Czy czterolatek może mieć swoje konto bankowe?

Mam po byłym mężu postępowania komornicze z blokada konta, co miesiąc mam z wynagrodzenia o prace potrącane pieniądze wpływa mi tylko kwota wolna od zajęć..
Chcę założyć mojemu niepełnosprawnemu czteroletniemu dziecku konto na które wpływały by świadczenia 500 +, oraz zasiłek pielęgnacyjny. Czy dziecko w tym wieku może mieć swoje konto?, Czy jeśli będę współwłaścicielem konta to również komornik może je zająć?
anonim cytuj
19-10-2023
Tak może mieć swoje konto. Jeśli miałabyś być współwłaścicielem to również podlega zajęciu. Wymienione świadczenia są wolne od egzekucji.

anonim cytuj
19-10-2023
Te świadczenia możesz spokojnie mieć na swoim koncie. One nie podlegają zajęciu komorniczemu, będą normalnie do twojej dyspozycji.

anonim cytuj
19-10-2023
Chcę założyć mojemu niepełnosprawnemu czteroletniemu dziecku konto na które wpływały by świadczenia 500 +, oraz zasiłek pielęgnacyjny. Czy dziecko w tym wieku może mieć swoje konto?, Czy jeśli będę współwłaścicielem konta to również komornik może je zająć?

Tak, czterolatek może mieć swoje konto bankowe. W praktyce jednak do jego założenia wymagana jest zgoda oraz obecność prawnego opiekuna, co wynika z art. 14 Kodeksu cywilnego, mówiącego o ograniczonej zdolności do czynności prawnych osób niepełnoletnich.

Jeśli chodzi o zasiłek 500+ oraz zasiłek pielęgnacyjny, oba te świadczenia są wolne od egzekucji. Powołując się na art. 83 ust. 1 pkt 6 ustawy o świadczeniach rodzinnych, świadczenie 500+ jest wyłączone z egzekucji. Również zasiłek pielęgnacyjny jest wolny od egzekucji na podstawie art. 82 ust. 1 ustawy o emeryturach i rentach z FUS.

Jeżeli bylibyście Państwo współwłaścicielami konta, wówczas komornik mógłby zająć środki znajdujące się na tym koncie. Zastosowanie znajduje tu art. 844 Kodeksu postępowania cywilnego, który mówi, że komornik dokonuje zajęcia rachunku bankowego w stosunku do wszystkich wierzytelności przysługujących dłużnikowi z tego rachunku. Jednakże, jeśli na koncie znajdują się wyłącznie świadczenia wolne od egzekucji, to nawet w przypadku zajęcia komorniczego nie mogą one zostać potrącone.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Likwidacja stanowiska pracy.
Zostałem zwolniony z pracy po 16 latach z uwagi na "znaczne pogorszenie warunków ekonomicznych powodujących konieczność likwidacji stanowiska pracy". Zapytałem pracodawcę, czy w związku z tym przysługuje mi odprawa. Zostałem poinformowany, że nie i że obowiązuje mnie 3-miesięczyny okres wypowiedzenia, za który otrzymam wynagrodzenie i nie zostałem zwolniony ze świadczenia pracy w tym okresie. Dodatkowo, jeżeli to ma jakieś znaczenie, ...
Celowo doprowadzony do zadłużenia alimentacyjnego.
Witam Sąd przyznał byłej partnerce alimenty na najmłodszą z naszej trójki dzieci w wysokości 500zł celowo doprowadziła mnie do zadłużenia nie podając adresu zamieszkania i odmawiając podania numeru konta bankowego. Po czym zgłosiła sprawę o uchylaniu się od alimentów, zapoznając się z aktami sprawy na komisariacie znalazłem w aktach adres i poszły przekazem pocztowym pierwsze alimenty po czym w kolejnych 3 miesiącach kolejne ostatniego 4 miesią...
Czy przejętym pracownikom wypłacać świadczenie urlopowe?
W przyszłym miesiącu przejmiemy zakład, w którym obowiązuje układ zbiorowy pracy oraz wypłacane jest świadczenie urlopowe. Natomiast u nas funkcjonuje zakładowy fundusz świadczeń socjalnych. Czy w takiej sytuacji przejętym pracownikom przez rok czasu będziemy musieli wypłacać wspomniane świadczenie? ...
Czy można iść do sądu na zwolnieniu lekarskim?
Witam. Znalazłem się w skomplikowanej sytuacji. Jestem na zwolnieniu lekarskim z powodu złamanej nogi, która uniemożliwia mi chodzenie bez pomocy. Jednak mam zbliżający się termin w sądzie związany z moim rozwodem. Czy mój stan zdrowia daje mi prawo do prośby o przesunięcie terminu rozprawy? Czy muszę dostarczyć sądowi kopię mojego zwolnienia lekarskiego? Co jeśli moja żona, która jest stroną przeciwną, zarzuci, że celowo wykorzystuję moje zwo...

Wyszukiwarka