Czy pracodawca może narzucić wykorzystanie urlopu?

Jestem 30 dni na okresie wypowiedzenia czy pracodawca ma prawo kazać mi iść, na 25 dniowy zaległy urlop z zeszłego roku zamiast mi go wypłacać?
anonim cytuj
31-01-2023
Zgodnie z art. 1671 Kodeksu pracy pracodawca ma prawo podjąć jednostronna decyzję o wykorzystaniu urlopu w czasie wypowiedzenia.

anonim cytuj
31-01-2023
Tak.

anonim cytuj
31-01-2023
A czy pracodawca włada moim całym urlopem czy może wpisywać mi go kiedy chce? Mówimy o tym niezaległym.

anonim cytuj
31-01-2023
Na okresie wypowiedzenia tak.

anonim cytuj
31-01-2023
A bez okresu wypowiedzenia?

anonim cytuj
31-01-2023
Bez okresu wypowiedzenia to na wniosek pracownika jest przyznawany urlop bieżący, bez wniosku nie ma urlopu.

anonim cytuj
31-01-2023
Czy jak firma każe mi zaplanować urlop na cały rok, to mam obowiązek go wybrać? może mnie potem zmusić?

anonim cytuj
31-01-2023
Nie, zmusić do wzięcia urlopu bieżącego, nawet w zaplanowanym terminie nie może, ale może też nie udzielić urlopu w żadnym innym terminie.

anonim cytuj
31-01-2023
No jak jest plan urlopów to pani w tym terminie ma urlop i tylko z ważnych przyczyn może być przesunięty a nie, ze pani nie chce bo nie.

anonim cytuj
31-01-2023

Sugerowane Tematy

zamknięta uczelnia / zwrot kosztów
Dzień dobry. Studiowałam jeden rok na prywatnej uczelni medycznej, w czerwcu poinformowano nas, że uczelnia się zamyka. Szukam innych uczelni i wszędzie otrzymuję informację, że z powodu dużej różnicy programowej mogę zostać przyjęta ale znowu na pierwszy semestr. Czy mogę założyć sprawę uczelni o zwrot kosztów?...
Pojazd niedopuszczonym do ruchu.
Zostałem zatrzymany na nie swoim skuterze, byłem bez kasku i karty motorowerowej, która posiadam lecz nie miałem jej przy sobie. Właściciel skutera znajdował się dosłownie 10 m ode mnie, poproszony zostałem o dokumenty pojazdu. Powiedziałem, że nie jest to mój skuter i zawołałem właściciela, wyszło, że pojazd był nie zarejestrowany, nie miał kompletnie nic żadnych dokumentów, zabrali nas na komisariat, skuter został na parkingu, ja dostałem wezwa...
Właściciel wyrzucił mnie z mieszkania podstępem.
Mieszkanie wynajęte na podstawie umowy najmu na rok czasu, w lutym tego roku. Właściciel przyszedł z niezapowiedziana wizyta, twierdząc, że chce zmienić w umowie, to o co prosiłam dwa tygodnie wcześniej tj. usunięcie z niej innego lokatora, który w tymże mieszkaniu już nie zamieszkuje. Nadmienię tylko, że wizyta odbyła się w sobotni poranek, we wczesnych godzinach, nazywając rzeczy po imieniu, wyciągnął mnie z łóżka. Dał mi do podpisania "...
Dziedziczenie z dobrodziejstwem inwentarza.
Przedłuża się stworzenie spisu inwentarza przez komornika. Za miesiąc mija 6 miesięcy od śmierci rodzica, więc chcielibyśmy przyjąć spadek z dobrodziejstwem inwentarza, ale boję się, że komornik nie zdąży. Chciałbym stworzyć wykaz inwentarza, gdzie i w jaki sposób go złożyć?...

Wyszukiwarka