Czy czterolatek może mieć swoje konto bankowe?

Mam po byłym mężu postępowania komornicze z blokada konta, co miesiąc mam z wynagrodzenia o prace potrącane pieniądze wpływa mi tylko kwota wolna od zajęć..
Chcę założyć mojemu niepełnosprawnemu czteroletniemu dziecku konto na które wpływały by świadczenia 500 +, oraz zasiłek pielęgnacyjny. Czy dziecko w tym wieku może mieć swoje konto?, Czy jeśli będę współwłaścicielem konta to również komornik może je zająć?
anonim cytuj
19-10-2023
Tak może mieć swoje konto. Jeśli miałabyś być współwłaścicielem to również podlega zajęciu. Wymienione świadczenia są wolne od egzekucji.

anonim cytuj
19-10-2023
Te świadczenia możesz spokojnie mieć na swoim koncie. One nie podlegają zajęciu komorniczemu, będą normalnie do twojej dyspozycji.

anonim cytuj
19-10-2023
Chcę założyć mojemu niepełnosprawnemu czteroletniemu dziecku konto na które wpływały by świadczenia 500 +, oraz zasiłek pielęgnacyjny. Czy dziecko w tym wieku może mieć swoje konto?, Czy jeśli będę współwłaścicielem konta to również komornik może je zająć?

Tak, czterolatek może mieć swoje konto bankowe. W praktyce jednak do jego założenia wymagana jest zgoda oraz obecność prawnego opiekuna, co wynika z art. 14 Kodeksu cywilnego, mówiącego o ograniczonej zdolności do czynności prawnych osób niepełnoletnich.

Jeśli chodzi o zasiłek 500+ oraz zasiłek pielęgnacyjny, oba te świadczenia są wolne od egzekucji. Powołując się na art. 83 ust. 1 pkt 6 ustawy o świadczeniach rodzinnych, świadczenie 500+ jest wyłączone z egzekucji. Również zasiłek pielęgnacyjny jest wolny od egzekucji na podstawie art. 82 ust. 1 ustawy o emeryturach i rentach z FUS.

Jeżeli bylibyście Państwo współwłaścicielami konta, wówczas komornik mógłby zająć środki znajdujące się na tym koncie. Zastosowanie znajduje tu art. 844 Kodeksu postępowania cywilnego, który mówi, że komornik dokonuje zajęcia rachunku bankowego w stosunku do wszystkich wierzytelności przysługujących dłużnikowi z tego rachunku. Jednakże, jeśli na koncie znajdują się wyłącznie świadczenia wolne od egzekucji, to nawet w przypadku zajęcia komorniczego nie mogą one zostać potrącone.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Przywłaszczenie przez pracownika dużej sumy pieniężnej.
Dzień dobry. Co może grozić pracownikowi zatrudnionemu w sklepie na zlecenie od 7 lat za ujawnione raportami, oraz monitoringiem kradzieże typu wydruki GOOGLE PLAY, PAYSAFECARD na kwotę około 50 tyś zł. Trwało to około rok czasu. Dodam, ze sprzedawany był także towar ze sklepu na lewo - pracownik nie wydawał paragonu, natomiast udokumentował sprzedaż w zeszycie z utargiem, zakreślając taka sprzedaż jako sprzedaż kartą, bo osoba ta nie wiedziała...
Zwrot kosztów szkolenia.
Podpisałem umowę lojalnościową na szkolenie w którym pracodawca zawarł paragraf mówiący o zwrocie kosztów poniesionych przez pracodawcę w przypadku między innymi nie zdania egzaminu. Ponadto jest paragraf o brzmieniu: Wysokość podlegających zwrotowi kosztów podnoszenia kwalifikacji ulega zmniejszeniu proporcjonalnie do okresu przepracowanego od dnia zdania egzaminu. Czy to nie stoi w sprzeczności z Art. 103 paragraf 5. KP ? Naprawdę mogę być z...
Zwolnienie lekarskie
Jestem po okresie wypowiedzenia umowy o pracę i aktualnie przebywam na L4 od neurologa, właśnie dowiedziałam się, że spodziewam się dziecka, czy mogę teraz zmienić L4 od neurologa na ginekologa? Czy jest jakiekolwiek prawo, przepisy, abym po ustaniu zatrudnienia przebywała na l4 w takiej sytuacji? Proszę o pomoc, z góry dziękuję....
Wyłudzanie pieniędzy od pracowników przez kierowników?
Witam. Pracuję obecnie w jednej z popularnych sieci supermarketów jako pracownik najniższego szczebla. Ostatnio mieliśmy niespodziewaną wizytę Sanepidu. Wypadła bardzo źle i sklep otrzymał karę, którą zapłaciło dwóch z-ców kierownika, którzy byli na tamtej zmianie. Dowiedziałem się jednak od jednego z nich, że karę mają również zapłacić pracownicy, ponieważ "utrzymanie czystości sklepu to ich zbiorowa odpowiedzialność". Suma została r...

Wyszukiwarka