termin odwołania wypowiedzenia

Składając oświadczenie woli o wypowiedzeniu umowy o pracę na czas nieokreślony nie wiedziałam, że jestem w ciąży. Czy termin odwołania wypowiedzenia 7 dni jest nieprzekraczalny? Czy da się go "obejść"? Myślę tu o odwołaniu od oświadczenia i przywrócenie na dotychczasowe stanowisko pracy.
anonim cytuj
10-09-2020
Zgodnie z art. 177 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. Kodeksu pracy pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie ciąży, a także w okresie urlopu macierzyńskiego pracownicy.
Co ważne ochrona przed zwolnieniem rozciąga się także na okres wypowiedzenia. Wynikający z Kodeksu pracy zakaz rozwiązania umowy o pracę z ciężarną obowiązuje również w sytuacji, gdy kobieta zaszła w ciążę w okresie wypowiedzenia.
W przypadku gdy pracownica poinformowała pracodawcę o swojej ciąży w okresie wypowiedzenia, jest on zobowiązany do wycofania wypowiedzenia umowy o pracę zawartej i przywrócenia pracownicy do pracy na zajmowanym stanowisku. Wypowiedzenie umowy przez pracodawcę w momencie, gdy ten dowiedział się o ciąży pracownicy, staje się bezskuteczne.
Jeżeli wypowiedzenie złożyła ciężarna, to ona powinna je wycofać. Pracodawca - w przypadku, gdy kobieta, która złożyła wypowiedzenie i zaszła w ciążę w okresie wypowiedzenia - powinien przywrócić ją do pracy na zajmowanym dotychczas stanowisku.
Pracownica, która po złożeniu wypowiedzenia, na okresie wypowiedzenia dowiedziała się, że jest w ciąży, aby cofnąć oświadczenie woli, powinna złożyć wniosek do pracodawcy, powołując się na działanie pod wpływem błędu.

anonim cytuj
10-09-2020
Prawo do uchylenia się od skutków oświadczenia woli złożonego pod wpływem błędu może być realizowane w okresie roku od wykrycia błędu. W omawianym przypadku jednak Sąd Najwyższy wskazał, iż uchylenie się od skutków złożonego przez kobietę w ciąży oświadczenia o rozwiązaniu umowy o pracę winno nastąpić w terminie przewidzianym do zgłoszenia gotowości podjęcia pracy po przywróceniu do pracy liczonego od chwili wykrycia błędu, czyli w ciągu siedmiu dni od chwili dowiedzenia się przez kobietę, iż jest w ciąży.

anonim cytuj
10-09-2020

Sugerowane Tematy

Sprzedaż mieszkania spadkowego, bez zgody współwłaścicieli.
Mieszkanie ma 3 współwłaścicieli (mieszkanie spadkowe) Jeden ze współwłaścicieli chce je sprzedać, na co pozostałe dwie osoby się na to nie godzą. Co możemy zrobić z mężem, aby je sprzedać? Nie wchodzi w grę spłacenie przez pozostałych. Kontakt z pozostałymi i dojście do porozumienia nie istnieje. Czy są jakiekolwiek szanse na to, aby mąż mógł sprzedać mieszkanie, mimo iż pozostali się na to nie zgadzają? Jakie możemy podjąć kroki i działani...
Rodzice zamierzają podarować mi pewną kwotę pieniędzy na zakup mieszkania. Jak to zrobić żeby było dobrze???
Rodzice zamierzają podarować mi pewną kwotę pieniędzy(oczywiście dużo większa niż graniczne 9k) które przeznaczymy z mężem na wkład własny do mieszkania, które właśnie kupujemy. Jak to zrobić, żeby wszystko było ok? Czy wystarczy jeśli rodzice zrobią przelew na moje prywatne konto z tytułem "darowizna" czy musi być napisane coś jeszcze w tytule przelewu? Wiem, że jako obdarowana do pół roku muszę zgłosić darowizne. Co w przypadku, jeśli...
Niestawiennictwo na rozprawie.
Witam, pomyliłem dni rozprawy o jeden dzień zamiast 5 czerwca przyjechałem do miasta, w którym miała odbywać się rozprawa 6 czerwca, zostałem wezwany w charakterze świadka. Czy grozi mi coś poza grzywna za niestawiennictwo?...
Co z mieszkaniem po rozwodzie ?
Mam pytanie. Jak Mieszkałam w Polsce z mężem kupiłam mieszkanie. W 2008 roku wzięliśmy rozwód, nie było podziału majątku. Na akcie notarialnym jestem tylko ja. Mieszkam teraz poza Polska. Pytanie czy ja mogę to mieszkanie w Pl sprzedać ? Czy po sprzedaży muszę mu dać pieniądze ? On nigdy nie pracował i od czasu separacji nie dał ani grosza na dzieci. Jak to wygląda w świetle prawa ? Może ktoś może pomóc?...

Wyszukiwarka