Co zrobić gdy sąsiad ciągnie prąd na lewo?

W grudniu zdecydowaliśmy się, ze chcemy założyć siłę, przyjechali panowie z Tauron i powiedzieli nam, ze są dodatkowo jakieś kable które ich zdaniem” są pociągnięte na lewo do sąsiadów”. Innym słowem sąsiedzi pobierają nasz prąd. Mamy własna skrzynkę i co miesiąc, Pan przyjeżdża i nam spisuje licznik. Sąsiedzi nie maja takiej skrzynki. mamy tez z nimi na pieńku. Nie możemy się dogadać.
Czy możemy ze tak napisze ; niepotrzebne nam kable usunąć z naszego domu? Wiąże się to z tym, ze pozbędziemy ich prawdopodobnie prądu. płacimy coraz większe rachunki. Chcemy, żeby sąsiedzi z tym zrobili porządek i przyłącza mieli na własnym podwórku. Ale nie chcemy mieć nieprzyjemności prawnych z tego tytułu.
Proszę o pomoc
anonim cytuj
01-02-2023
Nie odcinać kabli tylko zgłosić kradzież prądu bo to jest karalne.

anonim cytuj
01-02-2023
I zrobione formalnie, dostarczy wam dowodów na pozew o odzyskanie kasy.

anonim cytuj
01-02-2023
We własnym domu możecie odciąć wszystko, co wam nie pasuje, z sąsiadami nie łączy was żadna umowa na odsprzedaż prądu, więc nic wam nie grozi z tego tytułu, jeżeli sąsiedzi będą mieli jakieś ale, tylko potwierdza że kradli prąd od Was, wtedy podjąć odpowiednie kroki.

anonim cytuj
01-02-2023
Poinformować Tauron o swoich podejrzeniach, dodatkowo zgłosić, że pracownicy dokonujący oględzin przed założeniem siły nie podjęli odpowiednich kroków.

anonim cytuj
01-02-2023
Prawda jest taka, że żadnej firmy sprzedającej prąd to nie interesuje, bo u nich rachunek się zgadza, nie podejmą żadnej interwencji.

anonim cytuj
01-02-2023

Sugerowane Tematy

Wyłudzanie pieniędzy od pracowników przez kierowników?
Witam. Pracuję obecnie w jednej z popularnych sieci supermarketów jako pracownik najniższego szczebla. Ostatnio mieliśmy niespodziewaną wizytę Sanepidu. Wypadła bardzo źle i sklep otrzymał karę, którą zapłaciło dwóch z-ców kierownika, którzy byli na tamtej zmianie. Dowiedziałem się jednak od jednego z nich, że karę mają również zapłacić pracownicy, ponieważ "utrzymanie czystości sklepu to ich zbiorowa odpowiedzialność". Suma została r...
Czy zachowek należy się przy umowie dożywocia?
Witam. Sprawa wygląda następująco. Moi rodzice mieli dwóch synów czyli mnie i brata. Przed ich śmiercią w darowiźnie mój brat dostał cały majątek czyli domy traktory zabudowy samochody działki itp. Ja nie dostałem nic. Mój brat przepisał wszystko w umowie dożywocia mojemu synowi. Czy ja mogę od syna rościć zachowek z racji że nie dostałem zachowku od brata?...
Czy muszę zapłacić za szkody na rzeczy wynajmującego w moim mieszkaniu?
Mam pewien problem i potrzebuję Waszej pomocy w zrozumieniu pewnej kwestii prawnej. Otóż, wynajmuję mieszkanie od prywatnego właściciela od ponad roku i ogólnie rzecz biorąc, wszystko szło dobrze. Jednak ostatnio, podczas jednej z moich imprez u mnie w mieszkaniu, jeden z moich gości spowodował uszkodzenie pewnych rzeczy, które są własnością właściciela mieszkania. Jestem zupełnie zielony w prawie i nie wiem, jakie są moje obowiązki jako najem...
Podwyższenie alimentów.
Płacę alimenty na syna 14 lat. Była partnerka, wniosła o podwyższenie alimentów na kwotę 1000zł i zabezpieczenie które na tą chwilę przyznał Sąd w kwocie 800zł, rozprawa koniec stycznia, czy jest taka możliwość aby Sąd na rozprawie zszedł poniżej zabezpieczenia? Czy kwestia tylko teraz tych 200zł? Z góry dziękuję za odpowiedź. ...

Wyszukiwarka