Czy czterolatek może mieć swoje konto bankowe?

Mam po byłym mężu postępowania komornicze z blokada konta, co miesiąc mam z wynagrodzenia o prace potrącane pieniądze wpływa mi tylko kwota wolna od zajęć..
Chcę założyć mojemu niepełnosprawnemu czteroletniemu dziecku konto na które wpływały by świadczenia 500 +, oraz zasiłek pielęgnacyjny. Czy dziecko w tym wieku może mieć swoje konto?, Czy jeśli będę współwłaścicielem konta to również komornik może je zająć?
anonim cytuj
19-10-2023
Tak może mieć swoje konto. Jeśli miałabyś być współwłaścicielem to również podlega zajęciu. Wymienione świadczenia są wolne od egzekucji.

anonim cytuj
19-10-2023
Te świadczenia możesz spokojnie mieć na swoim koncie. One nie podlegają zajęciu komorniczemu, będą normalnie do twojej dyspozycji.

anonim cytuj
19-10-2023
Chcę założyć mojemu niepełnosprawnemu czteroletniemu dziecku konto na które wpływały by świadczenia 500 +, oraz zasiłek pielęgnacyjny. Czy dziecko w tym wieku może mieć swoje konto?, Czy jeśli będę współwłaścicielem konta to również komornik może je zająć?

Tak, czterolatek może mieć swoje konto bankowe. W praktyce jednak do jego założenia wymagana jest zgoda oraz obecność prawnego opiekuna, co wynika z art. 14 Kodeksu cywilnego, mówiącego o ograniczonej zdolności do czynności prawnych osób niepełnoletnich.

Jeśli chodzi o zasiłek 500+ oraz zasiłek pielęgnacyjny, oba te świadczenia są wolne od egzekucji. Powołując się na art. 83 ust. 1 pkt 6 ustawy o świadczeniach rodzinnych, świadczenie 500+ jest wyłączone z egzekucji. Również zasiłek pielęgnacyjny jest wolny od egzekucji na podstawie art. 82 ust. 1 ustawy o emeryturach i rentach z FUS.

Jeżeli bylibyście Państwo współwłaścicielami konta, wówczas komornik mógłby zająć środki znajdujące się na tym koncie. Zastosowanie znajduje tu art. 844 Kodeksu postępowania cywilnego, który mówi, że komornik dokonuje zajęcia rachunku bankowego w stosunku do wszystkich wierzytelności przysługujących dłużnikowi z tego rachunku. Jednakże, jeśli na koncie znajdują się wyłącznie świadczenia wolne od egzekucji, to nawet w przypadku zajęcia komorniczego nie mogą one zostać potrącone.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Zakup urządzenia od osoby fizycznej.
Witam, Dokonałem kilka dni temu zakupu urządzenia elektronicznego od osoby fizycznej. Dotychczas nie otrzymałem dowodu zakupu, a w międzyczasie urządzenie uległo uszkodzeniu z przyczyn ode mnie niezależnych. Pomimo wielu moich ponagleń sprzedawca odmawia mi dostarczenia dowodu zakupu. Z kolei sklep w którym urządzenie zostało zakupione wymaga ode mnie dostarczenia tego dokumentu, aby można było procesować reklamację. I teraz moje pytania brz...
Ile lat po ukończeniu szkoły można zdawać maturę?
Chciałbym zapytać czy mogę zdawać maturę jeśli liceum ukończyłam ponad 5lat temu? Słyszałam kiedyś że czas na zrobienie matury jest tylko do 5lat po ukończeniu szkoły średniej....
Renta dla dziecka
Witam, proszę o pomoc. Jestem w ciąży i dziecko zaraz przyjdzie na świat. Mój partner popełnił samobójstwo w Holandii. Chodzi o ustalenie ojcostwa i przyznanie dziecku renty. Sekcja zwłok oraz próbki DNA zostały pobrane przez holenderska policję. Natomiast później został przewieziony do Polski i skremowany, pochowano go w Polsce. 1.Czy holenderska policja wyda próbki DNA aby móc ustalić ojcostwo ? 2. Co robić jeżeli nie wydadzą? Kontak...
Podział majątku wspólnego a majątek osobisty
Rozwód na horyzoncie więc chciałbym rozeznać się w temacie podziału majątku. Sytuacja wygląda tak: Żona przed ślubem miała majątek osobisty w postaci oszczednosci w wysokości 80 tys zł. 30 tys zł wpłaciła na swoje ike a resztę przelewała systematycznie na nasze konto wspólne gdzie następnie było przeznaczane na różne lokaty, obligacje itd. Od początku małżeństwa mieszkamy w mieszkaniu należącym do jej rodziców do którego stałe się dokładamy. ...

Wyszukiwarka