Czy czterolatek może mieć swoje konto bankowe?

Mam po byłym mężu postępowania komornicze z blokada konta, co miesiąc mam z wynagrodzenia o prace potrącane pieniądze wpływa mi tylko kwota wolna od zajęć..
Chcę założyć mojemu niepełnosprawnemu czteroletniemu dziecku konto na które wpływały by świadczenia 500 +, oraz zasiłek pielęgnacyjny. Czy dziecko w tym wieku może mieć swoje konto?, Czy jeśli będę współwłaścicielem konta to również komornik może je zająć?
anonim cytuj
19-10-2023
Tak może mieć swoje konto. Jeśli miałabyś być współwłaścicielem to również podlega zajęciu. Wymienione świadczenia są wolne od egzekucji.

anonim cytuj
19-10-2023
Te świadczenia możesz spokojnie mieć na swoim koncie. One nie podlegają zajęciu komorniczemu, będą normalnie do twojej dyspozycji.

anonim cytuj
19-10-2023
Chcę założyć mojemu niepełnosprawnemu czteroletniemu dziecku konto na które wpływały by świadczenia 500 +, oraz zasiłek pielęgnacyjny. Czy dziecko w tym wieku może mieć swoje konto?, Czy jeśli będę współwłaścicielem konta to również komornik może je zająć?

Tak, czterolatek może mieć swoje konto bankowe. W praktyce jednak do jego założenia wymagana jest zgoda oraz obecność prawnego opiekuna, co wynika z art. 14 Kodeksu cywilnego, mówiącego o ograniczonej zdolności do czynności prawnych osób niepełnoletnich.

Jeśli chodzi o zasiłek 500+ oraz zasiłek pielęgnacyjny, oba te świadczenia są wolne od egzekucji. Powołując się na art. 83 ust. 1 pkt 6 ustawy o świadczeniach rodzinnych, świadczenie 500+ jest wyłączone z egzekucji. Również zasiłek pielęgnacyjny jest wolny od egzekucji na podstawie art. 82 ust. 1 ustawy o emeryturach i rentach z FUS.

Jeżeli bylibyście Państwo współwłaścicielami konta, wówczas komornik mógłby zająć środki znajdujące się na tym koncie. Zastosowanie znajduje tu art. 844 Kodeksu postępowania cywilnego, który mówi, że komornik dokonuje zajęcia rachunku bankowego w stosunku do wszystkich wierzytelności przysługujących dłużnikowi z tego rachunku. Jednakże, jeśli na koncie znajdują się wyłącznie świadczenia wolne od egzekucji, to nawet w przypadku zajęcia komorniczego nie mogą one zostać potrącone.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Upadłość konsumencka, a kredyt hipoteczny.
Jestem w dość trudnej sytuacji i zastanawiam się nad ogłoszeniem upadłości konsumenckiej w Wielkiej Brytanii. Oczywiście nie jestem zainteresowany turystyką upadłościową gdyż mieszkam tu dłuższy czas... Otóż w Polsce figuruje jako jeden z kredytobiorców na umowie kredytu hipotecznego. Zakładając, że sąd brytyjski orzeknie o upadłości konsumenckiej, to czy wyżej wspomniany kredyt stanie się wtedy z automatu wymagalny?...
Czynsz spółdzielnia mieszkaniowa.
Witam mam takie pytanie czy spółdzielnia mieszkaniowa może tak podnosić czynsz za mieszkanie w wieżowcu 2 pokoje z kuchnia 47m wiec tak 01.01.2023 miałem czynsz 769zl w lutym już musiałem zapłacić 01.02.2023 894zl i teraz 01.09.2023 musze zapłacić 1190zl jest to mieszkanie własnościowe generalnie przez rok czynsz wzrósł 100%....
Czy mam prawo odmówić wykonywania dodatkowych obowiązków np obsługi gotówki skoro nie mam tego obecnie w zakresie obowiązków i nikt mi nie zapłaci dodatkowo?
Od przyszłego miesiąca zatrudnia mnie i koleżanki nowa firma (rejestracja medyczna) dochodzi obowiązków w tym pobieranie płatności u nas.Pracodawca ustalił że płatność będzie u nas na rejestracji po wizytach.Nie wyobrażam sobie sytuacji gdzie musze gonić Pacjenta żeby zapłacił lub dokładać ze swojej kieszeni jeśli ktoś nie zapłaci a są to duże pieniądze.Czy jeśli Pracodawca chce abyśmy my w razie takiej sytuacji składały się na 'braki' to powinie...
Uzasadnienie z sądu.
Jestem uczestnikiem postępowania o zasiedzenie nieruchomości. Wniosek o zasiedzenie został przez sąd odrzucony. Wnioskodawca może złożyć apelację po otrzymaniu uzasadnienia z sądu. 1. Czy tylko wnioskodawca otrzyma uzasadnienie? 2. Co z pozostałymi uczestnikami postępowania? 3. Jeśli apelacja nie zostanie złożona, to kiedy wyrok sądu uprawomocni się?...

Wyszukiwarka