Sprzedaż działki rekreacyjnej.

Dzień dobry , postaram się w skrócie . Małżeństwo ma rozdzielność. Po rozdzielności żona kupiła za swoje pieniądze działkę rekreacyjną i z biegiem lat była wspólnie użytkowana z mężem. Mąż ją wyremontował za swoje pieniądze . Małżeństwo teraz się rozchodzi . Umówione było że działka będzie sprzedana i pieniądze na pół. Jednak jest problem . Żona chce natychmiast ją sprzedać bo potrzebuje pieniądze na wynajem ale mąż złośliwie nie podejmuje tematu bo on nie ma potrzeby finansowej i jest to czysta złośliwość. Jak prawnie to zrobić by tę działkę sprzedać ? Żona nie może samodzielnie się tego podjąć bo wystawi ogłoszenie , ktoś się zdecyduje kupić a on przyjdzie i powie ze się nie zgadza , albo zacznie sobie ją użytkować po złości .15 lat temu nie było żadnej umowy notarialnej jak ją kupowali. Po prostu kupili od byłego właściciela i weszli razem w poczet członków działek ogrodowych i to wszystko . Żadnych dokumentów tylko papier z zarządu działek że działka należy do nich. Działka zarasta , domek się niszczy , bo nikt się nie zajmuje i traci na wartości . Żona nie chce się szarpać kto i kiedy ja kupił . Żona ją kupiła mąż wyremontował i niech będzie na pół ale jak to zrobić ?
anonim cytuj
21-09-2023
Żona nie musi pytać męża o zgodę. Jest jedyna właścicielka działki.
Zgadza się , jednak mąż ją wyremontował przez te lata . Nie ma rachunków na to , ale żonie głównie chodzi o to żeby pokojowo załatwić sprawę. Włożył to niech bierze połowę ze sprzedaży . Szkoda ryzykować, że po złości wpadnie zdemoluje działkę , zniszczy co się da i Bóg wie co jeszcze . W takich sytuacjach złośliwość ludzka nie zna granic . Żona nie chce wojny i szarpania , tym bardziej że nie są w stanie ze sobą normalnie rozmawiać , teraz jest tylko celowe rzucanie kłód pod nogi by tylko utrudnić jej życie .Można to jakoś sądownie załatwić przy składaniu papierów rozwodowych , czy jak ?

anonim cytuj
21-09-2023

Sugerowane Tematy

Czas pracy a dojazd do klienta
Dzień dobry. Mam pytanie dotyczące wliczenia dojazdu do klienta w ramach czasu pracy. Mieszkam w Poznaniu a na mojej umowie o pracę miejscem wykonywania pracy jest "Cała Polska". Czas pracy - 8 godzin dziennie. Firma zajmuje się obsługą i serwisem systemów bezpieczeństwa. Codziennie wraz z resztą kadry spotykamy się na jednym z obiektów, na których mamy stały kontrakt, gdzie wyznaczono nam magazyn oraz pomieszczenie socjalne (nie jest t...
procesowałam się z byłym pracodawcą o pieniądze przed sądem pracy
Witam. Proszę o poradę. Przed sądem pracy procesowałam się z byłym pracodawcą o pieniądze (zasiłek chorobowy, urlop itd). Sporządzono ugodę, którą podpisaliśmy (ja i adwokat pracodawcy) w obecności Sądu. Pracodawca sam zaproponował 7 dni. 7 dni już minęło... Więc myślę że jednak mi nie zapłaci tych pieniędzy. Nie odpisuje na SMS Nie odbiera telefonu Jeżeli moje obawy się potwierdzą, to co mogę/muszę/powinnam zrobić: 1. Zwrócić się o pomoc d...
Zadatek a zerwanie umowy.
Teściowie podpisali bardzo nie korzystną dla siebie umowę sprzedaży mieszkania. Podpisali umowę przedwstępną w biurze nieruchomości i w umowie jest informacja o zadatku 10000zł. Chcą zrezygnować z transakcji co wiążę się oczywiście z podwójną zapłatą zadatku. I teraz mam 2 pytania. Czy jest jakaś szansa na to, żeby tylko oddać kupującym ich 10000zł ? Drugie pytanie natomiast mam takie iż Pani z biura domaga się po zerwaniu umowy przedwstępne...
Pozew o nakaz zapłaty.
Witam. Złożyłem pozew o nakaz zapłaty. Po jakimś czasie otrzymałem ze sądu zobowiązanie na dostarczenie korespondencji powodowi przez komornika. Złożyłem wniosek do komornika i po jakimś czasie otrzymałem zawiadomienie od komornika o ustaleniu adresu ale braku możliwości dostarczenia korespondencji. Komornik powiadomił mnie o przekroczeniu czasu na zobowiązanie, dlatego napisałem wniosek o przedłużenie terminu zobowiązania, po dwóch tygodniach ...

Wyszukiwarka