Skarga na komornika.

Mam takie pytanie, złożyłam skargę na komornika, ponieważ od kilku miesięcy po wpłacie przez dłużnika pieniędzy nie wypłaca mi ich. Czy ja w trakcie postępowania mogę wycofać egzekucję?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Edit. Zależy mi na informacji czy podczas trwania postępowania wobec komornika mogę wycofać egzekucję?
anonim cytuj
27-10-2023
Nie wycofuj a przekaz innemu komornikowi . Jeśli pobierasz z funduszu to w pierwszej kolejności pieniądze które wpłaca dłużnik idą do funduszu.

anonim cytuj
27-10-2023
Czyli nie było zadłużenia w kosztach komorniczych ? Komornik ci powinien przedstawić na co idą zajęte środki.

anonim cytuj
27-10-2023
Mam takie pytanie, złożyłam skargę na komornika, ponieważ od kilku miesięcy po wpłacie przez dłużnika pieniędzy nie wypłaca mi ich. Czy ja w trakcie postępowania mogę wycofać egzekucję?

Tak, uprawniony do tego jest wierzyciel, czyli osoba, która wystąpiła z wnioskiem egzekucyjnym. Możesz złożyć wniosek o umorzenie postępowania egzekucyjnego. Taka możliwość wynika z art. 825 § 1 Kodeksu postępowania cywilnego, który mówi, że wierzyciel może złożyć wniosek o umorzenie postępowania w każdym jego stanie. Jeśli chodzi o skargę na komornika, to jest to odrębne postępowanie i nie wpływa bezpośrednio na postępowanie egzekucyjne.

Nie wycofuj a przekaz innemu komornikowi . Jeśli pobierasz z funduszu to w pierwszej kolejności pieniądze które wpłaca dłużnik idą do funduszu.

To prawda, wierzyciel może przenieść egzekucję do innego komornika. Co do kwestii funduszu, istnieje rzeczywiście tzw. Fundusz Gwarancyjny Wypłat Komorniczych, do którego mogą być wpłacane pewne środki, jeśli wystąpiły trudności w prowadzeniu egzekucji. Jeśli jednak komornik wpłaca środki do tego funduszu, musi powiadomić o tym wierzyciela.

Czyli nie było zadłużenia w kosztach komorniczych ? Komornik ci powinien przedstawić na co idą zajęte środki.

Komornik jest zobowiązany do przedstawienia rachunku kosztów egzekucyjnych. Wierzyciel ma prawo domagać się od komornika wyjaśnień dotyczących przeprowadzonej egzekucji oraz rozliczenia wpłat dłużnika. W myśl art. 22 ustawy o komornikach sądowych i egzekucji, komornik jest zobowiązany do prowadzenia księgi wpływów i rozdysponowania środków, a wierzyciel ma prawo wglądu w te dokumenty. Jeśli komornik nie wypłaci wierzycielowi należnych mu środków lub nie udzieli wyjaśnień, wierzyciel może zwrócić się z skargą do sądu.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

Czy komornik może zająć alimenty?
Mam na koncie komornika. Z wypłaty zabrał 50% (umowa zlecenie), dostałam informację, że moje konto bankowe również jest zajęte. Limit miesięczny to 2700zł, powyżej tej kwoty komornik będzie zabierał. I tutaj rodzi się moje pytanie. Czy alimenty na dziecko i 500+, również wliczane są w tej "limit" czy one nie są liczone? Dług nie jest duży, w ciągu dwóch miesięcy go spłacę, natomiast w tym miesiącu zostałam z 1000zł wypłaty (niepełny...
Jak pozbawić rodzeństwo zachowku?
Witam mam pytanie. Jest nas 4 z mamą. Mamą chce swój udział domu przepisać na mnie oraz na 1 z braci, 2 brat się nie zgadza za swój udział i żąda sporo spłaty. Ale pytanie brzmi jak mama może przepisać swój udział z opcją, żeby brat w przyszłości nie mógł dostać zachowku? Czy brat o takim przepisie musi być poinformowany? Oraz czy zapisek u notariusza, że ja będę mamie płacił dożywotnią rentę uchroni mnie kiedyś przed zachowkiem? Proszę o konk...
Ustanie stosunku pracy.
Czy będąc na L4 od 08.10 i nadal jestem. Z Informacji od Pani z ZUS wiem, że z moim pracodawcą ustał stosunek pracy z dniem 4.11, a ja nadal nie mam świadectwa pracy dodam, że wcześniej sprawa była zgłoszona do PIP z powodu niewypłacenia wynagrodzenia za miesiąc wrzesień i październik oraz nie dostałam ekwiwalentu za niewykorzystany urlop. Moje pytanie brzmi czy pracodawca może wysłać owe świadectwo pracy listownie ?? A jeżeli tak to czy w ogóle ...
Czy syndyk zabiera zwrot podatku ?
Czy po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej syndyk zabiera też zwrot z podatku bo na internecie to różnie pisze? A drugie pytanie nie związane bezpośrednio z prawem ale może ktoś wie. Czy od podatku można odliczyć koszty paliwa związane z dojazdem do pracy?...

Wyszukiwarka