termin odwołania wypowiedzenia

Składając oświadczenie woli o wypowiedzeniu umowy o pracę na czas nieokreślony nie wiedziałam, że jestem w ciąży. Czy termin odwołania wypowiedzenia 7 dni jest nieprzekraczalny? Czy da się go "obejść"? Myślę tu o odwołaniu od oświadczenia i przywrócenie na dotychczasowe stanowisko pracy.
anonim cytuj
10-09-2020
Zgodnie z art. 177 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. Kodeksu pracy pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie ciąży, a także w okresie urlopu macierzyńskiego pracownicy.
Co ważne ochrona przed zwolnieniem rozciąga się także na okres wypowiedzenia. Wynikający z Kodeksu pracy zakaz rozwiązania umowy o pracę z ciężarną obowiązuje również w sytuacji, gdy kobieta zaszła w ciążę w okresie wypowiedzenia.
W przypadku gdy pracownica poinformowała pracodawcę o swojej ciąży w okresie wypowiedzenia, jest on zobowiązany do wycofania wypowiedzenia umowy o pracę zawartej i przywrócenia pracownicy do pracy na zajmowanym stanowisku. Wypowiedzenie umowy przez pracodawcę w momencie, gdy ten dowiedział się o ciąży pracownicy, staje się bezskuteczne.
Jeżeli wypowiedzenie złożyła ciężarna, to ona powinna je wycofać. Pracodawca - w przypadku, gdy kobieta, która złożyła wypowiedzenie i zaszła w ciążę w okresie wypowiedzenia - powinien przywrócić ją do pracy na zajmowanym dotychczas stanowisku.
Pracownica, która po złożeniu wypowiedzenia, na okresie wypowiedzenia dowiedziała się, że jest w ciąży, aby cofnąć oświadczenie woli, powinna złożyć wniosek do pracodawcy, powołując się na działanie pod wpływem błędu.

anonim cytuj
10-09-2020
Prawo do uchylenia się od skutków oświadczenia woli złożonego pod wpływem błędu może być realizowane w okresie roku od wykrycia błędu. W omawianym przypadku jednak Sąd Najwyższy wskazał, iż uchylenie się od skutków złożonego przez kobietę w ciąży oświadczenia o rozwiązaniu umowy o pracę winno nastąpić w terminie przewidzianym do zgłoszenia gotowości podjęcia pracy po przywróceniu do pracy liczonego od chwili wykrycia błędu, czyli w ciągu siedmiu dni od chwili dowiedzenia się przez kobietę, iż jest w ciąży.

anonim cytuj
10-09-2020

Sugerowane Tematy

Założenie kamer na posesji.
Dzień dobry. Sprawa dość skomplikowana. W posesji na której mieszkam stoją dwa domy i niestety ja i moja rodzina jesteśmy skonfliktowani z mieszkańcami domu w podwórku. Wcześniej były wyzwiska i prowokacyjne zachowania z ich strony pod moim adresem które mam nagrane. Wyjmowałem telefon i nagrywałem gdy byli w pobliżu ponieważ wcześniej mi się odgrażali, że ,,mnie zniszczą'' i się obawiałem . Teraz boję się, że posądzą mnie o naruszanie prywatnośc...
Rozdzielność majątkowa.
Mam pytanie o rozdzielność majątkową. Razem z mężem mamy wspólnotę majątkową, ale przeżywamy obecnie kryzys i nie wiem co będzie dalej. Chciałabym się zorientować jak to wygląda od strony prawnej jeśli jednak byśmy zostali razem ale mąż chciałby rozdzielności majątkowej. Czy może mnie do tego zmusić? Między nami jest bardzo duża różnica zarobków. On 45 tys. Miesięcznie a ja 4500 netto. Kupiliśmy w tamtym roku dom. Teraz chciałby mnie pozbawić do ...
Zmiana miejsca odprowadzania dziecka
Witam, mój problem polega na tym iz w piątki o godzinie 20.30 muszę odprowadzać syna do ojca,czyli jego miejsca zamieszkania. Lecz co drugi tydzień ojciec dziecka pracuje do 22:00 i zawsze odbierali go dziadkowie. Niestety ex robi pod górkę,i mówi że dziadki już nie będą go odbierać i że to ja muszę go do nich odprowadzić bo tak wymaga prawo. Ale jeśli sądownie mamy ustalone że w miejsce zamieszkania dziecka to czy muszę pod inny adres? Dodam że ...
Wykup leasingu konsumenckiego.
Zamierzam wcześniej spłacić leasing konsumencki. Przedmiotem leasingu jest samochód. Samochód chcę najlepiej w tym samym miesiącu sprzedać. Oferta zaproponowana przez klienta jest oczywiście niższa niż kwota za którą kupiłem auto z salonu - czyli nic na tym nie zarabiam, a wręcz tracę. Jestem osobą prywatną i nie prowadzę żadnej działalności, a leasing to leasing konsumencki, a nie zwykły. Czy w takim wypadku muszę płacić jakiś podatek albo zgła...

Wyszukiwarka