Czy pracodawca może narzucić wykorzystanie urlopu?

Jestem 30 dni na okresie wypowiedzenia czy pracodawca ma prawo kazać mi iść, na 25 dniowy zaległy urlop z zeszłego roku zamiast mi go wypłacać?
anonim cytuj
31-01-2023
Zgodnie z art. 1671 Kodeksu pracy pracodawca ma prawo podjąć jednostronna decyzję o wykorzystaniu urlopu w czasie wypowiedzenia.

anonim cytuj
31-01-2023
Tak.

anonim cytuj
31-01-2023
A czy pracodawca włada moim całym urlopem czy może wpisywać mi go kiedy chce? Mówimy o tym niezaległym.

anonim cytuj
31-01-2023
Na okresie wypowiedzenia tak.

anonim cytuj
31-01-2023
A bez okresu wypowiedzenia?

anonim cytuj
31-01-2023
Bez okresu wypowiedzenia to na wniosek pracownika jest przyznawany urlop bieżący, bez wniosku nie ma urlopu.

anonim cytuj
31-01-2023
Czy jak firma każe mi zaplanować urlop na cały rok, to mam obowiązek go wybrać? może mnie potem zmusić?

anonim cytuj
31-01-2023
Nie, zmusić do wzięcia urlopu bieżącego, nawet w zaplanowanym terminie nie może, ale może też nie udzielić urlopu w żadnym innym terminie.

anonim cytuj
31-01-2023
No jak jest plan urlopów to pani w tym terminie ma urlop i tylko z ważnych przyczyn może być przesunięty a nie, ze pani nie chce bo nie.

anonim cytuj
31-01-2023

Sugerowane Tematy

Ile mam czasu na dostarczenie zwolnienia lekarskiego ?
Mam pytanie odnośnie zwolnienia lekarskiego. Jak długo mam czas na dostarczenie czy powiadomienie o zwolnieniu lekarskim? Czy moim obowiązkiem jest koniecznie poinformowanie? Czy nie ma takiej konieczności? Jak długo ma się czas na dostarczenie tego L4?...
Co ma zrobić gdy osoba została potrącona przez samochód? Była w szoku nie zgłosiła tego od razu
Dzień dobry, dwa tygodnie temu moją mamę na chodniku potrącił samochód, z całego stresu nie wezwała pogotowia bo była w szoku wezwała tylko policję. Policja która przyjechała na miejsce chciała kierowcy dać mandat wysokości 500 zł bo jak się okazało on nie ma w ogóle uprawnień do prowadzenia pojazdu. Tego samego dnia mama cała poobijana pojechała na ostry dyżur gdzie lekarz stwierdził silne obicia i dał mamie zwolnienie niestety cały czasu nie pr...
Jak przysposobić dziecko?
Dzień dobry, chciałabym uzyskać odpowiedzi na następujące pytanie: Jestem z partnerem xxx czasu, wychowuje ze mną moje dzieci ale nie jest opiekunem prawnym. Oboje chcielibyśmy aby został również on opiekunem prawnym a nie tylko ja. Ojciec dzieci pozbawiony władzy rodzicielskiej Nie chcemy adopcji ponieważ utrace alimenty na dzieci. Chodzi o to że jak będę na wyjeździe służbowym mógłby np. Pojechać na sor bo corka miała wypadek I podpisać dok...
ubezpieczenie samochodu
Witam proszę o poradę : Znajomy wziął na siebie ubezpieczenie auta jednego ze swoich domowników. Okazało się że umowa ubezpieczenia tego auta skończyła się 17 dni wcześniej o czym znajomy nie wiedział. Teraz przyszedł fundusz gwarancyjny do zapłaty a " domownik" którego jest auto nie poczuwa się do winy ani nie ma chęci płacić owej kary... Auto jest na jego wujka, ubezpieczenie na znajomego a autem jeździ "domownik" Jest ...

Wyszukiwarka