Sprzedaż działki rekreacyjnej.

Dzień dobry , postaram się w skrócie . Małżeństwo ma rozdzielność. Po rozdzielności żona kupiła za swoje pieniądze działkę rekreacyjną i z biegiem lat była wspólnie użytkowana z mężem. Mąż ją wyremontował za swoje pieniądze . Małżeństwo teraz się rozchodzi . Umówione było że działka będzie sprzedana i pieniądze na pół. Jednak jest problem . Żona chce natychmiast ją sprzedać bo potrzebuje pieniądze na wynajem ale mąż złośliwie nie podejmuje tematu bo on nie ma potrzeby finansowej i jest to czysta złośliwość. Jak prawnie to zrobić by tę działkę sprzedać ? Żona nie może samodzielnie się tego podjąć bo wystawi ogłoszenie , ktoś się zdecyduje kupić a on przyjdzie i powie ze się nie zgadza , albo zacznie sobie ją użytkować po złości .15 lat temu nie było żadnej umowy notarialnej jak ją kupowali. Po prostu kupili od byłego właściciela i weszli razem w poczet członków działek ogrodowych i to wszystko . Żadnych dokumentów tylko papier z zarządu działek że działka należy do nich. Działka zarasta , domek się niszczy , bo nikt się nie zajmuje i traci na wartości . Żona nie chce się szarpać kto i kiedy ja kupił . Żona ją kupiła mąż wyremontował i niech będzie na pół ale jak to zrobić ?
anonim cytuj
21-09-2023
Żona nie musi pytać męża o zgodę. Jest jedyna właścicielka działki.
Zgadza się , jednak mąż ją wyremontował przez te lata . Nie ma rachunków na to , ale żonie głównie chodzi o to żeby pokojowo załatwić sprawę. Włożył to niech bierze połowę ze sprzedaży . Szkoda ryzykować, że po złości wpadnie zdemoluje działkę , zniszczy co się da i Bóg wie co jeszcze . W takich sytuacjach złośliwość ludzka nie zna granic . Żona nie chce wojny i szarpania , tym bardziej że nie są w stanie ze sobą normalnie rozmawiać , teraz jest tylko celowe rzucanie kłód pod nogi by tylko utrudnić jej życie .Można to jakoś sądownie załatwić przy składaniu papierów rozwodowych , czy jak ?

anonim cytuj
21-09-2023

Sugerowane Tematy

Pożyczka przez Internet.
Chciałam wziąć pożyczkę od osoby prywatnej na internecie. Wszystko szło dobrze dopóki nie kazano mi zapłacić kwoty 309zl mówiąc że jak to zapłacę otrzymam pożyczkę więc zapłaciłam po czym dostałam maila z informacją że muszę zapłacić 398zl i jak to zapłacę to na 100% otrzymam pożyczkę więc zapłaciłam. Dostałam znowu maila że jest to ostatnia wpłata w wysokości 297zl i że po przelaniu tych pieniędzy nie będzie już żadnych opłat i pożyczka będzie j...
Koniec umowy a zaległy urlop.
Witam mam takie pytanie kończy mi się umowa pod koniec listopada nie mam zamiaru jej przedłużać i mam ok 20 dni urlopu , czy na koniec umowy dostać ekwiwalent za 20 dni pracy czy po prostu na ostatnie 20 dni będę miał urlop od pracodawcy , bo on sam mnie już grafik wypisał do końca umowy , więc raczej on sam nie chce zwalniać Ogólnie czy jeśli pracodawca nie chce przedłużać komuś umowy , musi dać przed jego końcem zaległy urlop czy moze a nie mu...
Czy można sprzedać mieszkanie z pluskwami?
W ubiegłym tygodniu kupiłam mieszkanie na rynku wtórnym. Dwa razy oglądaliśmy z narzeczonym lokal w obecności pośrednika. Właściciel nie miał z nami kontaktu. Mieszkanie ogólnie było w kiepskim stanie, całe do remontu ale przygotowani byliśmy na taki stan rzeczy. Po załatwieniu niezbędnych formalności jak sprawy urzędowe i administracyjne zabraliśmy się wstępnie za porządkowanie pomieszczeń. Ze zgrozą odkryliśmy, że mieszkanie jest całe zapluskwi...
Czy testament napisany własnoręcznie jest ważny?
Cześć. Moja babcia sama spisała w domu testament, przepisując cały spadek na mnie. Nie wie tylko, czy musi go zanieść do notariusza? Musi być on jakoś formalnie sporządzony, mieć jakąś pieczątkę aby być po jej śmierci ważnym?...

Wyszukiwarka