Sprzedaż działki rekreacyjnej.

Dzień dobry , postaram się w skrócie . Małżeństwo ma rozdzielność. Po rozdzielności żona kupiła za swoje pieniądze działkę rekreacyjną i z biegiem lat była wspólnie użytkowana z mężem. Mąż ją wyremontował za swoje pieniądze . Małżeństwo teraz się rozchodzi . Umówione było że działka będzie sprzedana i pieniądze na pół. Jednak jest problem . Żona chce natychmiast ją sprzedać bo potrzebuje pieniądze na wynajem ale mąż złośliwie nie podejmuje tematu bo on nie ma potrzeby finansowej i jest to czysta złośliwość. Jak prawnie to zrobić by tę działkę sprzedać ? Żona nie może samodzielnie się tego podjąć bo wystawi ogłoszenie , ktoś się zdecyduje kupić a on przyjdzie i powie ze się nie zgadza , albo zacznie sobie ją użytkować po złości .15 lat temu nie było żadnej umowy notarialnej jak ją kupowali. Po prostu kupili od byłego właściciela i weszli razem w poczet członków działek ogrodowych i to wszystko . Żadnych dokumentów tylko papier z zarządu działek że działka należy do nich. Działka zarasta , domek się niszczy , bo nikt się nie zajmuje i traci na wartości . Żona nie chce się szarpać kto i kiedy ja kupił . Żona ją kupiła mąż wyremontował i niech będzie na pół ale jak to zrobić ?
anonim cytuj
21-09-2023
Żona nie musi pytać męża o zgodę. Jest jedyna właścicielka działki.
Zgadza się , jednak mąż ją wyremontował przez te lata . Nie ma rachunków na to , ale żonie głównie chodzi o to żeby pokojowo załatwić sprawę. Włożył to niech bierze połowę ze sprzedaży . Szkoda ryzykować, że po złości wpadnie zdemoluje działkę , zniszczy co się da i Bóg wie co jeszcze . W takich sytuacjach złośliwość ludzka nie zna granic . Żona nie chce wojny i szarpania , tym bardziej że nie są w stanie ze sobą normalnie rozmawiać , teraz jest tylko celowe rzucanie kłód pod nogi by tylko utrudnić jej życie .Można to jakoś sądownie załatwić przy składaniu papierów rozwodowych , czy jak ?

anonim cytuj
21-09-2023

Sugerowane Tematy

Zatrudnianie pracowników młodocianych.
Dzień dobry, będę mieć pytanie dotyczące umowy młodocianej czyli umowa o prace w celu przygotowania zawodowego. Dziewczyna jest na drugim roku szkoły zawodowej i odbywa praktykę we wtorki i środy, pozostałe dni to nauka w szkole. Szefowa każe jej obowiązkowo przychodzić w każdą sobotę i pracować całe wakacje czyli lipiec i sierpień jako praktykę, odbyła tez praktykę dwa tygodnie , codziennie przez ferie zimowe. Czy to jest zgodne z przepisami? Wy...
Tajemnica korespondencji.
Witajcie, jestem obecnie w trakcie rozprawy rozwodowej z orzeczeniem winy obu stron. Jako jedne z dowodów moja żona przedstawiła moje zdjęcia z obecną partnerką (całkowicie cenzuralne ), które pozyskała bez mojej wiedzy z karty w moim telefonie komórkowym oraz pisma z banku i instytucji finansowych dotyczące moich prywatnych wydatków. Pisma (również listy polecone) otworzyła bez mojej wiedzy i zgody, nie przekazała mi nawet informacji, że one zo...
Odrzucenie spadku.
Sprawa dotyczy zrzeczenia się spadku. Rok temu zmarl moj ojciec. Jako że był zadłużony, zrzekliśmy się z rodzeństwem spadku w imieniu naszym i naszych dzieci. Zrzekliśmy się w sierpniu 2023 za nas, w styczniu 2024 za dzieci. W międzyczasie (w listopadzie 2023) dowiedzieliśmy się o kolejnym „spadku” po zadłużonej ciotce. Spadkobiercą został nasz zmarły ojciec, automatycznie więc przeszło na nas. Dodam, że ciotka zmarła pół roku przed ojcem, al...
Rozbieżność w powierzchni działki w KW oraz w Ewidencji.
Mam taki problem. W 2002 zakupiłem działkę o powierzchni 0.0301ha wraz z domem o powierzchni około 160m2. Taka powierzchnia działki widnieje KW, akcie notarialnym oraz w wypisie z rejestru gruntów z 2002 będącym załącznikiem do aktu notarialnego. W akcie notarialnym, KW oraz wypisie jest również informacja o tym, że jest to działka zabudowana itd. Powiedzmy, że ta moja działa ma numer ewidencyjny 100/2. Sąsiednią działką jest działka 100/1. Jes...

Wyszukiwarka