie. Co mogę zrobić? Jakie pismo wysłać do Sądu?...
174kpc
??????? {???????? | ??????? | ???????}, {???|???} ???? {???????|??????? ???????} {??? ????? | ??? ????? | ??????? ??????? ???? ???? ???, ????? ??????? ?????? | ??????? ?????? | ????? ????? ?????? | ??????? ?????? | ????? ????? ?????? | ??????? ??????|??? ?????? ??????? ????? |??? ?????? ??????? ?????? ??? ?????|???????? ??? ???????? ???? ??????? ?????|????? ??? ???????? ???????? ???? ??????? ?????? ?????? ??????? ???? ????, ?????? ??? ?? | ??? ?...

Wyszukiwarka