Czy czterolatek może mieć swoje konto bankowe?

Mam po byłym mężu postępowania komornicze z blokada konta, co miesiąc mam z wynagrodzenia o prace potrącane pieniądze wpływa mi tylko kwota wolna od zajęć..
Chcę założyć mojemu niepełnosprawnemu czteroletniemu dziecku konto na które wpływały by świadczenia 500 +, oraz zasiłek pielęgnacyjny. Czy dziecko w tym wieku może mieć swoje konto?, Czy jeśli będę współwłaścicielem konta to również komornik może je zająć?
anonim cytuj
19-10-2023
Tak może mieć swoje konto. Jeśli miałabyś być współwłaścicielem to również podlega zajęciu. Wymienione świadczenia są wolne od egzekucji.

anonim cytuj
19-10-2023
Te świadczenia możesz spokojnie mieć na swoim koncie. One nie podlegają zajęciu komorniczemu, będą normalnie do twojej dyspozycji.

anonim cytuj
19-10-2023
Chcę założyć mojemu niepełnosprawnemu czteroletniemu dziecku konto na które wpływały by świadczenia 500 +, oraz zasiłek pielęgnacyjny. Czy dziecko w tym wieku może mieć swoje konto?, Czy jeśli będę współwłaścicielem konta to również komornik może je zająć?

Tak, czterolatek może mieć swoje konto bankowe. W praktyce jednak do jego założenia wymagana jest zgoda oraz obecność prawnego opiekuna, co wynika z art. 14 Kodeksu cywilnego, mówiącego o ograniczonej zdolności do czynności prawnych osób niepełnoletnich.

Jeśli chodzi o zasiłek 500+ oraz zasiłek pielęgnacyjny, oba te świadczenia są wolne od egzekucji. Powołując się na art. 83 ust. 1 pkt 6 ustawy o świadczeniach rodzinnych, świadczenie 500+ jest wyłączone z egzekucji. Również zasiłek pielęgnacyjny jest wolny od egzekucji na podstawie art. 82 ust. 1 ustawy o emeryturach i rentach z FUS.

Jeżeli bylibyście Państwo współwłaścicielami konta, wówczas komornik mógłby zająć środki znajdujące się na tym koncie. Zastosowanie znajduje tu art. 844 Kodeksu postępowania cywilnego, który mówi, że komornik dokonuje zajęcia rachunku bankowego w stosunku do wszystkich wierzytelności przysługujących dłużnikowi z tego rachunku. Jednakże, jeśli na koncie znajdują się wyłącznie świadczenia wolne od egzekucji, to nawet w przypadku zajęcia komorniczego nie mogą one zostać potrącone.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Zaprzestanie prowadzenia działalności i nie zgłoszenie tego do ZUSu
Moj ojciec zmarł dwa tygodnie temu, prowadzil działalnośc gospodarczą ( taxi ) ale od 2009 r zaprzestał jej prowadzenia jednak nie zawiesił działalność ani jej nie zamknął. Czy jest możliwość orzeczenia przez Zus, ze działalności tej nie prowadził i z tego tytułu skladki ZUS byly nie należne i umorzą dlug ( chociaż w części ) ? Majątek po sobie zostawił i na tą chwile nie rozważamy odrzucenia spadku...
Kaucja za rezerwacje mieszkania.
Dzień dobry, wpłaciłem jakiś czas mniej więcej 2 tygodnie temu kaucje rezerwacyjną połowę za mieszkanie. Niestety straciłem pracę przez co zadzwoniłem i powiedziałem, że niestety nie mogę podpisać umowy najmu mieszkania i proszę o zwrot kaucji, bo mam nie łatwą sytuację teraz. Kobiety z którą rozmawiała zaczęła się zasłaniać, że musi ogłoszenie ponownie wystawić i szukać kogoś i że nie chce mi zwrócić, a na pewno nie te kwotę. To jest duże miast...
chorobliwie zazdrosny mąż/monitoring
Witam, narzeczony zamontował monitoring w domu (salon, kuchnia, przedpokój) bez mojej zgody jestem praktycznie cały czas obserwowana, tłumaczy się tym że za mną tęskni jak go nie ma (pracuje jako kierowca od pon do pt w delegacjach)oraz że chce mieć pewność że z nikim się nie spotykam w tym czasie. Jest chorobliwie zazdrosny, co weekend sprawdza mój telefon czy z kimś pisałam. Gdy dzwoni a ja nie odbiore telefonu lub nr jest zajęty robi mi awantu...
Podział majątku wspólnego.
Razem z partnerem wybudowaliśmy dom na moim gruncie. Kredyt na dom wzięliśmy razem i nadal go spłacamy. W KW widnieje tylko ja jako jedyny właściciel. Rozstaliśmy się i planujemy sprzedaż domu żeby spłacić zaciągnięty kredyt. Reszta pieniędzy chcemy podzielić się po równo a były partner swoją część przeznaczy na zakup mieszkania. Jak to zrobić prawnie by uniknąć opłat od spadków i darowizn....

Wyszukiwarka