Skarga na komornika.

Mam takie pytanie, złożyłam skargę na komornika, ponieważ od kilku miesięcy po wpłacie przez dłużnika pieniędzy nie wypłaca mi ich. Czy ja w trakcie postępowania mogę wycofać egzekucję?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Edit. Zależy mi na informacji czy podczas trwania postępowania wobec komornika mogę wycofać egzekucję?
anonim cytuj
27-10-2023
Nie wycofuj a przekaz innemu komornikowi . Jeśli pobierasz z funduszu to w pierwszej kolejności pieniądze które wpłaca dłużnik idą do funduszu.

anonim cytuj
27-10-2023
Czyli nie było zadłużenia w kosztach komorniczych ? Komornik ci powinien przedstawić na co idą zajęte środki.

anonim cytuj
27-10-2023
Mam takie pytanie, złożyłam skargę na komornika, ponieważ od kilku miesięcy po wpłacie przez dłużnika pieniędzy nie wypłaca mi ich. Czy ja w trakcie postępowania mogę wycofać egzekucję?

Tak, uprawniony do tego jest wierzyciel, czyli osoba, która wystąpiła z wnioskiem egzekucyjnym. Możesz złożyć wniosek o umorzenie postępowania egzekucyjnego. Taka możliwość wynika z art. 825 § 1 Kodeksu postępowania cywilnego, który mówi, że wierzyciel może złożyć wniosek o umorzenie postępowania w każdym jego stanie. Jeśli chodzi o skargę na komornika, to jest to odrębne postępowanie i nie wpływa bezpośrednio na postępowanie egzekucyjne.

Nie wycofuj a przekaz innemu komornikowi . Jeśli pobierasz z funduszu to w pierwszej kolejności pieniądze które wpłaca dłużnik idą do funduszu.

To prawda, wierzyciel może przenieść egzekucję do innego komornika. Co do kwestii funduszu, istnieje rzeczywiście tzw. Fundusz Gwarancyjny Wypłat Komorniczych, do którego mogą być wpłacane pewne środki, jeśli wystąpiły trudności w prowadzeniu egzekucji. Jeśli jednak komornik wpłaca środki do tego funduszu, musi powiadomić o tym wierzyciela.

Czyli nie było zadłużenia w kosztach komorniczych ? Komornik ci powinien przedstawić na co idą zajęte środki.

Komornik jest zobowiązany do przedstawienia rachunku kosztów egzekucyjnych. Wierzyciel ma prawo domagać się od komornika wyjaśnień dotyczących przeprowadzonej egzekucji oraz rozliczenia wpłat dłużnika. W myśl art. 22 ustawy o komornikach sądowych i egzekucji, komornik jest zobowiązany do prowadzenia księgi wpływów i rozdysponowania środków, a wierzyciel ma prawo wglądu w te dokumenty. Jeśli komornik nie wypłaci wierzycielowi należnych mu środków lub nie udzieli wyjaśnień, wierzyciel może zwrócić się z skargą do sądu.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

Co zrobić, gdy klient nie odbiera przesyłki za pobraniem?
Mój brat prowadzi sklep internetowy. Rozstał się jakiś czas temu z dziewczyną i ta dziewczyna chcąc zrobić mu na złość zamawia z jego sklepu różne produkty za pobraniem i nigdy ich nie odbierała. Zamawiała też produkty pod fikcyjne nazwiska i adresy. Proszę mi powiedzieć, czy taki czyn jest karalny? Można ją o coś oskarżyć? Dziewczyna tą twierdzi że ma 14 dni na zwrot bez podania przyczyny i może sobie zamawiać ile chce....
Prace społeczne.
Witam. Co grozi osobie, która ma zasądzone prace społeczne, ale nie wykona pełnych godzin? Mam tu na myśli przypadek, gdzie dwa miesiące prace były odrobione po 25/h (taki wyrok), ale w trzecim będzie to już 10,15 albo tylko 20h. Czy w takim przypadku już można siedzieć na walizkach i czekać na eskortę do więzienia? Czytałem, że nawet najbardziej uzasadnione tłumaczenie takiego stanu rzeczy kończy się na zamianie z ograniczenia w pozbawienie woln...
Jak uchylić się od płacenia zachowku?
20 lat temu otrzymałem od swojej matki darowiznę w postaci mieszkania. Obecnie matka nie ma w zasadzie żadnych aktywów. Moja siostra przez wiele lat nie utrzymywała z nami kontaktów, jednak teraz grozi, że będzie żądała zapłaty zachowku ode mnie (jako obdarowanego za życia). Czy jest jakaś opcja, aby uchylić się od zapłaty zachowku? Czy przepisanie tego mieszkania na mojego syna pomoże? Proszę o pomoc, w miarę możliwości z przytoczeniem podstawy ...
Odsetki od firmy windykacyjnej.
Witajcie, czy firma windykacyjna w przypadku podpisania przez dłużnika ugody ma prawo naliczać odsetki? Zaciekawił mnie przypadek mojego klienta. Dzisiaj przyszedł zawiesić działalność i podczas rozmowy powiedział, że dostał od firmy windykacyjnej właśnie taką informację. Chodzi o jakaś starą fakturę za telefon, jakaś firma wykupiła dług i dostał taką propozycje, że rozłożą mu na raty kwotę, ale od pierwszej do ostatniej raty będą mu rosły ods...

Wyszukiwarka