Co zrobić gdy sąsiad ciągnie prąd na lewo?

W grudniu zdecydowaliśmy się, ze chcemy założyć siłę, przyjechali panowie z Tauron i powiedzieli nam, ze są dodatkowo jakieś kable które ich zdaniem” są pociągnięte na lewo do sąsiadów”. Innym słowem sąsiedzi pobierają nasz prąd. Mamy własna skrzynkę i co miesiąc, Pan przyjeżdża i nam spisuje licznik. Sąsiedzi nie maja takiej skrzynki. mamy tez z nimi na pieńku. Nie możemy się dogadać.
Czy możemy ze tak napisze ; niepotrzebne nam kable usunąć z naszego domu? Wiąże się to z tym, ze pozbędziemy ich prawdopodobnie prądu. płacimy coraz większe rachunki. Chcemy, żeby sąsiedzi z tym zrobili porządek i przyłącza mieli na własnym podwórku. Ale nie chcemy mieć nieprzyjemności prawnych z tego tytułu.
Proszę o pomoc
anonim cytuj
01-02-2023
Nie odcinać kabli tylko zgłosić kradzież prądu bo to jest karalne.

anonim cytuj
01-02-2023
I zrobione formalnie, dostarczy wam dowodów na pozew o odzyskanie kasy.

anonim cytuj
01-02-2023
We własnym domu możecie odciąć wszystko, co wam nie pasuje, z sąsiadami nie łączy was żadna umowa na odsprzedaż prądu, więc nic wam nie grozi z tego tytułu, jeżeli sąsiedzi będą mieli jakieś ale, tylko potwierdza że kradli prąd od Was, wtedy podjąć odpowiednie kroki.

anonim cytuj
01-02-2023
Poinformować Tauron o swoich podejrzeniach, dodatkowo zgłosić, że pracownicy dokonujący oględzin przed założeniem siły nie podjęli odpowiednich kroków.

anonim cytuj
01-02-2023
Prawda jest taka, że żadnej firmy sprzedającej prąd to nie interesuje, bo u nich rachunek się zgadza, nie podejmą żadnej interwencji.

anonim cytuj
01-02-2023

Sugerowane Tematy

Kwota wolna od zajęcia 2024 r.
Dzień dobry, jaka kwotę może z 2024r. pobrać komornik? Umowa o pracę 1/1 wynagrodzenie aneks do umowy 4500 zł. brutto. Wynagrodzenie płacone w całym zakładzie do ręki....
Kiedy ma miejsce przedawnienie roszczenia o zachowek?
Dzień dobry, problem polega na tym że po 8 latach po śmierci taty, siostra po kłótni powiedziała, że chce ode mnie zachowek za to że rodzice w 1998r. , przekazali mi i żonie w darowiźnie dom. Po śmierci taty została niewielka kwota pieniędzy, która dostała przelewem siostra z racji tego, że mieszka za granicą. Postępowania spadkowego nie było ponieważ kwota została w gotówce. Siostra nigdy nie mieszkała w tym domu. Czy w tym wypadku ma prawo do z...
Brak wypłaty odprawy emerytalnej.
Przed powzięciem decyzji o przejściu na emeryturę udałam się do oddziału ZUS-u w celu uzyskania niezbędnych informacji. Po uzyskaniu takowych złożyłam wypowiedzenie z pracy z zachowaniem okresu wypowiedzenia. W międzyczasie skończyłam 60 lat, po czym doszło do mojego zwolnienia się z pracy z tytułu wypowiedzenia (28 listopada). Wiem, że należy mi się odprawa od pracodawcy - Jak stanowi art. 92(1) § 1 Kodeksu pracy, jednak do dnia dzisiejszego nie...
Pytania dotyczące zachowku (ewentualne uzupełnienie zachowku)
Witam Proszę o poradę, 15 lat temu rodzice kupili mi małe używane mieszkanie w bloku 29,6 M2. Brat dołożył do niego 90 tyś. A w zamian dostał dom rodzinny z wielkim ogrodem i hektary pola. W tym domu mieszkali rodzice, tata zmarł dawno, mama rok temu. Brat mieszka w kamienicy żony ulicę obok domu rodzinnego. Jest jeszcze siostra, której wcześniej niż mi też kupili malutkie mieszkanko w innym mieście. Myślę, że nic więcej nie dostała. Ja m...

Wyszukiwarka