Sprzedaż działki rekreacyjnej.

Dzień dobry , postaram się w skrócie . Małżeństwo ma rozdzielność. Po rozdzielności żona kupiła za swoje pieniądze działkę rekreacyjną i z biegiem lat była wspólnie użytkowana z mężem. Mąż ją wyremontował za swoje pieniądze . Małżeństwo teraz się rozchodzi . Umówione było że działka będzie sprzedana i pieniądze na pół. Jednak jest problem . Żona chce natychmiast ją sprzedać bo potrzebuje pieniądze na wynajem ale mąż złośliwie nie podejmuje tematu bo on nie ma potrzeby finansowej i jest to czysta złośliwość. Jak prawnie to zrobić by tę działkę sprzedać ? Żona nie może samodzielnie się tego podjąć bo wystawi ogłoszenie , ktoś się zdecyduje kupić a on przyjdzie i powie ze się nie zgadza , albo zacznie sobie ją użytkować po złości .15 lat temu nie było żadnej umowy notarialnej jak ją kupowali. Po prostu kupili od byłego właściciela i weszli razem w poczet członków działek ogrodowych i to wszystko . Żadnych dokumentów tylko papier z zarządu działek że działka należy do nich. Działka zarasta , domek się niszczy , bo nikt się nie zajmuje i traci na wartości . Żona nie chce się szarpać kto i kiedy ja kupił . Żona ją kupiła mąż wyremontował i niech będzie na pół ale jak to zrobić ?
anonim cytuj
21-09-2023
Żona nie musi pytać męża o zgodę. Jest jedyna właścicielka działki.
Zgadza się , jednak mąż ją wyremontował przez te lata . Nie ma rachunków na to , ale żonie głównie chodzi o to żeby pokojowo załatwić sprawę. Włożył to niech bierze połowę ze sprzedaży . Szkoda ryzykować, że po złości wpadnie zdemoluje działkę , zniszczy co się da i Bóg wie co jeszcze . W takich sytuacjach złośliwość ludzka nie zna granic . Żona nie chce wojny i szarpania , tym bardziej że nie są w stanie ze sobą normalnie rozmawiać , teraz jest tylko celowe rzucanie kłód pod nogi by tylko utrudnić jej życie .Można to jakoś sądownie załatwić przy składaniu papierów rozwodowych , czy jak ?

anonim cytuj
21-09-2023

Sugerowane Tematy

Regulamin pracodawcy dotyczący oddawania krwi
W regulaminie pracodawcy zaznaczone jest, że oddanie krwi powinno zostać zgłoszone z co najmniej tygodniowym wyprzedzeniem. Czy takie działanie jest zgodne z prawem?...
Podatek od wzbogacenia się.
Takie pytanie - czy moja mama sprzedając kawałek działki budowlanej. Będzie musiała płacić jakiś podatek od wzbogacenia się /sprzedaży? Działka po mężu ,jeszcze na nią nie przepisana....
Jaki zapisek w umówię, aby mieć gwarancje że cena wynajmu nie wzrośnie?
Hej, jaki zapisek dodać w umówię, aby mieć gwarancje że cena wynajmu nie wzrośnie? Sprawa wygląda tak, ze wynajmujący może nam dać gwarancje ceny wynajmu 1700zł przez pół roku. Cena może wzrosnąć po tym czasie (stwierdzili, że zależy to od raty kredytu) telefonicznie powiedziałam, ze nie chce aby doszło to do 2000zl. Właścicielka powiedziała ze to uważa że jeśli miałoby wzrosnąć to nieznacznie, ale chce siw zabezpieczyć. Powiedziałam ze dodam t...
Komornik za alimenty
Mam komornika na alimenty. Jednak mam problem ze znalezieniem pracy. Mam dług na koncie jednak czy komornik może zająć każdy grosz który otrzymam od kogoś przelewem? Miałem 20zł które wpłaciłem i nikt go nie zajął, mogłem je wypłacić. Jednak gdy dostałem przelew od znajomego na kwotę 0,01zł zostało od razu zabrane. Czy tak będzie z każdym przelewem od znajomego? Kolega wisi mi 10zł jednak nie ma go w województwie chciał mi przelać te pieni...

Wyszukiwarka