Partner ma działkę, wzięliśmy wspólny kredyt hipoteczny na budowę domu. Co powinniśmy zrobić, abym stała się współwłaścicielem działki?

Dzień dobry, proszę o poradę. Sytuacja wygląda tak, że partner ma działkę, wzięliśmy wspólnie kredyt hipoteczny i jesteśmy w trakcie budowy domu. Co powinniśmy zrobić, abym stała się współwłaścicielem działki przed zakończeniem budowy domu? Wspomnę również, że nie jesteśmy małżeństwem. Będę wdzięczna za wszelkie porady.
anonim cytuj
24-07-2022
Partner powinien Pani część działki darować lub sprzedać.

anonim cytuj
24-07-2022
Z punktu widzenia prawa, jeżeli chcesz stać się współwłaścicielem działki, która obecnie należy do Twojego partnera, istnieje kilka sposobów realizacji tego celu:

Partner powinien Pani część działki darować lub sprzedać.

Dokładnie tak, jednym z rozwiązań jest przeprowadzenie darowizny lub sprzedaży części działki. Jeżeli zdecydujesz się na darowiznę, ważne jest, aby pamiętać o ewentualnych zobowiązaniach podatkowych. Według art. 4a ust. 1 pkt 2 ustawy o podatku od spadków i darowizn, od darowizn w linii prostej (rodzice, dzieci) nie płaci się podatku do kwoty 9637 zł w ciągu 3 lat. Jeśli wartość darowizny przekroczy tę kwotę, różnica podlega opodatkowaniu.

Innym rozwiązaniem jest zawarcie umowy współwłasności działki. W takim przypadku obie strony zawierają umowę, w której określają, w jakich częściach będą współwłaścicielami nieruchomości.

Dodatkowo, jeżeli zależy Wam na uregulowaniu kwestii finansowych związanych z wkładem w budowę domu (np. spłata kredytu, wkład własny w budowę), warto rozważyć zawarcie umowy o współpracy gospodarczej lub umowy cywilnoprawnej, w której określicie wzajemne zobowiązania finansowe.

Zawsze warto również pamiętać, że zmiana własności nieruchomości musi zostać dokonana w formie aktu notarialnego i wpisana do księgi wieczystej, aby nabrała mocy prawnej.

Jeśli myślisz o staniu się współwłaścicielem działki, warto dokładnie przemyśleć każdy z tych kroków i ich konsekwencje, zarówno prawne, jak i finansowe.

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

Dziedziczenie.
Mam mieszkanie po mamie połowa była moja a połowa rodzeństwa spłaciłam rodzeństwo czy jeżeli ja umrę to dziedziczyć będzie mąż i dzieci czy tylko dzieci?...
Sąsiad uderzył w mój samochód.Nie zdążyłam zareagować, bo odjechał co zrobić w takiej sytuacji
Sąsiad uderzył zderzakiem w mój samochód- miał pecha, ze to widziałam przez okno. Jest niewielki ślad. Nie zdążyłam zareagować, bo odjechał. Kamer brak. oczywiście pójdę do niego jutro, ale nie wiem, czy weźmie to na klatę, bo trochę się wydaje być gburowaty. Czy nagrywanie rozmowy z nim może być wykorzystane później w sprawie? To jest legalne?...
odmowa rety chrobowej z tytulu niezdolnosci do pracy
Mieszkam od01/09/ 2014 roku w Belgii i tam praowalam w pelnym etacie do 20/12/2019 . Wtedy zachrowalam, do pracy wrucilam ale juz pracowalam w wmiarze 1/2 etatu ,poniwarz brakowalo mi sil. Stracilam w pracy przytomnosc i od 04/10/2022 zaprzestalam prace. Bylam w belii u lekarza pracy ktody orzekl definitywny zakaz wykonywania pracy. Lekarz z mojego ubespieczenia terz sie z tym zgadza.I tu powstaje pytanie, co mam zrobic w sytuacji gdy lekarz orze...
Brak ciągłości ubezpieczenia na samochód.
Mam problem. Przyszedł mi list z uiszczeniem kary za 1 dzień braku OC. Jeszcze przed końcem ubezpieczenia na auto, wykupiłem polisę na siebie w innym towarzystwie ubezpieczeniowym. Wszystko podawałem zgodnie z danymi z dowodu rejestracyjnego. Okazuje się, że nowa polisa została zawarta nie następnego dnia po wygaśnięciu poprzedniej, tylko dnia kolejnego. Dzwoniłem na infolinię i konsultant nic nie może pomóc, oraz odmawia mi uzyskania dostępu d...

Wyszukiwarka