Dziedziczenie przez dzieci konkubenta.

Moja mama była w nieformalnym związku przez prawie 20 lat. Po Jej śmierci, 4 lata temu, majątek odziedziczyliśmy we trójkę razem z rodzeństwem. Partner mamy oczywiście mieszkał do końca życia z Nami. Ma On dwójkę dzieci z, którymi nie utrzymywał kontaktu. Czy mogą Oni teraz żądać jakiegoś spadku lub ewentualnie chcieć żebyśmy spłacało kredyt, który miał mamy partner a nie ubezpieczył go na wypadek swojej śmierci?
anonim cytuj
03-09-2023
Czy mogą Oni teraz żądać jakiegoś spadku

O ile nie pozostawił testamentu, w którym rozporządził inaczej, dzieci dziedziczą po nim z mocy ustawy wszystko, co posiadał (zarówno aktywa, jak i długi).
Chcieć żebyśmy spłacało kredyt, który miał mamy partner a nie ubezpieczył go na wypadek swojej śmierci.

Nie. Jak już wyżej napisałem - jego długi dziedziczą po nim jego dzieci (o ile nie odrzucą spadku).

anonim cytuj
03-09-2023

Sugerowane Tematy

Odsetki od firmy windykacyjnej.
Witajcie, czy firma windykacyjna w przypadku podpisania przez dłużnika ugody ma prawo naliczać odsetki? Zaciekawił mnie przypadek mojego klienta. Dzisiaj przyszedł zawiesić działalność i podczas rozmowy powiedział, że dostał od firmy windykacyjnej właśnie taką informację. Chodzi o jakaś starą fakturę za telefon, jakaś firma wykupiła dług i dostał taką propozycje, że rozłożą mu na raty kwotę, ale od pierwszej do ostatniej raty będą mu rosły ods...
Dziedziczenie mieszkania po zmarłej mamie i ojczymie
Zmarła mama i ojczym po których zostało mieszkanie. Ojczym nie miał dzieci ani rodzeństwa tylko dalekie kuzynostwo.Jak to wygląda z dziedziczeniem mieszkania? Dodam że kuzynostwo nie utrzymywało wogole żadnego kontaktu z ojczymem i nie wiem nawet czy żyją a jeśli tak to gdzie mieszkają....
Stawka godzinowa na umowę zlecenie.
Witam pracuje na umowę o pracę za najniższa krajowa, a do tego na umowę zlecenie w innej spółce. I tu pojawia się problem gdyż np. mój kolega pobiera wypłatę w wysokości 16.40 zł netto na godzinę a ja 13.29zl netto wykonując ta sama pracę i te same godziny pracy? Jak to jest możliwe? W kadrach nie potrafią mi tego wytłumaczyć. I w ogóle ile teraz wynosi netto najniższa stawka godzinowa na umowę zlecenie na rękę?...
Ktoś wziął na moją mamę kredyt przez Internet lub chwilówkę.
Dzień dobry, Moja mama dzisiaj byłam w banku cos załatwić. Dowiedziała się od pracownika placówki, że widnieje na jej koncie dług prawdopodobnie z jakiegoś parabanku. Zaciągnięto na jej dane 8,5 tys. zł a razem z odsetkami 15 tysięcy. Mama jest przerażona. Nigdzie nie klikała, nie odbiera telefonów z nieznanego numeru (jest bardzo ostrożna) ani też nie zgubiła dowodu. Pożyczka była wzięta ponad 500 dni temu. Co można z tym zrobić żeby mama teg...

Wyszukiwarka