jak dzieli się majątek po śmierci rodziców?

Podział na pół, ewentualnie zwrot nakładów, które siostra być może poniosła np. na remont tego domu.
Ale sam meldunek nie daje absolutnie żadnych praw, to tylko informacja kto gdzie mieszka (teoretycznie) - macie takie samo prawo do spadku i do tego domu.
anonim cytuj
11-10-2021
Meldunek nie daje żadnych praw własności. Spadek jest dzielony na wszystkich spadkobierców.

anonim cytuj
11-10-2021
Jak nie bedzie testamentu to na połowę

anonim cytuj
11-10-2021
odział na pół, ewentualnie zwrot nakładów, które siostra być może poniosła np. na remont tego domu.
Ale sam meldunek nie daje absolutnie żadnych praw, to tylko informacja kto gdzie mieszka (teoretycznie) - macie takie samo prawo do spadku i do tego domu.

anonim cytuj
11-10-2021
jak dzieli się majątek po śmierci rodziców?
Podział na pół, ewentualnie zwrot nakładów, które siostra być może poniosła np. na remont tego domu.

#Majatek
#PodzialMajatku
#Spadek

U mnie sytuacja wyglądała tak że po śmierci ojca mieszkanie które było własnością rodziców zostało przepisane na moją przyrodnią siostrę. Macocha twierdziła że przepisał je tata. Ale prawnie przeciez to była decyzja ich obojga jako współwłascicieli mieszkania. Wiedziałam tez ze tata miał jakies lokaty,kiedy o nie zapytałam po smierci taty,ona oznajmiła ze nie miał. Oczywiscie w to nie uwierzyłam. Wynajęłam do pomocy kancelarię prawną żeby walczyć o swoje zachowek i spadek. Nie było to łatwe bo robiły wszystko abym nic nie dostała. Na szczęście kancelaria Koschel-Sturzbecher której zaufałam miała duże doświadczenie w tego typu sprawach i się udało. Osobiście nie życzę nikomu takich przejść.

anonim cytuj
25-05-2022

Sugerowane Tematy

Komornik nie przekazuje mi alimentów na dziecko.
Dzień dobry, mam pytanie daLam ojca dziecka do komornika, a w sumie moja pani Adwokat to załatwiała. w zeszłym miesiącu komornik sciagna pieniądze od ojca, nie dostalam z tego ani złotówki, bo niby bierze pierwsze pieniądze on a później dla mnie sciaga. czy takie jest prawo, zeby zabrał cala sumę? w tym miesiącu tez juz sciagna pieniądze od ojca dziecka i nie przekazal. co zrobic w takiej sytuacji? dziekuje za pomoc ...
Kaucja nie została rozliczona.
Czy jeśli kaucja powinna być do rozliczenia do 15 sierpnia a do dziś nie została tłumacząc :"Kaucja zostanie rozliczona jak tylko poznam wszystkie koszty napraw, wymian i doprowadzenia stanu mieszkania do tego, który był przekazany Panu. Umowa precyzuje termin zwrotu kaucji, a nie termin jej rozliczenia. A więc zgodnie z umową najpierw musi nastąpić rozliczenie kosztów roszczeń, który na dzień dzisiejszy nie jest znany w całość. Wszystko wsk...
Wymiana dokumentu Prawo jazdy
Jeśli siostra miała bezterminowe prawo jazdy, ale zmieniła nazwisko po ślubie i wymieniła dokument prawo jazdy wtedy zmienili jej na terminowe prawo jazdy. Było to ok. 6 lat temu. Wyczytałam w Internecie, że skoro ktoś ma bezterminowe prawo jazdy to po zmianie nazwiska dalej powinny być bezterminowe. Jednakże jej zrobili terminowe. Stąd pytanie: Czy można to jeszcze zmienić ten dokument na bezterminowe?...
Urząd nie zgadza się na zmianę mojego imienia.
Witam państwa, piszę tutaj w bardzo ważnej dla mnie sprawie mianowicie od bardzo wielu lat zastanawiam się nad zmianą swojego imienia, którego szczerze nienawidzę byłam w swoim urzędzie stanu cywilnego gdzie kierownik powiedział mi że nie mam o czym marzyć ponieważ imię nie jest ani ośmieszające ani nie widzi innego powodu żeby taki wniosek został pozytywnie rozpatrzony. Nie ukrywam że jestem szczerze załamana już dwa razy próbowałam rozmawiać z ...

Wyszukiwarka