Skarga na komornika.

Mam takie pytanie, złożyłam skargę na komornika, ponieważ od kilku miesięcy po wpłacie przez dłużnika pieniędzy nie wypłaca mi ich. Czy ja w trakcie postępowania mogę wycofać egzekucję?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Edit. Zależy mi na informacji czy podczas trwania postępowania wobec komornika mogę wycofać egzekucję?
anonim cytuj
27-10-2023
Nie wycofuj a przekaz innemu komornikowi . Jeśli pobierasz z funduszu to w pierwszej kolejności pieniądze które wpłaca dłużnik idą do funduszu.

anonim cytuj
27-10-2023
Czyli nie było zadłużenia w kosztach komorniczych ? Komornik ci powinien przedstawić na co idą zajęte środki.

anonim cytuj
27-10-2023
Mam takie pytanie, złożyłam skargę na komornika, ponieważ od kilku miesięcy po wpłacie przez dłużnika pieniędzy nie wypłaca mi ich. Czy ja w trakcie postępowania mogę wycofać egzekucję?

Tak, uprawniony do tego jest wierzyciel, czyli osoba, która wystąpiła z wnioskiem egzekucyjnym. Możesz złożyć wniosek o umorzenie postępowania egzekucyjnego. Taka możliwość wynika z art. 825 § 1 Kodeksu postępowania cywilnego, który mówi, że wierzyciel może złożyć wniosek o umorzenie postępowania w każdym jego stanie. Jeśli chodzi o skargę na komornika, to jest to odrębne postępowanie i nie wpływa bezpośrednio na postępowanie egzekucyjne.

Nie wycofuj a przekaz innemu komornikowi . Jeśli pobierasz z funduszu to w pierwszej kolejności pieniądze które wpłaca dłużnik idą do funduszu.

To prawda, wierzyciel może przenieść egzekucję do innego komornika. Co do kwestii funduszu, istnieje rzeczywiście tzw. Fundusz Gwarancyjny Wypłat Komorniczych, do którego mogą być wpłacane pewne środki, jeśli wystąpiły trudności w prowadzeniu egzekucji. Jeśli jednak komornik wpłaca środki do tego funduszu, musi powiadomić o tym wierzyciela.

Czyli nie było zadłużenia w kosztach komorniczych ? Komornik ci powinien przedstawić na co idą zajęte środki.

Komornik jest zobowiązany do przedstawienia rachunku kosztów egzekucyjnych. Wierzyciel ma prawo domagać się od komornika wyjaśnień dotyczących przeprowadzonej egzekucji oraz rozliczenia wpłat dłużnika. W myśl art. 22 ustawy o komornikach sądowych i egzekucji, komornik jest zobowiązany do prowadzenia księgi wpływów i rozdysponowania środków, a wierzyciel ma prawo wglądu w te dokumenty. Jeśli komornik nie wypłaci wierzycielowi należnych mu środków lub nie udzieli wyjaśnień, wierzyciel może zwrócić się z skargą do sądu.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

Prace społeczne.
Mam do odpracowywania 30godzin miesięcznie, czy pomimo pracy zawodowej na 3 zmiany, można będzie to jakoś pogodzić? w sensie chodzi o to czy pani kurator będzie mogła się ze mną dogadać co do godzin w danym tyg. w którym to będę mógł odpracować?...
Bezumowne korzystanie z samochodu.
Witam , mam problem , kupiłem auto z wadą ukrytą , odstąpiłem od umowy , sprzedawca nie odbierał pism , nie reagował , sprawę przegrał , teraz zakłada mi sprawę o bezumowne korzystanie z samochodu, poradźcie proszę co mam robić....
Sprawy alimentacyjne
Cześć! Czy ktoś może rozeznaje się w zakresie spraw alimentacyjnych? Ojciec zawsze robił problem z płaceniem, mamie potrafił przesłać pieniądze po kilku miesiącach, spóźniał się, robił wyrzuty, ze „skoro jej płaci, to niech załatwia wszystko wokół dziecka”, a przecież to nie są pieniądze dla matek, tylko dla dzieci. Na rozprawie o podwyższenie alimentów przyniósł jakiś żałosny PIT, ze zarabia 180zł miesięcznie i jest zatrudniony u brata. Od...
Wypowiedzenie umowy o pracę.
Witam mam następujące pytanie: Dziś otrzymałem wypowiedzenie umowy o prace która rozwiąże się 28 grudnia, w wypowiedzeniu pracodawca udziela mi urlopu w wymiarze 10 dni oraz 2 na poszukiwanie pracy. Z reszty dni pracujących zwalnia mnie z obowiązku wykonywania pracy. Wypisałem wniosek urlopowy. Moje pytanie: Czy idąc na l4 na okres całego miesiąca lutego, łącznie z dniami na które wypisałem urlop, pracodawca będzie musiał mi wypłacić ekwiwalen...

Wyszukiwarka