Partner ma działkę, wzięliśmy wspólny kredyt hipoteczny na budowę domu. Co powinniśmy zrobić, abym stała się współwłaścicielem działki?

Dzień dobry, proszę o poradę. Sytuacja wygląda tak, że partner ma działkę, wzięliśmy wspólnie kredyt hipoteczny i jesteśmy w trakcie budowy domu. Co powinniśmy zrobić, abym stała się współwłaścicielem działki przed zakończeniem budowy domu? Wspomnę również, że nie jesteśmy małżeństwem. Będę wdzięczna za wszelkie porady.
anonim cytuj
24-07-2022
Partner powinien Pani część działki darować lub sprzedać.

anonim cytuj
24-07-2022
Z punktu widzenia prawa, jeżeli chcesz stać się współwłaścicielem działki, która obecnie należy do Twojego partnera, istnieje kilka sposobów realizacji tego celu:

Partner powinien Pani część działki darować lub sprzedać.

Dokładnie tak, jednym z rozwiązań jest przeprowadzenie darowizny lub sprzedaży części działki. Jeżeli zdecydujesz się na darowiznę, ważne jest, aby pamiętać o ewentualnych zobowiązaniach podatkowych. Według art. 4a ust. 1 pkt 2 ustawy o podatku od spadków i darowizn, od darowizn w linii prostej (rodzice, dzieci) nie płaci się podatku do kwoty 9637 zł w ciągu 3 lat. Jeśli wartość darowizny przekroczy tę kwotę, różnica podlega opodatkowaniu.

Innym rozwiązaniem jest zawarcie umowy współwłasności działki. W takim przypadku obie strony zawierają umowę, w której określają, w jakich częściach będą współwłaścicielami nieruchomości.

Dodatkowo, jeżeli zależy Wam na uregulowaniu kwestii finansowych związanych z wkładem w budowę domu (np. spłata kredytu, wkład własny w budowę), warto rozważyć zawarcie umowy o współpracy gospodarczej lub umowy cywilnoprawnej, w której określicie wzajemne zobowiązania finansowe.

Zawsze warto również pamiętać, że zmiana własności nieruchomości musi zostać dokonana w formie aktu notarialnego i wpisana do księgi wieczystej, aby nabrała mocy prawnej.

Jeśli myślisz o staniu się współwłaścicielem działki, warto dokładnie przemyśleć każdy z tych kroków i ich konsekwencje, zarówno prawne, jak i finansowe.

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

Kiedy ma miejsce zasiedzenie udziału w nieruchomości?
Nieruchomość leśna stanowi współwłasność kilkudziesięciu osób. Część osób jest właścicielami, a część posiadaczami samoistnymi tej nieruchomości. Każda z tych osób posiada określoną część ułamkową w całej nieruchomości. Zmarł jeden z posiadaczy samoistnych tej nieruchomości, pozostawiając kilku spadkobierców. Czy jest możliwość aby jeden ze spadkobierców zasiedział udziały pozostałych spadkobierców tego samoistnego posiadacza ? Wiedząc, że nie mo...
prawo do pełnego urlopu
Witam! Jestem zatrudniona od 13.01 na umowę na czas nieokreślony. Mam prawo do 26 dni urlopu. I teraz moje pytanie: czy już w tej chwili nabyłam prawo do pełnych 26 dni czy nabede dopiero po nowym roku, a teraz liczy się proporcjonalnie. Dodam że przed podjęciem teraźniejszego zatrudnienia byłam zatrudniona w innej firmie do 12.01....
Kwarantanna
Dobry wieczór, bardzo proszę o pomoc. Niestety nigdzie nie umiem znaleźć odpowiedzi. Mieszkam z narzeczonym i teściami. Jest to dom dwurodzinny z klatką schodową i dwoma osobnymi mieszkaniami (parter i piętro) jednak adres jest jeden, nie prowadzimy wspólnie gospodarstwa domowego. Teściowa jest chora na covid (pozytywny wynik) została zgłoszona do sanepidu na izolację, mój partner został skierowany na kwarantanne, gdyż był przy mamie w trakcie j...
Duplikat świadectwa po likwidacji szkoły.
Witam, Potrzebuję odpisu mojego świadectwa ukończenia egzaminu dojrzałości i świadectwa z ostatniej klasy szkoły średniej. Problem polega na tym, że szkoła do której uczęszczałem już nie istnieje. Gdzie mogę starać się o takie odpisy ? Pozdrawiam...

Wyszukiwarka