Partner ma działkę, wzięliśmy wspólny kredyt hipoteczny na budowę domu. Co powinniśmy zrobić, abym stała się współwłaścicielem działki?

Dzień dobry, proszę o poradę. Sytuacja wygląda tak, że partner ma działkę, wzięliśmy wspólnie kredyt hipoteczny i jesteśmy w trakcie budowy domu. Co powinniśmy zrobić, abym stała się współwłaścicielem działki przed zakończeniem budowy domu? Wspomnę również, że nie jesteśmy małżeństwem. Będę wdzięczna za wszelkie porady.
anonim cytuj
24-07-2022
Partner powinien Pani część działki darować lub sprzedać.

anonim cytuj
24-07-2022
Z punktu widzenia prawa, jeżeli chcesz stać się współwłaścicielem działki, która obecnie należy do Twojego partnera, istnieje kilka sposobów realizacji tego celu:

Partner powinien Pani część działki darować lub sprzedać.

Dokładnie tak, jednym z rozwiązań jest przeprowadzenie darowizny lub sprzedaży części działki. Jeżeli zdecydujesz się na darowiznę, ważne jest, aby pamiętać o ewentualnych zobowiązaniach podatkowych. Według art. 4a ust. 1 pkt 2 ustawy o podatku od spadków i darowizn, od darowizn w linii prostej (rodzice, dzieci) nie płaci się podatku do kwoty 9637 zł w ciągu 3 lat. Jeśli wartość darowizny przekroczy tę kwotę, różnica podlega opodatkowaniu.

Innym rozwiązaniem jest zawarcie umowy współwłasności działki. W takim przypadku obie strony zawierają umowę, w której określają, w jakich częściach będą współwłaścicielami nieruchomości.

Dodatkowo, jeżeli zależy Wam na uregulowaniu kwestii finansowych związanych z wkładem w budowę domu (np. spłata kredytu, wkład własny w budowę), warto rozważyć zawarcie umowy o współpracy gospodarczej lub umowy cywilnoprawnej, w której określicie wzajemne zobowiązania finansowe.

Zawsze warto również pamiętać, że zmiana własności nieruchomości musi zostać dokonana w formie aktu notarialnego i wpisana do księgi wieczystej, aby nabrała mocy prawnej.

Jeśli myślisz o staniu się współwłaścicielem działki, warto dokładnie przemyśleć każdy z tych kroków i ich konsekwencje, zarówno prawne, jak i finansowe.

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

Jak uniknąć spłaty długów?
Mój ojciec ma bardzo dużo kredytów, które płaci regularnie. Jego obecny stan zdrowa się pogarsza. Kontakt z ojcem mam, poprawny ( gdy on tego chce). Słyszałam o możliwości zrobienia " czegoś" że za życia ojca ja nie będę odpowiadała za jego długi gdyby on nie był w stanie już ich spłacać. Nasza sytuacja prawna wygląda następująco: Dostałam w darowiźnie od ojca mieszkanie, jest to mieszkanie kupione od miasta z kredytem. Kredyt na ...
Odprawa pośmiertna.
Zmarły przez wiele lat (ponad 10 lat) pracował na umowę o pracę na rzecz pracodawcy X. Później odszedł na emeryturę. Po kilku miesiącach przebywania na emeryturze powrócił do pracy na pół etatu lecz umowa o pracę nie była zawarta z pracodawcą X lecz z agencją pracy która świadczyła usługi dla firmy pracodawcy X tj. zmarły był pracownikiem tymczasowym na umowę i pracę. W trakcie trwania umowy o pracę zmarł. Czy rodzinie (dzieciom pełnoletnim) prz...
Czy można przelać bez podatku pieniądze na konto dziecka?
Dzień dobry , odkładam dziecku 500+ zebrała się już ładna sumka, jak skończy 18 lat będzie to kwota około 60 tyś złotych , czy mogę mu ja po prostu przelać bez podatku w końcu to pieniądze dla niego ? Czy tylko do kwoty 36 120,00 ( na ta chwile ) proszę o pomoc jak to ugryźć , pozdrawiam...
Czy podwyżka bez aneksu jest zgodna z przepisami?
Dzień dobry. W związku z podwyżkami. Czy pracodawca ma obowiązek dać do podpisania nowy aneks do umowy o prace ponoszący kwotę wypłaty brutto? Obecny pracodawca stwierdził że nie musi tego robić, wypłata i tak będzie wyższa. Czy są jakieś przesłanki, że nic się nie podpisuje czy jednak upominać się ?...

Wyszukiwarka