Czy pracodawca może narzucić wykorzystanie urlopu?

Jestem 30 dni na okresie wypowiedzenia czy pracodawca ma prawo kazać mi iść, na 25 dniowy zaległy urlop z zeszłego roku zamiast mi go wypłacać?
anonim cytuj
31-01-2023
Zgodnie z art. 1671 Kodeksu pracy pracodawca ma prawo podjąć jednostronna decyzję o wykorzystaniu urlopu w czasie wypowiedzenia.

anonim cytuj
31-01-2023
Tak.

anonim cytuj
31-01-2023
A czy pracodawca włada moim całym urlopem czy może wpisywać mi go kiedy chce? Mówimy o tym niezaległym.

anonim cytuj
31-01-2023
Na okresie wypowiedzenia tak.

anonim cytuj
31-01-2023
A bez okresu wypowiedzenia?

anonim cytuj
31-01-2023
Bez okresu wypowiedzenia to na wniosek pracownika jest przyznawany urlop bieżący, bez wniosku nie ma urlopu.

anonim cytuj
31-01-2023
Czy jak firma każe mi zaplanować urlop na cały rok, to mam obowiązek go wybrać? może mnie potem zmusić?

anonim cytuj
31-01-2023
Nie, zmusić do wzięcia urlopu bieżącego, nawet w zaplanowanym terminie nie może, ale może też nie udzielić urlopu w żadnym innym terminie.

anonim cytuj
31-01-2023
No jak jest plan urlopów to pani w tym terminie ma urlop i tylko z ważnych przyczyn może być przesunięty a nie, ze pani nie chce bo nie.

anonim cytuj
31-01-2023

Sugerowane Tematy

Czy w tej sytuacji należy mi się zachowek?
W styczniu tego roku zmarła moja mama. Spadek został podzielony między mnie i siostrę (jedyne dzieci a mąż babci zmarł już wcześniej). Wiem że mama miała 100 tyś zł (sama mnie o tym informowała w 2019 roku po śmierci ojca). Siostra poinformowała mnie żebym tych pieniędzy nie szukał bo mama przekazała te pieniądze jej córce na święta w 2020 roku (nie było żadnego przelewu itp. po prostu rzekomo spakowała gotówkę do torby i wręczyła jej w podarku)....
Nienależne świadczenie.
Pewna kobieta przez 3 ostatnie lata robiła do mnie przez przypadek przelewy. Po 3 latach zorientowała się że przelewy szły do mnie a nie do właściwej osoby. Przez ten czas łączna suma to ponad 3000 zł. Kwoty były na tyle małe że nawet się nie zorientowałam. Dogadałam się z tą kobieta że będę jej odsyłać pieniądze na tyle ile jestem w stanie aby ją spłacić. Pani ta ciągle mnie ponagla i wmawia mi że to moja wina bo nie zobaczyłam że przychodzą mi ...
Związek nieformalny.
Witam, sytuacja prezentuje się następująco: 1. Będąc w nieformalnym związku jakiś czas temu zakupiłem sobie i ówczesnej partnerce bilety na koncert, który miał się odbyć w 2020 roku. 2. Koncert został przeniesiony na rok 2022 ze względu na pandemię. 3. Na początku tego roku rozstaliśmy się, ustaliliśmy kwestię podziału pieniędzy, ruchomości itd., dodatkowym ustaleniem było to, iż miałem przekazać, teraz już ex-partnerce bilet na koncert najpó...
Zadłużonie mieszkanie w spadku
Witam, jak to wyglada pod względem prawnym? Chłopak miał mamę, mama zmarła, było na nią i 2 innych członków rodziny mieszkanie. Spadek w formie mieszkania i działek przeszedl na niego, wiec ma 1/3 w tym wszystkim. Te dwie osoby wzięły pod jego niewiedzę pare lat temu, gdy chłopak był niepełnoletni, kredyt pod to mieszkanie. Obiecują, ze gdy zgodzi się na sprzedaż wszystkich działek przepiszą wyzej wymienione mieszkanie na niego, zrzekając się swo...

Wyszukiwarka