Partner ma działkę, wzięliśmy wspólny kredyt hipoteczny na budowę domu. Co powinniśmy zrobić, abym stała się współwłaścicielem działki?

Dzień dobry, proszę o poradę. Sytuacja wygląda tak, że partner ma działkę, wzięliśmy wspólnie kredyt hipoteczny i jesteśmy w trakcie budowy domu. Co powinniśmy zrobić, abym stała się współwłaścicielem działki przed zakończeniem budowy domu? Wspomnę również, że nie jesteśmy małżeństwem. Będę wdzięczna za wszelkie porady.
anonim cytuj
24-07-2022
Partner powinien Pani część działki darować lub sprzedać.

anonim cytuj
24-07-2022
Z punktu widzenia prawa, jeżeli chcesz stać się współwłaścicielem działki, która obecnie należy do Twojego partnera, istnieje kilka sposobów realizacji tego celu:

Partner powinien Pani część działki darować lub sprzedać.

Dokładnie tak, jednym z rozwiązań jest przeprowadzenie darowizny lub sprzedaży części działki. Jeżeli zdecydujesz się na darowiznę, ważne jest, aby pamiętać o ewentualnych zobowiązaniach podatkowych. Według art. 4a ust. 1 pkt 2 ustawy o podatku od spadków i darowizn, od darowizn w linii prostej (rodzice, dzieci) nie płaci się podatku do kwoty 9637 zł w ciągu 3 lat. Jeśli wartość darowizny przekroczy tę kwotę, różnica podlega opodatkowaniu.

Innym rozwiązaniem jest zawarcie umowy współwłasności działki. W takim przypadku obie strony zawierają umowę, w której określają, w jakich częściach będą współwłaścicielami nieruchomości.

Dodatkowo, jeżeli zależy Wam na uregulowaniu kwestii finansowych związanych z wkładem w budowę domu (np. spłata kredytu, wkład własny w budowę), warto rozważyć zawarcie umowy o współpracy gospodarczej lub umowy cywilnoprawnej, w której określicie wzajemne zobowiązania finansowe.

Zawsze warto również pamiętać, że zmiana własności nieruchomości musi zostać dokonana w formie aktu notarialnego i wpisana do księgi wieczystej, aby nabrała mocy prawnej.

Jeśli myślisz o staniu się współwłaścicielem działki, warto dokładnie przemyśleć każdy z tych kroków i ich konsekwencje, zarówno prawne, jak i finansowe.

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

Świadczenia z funduszu alimentacyjnego.
Mam pewien problem, którego nie potrafię przeskoczyć, otóż mam dwoje dzieci, ojciec starszego dziecka jest pozbawiony praw całkowicie, nie ma kontaktu z dzieckiem. Mamy zasądzone alimenty których nigdy nie płacił, fundusz alimentacyjny wypłacał część. Z ojcem młodszego dziecka też nie jesteśmy razem, w tym wypadku dogadaliśmy się sami, bez sądu co do opieki nad córką i wysokością alimentów, które nie są udokumentowane. I teraz do sedna odkąd młod...
Doprowadzenie do aresztu śledczego.
Problem dotyczy zatrzymania i odprowadzenia na rozprawę. Szwagier został zatrzymany przez policję. Wyglądało to tak, że dwóch policjantów przyszło do niego do domu, wieczorem. Wylegitymowali go i kazali stanąć pod ścianą. Wtedy przeszukali mu ubrania, skuli ręce z tyłu i wyprowadzili. Prosił żeby nie robili tego przy dzieciach i dali się pożegnać, ale pozwolili porozmawiać jedynie w kajdankach za plecami. Gdy zabrali go na przeszukanie biura, do ...
Obniżenie alimentów na dziecko.
Witam pracuje za granica jako kierowca zawodowy alimenty na dziecko 10 lat 1500 zł. Matka dziecka nie pracuje wola ciągle więcej. Zamierzam zjechać do Polski zacząć tu pracować. Mam nowa żonę z która chcemy razem pracować w Polsce. Mam dość ciągłych wyjazdów meczy mnie to psychicznie już. Czy jak znajdę prace w Polsce wiadomo ze mniej zarobię i czy to zasadne dla sądu o obniżenie alimentów ? Czy sad może nakazać matce dziecka również pracow...
Trzymanie gołębi w bloku
Sąsiad dokarmiał gołębie na balkonie, w bloku spółdzielczym na wezwanie administracji usunął gołębie, ale nie całkowicie teraz ma je w mieszkaniu. Czy można coś z tym zrobić? ...

Wyszukiwarka