Czy pracodawca może narzucić wykorzystanie urlopu?

Jestem 30 dni na okresie wypowiedzenia czy pracodawca ma prawo kazać mi iść, na 25 dniowy zaległy urlop z zeszłego roku zamiast mi go wypłacać?
anonim cytuj
31-01-2023
Zgodnie z art. 1671 Kodeksu pracy pracodawca ma prawo podjąć jednostronna decyzję o wykorzystaniu urlopu w czasie wypowiedzenia.

anonim cytuj
31-01-2023
Tak.

anonim cytuj
31-01-2023
A czy pracodawca włada moim całym urlopem czy może wpisywać mi go kiedy chce? Mówimy o tym niezaległym.

anonim cytuj
31-01-2023
Na okresie wypowiedzenia tak.

anonim cytuj
31-01-2023
A bez okresu wypowiedzenia?

anonim cytuj
31-01-2023
Bez okresu wypowiedzenia to na wniosek pracownika jest przyznawany urlop bieżący, bez wniosku nie ma urlopu.

anonim cytuj
31-01-2023
Czy jak firma każe mi zaplanować urlop na cały rok, to mam obowiązek go wybrać? może mnie potem zmusić?

anonim cytuj
31-01-2023
Nie, zmusić do wzięcia urlopu bieżącego, nawet w zaplanowanym terminie nie może, ale może też nie udzielić urlopu w żadnym innym terminie.

anonim cytuj
31-01-2023
No jak jest plan urlopów to pani w tym terminie ma urlop i tylko z ważnych przyczyn może być przesunięty a nie, ze pani nie chce bo nie.

anonim cytuj
31-01-2023

Sugerowane Tematy

Czy mogę uniknąć płacenia alimentów na ojca z racji jego niezdolności do pracy??
Witam, mam ojca, który ma zasądzone na mnie 200 zł alimentów. Poza tym nigdy nie zapytał czy czegoś potrzebuję i jak tylko dzwoni, to często narzeka, że musi płacić mi pieniądze:(. Nienawidzę go za to i nie chcę mieć z nim nic wspólnego... Aktualnie jeszcze się uczę, ale obawiam się, że jak już zakończę edukację to ja będę musiała płacić alimenty na niego z racji jego niezdolności do pracy. Stąd moje pytanie czy przez zerwanie z nim kontaktu ...
Podwójne zajęcie należności z tego samego tytułu.
Miesiąc temu, na moim koncie bankowym pojawiła się blokada na kwotę 860 zł, tytułem egzekucji komorniczej. Kilka dni później bank zrealizował to zajęcie i przelał na konto komornika całą kwotę, a ja uznałem sprawę za zamkniętą. Tymczasem pierwszego tego miesiąca, na moim koncie ponownie pojawiła się blokada na 860 zł tytułem egzekucji komorniczej o tej samej sygnaturze i od tego samego komornika. Skontaktowałem się z kancelarią komorniczą i dowi...
Nadzór budowlany.
Czy Nadzór budowlany może nakazać winowajcy doprowadzenie do stanu zgodnego z prawem budowlanym pozostawionej po rozbudowie części budynku poszkodowanego ? Innymi słowy kto ma wykonać czynności naprawcze budynku, który został pozostawiony po rozbudowie (budowie nowego budynku ). Właściciel pozostawionego budynku, czy inwestor który postawił nowy budynek ?...
Wyprowadzka bez zachowania okresu wypowiedzenia
Moi drodzy. Potrzebuje porady. Razem z narzeczonym wynajmujemy mieszkanie. W mieszkaniu mamy stara instalację wodną, która przecieka. Trzech fachowców stwierdziło, że musi być ona cała wymieniona. Właściciele latają dziury zamiast ją wymienić. Codziennie zakręcamy wodę, aby nic się nie wydarzyło. Czy w związku z tą sytuacją możemy wyprowadzić się bez zachowania okresu wypowiedzenia? Mamy dość zastanawiania się, czy noc będzie spokojna, czy przyjd...

Wyszukiwarka