Czy pracodawca może narzucić wykorzystanie urlopu?

Jestem 30 dni na okresie wypowiedzenia czy pracodawca ma prawo kazać mi iść, na 25 dniowy zaległy urlop z zeszłego roku zamiast mi go wypłacać?
anonim cytuj
31-01-2023
Zgodnie z art. 1671 Kodeksu pracy pracodawca ma prawo podjąć jednostronna decyzję o wykorzystaniu urlopu w czasie wypowiedzenia.

anonim cytuj
31-01-2023
Tak.

anonim cytuj
31-01-2023
A czy pracodawca włada moim całym urlopem czy może wpisywać mi go kiedy chce? Mówimy o tym niezaległym.

anonim cytuj
31-01-2023
Na okresie wypowiedzenia tak.

anonim cytuj
31-01-2023
A bez okresu wypowiedzenia?

anonim cytuj
31-01-2023
Bez okresu wypowiedzenia to na wniosek pracownika jest przyznawany urlop bieżący, bez wniosku nie ma urlopu.

anonim cytuj
31-01-2023
Czy jak firma każe mi zaplanować urlop na cały rok, to mam obowiązek go wybrać? może mnie potem zmusić?

anonim cytuj
31-01-2023
Nie, zmusić do wzięcia urlopu bieżącego, nawet w zaplanowanym terminie nie może, ale może też nie udzielić urlopu w żadnym innym terminie.

anonim cytuj
31-01-2023
No jak jest plan urlopów to pani w tym terminie ma urlop i tylko z ważnych przyczyn może być przesunięty a nie, ze pani nie chce bo nie.

anonim cytuj
31-01-2023

Sugerowane Tematy

Zobowiązanie do kredytu.
Posiadam z żoną wspólność majątkową. Zamierzamy w nie długim czasie zrobić u notariusza rozdzielność. Chciałbym poręczyć (zobowiązać się) żonie już teraz, że będę za nią spłacał kredyt który zaciągnęła na siebie. Jak to zrobić? Notariusz mówi, że takich umów nie robi i odsyła do kancelarii prawnej....
RODO
Dzień dobry nie wiem czy to dobry dział. ale mam pytanie. Chcę kupić nieruchomość i chcę się dowiedzieć czy właściciel nie zalega z opłatami np. śmieci , woda, podatek od nieruchomości itp. Czy taką informację otrzymam w urzędzie w miejscu zamieszkania właściciela czy takie informacje objęte są ochroną danych osobowych. Dziękuję za odpowiedź....
Pytanie natury spadkowej i chciałabym się dowiedzieć jak wygląda kwestia dziedziczenia
Dzień dobry. Mego męża babki brat był kawalerem, zmarł w wieku 97 lat. Na własność posiadał dom i ok. 1,5 ha pola, które wydzierzawiał. Jego nieżyjąca siostra miała 3 dzieci. L(córka- 3 dzieci)A (syn po udarze -2 dzieci) J.( już nie żyje - troje dzieci B, M/zakonnica, S- mój mąż ). Jeżeli wujek nie zostawił testamentu, a za życia twierdził, że dom z polem będzie dla osoby B, to jak to ma się do pozostałych członków rodziny.? Czy będzie sprawa...
Freelancer na umowy o dzieło - pracujący czy bezrobotny?
Witam. Jestem freelancerem wykonującym usługi graficzne dla różnych firm bądź instytucji. Rozliczam się za pomocą umów o dzieło. Takich umów podpisuje np. 1-2 w miesiącu, czasem z przerwami między nimi. Pytanie tak jak w tytule. To, że nie można rejestrować się wtedy jako bezrobotny jest mi znane, gdyż to normalna praca zarobkowa - ale nie jest ciągła (umowy o dzieło często mają przerwy czasowe) Jak zatem można określić status takiej osoby gdy t...

Wyszukiwarka